Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III

Post »

Lorrie, piękną masz kolekcję w ogrodzie Zapytam więc tak z ciekawości - dlaczego go nie pokażesz bo z tego co widzę to jest tylko link do Twojego balkonu
Paulina
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Mój ogród jest młody i jeszcze "nieuporządkowany"- Brak obrzeży, niektóre rośliny posadzone nie tak jak trzeba. Jak wszystko zrobi się ładniejsze, zajmę się wątkiem ogrodowym :)
sylwekw

Post »

Hanuszka pisze:A czy jak będziecie ciąć swoje egzemplarze, przed ponownym kwitnieniem to czy mogłabym poprosić o patyczki te ścięte? ;:180 gdybyście miały wyrzucać to ja chętnie przyjmę wszelkie odmiany i ilości i byłabym niezmiernie wdzięczna bo czytając ten wątek zakochałam się w nich na amen!!! ;:65
Czyżbyś chciała powiedzieć, że masz doświadczenie i wierzysz w ukorzenienie tych "patyczków" ??
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Cienko to widzę, bynajmniej mi się nigdy nie udało ukorzenić z patyczków, najłatwiej z zielonych, nie zdrewniałych pędów ale o rozmnażaniu było tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16208
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Lorrie, czyli u Ciebie zupełnie jak u mnie
Paulina
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

bystrzanka pisze:Moniko - jesienno-zimowe ukorzenianie idzie nieźle: na 8 patyczków 6 chce żyć (odpukać w co się tylko da). Jeszcze raz wielkie dzięki za nie.
Nie dziękuj, bo nie ma za co. Odpukuję w swoją głowę i trzymam mocno kciuku :D
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko ;:196
Sylwku - ja nie muszę wierzyć, bo wiem, że to się udaje. Ostatniej wiosny dostałam ok 30 szt takich patyczków od sąsiadki, powtykałam w ziemię (bez specjalnego przygotowywania podłoża, bez ukorzeniacza, w miejscach półcienistych) i przyjęło się ponad 20 szt. Jakieś 5 szt kwitło... Zobaczymy ile przetrwa pierwszą zimę. Teraz mam w doniczce kolejne 8 szt wsadzone jesienią i 6 wygląda dobrze.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Bystrzanka to widać masz dobrą rękę ;:138 gratulację u mnie patyczki nie idą może żle je przygotowuje :roll:
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
sylwekw

Post »

bystrzanka pisze:Moniko ;:196
Sylwku - ja nie muszę wierzyć, bo wiem, że to się udaje. Ostatniej wiosny dostałam ok 30 szt takich patyczków od sąsiadki, powtykałam w ziemię (bez specjalnego przygotowywania podłoża, bez ukorzeniacza, w miejscach półcienistych) i przyjęło się ponad 20 szt. Jakieś 5 szt kwitło... Zobaczymy ile przetrwa pierwszą zimę. Teraz mam w doniczce kolejne 8 szt wsadzone jesienią i 6 wygląda dobrze.
I jeszcze chcesz powiedzieć, ze zaraz w pierwszym sezonie po wsadzeniu niektóre kwitły? No to teraz mnie zachęciłaś do prób.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kiedyś wysyłałam wiosną patyczki Anabelki kilku osobom z forum i też się zdziwiłam że ładnie się przyjęły i co najmniej jedna zakwitła.
Natomiast z tego co wiem to wiosną lepiej ukorzeniają się patyczki ze starszych okazów, półzdrewniałe.
Zielne to raczej latem.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

No właśnie te wsadzone pod koniec marca patyczki w lipcu miały pąki (jedna szt miała dwa kwiaty, pozostałe po jednym). Wahałam się nawet czy ich nie poobcinać (żeby rośliny skupiły się na korzeniach) ale i tak mam ich nadmiar więc zostawiłam. Były to patyczki z dorosłego okazu (tego cytowanego przez Monikę), może dlatego poszło tak dobrze.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

bystrzanka pisze:No właśnie te wsadzone pod koniec marca patyczki w lipcu miały pąki (jedna szt miała dwa kwiaty, pozostałe po jednym). Wahałam się nawet czy ich nie poobcinać (żeby rośliny skupiły się na korzeniach) ale i tak mam ich nadmiar więc zostawiłam. Były to patyczki z dorosłego okazu (tego cytowanego przez Monikę), może dlatego poszło tak dobrze.
;:180 to juz , żadnego patyczka nie wyrzucę i bedę próbować do upadłego aż w końcu coś ożyje :D a że mam już z 10 odmiam mogę szaleć :wit
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja podobnie. Posadzę do ziemi patyczki, a co mi tam, niech rosną ! :)
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03

Post »

Wsadziłam latem złamanego patyczka z ogrodowch do wody.Wypuścił obfite korzenie,ale jak posadziłam do ziemi zaczął zamierać i teraz stoi (na parapecie) goły patyczek :( Na razie nie wyrzucam ,zobaczę wiosną :|
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Może po prostu zapadł w sen zimowy , stracił liście i czeka na wiosnę. Moje zimowane na parapecie też wyglądały jak patyczki. A pąk szczytowy jest żywy czy suchy?
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”