Micha storczyków Kahim cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Micha storczyków Kahim cz.2

Post »

Znalazłam :wink:
Wydaje mi się, że to będzie to :wink:

Długo u ciebie żyło? Kwitło ponownie? Chorowało?
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, wreszcie Cię znalazłam!!! :D Myślałam już, że skasowałaś wątek... Widzę, że kolekcja stopniowo się rozrasta i masz sporo nowych roślinek. Phal. Kimono jest prześliczne, pamiętam jak go razem identyfikowałyśmy jakiś rok temu... :D Pochwal się koniecznie większą liczbą zdjęć, jak już rozwinie wszystkie pączki!! :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45

Post »

Kwitł jakieś półtora miesiąca - miał 2 kwitnące i 1 młody pęd jak kupiłem w grudniu 2012.
W czerwcu 2013 zakwitł ponownie, ale tylko 3 kwiatki były na pędzie.
Później złapał przędziorki razem z pozostałymi cambriami i od tamtej pory już nie kwitł, za to marniał coraz bardziej.
W chwili obecnej jest jakiś miesiąc po amputacji uschniętych psb, końcówek liści i części korzeni, ale żyje dalej (jak na razie) i nawet jakieś tam przyrosty nowe wypuszcza, ale nie do końca tak wygląda jak bym chciał. Liście ciemno zielone, sztywne i w niektórch miejscach się marszczą - podobno jest to oznaka zbyt niskiej wilgotności powietrza, ale nie wiem co więcej mogę zrobić poza stawianiem obok misek z wodą..
No i od tamtej pory już nie kwitł i raczej w najbliższym czasie chyba nie ma co się spodziewać, bo nie pojawiła się żadna nowa psb. :(
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć ;:138

Czyli jednak jakoś można mnie znaleźć? A już się martwiłam, że ugrzęzłam w jakiejś czarnej dziurze ;:173

Tak, masz rację- uświadomiłyście mnie wtedy, że kimono to nazwa hybrydki.... A ja się śmiałam, bo Wam nie wierzyłam ;:306

To chyba najładniejsza z moich niespodzianek- naprawdę ją lubię ;:131

Czy tego chcesz czy nie, z pewnością będę regularnie torpedowała zdjęciami kimono ;:138

Jak już mnie znalazłaś, masz obowiązek regularnych i częstych odwiedzin! Pamiętaj ;:204

Oj Borg, szkoda :(
Czyli raczej nie jest to łatwa i przyjemna cambria. Szkoda :|

A co do wilgotności- może wstaw ją do dużego słoja, albo jakiegoś akwarium jak masz i na dno wysyp keramzyt zalany wodą?

Myślisz, że te sztywne ciemne liście to efekt działania przędziorków, czy raczej preparatów antyprzędziorkowych? ( czym pryskałeś?)
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p

Post »

Myślę, że w uprawie nie jest ciężka, słyszałem, że to się strasznie szybko i porządnie rozrasta, no i faktycznie na samym początku zakwitła ponownie po niecałym pół roku. Obstawiam, że to raczej przez tę chemię - te przędziorki nie chciały się wyeksmitować. W sumie to nawet świadczy o dużej żywotności tej roślinki biorąc pod uwage, że tylko ona z tych trzech co miałem przeżyła opryski - pozostałe dwie są już tylko wspomnieniem.
Co ciekawe to, że te przędziorki zniknęły same jak zaczęły się mrozy i, odpukać!, jak na razie nie pojawiły się ponownie, mimo, że ja już zaniechałem wtedy prób pozbycia się ich. Ale cały czas roślina ma profilaktyczną kwarantannę - stoi w innym pokoju, gdzie dostaje niewiele słońca.
Myślisz, że bezpiecznie będzie postawić ją na powrót z innymi?
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak masz 100% -ową pewność, że ich już nie ma, możesz zaryzykować :wink:

Jakbyś wstawił ją do słoja, to nie dość, że podwyższona wilgotność dobrze by jej zrobiła, to jeszcze ewentualne przędziorki nie lubią takich klimatów... Przemyśl to ;:204

Jak mówisz, że się chętnie rozrasta to super. JK często ją podlewałeś?
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p

Post »

Nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że jeśli w zimie zniknęły bo "poszły spać" to przy takiej wiośnie jaką mamy już od 2 miesięcy raczej by się obudziły. :?

