Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

nemezja pisze:A tutaj moje pomidorki koktajlowe, wysiane prosto z małego pomidorka:). Wyszły ekspresowo, szybko podrosły. Obrazek
Obrazek

a na tym dolnym zdjęciu przypadkiem nie widać poziomki ?? :) przy łodyżce pomidora
pozdrawiam
Edyta
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Lilu ,no to aby nie było tak rózowo , to muszę Cię trochę zmartwić : te WSZYSTKIE zawiązki powinny być oberwane , nawet po wysadzeniu na miejsce stałe , do ok. 5 szt. licząc od dołu . A w doniczce tym bardziej ... Powód jest taki , że owocowanie dla takiej maleńkiej jeszcze roślinki , to trud ponad siły , po prostu można ją "zajechać "na śmierć . Pewnie i wyrośnie jeden lub dwa małe ogórki , ale potem dłuuugo , trzeba będzie czekać na poprawę wigoru . Z tym przycinaniem to chodziło mi o to , aby sadzonka nie rosła na 1,5m ale aby ją jakoś wstrzymywac ze wzrostem , przycinać można zresztą wielokrotnie ... Jeśli ma iść do zimnego tunelu , to i tak jeszcze trzeba czekać ze 3-4 tygodnie .
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Esony 1 :wink: Ale masz fachowe oko:). Rzeczywiście. Ale nie mam pojęcia skąd. Bo poziomki rozsadzałam kilka dni po nich. Jedynie stoją na parapecie w swoim towarzystwie:).
Lilu

Post »

frant pisze:Lilu ,no to aby nie było tak rózowo , to muszę Cię trochę zmartwić : te WSZYSTKIE zawiązki powinny być oberwane , nawet po wysadzeniu na miejsce stałe , do ok. 5 szt. licząc od dołu . A w doniczce tym bardziej ... Powód jest taki , że owocowanie dla takiej maleńkiej jeszcze roślinki , to trud ponad siły , po prostu można ją "zajechać "na śmierć . Pewnie i wyrośnie jeden lub dwa małe ogórki , ale potem dłuuugo , trzeba będzie czekać na poprawę wigoru . Z tym przycinaniem to chodziło mi o to , aby sadzonka nie rosła na 1,5m ale aby ją jakoś wstrzymywac ze wzrostem , przycinać można zresztą wielokrotnie ... Jeśli ma iść do zimnego tunelu , to i tak jeszcze trzeba czekać ze 3-4 tygodnie .
Hmmmmm... no to trochę mnie zmartwiłeś. Na szczęście to jest kilka sztuk, które zostawiłam tak o, żeby zobaczyć co będzie.
Resztę spróbuję jakoś powstrzymać. Na zapas mam posiane nowe :) . Dzięki za fachowe rady. Jestem początkujaca i uczę się, oj uczę :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Lilu , nic się nie martw , bo nie masz wcale powodów , przecież ogórki nie są do plonowania w domach , nie można oczekiwać rzeczy niemożliwych i samemu podnosic poprzeczkę zbyt wysoko ... Wręcz przeciwnie , masz z czego się cieszyć , pięknie Ci rośnie rozsada , a to dobrze wróży w uprawie na miejscu docelowym . No i o to chodzi :wit
Lilu

Post »

No i o to chodzi, żeby mieć wsparcie w takich fachowcach jak Ty ;:196
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście, jest pieczątka z tą nazwą.
Przepraszam za moje niedopatrzenie.
Następnym razem 100 razy sprawdzę! ;:14 ;:223
Zielonym do góry!
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilu-mozesz podać nazwę tego ogórka?Rzadko się zdarza ,aby wszystkie kwiaty wiązały owoce.
Lilu

Post »

Odmiana szklarniowa MARTA .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Witam :wit słonecznie ,choć mroznie
przedwczoraj dosiałam rzodkiewek i marchewki(bo te wcześniejsze myślę ze zmarzły)
okryłam podwójną włókniną a tu znowu mróz :twisted: czyżby znów falstart ?
dziekuje wszystkim doradzającym przesadzanie poziomkowych niemowlakow przezyły wszystkie i maja sie doskonale wiec tym co sie jeszcze wahaja z roznych przyczyn doradzam "do boju" :heja ostroznie a bez obaw bedzie ok. (ja ziemie wokół sadzonki udeptywałam śrubokrętem ;:224 )
wiec korzystając z tego ze jest tu tyle życzliwych duszków
;:97
dla takich jak ja "ogrodników"proszę o przypomnienie
czy cukinia lubi przesadzanie czy tez może jak bakłażan można przesadzać tylko raz
czytałam tyle teoretycznych info. ze mi się już wszystko pomieszało ;:223
a siewki porosły duuże choć maja tylko liścienie i to w większości jeszcze nie rozłożone na boki
ale myślę ze chyba powinnam je przesadzić żeby uchronić przed wybiegnięciem
pozdrawiam Ela
pozdrawiam
elżunia
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Lilu, a ty tego ogórka planujesz zostawić w domu czy będziesz wysadzała?
Pozdrawiam serdecznie,
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Cukinia ,dynia nie lubią przesadzania,trzeba je wyciągną z doniczki razem z ziemią i razem z bryłą wsadzić do dołka. :D
A gdzie będiesz wsadzać cukinie do tunelu,bo jak do gruntu pod chmurkę to rozsadę zaczyna się robić w kwietniu,drugiej połowie
Asia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ELZUNIA napisała;
Witam :wit słonecznie ,choć mroznie
przedwczoraj dosiałam rzodkiewek i marchewki(bo te wcześniejsze myślę ze zmarzły)
okryłam podwójną włókniną a tu znowu mróz :twisted: czyżby znów falstart ?
Jestem pewien że im nic nie będzie, ani rzodkiewka, ani marchewka nie boją się takiego mrozu jaki zapowiadają, z pewnością nie popełniłaś ;:108 falstartu
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Jestem ciekawa ,czy ogórek szklarniowy będzie rósł w gruncie?Może ktoś robił takie doświadczenie?
Nie mam szklarni,a bardzo mi się podoba ta Marta (ten Marta?)
Pozdrawiam babcia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Będzie rósł w gruncie. Lecz jeśli jest to ogórek partenokarpiczny/ nie musi byc zapylony i nie może byc zapylony/ to w przypadku zapylenia ogórki będą bardzo zniekształcone.

Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”