Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

Ja swoje poziomki przy dodatnich temperaturach wystawiam na parapet zaokienny.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

rebeko pisze:Kiedy pikować poziomki ? Moje, siane 7.02 także bardzo powoli rosną i mają ciągle dwa liścienie oraz dłuugie łodyżki. Czy należy czekać aż pojawią się liście właściwe ? Pikować pojedynczo czy kępkami? Rozsądniejsze wydaje mi się pikowanie pojedynczo, ale przy takich maliznach trudno mi to sobie wyobrazić :)
Pikujemy po pojawieniu się pierwszych listków właściwych (2 ) i pikuj pojedynczo gdyż jako dorosłe :) mocno się rozkrzewiają.
  • Pozdrawiam Jurek
Zielona__23
50p
50p
Od: 30 mar 2010, o 18:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

violla pisze:U mnie nadal nawet kiełka.Chyba nic nie bedzie z tych poziomek :cry:
Violla u mnie w zeszłym roku ( a siałam w lipcu) wschodziły z 10 dni. Przykryłam je folią i zraszałam jak było sucho a stały "do słońca".
Nie martw się , na pewno wzejdą- wcześniej czy później ;:168
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

santana51 pisze:
rebeko pisze:Kiedy pikować poziomki ? Moje, siane 7.02 także bardzo powoli rosną i mają ciągle dwa liścienie oraz dłuugie łodyżki. Czy należy czekać aż pojawią się liście właściwe ? Pikować pojedynczo czy kępkami? Rozsądniejsze wydaje mi się pikowanie pojedynczo, ale przy takich maliznach trudno mi to sobie wyobrazić :)
Pikujemy po pojawieniu się pierwszych listków właściwych (2 ) i pikuj pojedynczo gdyż jako dorosłe :) mocno się rozkrzewiają.

Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Jak długo czeka się na właściwe ? Tyle samo co na wschody? Czy zasilić je już jakimś nawozem?

Pozdrawiam

Renia
Awatar użytkownika
beyaros
100p
100p
Od: 24 lut 2013, o 23:50

Post »

Zbyt małe są na nawozy. Ja nigdy nie zasilam niczym ani siewek, ani rozsady. Daję im dobre podłoże i mają sobie radzić same. Zasilanie ewentualnie dopiero w gruncie. Ale raczej też rzadko.
U mnie pierwszy liść właściwy pojawił się ósmego dnia po przebiciu się na powierzchnię pierwszego kiełka. Dwa dni później był już dobrze widoczny. Po kolejnych 9-ciu dniach były już całkiem spore dwa liście właściwe i można było przystąpić do pikowania. Ale ja poczekałem z pikowaniem aż wszystkie będą miały po 2 liście właściwe.
Pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Ja też nie nawoziłem niczym po przepikowaniu.
Tu moje wypociny o pikowaniu
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Po pikowaniu (sześciotygodniowe sadzonki), podlewałam biohumusem.
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Post »

:wit Poziomki wysiewam po raz pierwszy i mam pytanie, w którym momencie ściągnąć folię? Moja Regina wysiana 15-tego lutego właśnie wschodzi. :D Ponad połowa ma już rozłożone liścienie, pozostałe dopiero kiełkują. Nie wiem czy już odkryć całkowicie, czy jeszcze przykrywać? :roll:
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
violla
100p
100p
Od: 7 paź 2014, o 19:43

Post »

U mnie już 10 dni,jak zostały wysiane poziomki i nic.Chyba jednak cos jest nie tak z ziarnami,bo to nie mozliwe,że kazdemu kiełkuje a u mnie nic.Chyba,ze powinnam odkryć ziarna,żeby powietrze dochodziło,chociaz pnącza wpakowałam w miniszklarenki i szybko wykiełkowały.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

pestka71 pisze: Nie wiem czy już odkryć całkowicie, czy jeszcze przykrywać? :roll:
Ja swoje trzymałem przykryte cały czas. Nie szczelnie, pokrywę (plastikowe opakowanie) uchylałem często żeby się przewietrzyły.
Plusem takiego przykrycia jest lepszy mikroklimat, wilgotność, a w przypadku pokojów wysuszanych kaloryferami to ma spore znaczenie. Podłoże nie przesycha tak szybko.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
balti111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 gru 2014, o 12:17

Post »

Witam wszystkich

A moje poziomki właśnie kwitną ... ;:oj czy to jest normalne ???

Obrazek

:D ciekawostka taka, posiałem poziomki z ziarenek 30 listopada i doświetlane były lampą LED
własnej konstrukcji i nieoczekiwanie zaczęły kwitnąć .
Właściwie jest mi obojętny czas kwitnienia ponieważ nie posiadam działki ani nawet słonecznego balkonu
i nie mam ich gdzie przesadzić więc skazany jestem na uprawę domową :)

Napisałem post-ciekawostkę z dość udanej uprawy truskawek, link tutaj :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=672

Może i z poziomkami coś się dobrego uda .

Pozdrawiam Stanisław
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Moje żółte wysiane na ligninę 15-tego właśnie zaczęły wysuwać korzonki. 20 przeniosłam do ziemi. Myślę, że tyle mi wystarczy.
Rugia - całe opakowanie wysiałam już dużo wcześniej. Wzeszło 5 sztuk. :roll:
Dosypałam w pojemnik z ziemią i trzymam pod woreczkiem foliowym na kaloryferze. Zobaczymy czy wreszcie ruszą.

Stanisławie, czytałam o Twoich doświadczeniach z lampami LED, gratuluję, super pomysł
re_ne
50p
50p
Od: 2 lip 2014, o 17:32

Post »

Ja swoje wysiałam na ligninę (po przeczytaniu instrukcji z tego forum) 22 lutego. Na razie nic sie nie dzieje. Zobaczymy czy wykiełkują czy nie :/
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Dla ścisłości: 20 sztuk mam w ziemi, ale wykiełkowały korzonkami dopiero od wczoraj.
Dość długo to trwało...
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

beyaros pisze:Zbyt małe są na nawozy. Ja nigdy nie zasilam niczym ani siewek, ani rozsady. Daję im dobre podłoże i mają sobie radzić same. Zasilanie ewentualnie dopiero w gruncie. Ale raczej też rzadko.
U mnie pierwszy liść właściwy pojawił się ósmego dnia po przebiciu się na powierzchnię pierwszego kiełka. Dwa dni później był już dobrze widoczny. Po kolejnych 9-ciu dniach były już całkiem spore dwa liście właściwe i można było przystąpić do pikowania. Ale ja poczekałem z pikowaniem aż wszystkie będą miały po 2 liście właściwe.
Dzisiaj zobaczyłam maciupeńki drugi listek, czyli jest szansa, że coś z nich będzie. Wysiałam całe opakowanie Barona i Rugii z obawy, że wzejdzie kilka nasion i teraz jest gęstwina.

Czekam dalej i niech sobie radzą.

Świetne jest to forum. ;:215 Dziękuję za rady.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”