a na tym dolnym zdjęciu przypadkiem nie widać poziomki ??
Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
a na tym dolnym zdjęciu przypadkiem nie widać poziomki ??
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Lilu ,no to aby nie było tak rózowo , to muszę Cię trochę zmartwić : te WSZYSTKIE zawiązki powinny być oberwane , nawet po wysadzeniu na miejsce stałe , do ok. 5 szt. licząc od dołu . A w doniczce tym bardziej ... Powód jest taki , że owocowanie dla takiej maleńkiej jeszcze roślinki , to trud ponad siły , po prostu można ją "zajechać "na śmierć . Pewnie i wyrośnie jeden lub dwa małe ogórki , ale potem dłuuugo , trzeba będzie czekać na poprawę wigoru . Z tym przycinaniem to chodziło mi o to , aby sadzonka nie rosła na 1,5m ale aby ją jakoś wstrzymywac ze wzrostem , przycinać można zresztą wielokrotnie ... Jeśli ma iść do zimnego tunelu , to i tak jeszcze trzeba czekać ze 3-4 tygodnie .
- nemezja

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Esony 1
Ale masz fachowe oko:). Rzeczywiście. Ale nie mam pojęcia skąd. Bo poziomki rozsadzałam kilka dni po nich. Jedynie stoją na parapecie w swoim towarzystwie:).
-
Lilu
Hmmmmm... no to trochę mnie zmartwiłeś. Na szczęście to jest kilka sztuk, które zostawiłam tak o, żeby zobaczyć co będzie.frant pisze:Lilu ,no to aby nie było tak rózowo , to muszę Cię trochę zmartwić : te WSZYSTKIE zawiązki powinny być oberwane , nawet po wysadzeniu na miejsce stałe , do ok. 5 szt. licząc od dołu . A w doniczce tym bardziej ... Powód jest taki , że owocowanie dla takiej maleńkiej jeszcze roślinki , to trud ponad siły , po prostu można ją "zajechać "na śmierć . Pewnie i wyrośnie jeden lub dwa małe ogórki , ale potem dłuuugo , trzeba będzie czekać na poprawę wigoru . Z tym przycinaniem to chodziło mi o to , aby sadzonka nie rosła na 1,5m ale aby ją jakoś wstrzymywac ze wzrostem , przycinać można zresztą wielokrotnie ... Jeśli ma iść do zimnego tunelu , to i tak jeszcze trzeba czekać ze 3-4 tygodnie .
Resztę spróbuję jakoś powstrzymać. Na zapas mam posiane nowe
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Lilu , nic się nie martw , bo nie masz wcale powodów , przecież ogórki nie są do plonowania w domach , nie można oczekiwać rzeczy niemożliwych i samemu podnosic poprzeczkę zbyt wysoko ... Wręcz przeciwnie , masz z czego się cieszyć , pięknie Ci rośnie rozsada , a to dobrze wróży w uprawie na miejscu docelowym . No i o to chodzi 
-
Lilu
No i o to chodzi, żeby mieć wsparcie w takich fachowcach jak Ty 
Rzeczywiście, jest pieczątka z tą nazwą.
Przepraszam za moje niedopatrzenie.
Następnym razem 100 razy sprawdzę!

Przepraszam za moje niedopatrzenie.
Następnym razem 100 razy sprawdzę!
Zielonym do góry!
-
babcia360
- 50p

- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lilu-mozesz podać nazwę tego ogórka?Rzadko się zdarza ,aby wszystkie kwiaty wiązały owoce.
-
elzunia70
- 100p

- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Witam
słonecznie ,choć mroznie
przedwczoraj dosiałam rzodkiewek i marchewki(bo te wcześniejsze myślę ze zmarzły)
okryłam podwójną włókniną a tu znowu mróz
czyżby znów falstart ?
dziekuje wszystkim doradzającym przesadzanie poziomkowych niemowlakow przezyły wszystkie i maja sie doskonale wiec tym co sie jeszcze wahaja z roznych przyczyn doradzam "do boju"
ostroznie a bez obaw bedzie ok. (ja ziemie wokół sadzonki udeptywałam śrubokrętem
)
wiec korzystając z tego ze jest tu tyle życzliwych duszków
dla takich jak ja "ogrodników"proszę o przypomnienie
czy cukinia lubi przesadzanie czy tez może jak bakłażan można przesadzać tylko raz
czytałam tyle teoretycznych info. ze mi się już wszystko pomieszało
a siewki porosły duuże choć maja tylko liścienie i to w większości jeszcze nie rozłożone na boki
ale myślę ze chyba powinnam je przesadzić żeby uchronić przed wybiegnięciem
pozdrawiam Ela
przedwczoraj dosiałam rzodkiewek i marchewki(bo te wcześniejsze myślę ze zmarzły)
okryłam podwójną włókniną a tu znowu mróz
dziekuje wszystkim doradzającym przesadzanie poziomkowych niemowlakow przezyły wszystkie i maja sie doskonale wiec tym co sie jeszcze wahaja z roznych przyczyn doradzam "do boju"
wiec korzystając z tego ze jest tu tyle życzliwych duszków
dla takich jak ja "ogrodników"proszę o przypomnienie
czy cukinia lubi przesadzanie czy tez może jak bakłażan można przesadzać tylko raz
czytałam tyle teoretycznych info. ze mi się już wszystko pomieszało
a siewki porosły duuże choć maja tylko liścienie i to w większości jeszcze nie rozłożone na boki
ale myślę ze chyba powinnam je przesadzić żeby uchronić przed wybiegnięciem
pozdrawiam Ela
pozdrawiam
elżunia
elżunia
Lilu, a ty tego ogórka planujesz zostawić w domu czy będziesz wysadzała?
Pozdrawiam serdecznie,
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A gdzie będiesz wsadzać cukinie do tunelu,bo jak do gruntu pod chmurkę to rozsadę zaczyna się robić w kwietniu,drugiej połowie
Asia
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ELZUNIA napisała;
falstartu
Jestem pewien że im nic nie będzie, ani rzodkiewka, ani marchewka nie boją się takiego mrozu jaki zapowiadają, z pewnością nie popełniłaśWitamsłonecznie ,choć mroznie
okryłam podwójną włókniną a tu znowu mrózczyżby znów falstart ?
-
babcia360
- 50p

- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem ciekawa ,czy ogórek szklarniowy będzie rósł w gruncie?Może ktoś robił takie doświadczenie?
Nie mam szklarni,a bardzo mi się podoba ta Marta (ten Marta?)
Pozdrawiam babcia
Nie mam szklarni,a bardzo mi się podoba ta Marta (ten Marta?)
Pozdrawiam babcia
Będzie rósł w gruncie. Lecz jeśli jest to ogórek partenokarpiczny/ nie musi byc zapylony i nie może byc zapylony/ to w przypadku zapylenia ogórki będą bardzo zniekształcone.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.