Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Witaj Dalu! Twój ogród ma taką tajemniczą głębię. Piękne zakątki i niespodzianki :!: Mi bardzo podoba się tamaryszek. Tym bardziej, że mój młodziutki padł w zimie.
Zastanawiam się, jak to jest, bo u mnie też pomimo deszczu, ślimaki nie lezą do funkii (odpukać!). Może dlatego, że mają tyle smacznej "przekąski", np. skoszonej trawy, którą uwielbiają bez wspinania się na łodygi host :idea:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, widoczki olśniewające tajemniczego ogrodu. ;:138 Przepiękne gęste hosty. Jak mi się podobają ;:108
Wysyłam słoneczko ;:3
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś piękne zielone zakątki, hosty bajeczne, takie ogromniaste :D Różyczki wspaniale zakwitły, ależ musi być zapach :D
x-d-a

Post »

Agnieszko, ja też uwielbiam zapach tych skromnych, pierwszych różyczek :P To chyba z takich robi się konfitury różane :?:

Wiesiu, oj, proszę prześlij trochę słoneczka ;:31 , bo jeszcze kilka takich deszczowych dni i ja wpadnę w jakąś depresję :(

Jacku, u mnie ślimaki host rzeczywiście nie jedzą, ale na łodyżki języczki wspinają się jak najbardziej! Liście ma już biedaczka jak ser szwajcarski...

Mariolko, rabata hostowo-liliowcowa powoli nabiera wyglądu, jeszcze oczyszczę ja z zasychających łodyg tulipanów, narcyzów i niezapominajek i pokażę fotki...A w tym roku hosty są imponującej wielkości, a liliowce też się bardzo rozrosły. Ciekawe tylko jak obficie będą kwitły :roll:

Majeczko, dzięki ;:196

Ewuś, cieszę się, że Ci się podoba :lol:

Gosiu, dzięki! Teraz obie mamy podwójne serducha ;:167
A jeśli chodzi o fotkę stokrotkowego trawniczka, to zaczęłam się zastanawiać i wiesz co? chyba nie mam takiego zdjęcia...Wszyscy zawsze się chwalą pięknymi, odchwaszczonymi trawniczkami, więc jakoś głupio było mi focić chwasty na trawniku...Choć przecież je lubię...

Ewelinko, ten mozaikowy stół to nasza duma - specjalnie dla nas zaprojektowała go i wykonała zaprzyjaźniona plastyczka. Jak się mu przyjrzeć to przedstawia lilie wodne na tle błękitnej tafli wody.
Ten Rh to rzeczywiście Nova Zembla, ma piękny, głęboki rubinowy (?) kolor. No i oczywiście, że chciałabym mieć jeszcze późniejsze Rh, tylko jakoś dotąd na nie nie natrafiłam. Teraz już wiem czego szukać :P

Dzisiaj kolejny zimny i deszczowy dzień, brrr! Roślinki mokną i - niektóre gniją :( A co będzie z czereśniami, które tak pięknie obrodziły i w ogóle teraz nie dojrzewają :?:
Na polepszenie humorków coś kolorowego -końcówka Rh:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu a u Ciebie nadal pięknie kwitną azalie i Rh
szkoda ze tak ciągle pada .
Genia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Daluś
Buziaki i serdeczne gratulacje ;:167 ;:196 ;:196 :!:
Pięknie i elegancko z tym żwirkiem :D Rewelacyjnie wyglądają rustykalne pojemniki z roślinami, beka z oleandrem fantastyczna !
Cieszę się z Twoich kwitnących różyczek, czasem zbieram ich pachnące płatki do dekoracji domu. :D
;:3 ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Serdecznie gratuluję ;:167

I jednocześnie nieśmiało protestuję przeciwko odczuwaniu jakiejkolwiek krępacji ;-) z powodu obecności stokrotek w trawniku.

