Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

Gosiu zobacz u mnie tę trawkę :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Foto relacja z rabaty wspaniała i podpisane rośliny - ja takie notatki na ujęciach z rabat robię dla siebie bo jak znacznik się zetrze to mam jak na dłoni.
Margo2 pisze: Krysiu, miło mi, że do mnie zajrzałaś. Zaraz i ja pobiegnę zobaczyć Twój ogródek.
To jest trochę inny trzcinnik niż krótkowłosy. Jest mniej okazały, ale też bardzo go lubię. Też go mam.
Jeśli podasz mi swoje dane na pw wiosna mogę Ci podesłać tego rozchodnika, niestety nazwy nie znam.
Dzięki za rewizytę - na rozchodnik już się piszę i wieczorkiem będzie PW a w zamian proponuje jakiś od siebie.
U mnie Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster ma być zieloną ścianą , zasłonić tył i dać tło rabacie przed nim. Posadziłam 8 kęp.
Zobaczymy jak spełni się w tej roli . W innym miejscu z kolei sadziliśmy ze swojej ogromnej kępy Miskanta Giganteusa aby dał zasłonę dla kompostownika i innych takich.... sama wiesz :;230
Ta odmiana jest wspaniała - stoi na baczność każda trzcinka i nie wychyli się na cm a wzrostem zbliża sie do 4 m. Już nie mogę się doczekać nowego sezonu bo poczyniłam sporo zmian.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Margo2 pisze: Wandziu, nie ma sprawy. Tylko ten bordowy? Uwielbiam je razem z trawami, ale nie tylko.
Ja jeszcze poczekam ze związywaniem. Na razie nie zapowiadają przymrozków.
Małgosiu, tak, o ten z bordowymi kwiatami, bo różowego mam. To ja sobie zapisuję do kajecika i wiosną, jeśli pozwolisz, się przypomnę.
Moje trawy związałam już wczoraj w snopki.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Gosiu, ta rabata fajnie wygląda o każdej porze roku! Jesienne zdjęcie zachwycające.
Czytałam ,że przymierzasz się do kupna węży nawadniających - myślę,że kroplujące lepsze. Zresztą jak przeliczyłam te ceny, które podałaś, to ten wcale nie jest droższy za metr. Ja też będę w nowym sezonie dokładać.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Renatko, trzymam kciuki. Mam nadzieję, że wszystko bedzie dobrze.
Ja już na rewolucję się nie piszę. Zniechęca mnie to, że przerabiam i przerabiam i zawsze coś mi się nie podoba.
Najlepiej wyszła mi rabata z trzcinnikiem, bo posadzone są rośliny może nie do końca przemyslane, ale przynajmniej częściowo, trzon został zaplanowany. Drobniejze rośliny to jak zwykle przypadek. Coś mi wpadło w oko, coś dostałam i trzeba było upchnąc. Ale w gruncie rzeczy jest ok.

Jula
, zazwyczaj bardzo mało podlewam swoje rośliny. Najwięcej chyba rh, bo wiem, że one mają największe potrzeby zimą. U mnie piaski, więc susza, ale chyba mimo wszystko rosliny lepiej znoszą te warunki, bo ja od początku ich nie rozpieszczam. Najwyżej 2 tygodnie podlewania, na dobry start, a potem muszą same sobie radzić. Może to też jest jakiś sposób? Są zahartowane. U mnie to chyba własnie termin obsypania podziałał, bo Isia mieszka niedaleko i jej róże padły. U mnie wymarzła tylko jedna, może 2.

Bożenko, zaraz wpadnę do Ciebie. Myślę, że nie trzeba okrywać, wystarczy związać im kitki.

Olu, mam, ale nie robiłam im za bardzo zdjęć. Może w weekend zrobię. Chociaż moje na pewno nie wyglądają tak ładnie jak Twoje.

