Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
Lorrie, piękną masz kolekcję w ogrodzie Zapytam więc tak z ciekawości - dlaczego go nie pokażesz bo z tego co widzę to jest tylko link do Twojego balkonu
Paulina
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Mój ogród jest młody i jeszcze "nieuporządkowany"- Brak obrzeży, niektóre rośliny posadzone nie tak jak trzeba. Jak wszystko zrobi się ładniejsze, zajmę się wątkiem ogrodowym 

Czyżbyś chciała powiedzieć, że masz doświadczenie i wierzysz w ukorzenienie tych "patyczków" ??Hanuszka pisze:A czy jak będziecie ciąć swoje egzemplarze, przed ponownym kwitnieniem to czy mogłabym poprosić o patyczki te ścięte?gdybyście miały wyrzucać to ja chętnie przyjmę wszelkie odmiany i ilości i byłabym niezmiernie wdzięczna bo czytając ten wątek zakochałam się w nich na amen!!!
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Cienko to widzę, bynajmniej mi się nigdy nie udało ukorzenić z patyczków, najłatwiej z zielonych, nie zdrewniałych pędów ale o rozmnażaniu było tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16208
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Lorrie, czyli u Ciebie zupełnie jak u mnie
Paulina
Nie dziękuj, bo nie ma za co. Odpukuję w swoją głowę i trzymam mocno kciukubystrzanka pisze:Moniko - jesienno-zimowe ukorzenianie idzie nieźle: na 8 patyczków 6 chce żyć (odpukać w co się tylko da). Jeszcze raz wielkie dzięki za nie.

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko
Sylwku - ja nie muszę wierzyć, bo wiem, że to się udaje. Ostatniej wiosny dostałam ok 30 szt takich patyczków od sąsiadki, powtykałam w ziemię (bez specjalnego przygotowywania podłoża, bez ukorzeniacza, w miejscach półcienistych) i przyjęło się ponad 20 szt. Jakieś 5 szt kwitło... Zobaczymy ile przetrwa pierwszą zimę. Teraz mam w doniczce kolejne 8 szt wsadzone jesienią i 6 wygląda dobrze.

Sylwku - ja nie muszę wierzyć, bo wiem, że to się udaje. Ostatniej wiosny dostałam ok 30 szt takich patyczków od sąsiadki, powtykałam w ziemię (bez specjalnego przygotowywania podłoża, bez ukorzeniacza, w miejscach półcienistych) i przyjęło się ponad 20 szt. Jakieś 5 szt kwitło... Zobaczymy ile przetrwa pierwszą zimę. Teraz mam w doniczce kolejne 8 szt wsadzone jesienią i 6 wygląda dobrze.
- edi13
- 1000p
Bystrzanka to widać masz dobrą rękę
gratulację u mnie patyczki nie idą może żle je przygotowuje 

I jeszcze chcesz powiedzieć, ze zaraz w pierwszym sezonie po wsadzeniu niektóre kwitły? No to teraz mnie zachęciłaś do prób.bystrzanka pisze:Moniko![]()
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Kiedyś wysyłałam wiosną patyczki Anabelki kilku osobom z forum i też się zdziwiłam że ładnie się przyjęły i co najmniej jedna zakwitła.
Natomiast z tego co wiem to wiosną lepiej ukorzeniają się patyczki ze starszych okazów, półzdrewniałe.
Zielne to raczej latem.
Natomiast z tego co wiem to wiosną lepiej ukorzeniają się patyczki ze starszych okazów, półzdrewniałe.
Zielne to raczej latem.
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie te wsadzone pod koniec marca patyczki w lipcu miały pąki (jedna szt miała dwa kwiaty, pozostałe po jednym). Wahałam się nawet czy ich nie poobcinać (żeby rośliny skupiły się na korzeniach) ale i tak mam ich nadmiar więc zostawiłam. Były to patyczki z dorosłego okazu (tego cytowanego przez Monikę), może dlatego poszło tak dobrze.
- edi13
- 1000p
bystrzanka pisze:No właśnie te wsadzone pod koniec marca patyczki w lipcu miały pąki (jedna szt miała dwa kwiaty, pozostałe po jednym). Wahałam się nawet czy ich nie poobcinać (żeby rośliny skupiły się na korzeniach) ale i tak mam ich nadmiar więc zostawiłam. Były to patyczki z dorosłego okazu (tego cytowanego przez Monikę), może dlatego poszło tak dobrze.

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja podobnie. Posadzę do ziemi patyczki, a co mi tam, niech rosną ! 

Wsadziłam latem złamanego patyczka z ogrodowch do wody.Wypuścił obfite korzenie,ale jak posadziłam do ziemi zaczął zamierać i teraz stoi (na parapecie) goły patyczek
Na razie nie wyrzucam ,zobaczę wiosną 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Może po prostu zapadł w sen zimowy , stracił liście i czeka na wiosnę. Moje zimowane na parapecie też wyglądały jak patyczki. A pąk szczytowy jest żywy czy suchy?