Zastanawiam się, jak to jest, bo u mnie też pomimo deszczu, ślimaki nie lezą do funkii (odpukać!). Może dlatego, że mają tyle smacznej "przekąski", np. skoszonej trawy, którą uwielbiają bez wspinania się na łodygi host
Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
Witaj Dalu! Twój ogród ma taką tajemniczą głębię. Piękne zakątki i niespodzianki
Mi bardzo podoba się tamaryszek. Tym bardziej, że mój młodziutki padł w zimie.
Zastanawiam się, jak to jest, bo u mnie też pomimo deszczu, ślimaki nie lezą do funkii (odpukać!). Może dlatego, że mają tyle smacznej "przekąski", np. skoszonej trawy, którą uwielbiają bez wspinania się na łodygi host
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalu, widoczki olśniewające tajemniczego ogrodu.
Przepiękne gęste hosty. Jak mi się podobają
Wysyłam słoneczko
Wysyłam słoneczko
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Daluś piękne zielone zakątki, hosty bajeczne, takie ogromniaste
Różyczki wspaniale zakwitły, ależ musi być zapach 
-
x-d-a
Agnieszko, ja też uwielbiam zapach tych skromnych, pierwszych różyczek :P To chyba z takich robi się konfitury różane
Wiesiu, oj, proszę prześlij trochę słoneczka
, bo jeszcze kilka takich deszczowych dni i ja wpadnę w jakąś depresję
Jacku, u mnie ślimaki host rzeczywiście nie jedzą, ale na łodyżki języczki wspinają się jak najbardziej! Liście ma już biedaczka jak ser szwajcarski...
Mariolko, rabata hostowo-liliowcowa powoli nabiera wyglądu, jeszcze oczyszczę ja z zasychających łodyg tulipanów, narcyzów i niezapominajek i pokażę fotki...A w tym roku hosty są imponującej wielkości, a liliowce też się bardzo rozrosły. Ciekawe tylko jak obficie będą kwitły
Majeczko, dzięki
Ewuś, cieszę się, że Ci się podoba
Gosiu, dzięki! Teraz obie mamy podwójne serducha
A jeśli chodzi o fotkę stokrotkowego trawniczka, to zaczęłam się zastanawiać i wiesz co? chyba nie mam takiego zdjęcia...Wszyscy zawsze się chwalą pięknymi, odchwaszczonymi trawniczkami, więc jakoś głupio było mi focić chwasty na trawniku...Choć przecież je lubię...
Ewelinko, ten mozaikowy stół to nasza duma - specjalnie dla nas zaprojektowała go i wykonała zaprzyjaźniona plastyczka. Jak się mu przyjrzeć to przedstawia lilie wodne na tle błękitnej tafli wody.
Ten Rh to rzeczywiście Nova Zembla, ma piękny, głęboki rubinowy (?) kolor. No i oczywiście, że chciałabym mieć jeszcze późniejsze Rh, tylko jakoś dotąd na nie nie natrafiłam. Teraz już wiem czego szukać :P
Dzisiaj kolejny zimny i deszczowy dzień, brrr! Roślinki mokną i - niektóre gniją
A co będzie z czereśniami, które tak pięknie obrodziły i w ogóle teraz nie dojrzewają
Na polepszenie humorków coś kolorowego -końcówka Rh:

Wiesiu, oj, proszę prześlij trochę słoneczka
Jacku, u mnie ślimaki host rzeczywiście nie jedzą, ale na łodyżki języczki wspinają się jak najbardziej! Liście ma już biedaczka jak ser szwajcarski...
Mariolko, rabata hostowo-liliowcowa powoli nabiera wyglądu, jeszcze oczyszczę ja z zasychających łodyg tulipanów, narcyzów i niezapominajek i pokażę fotki...A w tym roku hosty są imponującej wielkości, a liliowce też się bardzo rozrosły. Ciekawe tylko jak obficie będą kwitły
Majeczko, dzięki
Ewuś, cieszę się, że Ci się podoba
Gosiu, dzięki! Teraz obie mamy podwójne serducha
A jeśli chodzi o fotkę stokrotkowego trawniczka, to zaczęłam się zastanawiać i wiesz co? chyba nie mam takiego zdjęcia...Wszyscy zawsze się chwalą pięknymi, odchwaszczonymi trawniczkami, więc jakoś głupio było mi focić chwasty na trawniku...Choć przecież je lubię...
Ewelinko, ten mozaikowy stół to nasza duma - specjalnie dla nas zaprojektowała go i wykonała zaprzyjaźniona plastyczka. Jak się mu przyjrzeć to przedstawia lilie wodne na tle błękitnej tafli wody.
Ten Rh to rzeczywiście Nova Zembla, ma piękny, głęboki rubinowy (?) kolor. No i oczywiście, że chciałabym mieć jeszcze późniejsze Rh, tylko jakoś dotąd na nie nie natrafiłam. Teraz już wiem czego szukać :P
Dzisiaj kolejny zimny i deszczowy dzień, brrr! Roślinki mokną i - niektóre gniją
Na polepszenie humorków coś kolorowego -końcówka Rh:

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Dalu a u Ciebie nadal pięknie kwitną azalie i Rh
szkoda ze tak ciągle pada .
Genia
szkoda ze tak ciągle pada .
Genia
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Daluś
Buziaki i serdeczne gratulacje
Pięknie i elegancko z tym żwirkiem
Rewelacyjnie wyglądają rustykalne pojemniki z roślinami, beka z oleandrem fantastyczna !
Cieszę się z Twoich kwitnących różyczek, czasem zbieram ich pachnące płatki do dekoracji domu.

Buziaki i serdeczne gratulacje
Pięknie i elegancko z tym żwirkiem
Cieszę się z Twoich kwitnących różyczek, czasem zbieram ich pachnące płatki do dekoracji domu.
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Serdecznie gratuluję
I jednocześnie nieśmiało protestuję przeciwko odczuwaniu jakiejkolwiek krępacji ;-) z powodu obecności stokrotek w trawniku.
Jak to tak - nie mieć stokrotek. Toż to obciach ;;230
I jednocześnie nieśmiało protestuję przeciwko odczuwaniu jakiejkolwiek krępacji ;-) z powodu obecności stokrotek w trawniku.
Jak to tak - nie mieć stokrotek. Toż to obciach ;;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Witaj Daluś
Na początku gratuluję serducha, należało się Tobie
A te ostatnie kwitnące Rh i azalie to przecudny widok. Nie jeden z nas , chciałby mieć takie widoki w swoim ogrodzie. Co do pogody, to u mnie też co parę dni pada deszcz. Ale jest przynajmniej ciepło.
Przesyłam więc trochę wschodniego
Przesyłam więc trochę wschodniego
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Daluś, gratuluję
!!!
Ostatnie zdjęcia przepiękne!! Zwróciłam również uwagę na kąciki wypoczynkowe- oba śliczne i zachęcające
Mam nadzieję, że pogoda niebawem się poprawi- jest zdecydowanie za mokro!!
Ostatnie zdjęcia przepiękne!! Zwróciłam również uwagę na kąciki wypoczynkowe- oba śliczne i zachęcające
Mam nadzieję, że pogoda niebawem się poprawi- jest zdecydowanie za mokro!!
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Przekonały mnie rabaty z rododendronami i azaliami.Już położyłam agrowłókninę pod nowe nasadzenia.
słońca przesyłam
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dalu, gratuluję
.Piękny powojnik, ja wróciłam z OB dzisiaj z pustymi rękami, a szukałam ładnego powojnika.
Zyczę Ci , byś jednak znalazła czas na odpoczynek w tych pięknych kącikach.
Zyczę Ci , byś jednak znalazła czas na odpoczynek w tych pięknych kącikach.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Rh super widoczki serwujesz na ten deszczowy kolejny dzień,
Deszczu stanowczo za dużo u mnie wymarzły wiśnie, bez/lilak ale gruby ciemny lila, biały ok.
Słuchałam chyba wczoraj prognozy długoterminowej ma być po 10 czerwca do 30 stopni ale ..................
pozdrawiam
Deszczu stanowczo za dużo u mnie wymarzły wiśnie, bez/lilak ale gruby ciemny lila, biały ok.
Słuchałam chyba wczoraj prognozy długoterminowej ma być po 10 czerwca do 30 stopni ale ..................
pozdrawiam
-
x-d-a
Taruś, szkoda Twoich drzewek, ale zima poczyniła w tym roku sporo szkód
Jeśli zrobi się tak ciepło w czerwcu, to ja i mój ogród będziemy szczęśliwi :P
Adrianno, na razie wypoczywam w domowym zaciszu, bo wszystkie mebelki z ogrodu wróciły pod dach - do domku ogrodnika. Szkoda ich było, bo znowu zapowiada się kilka dni deszczowych...
A jakiego powojnika szukałaś? Jakiegoś szczególnego, czy po prostu ładnego
Aszko, nie miałaś dotąd kwaśnej rabaty? Jeśli mogę coś poradzić, to oprócz Rh posadź jeszcze inne kwasoluby; bardzo urozmaicą tę rabatę (pierisy, kalmie, skimmie, modrzewnice, małe iglaczki...), a mają takie same wymagania.
Za
dziękuję - przydałoby się, oj, przydało
Moniko, ja też czekam na poprawę pogody, bo na razie nie ma mowy o wypoczynku w ogrodzie, ba! nieprzyjemnie się nawet pracuje, gdy ciągle popaduje i wieje wiatr
Marcinie, w tym roku u Ciebie, na wschodzie jest zdecydowanie cieplej niż w moich rejonach
No i dobrze, jakaś sprawiedliwość musi być na tym świecie
100krotko, tak mówisz? To widocznie masz rację! Od dzisiaj jestem dumna z moich trawnikowych stokrotek
Pell, dzięki
Gary z piwnicy babuni, a bekę kupiłam w zeszłym roku na alegrooo jako pojemnik na deszczówkę. Okazało się jednak, że beczka przecieka, więc zmieniłam jej przeznaczenie - teraz jest fajną osłonką na wielką donicę oleandra
Geniu, kwitną, ale to już końcówka, niestety. W kolejce czekają powojniki i róże