Geniu, Ty i tak masz wszelkiego dobra tyle, że wystarczyłoby do zapełnienia kilku ogródków. Ja lubię łączyć różne rośliny ze sobą stąd moje zauroczenie nimi, a szczególnie o tej porze roku. Są piekne.
Widziałam kiedyś filmik, który Orinoko pokazał o swoim ogrodzie. Trawy cudne, ale aż takiej ilości to ja nie chciałbym miec u siebie. Muszę mieć dużo innych roślin. :D

Aniu, jeszcze trafią do Ciebie. Wystarczy, że posadzisz jedną, która Cię ujmie i po Tobie :;230

Agunia, tak, obie lubimy to zestawienie. Marzy mi się rabata z morzem rochodnikow pomieszanych z ostnicami. Ale musiałabym mieć hektar ziemi, żeby to spełnić.
Ja też czekam z kopczykowaniem do mrozów.

Aga, na tej rabacie to chyba niedługo bedzie to konieczne :D
Ale jak wiesz, ja też nie lubię wolnej przestrzeni. Obie lubimy gęste sadzenie.
Dziękuję za słowa wsparcia ;:196

Krysiu, ja niestety nie przywiązuję aż takiej wagi do nazw. Jedyną rośliną, której nazwy znam wszystkie i wiem, która gdzie rośnie to róża. Nie mam pojęcia dlaczego. Miało jej w ogóle u mnie nie być.Kocham byliny, a je traktuje po macoszemu.
Myślałam o posadzeniu Giganteusa, ale niestety nie mam całkowicie wolnej ręki jeśli chodzi o ogórd. Mogę robić co chcę na wytyczonych wcześniej rabatach. Może je trochę poszerzać co roku, ale poza tym m. nie lubi rabat. Woli przestrzeń. Ja bym chętnie porobiła masę zakamarków, żeby można było zwiedzac ogórd, a nie mieć wszystko jak na widelcu, ale trudno. Najważniejszy jest kompromis. Może z czasem uda mi się gop przekonać. Już w paru kwestiach zmienił zdanie.

Wandziu
, pewnie, że przypominaj, bo skleroza to moja siostra rodzona :;230

Izuś, musisz ją zobaczyć na własne oczy i ocenić :D
Czekam na info od Joli na temat cen tych co ona kupowała. Może też się wstrzymaj. Musze położyć choc kilka tam gdzie rosna rośliny uwielbiające wodę, czyli hortensje i tawuły. Padają mi podczas takich lat ja tegoroczne

Obrazek

Szałwia cały czas daje radę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Gosiu raczej już nocnie :D
Ładnie na Twoich rabatach w dalszym ciąu ;:215
Ogród bez żurawek chyba nie byłby taki kolorowy,,,przynajmniej teraz ;:108
A ta Szałwia to mi się podoba,,i ten kolorek i to,że tak długo kwitnie :D Szkoda,że takiej nie mam :roll:
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Własnie Gosiu, chciałam spytać jak radzi sobie twój rodek , bo piszesz ze masz piach.Ja nie wiem czy posadzić na piachu czy na cięższej ziemi?
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gosiu :wit Twój ogród nawet późną jesienią wygląda rewelacyjnie ;:108
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Margo2 pisze:Geniu, Ty i tak masz wszelkiego dobra tyle, że wystarczyłoby do zapełnienia kilku ogródków. Ja lubię łączyć różne rośliny ze sobą stąd moje zauroczenie nimi, a szczególnie o tej porze roku. Są piekne.
Widziałam kiedyś filmik, który Orinoko pokazał o swoim ogrodzie. Trawy cudne, ale aż takiej ilości to ja nie chciałbym miec u siebie. Muszę mieć dużo innych roślin. :D
Gosiu ja byłam u orinoko , te trawy wyglądały cudownie, oczywiście podobnie jak Ty lubię mieć różne rośliny w ogrodzie , ale dobrze że są takie ogrody jak ogród orinoko inne od naszych, jest co podziwiać.

