Liliowce -Hemerocallis cz.11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.11
Ja stawiałam żółty kubek z wodą i płynem do naczyń. Szkaradziejstwo topiło się, wprawdzie nie od razu ale się ich pozbyłam. 

Marta
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na szybach przylepiam żółte plastry, sypię do doniczki czosnek granulowany, podlewam wodą z rozdrobnionym czosnkiem,
wlewam fusy od kawy. Trzeba konsekwentnie pilnowac przez okres ok. 2 tygodni, wtedy giną nastepne pokolenia ziemiórek.
Oprócz tego stawiam szklaneczki z wodą, sypię kurkumę(żółte) i do tego wlewam trochę octu z kroplą ludwika.
wlewam fusy od kawy. Trzeba konsekwentnie pilnowac przez okres ok. 2 tygodni, wtedy giną nastepne pokolenia ziemiórek.
Oprócz tego stawiam szklaneczki z wodą, sypię kurkumę(żółte) i do tego wlewam trochę octu z kroplą ludwika.
Pozdrawiam Ela
Marto (3 KOTY) i Elizo52 dziękuję Wam za rady. Wypróbuję, może się uda.
Zastanawiam się też, czy zastosować jakiś środek chemiczny typu Decis czy Actelic?
Pozdrawiam
Małgosia
Zastanawiam się też, czy zastosować jakiś środek chemiczny typu Decis czy Actelic?
Pozdrawiam
Małgosia
- Eliza52
Sama uparcie pilnuję upierdliwych muszek, żeby nie wlazły w pomidory, dlatego wyszukuję różności. Jest w ogrodniczych środek do pryskania -Anty szkodnik domowy. Na chemię uważaj, bo okaże się że muszki zostały a roślinki kaput, bo to trzeba dodatkowo wlać do korzeni. Stosowałam i raczej muszki nie giną. Trzeba po prostu systematycznie unicestwiać muszki które na nowo się w korzeniach wylęgają. Wystarczy że zostanie jedna dorosła muszka i znowu jest pokolenie.
Pozdrawiam Ela
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Pogrzebałam kiedyś w necie i wynalazłam coś takiego, może ten sposób Wam się przyda:
Pułapka na ziemiórki:
Do małego pojemnika (ja do tego wykorzystuję kubeczki po serkach wiejskich ? po jogurtach bo są za mało stabilne
) wlewamy miksturę składającą się z następujących składników: 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego pół szklanki wody (może być trochę mniej / więcej ? nie ma to większego znaczenia ? chodzi po prostu o to aby rozcieńczyć ocet) ~ 1 łyżka płynu do mycia naczyń żółty barwnik (np. kurkuma)
Sposób na larwy:
Napar z czosnku ? dobrze rozgniecioną główkę czosnku zalewamy 1-2 szklankami wrzątku, czekamy aż ostygnie. Przelewamy do 1,5 ? 2 litrowej butelki i uzupełniamy wodą. Taką miksturą podlewamy zaatakowane rośliny. Uwaga ? roztwór jest dość mocny. Zalecałabym najpierw delikatnie sprawdzić jak roślina zareaguje i stopniowo zwiększać ilość, ewentualnie jeszcze rozcieńczyć.
Roztwór wody utlenionej w proporcji 1:4 ? jedna część wody utlenionej i 4 części zwykłej wody. Takim roztworem również podlewamy rośliny. Nie trzeba się bać ponieważ nadtlenek wodoru H2O2 (pot. woda utleniona) jest również obecna w deszczu więc roślinom po takiej kuracji nie powinno się nic stać ? oprócz pozbycia się larw ziemiórek ;)
Pułapka na ziemiórki:
Do małego pojemnika (ja do tego wykorzystuję kubeczki po serkach wiejskich ? po jogurtach bo są za mało stabilne

Sposób na larwy:
Napar z czosnku ? dobrze rozgniecioną główkę czosnku zalewamy 1-2 szklankami wrzątku, czekamy aż ostygnie. Przelewamy do 1,5 ? 2 litrowej butelki i uzupełniamy wodą. Taką miksturą podlewamy zaatakowane rośliny. Uwaga ? roztwór jest dość mocny. Zalecałabym najpierw delikatnie sprawdzić jak roślina zareaguje i stopniowo zwiększać ilość, ewentualnie jeszcze rozcieńczyć.
Roztwór wody utlenionej w proporcji 1:4 ? jedna część wody utlenionej i 4 części zwykłej wody. Takim roztworem również podlewamy rośliny. Nie trzeba się bać ponieważ nadtlenek wodoru H2O2 (pot. woda utleniona) jest również obecna w deszczu więc roślinom po takiej kuracji nie powinno się nic stać ? oprócz pozbycia się larw ziemiórek ;)
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super przepisy , Ja jestem w trakcie podglądania moich fuksji przyniesionych z garażu. 

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- Fabi 12
- 1000p
Pozdrawiam Fabiola.
- Eliza52
Piękne masz te cudaki, a o tej porze roku to jak najwięcej takich zdjęć
Pozdrawiam Ela
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Czaso-umilacze

Można oglądać godzinami
Kiedy wreszcie przyjdzie ta wiosna

Kiedy wreszcie przyjdzie ta wiosna

Pozdrawiam
Beata
Beata
Wiosna jak wiosna, ale kiedy przyjdzie LATO? No zresztą, niech będzie choć wiosna !!!

INKA PUZZLE

ALL FIRED UP

BARRACUDA BAY

CHANGING LATITUDE

CURB APPEAL

GHOTIC FINERY i oby do wiosny....

INKA PUZZLE

ALL FIRED UP

BARRACUDA BAY

CHANGING LATITUDE

CURB APPEAL

GHOTIC FINERY i oby do wiosny....
EWA
Ironia życia leży w tym, że żyje się do przodu, a rozumie do tyłu.
Ironia życia leży w tym, że żyje się do przodu, a rozumie do tyłu.
- Fabi 12
- 1000p
Ewo ,ale piękne 

Pozdrawiam Fabiola.
Dziękuję Wam za rady jak zwalczać ziemiórki.
Zapomniałam wcześniej napisać, że metodę z wodą utlenioną już stosowałam i wydaje mi się, że proporcja 1:4 jest chyba zbyt mocna dla siewek. Po zastosowaniu takiej "mikstury" siewki wyglądały jakby były nieco "spalone" i odniosłam wrażenie, że ich wzrost znacznie spowolniał.
Pokazujecie piękne zdjęcia liliowców, które się ogląda z ogromną przyjemnością szczególnie, że zrobiło się tak zimno...brrrr
Pozdrawiam
Małgosia

Pokazujecie piękne zdjęcia liliowców, które się ogląda z ogromną przyjemnością szczególnie, że zrobiło się tak zimno...brrrr
Pozdrawiam
Małgosia