Standardowo, raz na tydzień przelewając i zostawiając później na 15-30 minut w wodzie. Czasem spryskiwałem liście. Ale jak wiesz nie jestem specjalistą od cambrii, chyba, że w ich uśmiercaniu. :)
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehehee... No to tak jak ja ;:215
Może ta okaże się jakimś super ekstra niezniszczalnym osobnikiem, dzięki któremu będę mogła z czystym sumieniem rozpowiadać, że hoduję cambrię... Żywą cambrię! ;:172
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kimono pokazał drugą buźkę ;:138

Obrazek

Cambria niemal w pełni rozkwitu. Miltonidium Bartley Schwartz?

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Kasiu ładna ta cambria ale ciągle mam do nich uraz po moim niepowodzeniu, więc moim faworytem pozostaje Phal. kimono :D a jak tam katlejki, coś ruszyło u Ciebie?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cattleyki tylko pęcznieją i pęcznieją... Niedługo wybuchną, a kwiatków i tak się nie doczekam :;230

Ja właśnie wystawiłam tę cambrię na sprzedaż... Też mam złe doświadczenia w ich uprawie ;:224

A tak w ogóle- rozwinął się dopiero jeden kwiatek, a zapach jest już w całym mieszkaniu :shock: Taki słodki jak cukierki... Ciekawe co będzie, jak otworzy wszystkie...
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu :wit . W końcu dotarłam! ;:213
Wybacz, myślałam i zapomniałam o twoim wątku, a tu tyle się dzieje.. No cóż, sklerotyczka trochę jestem(mimo młodego wieku).. ;:306
Pięknie kwitnące kwiaty, to duma dla hodowcy. :wink: Szkoda mi tych po przejściach, przez twojego milusińskiego, :| ale gratuluję udanych kwitnień! :D
Ostatnio nie mogłam Cię znaleźć, jakoś w dziele "MOJE STORCZYKI". A ty zostałaś przeniesiona? Nie rozumiem dla czego został Twój wątek przeniesiony do tego działu? Z powodu tego konkursu? Jak by nie był częścią o Twoich storczykach. Przecież konkurs, to nie zapytanie o problem w rozpoznaniu, a zabawa. Został przeniesiony z powodu tej błahostki... :?:
Zaraz jeszcze mi się oberwie, bo wyrażam własne poglądy na ten temat. ;:204

Wstawiam się za koleżanką, by został jej temat przywrócony do działu; "MOJE STORCZYKI", z kąt pierwotnie pochodził. :D

-- 10 kwi 2014, o 12:09 --

p.s. Kasiu wyślij mi adres na pw. do tej hurtowni, może kiedyś się tam wybiorę. :wink:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahahaha.. Cześć Emilio ;:138

Tak, przerzucono mnie do działu jakiegoś tam przez moje "gry i zabawy" ;:204 Teraz jest lepiej, bo jestem w "orchidarium" i łatwiej mnie znaleźć. Nie narzekam :wink:

Tak czy inaczej, fajnie, że jesteś ;:196
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

tak się zastanawiam dlaczego ten temat jest w dziale orchidarium, a nie w dziale moje stroczyki?? ;:172
Przecież to swego rodzaju pamiętnik jakich wiele w tamtym dziale ;:218
jakieś zawirowanie wiosenne ;)
;:3
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

MirellaM pisze:tak się zastanawiam dlaczego ten temat jest w dziale orchidarium, a nie w dziale moje stroczyki?? ;:172
;:3

A za chwile Twój i mój post zniknie z forum, nawet nie wyląduje w koszu. :)
Po prostu moderatorzy wpierw przenieśli wątek Kasi z "moje storczyki" do "personalnych", a teraz z "personalnych" na " orchidarium" Ciekawe ile jeszcze spacerów musi mieć wątek Kasi. Zazdroszczę jej cierpliwości :lol: :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”