Genia :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Mojego regionu nie mozna porownac z innymi, bo u mnie potrafi pare miesiecy nie padac tzn opady sa ale takie jak kot naplakal i nic to nie daje. Miedzy innymi dlatego jest tu zaglebie pszeniczne :lol:
Nasza Majka411 zawsze kopczykuje wczesnie roze, juz nawet chyba ma zakopczykowane i u niej jakos rosnal bez problemu i nie wymarzaja ... nie wiem jaka jest w tym zbierznosc.
Ale na razie to i tak nie ma sie co zastanawiac, bo u mnie jest 15 stopni w nocy ostatnio i jak tak dalej pojdzie, to moze nie trzeba bedzie wcale kopcowac.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu buko, mogę podesłać Ci nasionka. Bo to jednoroczna roslinka.

mamo Aniu, ja swojemu nasypałam tylko do dołka kwaśniej ziemi i rosnie całkiem przyzwoicie. Pamiętam o podlaniu przed zimą, żeby miał zpas, ale to wszystko co z nim trzeba robić. No i ja okrywam cieniówką, bo rośnie na wschodniej ścianie, a słońca zimą nie lubi. Chociaż moja sąsiadka ma rh posadzone od południa i niczym ich na zime nie okrywa i też sobie radzą. Także spokojnie może rosnąć i w piasku i w lepszej ziemi.

Aniu, nie wszystkie fragmenty wyglądają tak rewelacyjnie. Ale jest coraz lepiej.

Geniu
, masz rację. Najfajniejsze jest to, że każdy ogród wygląda inaczej i u każdego podziwiamy co innego. Bardzo chciałabym mieć taki trawiasty zakątek jak u niego, ale musiałabym miec dużo więcej miejsca.

Jula, masz rację. W takim razie nie wiem od czego to zalezy. W każdym bądx razie na razie ja też nie kopczykuję. U mnie co prawda nie ma tak wysokich temperatur, ale jest nadal ciepło. Chociaż już w przyszłym tygodniu ma się pojawić temperatura w pobliżu 1 stopnia. Idzie chłód. Ale i tak listopad jak na razie ciepły.
U Ciebie nie pada, ale i u mnie też. Często słysze, że w W-wie oberwanie chmury, a u mnie nic, i tak przez wiele, wiele dni. Teraz pada od wczoraj, a ja się cieszę. Wszyscy w pracy patrzą na mnie jak na głupią

Niezawodna Bonica
Obrazek

Daje radę jeszcze Acropolis
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chryzantema cały czas się trzyma
Obrazek

Obrazek

Kupiona jako Eskimo, ale prawdopodobnie to Vanilla
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Gosia to u ciebie tak jak w lecie, róże takie piękne ;:215
U mnie nawet marcinki poszły w zapomnienie, jedynie smagliczka pozostała.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Róże w takich pąkach lubię najbardziej !!!
Nie przepadam za takimi napakowanymi.....
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Gosiek, te podluzne owoce, to sa berberysowe?? sliczne sa, jak berberys to moze pamietasz odmiane (grzebac mi sie w necie nie chce) :oops: ? a tak mi sie przypomnialo, bo widzialam w jakims ogrodku na spacerze i tez zwrocilam uwage.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu dzięki za chęć podzielenia się chryzantemą ;:196 jak nie zapomnę to się przypomnę w zimie a miałabym dla Ciebie taką rudą która ciągle u mnie jeszcze się trzyma. :D
Ja ciągle jeszcze sadzę i przesadzam róże, byliny i co się dam , mam tyle doniczkowych sadzonek przeróżnej maści że pewnie do końca roku się nie wyrobię ;:219 a czeka mnie jeszcze przesadzanie do większych doniczek 55 sadzonek tui szmaragd (większość tej doniczkolandii dla córki) ;:219

Na tej ulubionej rabacie jest wszystkiego w sam raz, nie lubię jak są spore odstępy między roślinami, ma być cały dywan roślin i wtedy jest superowo ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”