Ja tez myślę, że masz tam hibiskus. Mój niestety padł i nie wiem wyrwać czy czekać na odznaki zycia
moje ogródkowe zmagania
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moje ogródkowe zmagania
Madziu tak "smakowicie" opowiadasz, że zrobiłam się głodna na sałatkę wiosenną
Ja tez myślę, że masz tam hibiskus. Mój niestety padł i nie wiem wyrwać czy czekać na odznaki zycia
Madziu fajna ta zieleninka u Ciebie
Azalia wali po oczach
Oj naoglądam się takich cudości,a potem mam doła 
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie krzewuszki tez juz ruszaja, jeszcze pare dni i bedzie male widowisko... u mnie male, bo cielam na wiosne, to kwiatow duzo nie bedzie ale krzaki sie ladne zrobily.
Tez robie cos podobnego ale wszystko w plastry i przekladam, pomidor, mozzarela, lisc bazyli, pomidor, mozzarela, lisc bazyli i tak dalej - pieprz, sol, polewam oliwa z oliwek, octem balsamico i mniam
Tez robie cos podobnego ale wszystko w plastry i przekladam, pomidor, mozzarela, lisc bazyli, pomidor, mozzarela, lisc bazyli i tak dalej - pieprz, sol, polewam oliwa z oliwek, octem balsamico i mniam
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Dzień doberek Madzia
Mniam ...tu podajecie smakowite sałatki...muszę zrobić
Bazylia u mnie ma krótki ,żywot
Mniam ...tu podajecie smakowite sałatki...muszę zrobić
Bazylia u mnie ma krótki ,żywot
Nie wiedziałam, że jest czerwona bazylia. Super! Smacznie i dekoracyjnie 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ja w tym roku posiałam trzy rodzaje bazyli: zwykłą, cytrynową i czerwoną właśnie. Niedługo też będzie do sałatki 
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Madziu kupiłam identyczną bazylię czerwoną chyba było coś z nią nie tak bo padła
obcięłma wszystkie pędy 
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam porannie, niestety sennie
, kiedy będę mogła powiedzieć, że słonecznie
Kawę dopijam i głowa mi nad kompem wisi, strasznie dziś jestem marudząca
W aucie prawie zasnęłam
Ewcia nic prostszego, trzeba coś przygotować dobrego i wszamać;:224. Nie jestem najlepsza w oczekiwaniu na oznaki życia roślinek, ale może warto jeszcze chwilkę się wstrzymać
pipio nie żartuj, ja zazdraszczam serduszki
Jula moje krzewuszki za maleńkie na przycinanie, ale jak przekwitną to kosmetycznie podstrzygę. W reszcie się doczekałam kwitnienia
Keetee spróbuję z bazylią w donicy, na tarasie, może się uda cały sezon przetrzymać. Generalnie w domu też szybciutko marniała
Iza ja też niedawno się dowiedziałam, że jest czerwona, wydaje się być bardziej aromatyczna
Aprilko sama wysiewałaś? Cytrynowej bazylii nie widziałam ani chyba nie próbowałam
. Ucieszyłam się z trawy cytrynowej, którą ciężko kupić w sklepie, a do zupek wyśmienita
Aga a trzymałaś ją w domu? Mam wrażenie, że jak przesadzę ją do innej ziemi, to wytrzyma. One chyba lubią zraszanie. Muszę poczytać o uprawie bazylii
Kawę dopijam i głowa mi nad kompem wisi, strasznie dziś jestem marudząca
Ewcia nic prostszego, trzeba coś przygotować dobrego i wszamać;:224. Nie jestem najlepsza w oczekiwaniu na oznaki życia roślinek, ale może warto jeszcze chwilkę się wstrzymać
pipio nie żartuj, ja zazdraszczam serduszki
Jula moje krzewuszki za maleńkie na przycinanie, ale jak przekwitną to kosmetycznie podstrzygę. W reszcie się doczekałam kwitnienia
Keetee spróbuję z bazylią w donicy, na tarasie, może się uda cały sezon przetrzymać. Generalnie w domu też szybciutko marniała