Jak to tak - nie mieć stokrotek. Toż to obciach ;;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Daluś :wit Na początku gratuluję serducha, należało się Tobie :D A te ostatnie kwitnące Rh i azalie to przecudny widok. Nie jeden z nas , chciałby mieć takie widoki w swoim ogrodzie. Co do pogody, to u mnie też co parę dni pada deszcz. Ale jest przynajmniej ciepło.

Przesyłam więc trochę wschodniego ;:3
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Daluś, gratuluję ;:167 !!!
Ostatnie zdjęcia przepiękne!! Zwróciłam również uwagę na kąciki wypoczynkowe- oba śliczne i zachęcające :D
Mam nadzieję, że pogoda niebawem się poprawi- jest zdecydowanie za mokro!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Przekonały mnie rabaty z rododendronami i azaliami.Już położyłam agrowłókninę pod nowe nasadzenia.
;:3 ;:3 ;:3 słońca przesyłam
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, gratuluję ;:167 .Piękny powojnik, ja wróciłam z OB dzisiaj z pustymi rękami, a szukałam ładnego powojnika.
Zyczę Ci , byś jednak znalazła czas na odpoczynek w tych pięknych kącikach. :;230
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Rh super widoczki serwujesz na ten deszczowy kolejny dzień,

Deszczu stanowczo za dużo u mnie wymarzły wiśnie, bez/lilak ale gruby ciemny lila, biały ok.
Słuchałam chyba wczoraj prognozy długoterminowej ma być po 10 czerwca do 30 stopni ale ..................
pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-d-a

Post »

Taruś, szkoda Twoich drzewek, ale zima poczyniła w tym roku sporo szkód :(
Jeśli zrobi się tak ciepło w czerwcu, to ja i mój ogród będziemy szczęśliwi :P

Adrianno, na razie wypoczywam w domowym zaciszu, bo wszystkie mebelki z ogrodu wróciły pod dach - do domku ogrodnika. Szkoda ich było, bo znowu zapowiada się kilka dni deszczowych...
A jakiego powojnika szukałaś? Jakiegoś szczególnego, czy po prostu ładnego :?:

Aszko, nie miałaś dotąd kwaśnej rabaty? Jeśli mogę coś poradzić, to oprócz Rh posadź jeszcze inne kwasoluby; bardzo urozmaicą tę rabatę (pierisy, kalmie, skimmie, modrzewnice, małe iglaczki...), a mają takie same wymagania.
Za ;:3 dziękuję - przydałoby się, oj, przydało :!:

Moniko, ja też czekam na poprawę pogody, bo na razie nie ma mowy o wypoczynku w ogrodzie, ba! nieprzyjemnie się nawet pracuje, gdy ciągle popaduje i wieje wiatr :evil:

Marcinie, w tym roku u Ciebie, na wschodzie jest zdecydowanie cieplej niż w moich rejonach :roll: No i dobrze, jakaś sprawiedliwość musi być na tym świecie :D

100krotko, tak mówisz? To widocznie masz rację! Od dzisiaj jestem dumna z moich trawnikowych stokrotek ;:108

Pell, dzięki ;:196
Gary z piwnicy babuni, a bekę kupiłam w zeszłym roku na alegrooo jako pojemnik na deszczówkę. Okazało się jednak, że beczka przecieka, więc zmieniłam jej przeznaczenie - teraz jest fajną osłonką na wielką donicę oleandra ;:224

Geniu, kwitną, ale to już końcówka, niestety. W kolejce czekają powojniki i róże ;:65

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dalu,mam kwaśną ale przy wejściu do domu przy "furtce".Tam jest kilka rododendronów,pieris,hortensje,hosty.I to widzę idąc do domu,A mam miejsce gdzie będę miała widok z obydwu tarasów i tam widzę dodatkową rabatę.
Podobno już niedługo słońca będziemy mieli sporo.Podobno....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalu, kącik z Rh piękny jest :!: Zwłaszcza rododendron biały z żółtym środkiem - poezja! U nas też niestety bardzo deszczowo :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”