Ogródek Gosi cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 7

Post »

To dopiero jutro się zacznie myszkowanie po sklepach za nowymi roślinkami :tan
Choiny kanadyjskie bardzo dobrze znoszą cień, również cisy jeżeli chcesz wprowadzić więcej iglaków do ukwieconego ogródka.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

;:oj Gosiu ale się u Ciebie wszystko rozrosło istny busz ...Wspaniałe lilie i cudnie kwitnące liliowce i róże :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nareszcie urlop ;:138
Dzisiaj mimo, że miałam wrócić z pracy bardzo późno, udało się zakończyć pracę wczesniej także zdołałam podlac ogród i opryskać rośliny żelazem.
Jutro jak nic się nie wydarzy zastosuję do róż mykoryzę.
Zresztą na razie nie planuję za bardzo.

Gosiu, na razie jeszcze do mnie nie dociera, że mam wolne. Może jak jutro nie zadzwoni budzik dopiero dotrze to do mnie.
Na ostatnim zdjęciu jest Liones Rose

Monia, wiem, że to przez, a raczej dzięki Asi. Ja też spojrzałam na nie innym okiem Dzięki niej. Uwielbiam jej połączenie iglaków z różami.

Kasiu, postaram się odpocząć, chociaz nie umiem już chyba spokojnie siedzieć. Zastanawiam się jak tą powierzchnię zając. Mam trochę czasu do zastanowienia.

Anetko, witaj. :wit
Odętka u mnie niestety jeszcze nie kwitnie. Mam za sucho. Może na zdjęciu z nową rabatą zobaczysz jak są zwiędnięte rosliny. Nawet chwasty, które zazwyczaj są niezwyciężone wyglądają strasznie. Dzisiaj podlewałam. Muszę przy tych upałach jednak zwiększyć częstotliwośc podlewania.
Adventure kupowałam w zeszłym roku w Auchanie. Ciekawe jakie róże będą mieli na jesieni.

Jolu, jakiś iglak tam się znajdzie. Zamierzałam posadzić jakąś kosówkę. Bardzo je lubię. A może bośniacką? Zobaczymy. Na razie muszę na spokojnie przemyśleć jakie rośliny chciałabym tam mieć.

Beatko, cieszę się, ze do mnie zajrzałas.
Dziękuję za miłe słowa. Trochę faktycznie mi się zagęściło :)

A teraz zdjęcie obiecanej wolnej przestrzeni. Nie jest tego dużo. zmieści się tylko parę roślin. Kupiłam już tutaj 2 białe tawułki, serduszkę i jakąs trawkę.

Obrazek
Po środku jest jeszcze resztka irgi. To po jej wymarznięciu powstało to miejsce. Muszę ją jeszcze częściowo usunąc. I będę trzymała w karbach. Chyba, że uda mie się ją całkiem wyeliminować.

Obrazek

Z przodu rosną astry więc to miejsce też jest do zagospodarowania.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,jakim żelazem pryszczesz i jakie rosliny? ;:131
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, kupiłam jakies w ogrodniczym.
opryskałam wszystkie róże, rh i hortensje.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja hortensji nigdy nie pryskałam niczym,może to zle?Rh pryszczę w sezonie topsinem.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ale żelazo powoduje, że liście sie poprawiają i dzięki temu roslina wygląda zdrowiej. Dzięki lepszym liściom może lepiej przyswajać składniki pokarmowe. To tak jak u nas z anemią. Tez potrzebujemy żelaza do lepszego funkcjonowania.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, irga ponoć ciężka do wykopania, potwór jakiś. Ja moje tnę jak tylko mogę, ale i tak rosną jak szalone. Urok maja jesienią, ale w ciągu roku to utrapienie na rabatach. Kusi mnie, żeby je wyciupać, byłoby więcej miejsca... ;:224
Kupiłaś juz pierwsze roślinki ;:63 Masz plan co jeszcze tam dorzucisz? U mnie w cieniu pod brzozą królują bodziszki wspaniałe - mogę je polecić, szybko wyrosła wielka kępa, fajna szafirowa plama ;:131 Może się skusisz na jakiś kolorek do tego zakątka?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To w piątek wejdę do ogrodniczego zobaczę co mają.Jaka to konkretna nazwa?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, na pewno taka plama dużo by dała. A jakiej wysokości są te bodziszki?
Chciałabym tam stworzyć piętra. Z tyłu jest żółta pęcherznica i 3 jałowce. Bardzo zniszczone. Nie wiem, czy mój piun nie zrobiła tam ubikacji. Muszę się nimi zając.
To w sumie bardzo wąski a głęboki pasek. Irga dzieli go na pół. Chciałabym jej część wykopać. Może namówię m. żeby mi pomógł z tym kopaniem. Nie lubię kupowac roślin bez opisu, ale skusiałam się na te tawułki i teraz nie wiem gdzie je posadzić, bo nie wiem jakiej będa wysokości.

Gosiu, teraz już nie pamiętam konkretnej nazwy. Ja po prostu poprosiłam o żelazo do oprysków.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jak juz chcesz zajac sie Irga i troche ja usunac, to sprojuj jednak pozbyc sie jej w calosci. Nie bedzesz miala klopotu trzymac jej w ryzach. Ja swoje irgi plozace lubie ale tne je na okraglo i do tego na wiosne wycinam najgrubszy ped, zeby po latach jak sie zestarzeja nie mialy tylko jednego grubego badyla bez lisci.
A moze hortensje? masz tam cieniscie, to masz warunki. U mnie bergenia bardzo ladnie w cieniu rosnie.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:D Gosiu, życzę spokojnego i udanego urlopu. ;:196
Wolna przestrzeń się pokazała w ogrodzie ;:oj ja też bym wykopała tą irgę.
Będę ciekawa co posadzasz i jak wyjdzie ten zakątek. ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tam na urlopie? :D Wreszcie spokojna głowa i cały ogród Twój :D
U mnie aż takich upałów nie było, ziemia cały czas trzyma wilgoć. W niedzielę w dodatku była burza i ulewa, więc ogród nieprędko wyschnie. Szkód nie ma, ale z okolicznych drzew pospadało dużo gałęzi, niektórym różom i daliom wiatr poobrywał kwiaty, jednak trudno uznać to za poważne szkody.
W ten cień sadź hortensje, niech Ci go rozjaśnią. Masz brunnery? Mogę Ci jedną sadzonkę wysłać, bo ze wstydem muszę wyznać, że nie mogę znaleźć obiecanych cebulek przebiśniegów :oops: Brunnerę widzę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Gosiu, sosnę bośniacką polecam. Ja mam Satelit, co prawda dopiero parę miesięcy ale bardzo fajnie wygląda. Pokrój ma kolumnowy i nie urośnie więcej niż 3 metry. obok nich dla podkreślenia tej ciemnej zieleni mam thuje occ. Aurea Piramidalis.
A myślałaś o czymś czerwonym w to miejsce? może jakiś berberys albo perukowiec podolski purpurea?
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Gosiu, ;:196 nadrobilam zaleglości. Hosta (z 25.07) rewelacyjna. w ogóle dużo pięknotek, coraz więcej. Sosnę bośniacką też
polecam.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”