Iza ja też niedawno się dowiedziałam, że jest czerwona, wydaje się być bardziej aromatyczna
Aprilko sama wysiewałaś? Cytrynowej bazylii nie widziałam ani chyba nie próbowałam
Aga a trzymałaś ją w domu? Mam wrażenie, że jak przesadzę ją do innej ziemi, to wytrzyma. One chyba lubią zraszanie. Muszę poczytać o uprawie bazylii
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Przesadziłam do większej donicy i trzymała na dworze....i padła 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Magdo sama wysiewałam, kupiłam taki trójpak, wszystko w jednym. Trochę powoli rosną ale niedługo będzie coś do skubnięcia, zwłaszcza że zamierzam przesadzić do donic na dworzu. Więcej słońca im pomoże.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja też mam bazylię w doniczce na tarasie. Nie przesadzałam, stoi tak, jak kupiłam. Ciekawa jestem, czy ona odrasta po obcięciu kilku łodyżek. Mam zieloną i jest niesamowicie aromatyczna. Dotychczas używałam suszonej, ale taka świeżutka - nie ma porównania 
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Bazylia najlepiej rosnie w swietlistym cieniu, na sloncu dosc szybko wiednie. U mnie dosc duzo jej idzie, to kupuje w Lidlu konsumpcyjnie - bo i tak nie byla by w stanie odrosnac 
- Francesca

- Od: 25 maja 2010, o 13:16
U mnie dereń miał taki pęd z zielonymi liśćmi normalnie na górze, ale go wycięłam.
Mam trzy kubeczki po serkach wysianych bazylii, muszę podhartowac i wysadzić
. Do tej pory sadziłam na słońcu ale chyba faktycznie lepiej do niewielkiego cienia, bo moja rachityczna była zwykle.
U Ciebie hibiskus śliczny, a mój NIC... A wydawał się taki zdrowy kiedy go przycinałam...
Mam trzy kubeczki po serkach wysianych bazylii, muszę podhartowac i wysadzić
U Ciebie hibiskus śliczny, a mój NIC... A wydawał się taki zdrowy kiedy go przycinałam...
- Aancyk
- 1000p

- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Super Ci ruszył ten hibiskus, u mnie nadal stoi jak zaklęty, więc chyba raczej nic z niego nie będzie
. Czerwona bazylia jest wspaniała, w moim rejonie spotkałam się z nią, ale to jakaś inna odmiana o okrągłych listkach i już nie taka efektowna. W zeszłym roku przywiozłam kilka doniczek znad morza, jest nie dość że smaczna to jeszcze pięknie wygląda i pachnie, szkoda że jednoroczna.
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga ciekawa jestem czy da radę u mnie
April u mnie siewki jakoś nie wschodzą, poza rzeżuchą
Wandzia ja suszonej nie używałam, zawsze kupowałam w doniczce swieżą. Korci mnie jeszcze zakup drzewka laurowego, bo świeże listki o niebo lepsze od suszonych
Jula my też sporo bazylii jemy, wydaje mi się, że ta z ogrodniczego jakaś inna
, na pewno większa sadzonka. Doniczka będzie stała koło niecierpków, więc trochę słonka, trochę cienia.
Francesco wydaje mi się, że hibek stanął w miejscu
. Zraszałaś bazylię?
Aniu w moim przypadku jak do tej pory to mogę powiedzieć : szkoda, że tygodniowa
. Mam nadzieję, że tym razem się uda dłużej ją hodować
April u mnie siewki jakoś nie wschodzą, poza rzeżuchą
Wandzia ja suszonej nie używałam, zawsze kupowałam w doniczce swieżą. Korci mnie jeszcze zakup drzewka laurowego, bo świeże listki o niebo lepsze od suszonych
Jula my też sporo bazylii jemy, wydaje mi się, że ta z ogrodniczego jakaś inna
Francesco wydaje mi się, że hibek stanął w miejscu
Aniu w moim przypadku jak do tej pory to mogę powiedzieć : szkoda, że tygodniowa