Jeśli zrobi się tak ciepło w czerwcu, to ja i mój ogród będziemy szczęśliwi :P
Adrianno, na razie wypoczywam w domowym zaciszu, bo wszystkie mebelki z ogrodu wróciły pod dach - do domku ogrodnika. Szkoda ich było, bo znowu zapowiada się kilka dni deszczowych...
A jakiego powojnika szukałaś? Jakiegoś szczególnego, czy po prostu ładnego
Aszko, nie miałaś dotąd kwaśnej rabaty? Jeśli mogę coś poradzić, to oprócz Rh posadź jeszcze inne kwasoluby; bardzo urozmaicą tę rabatę (pierisy, kalmie, skimmie, modrzewnice, małe iglaczki...), a mają takie same wymagania.
Za
Moniko, ja też czekam na poprawę pogody, bo na razie nie ma mowy o wypoczynku w ogrodzie, ba! nieprzyjemnie się nawet pracuje, gdy ciągle popaduje i wieje wiatr
Marcinie, w tym roku u Ciebie, na wschodzie jest zdecydowanie cieplej niż w moich rejonach
100krotko, tak mówisz? To widocznie masz rację! Od dzisiaj jestem dumna z moich trawnikowych stokrotek
Pell, dzięki
Gary z piwnicy babuni, a bekę kupiłam w zeszłym roku na alegrooo jako pojemnik na deszczówkę. Okazało się jednak, że beczka przecieka, więc zmieniłam jej przeznaczenie - teraz jest fajną osłonką na wielką donicę oleandra
Geniu, kwitną, ale to już końcówka, niestety. W kolejce czekają powojniki i róże

- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Dalu,mam kwaśną ale przy wejściu do domu przy "furtce".Tam jest kilka rododendronów,pieris,hortensje,hosty.I to widzę idąc do domu,A mam miejsce gdzie będę miała widok z obydwu tarasów i tam widzę dodatkową rabatę.
Podobno już niedługo słońca będziemy mieli sporo.Podobno....
Podobno już niedługo słońca będziemy mieli sporo.Podobno....
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dalu, kącik z Rh piękny jest
Zwłaszcza rododendron biały z żółtym środkiem - poezja! U nas też niestety bardzo deszczowo