Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Moniko, piękne te twoje wszystkie różyce. Pilgrim rzeczywiście zachwycający. Szkoda, że zdecydowałam się na biało różową rabatę różaną, ale jak to mówią nie można mieć wszystkiego, no chyba, że ma się tyle przestarzeni co ty :;230 Jedyne żółte i czerwone, które się zmieszczą pomiedzy iglakami już podadzone.
Może ty zorientujesz się co to za dziwna róża. W fazie pąków i wczesnego rozkwitu żółta potem stopniowo czerwienieje a podczas przekwitania jest różowa. Mam takie coś.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dorotko, dziękuję ;:196 Ja również najbardziej lubię biel i różowy na rabatkach, do których dodaję fioletowe byliny podkreślające delikatne barwy tych jasnych. Nie wiem jaką różę masz na myśli, muszę obejrzeć fotki - może zaprezentuj jej wszystkie etapy u siebie, a ja pobiegnę pooglądać ;:65 ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na miłe popołudnie pozostawiam widoczki Pirouette - wspaniała róża:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj baaardzo podobna z kwiatów, rabatowa/ okrywowa róża NN- - może ktoś zna jej nazwę? Za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie ją kupiłam i z jakim imieniem. Wiem tylko, że jesienią 2009 :roll: Jest zachwycająca i chętnie bym dokupiła takich kilka sztuk. Może Gosia/ Deirde rozpozna?
Obrazek

I jeszcze pokażę różę, która mnie zachwyca - biała, śliczna. Jak ją kupiłam rok temu, to myślałam, że to Swany, ale teraz nie jestem pewna, bo mam Swany na pniu i ma inne kwiaty :roll:
W połączeniu z Berleburg:
Obrazek

W połączeniu z Alnwick:
Obrazek

i jeszcze z Fairy Komsta z drugiego boczku:
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko faktycznie Othello zaszalał w tym roku,u mnie tez ma piękne wielkie kwiaty i dużo ich.
W Twojej różance można się zagubić ,chodzę z rozdziawiona wręcz buzia bo muszę wybrać jedną najpiękniejszą,pachnącą,filigranową różyczkę i mam problem ...a jak wybiorę to gdzie ją teraz kupię kolejny problem :oops:
Marzy mi się Swanny a może White Fairy... a może inna sama nie wiem ....
Piękne jest różane lato tego roku :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, właśnie zaczyna mi rozkwitać White Fairy - ja będą kwiaty, to wrzucę fotki. W ubiegłym roku kupiłam tę różę w dwóch źródłach. Ta, którą otrzymałam z Rosarium jest zupełnie inna (wrzuciłam niedawno fotkę, to zerknij) - ma kwiatuszki półpełne z widocznym, żółtym środkiem i niesamowicie mi się podoba :D , ale podejrzewam, że nastąpiła pomyłka i to jakaś inna róża (tylko jaka :roll: ). Druga, którą kupiłam jest identyczna jak klasyczna Fairy, tylko o białych kwiatach - jak będzie dzisiaj coś widać, to zrobię fotkę. Ogólnie wszystkie białe okrywowe są świetne i pięknie wyglądają na brzegach rabat.
Wcale się nie dziwię, że masz dylemat - sama nie umiałabym zdecydować, którą wybrać, gdyby to miała być ta jedna ;:108 O tej porze roku można zamawiać róże w R. - przysyłają doniczkowane. Swanny jest możliwa do spotkania w ogrodniczych :uszy
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oj super te róże :D Wracając do Falstaffa, to mi ten kolor strasznie się podoba - nadal jest to mój faworyt pod względem koloru :) Kwiatów może nie ma tak dużo (ale też nie jakoś mało), podoba mi się, ze odkąd zaczął kwitnienie (u mnie wcześniej, bo przy ścianie był dużo bardziej rozwinięty), kwitnie bez przerwy. Wiem, że dobrze, powtarza, bo już w zeszłym roku kwitł ze 4 razy. Zobaczymy, jak będzie sprawował się po przeprowadzce. Myślę, że ładnie ożywi mi rabatę ;:108

Red Eden przepiękny, ale on chyba mocno rośnie (obawiam się, że za mocno). O ile nie mam niec przeciwko kwiatom zaglądającym przez okno kuchenne (a nawet bardzo mi się podoba ta koncepcja), to wizja stawiania rusztowania już mniej :roll: No chyba że oparłby się o ścianę, ale wątpię, żeby na tym się skończyło :roll:

RdV bardzo mi się podoba, ale właśnie doczytałam, że nie lubi gorąca, a tam chłodno nie jest ;:24
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Monia!!!!..ja Cię zamorduję!!!!! ;:14 .............
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, zerknij. Wstawiłam zdjęcia.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zajrzę więc później może uda Ci się pokazać i tę drugą :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia - czy ta róża to nie przypadkiem Bailando? U mnie na garnku są jej zdjęcia ze szkółki, co prawda u mnie nie wygląda na tak pełną ale w katalogu wygląda podobnie. Z tego co pamiętam kupowałam kilka sztuk tej odmiany.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominisiu - Red Eden mam dwa lata i nie zauważyłam, żeby się miał piąć. Owszem wypuszcza dłuższe pędy, ale mam go póki co na rabacie i wydaje mi się, że podpory nie będzie trzeba (tnę go na wiosnę b.nisko). Zobacz, jest wysokości takiej jak Bonica:

Obrazek

i jeszcze jedna fotka na zachętę
Obrazek

Mam też różę Astrid Grafin von Hardenberg, o której zapomniałam :oops: Ma również piękne barwy, niczym Falstaff - mogłaby rosnąć naprzemiennie z Red Eden. Niestety ciężko uchwycić kolor - jest ciemnofioletowy na brzegach, a środek jak u Falstaffa. Kwiat dość spory, miseczkowaty:

Obrazek

Obrazek

A tu dla Ciebie White Rose:
Obrazek

Józiu - dlaczego? :oops: Co zawaliłam?

Gosiu - faktycznie podobna do Bailando. Myślisz, że mogłabym mieć Bailando? Ależ bym się cieszyła :tan Zaczekać trzeba aż Twoja zakwitnie i porównam. Mało fotek tej odmiany jest w Internecie. Oczywiście nadal pilnie poszukuję Bailando, nawet jeśli ta ślicznotka by się okazała tą odmianą, a w zasadzie tym bardziej :uszy

Dorotko - czy to nie to samo brzydactwo? Porównaj sama - u mnie dzisiaj nabrała barw przekwitania, a pąk żółty. Straci życie i to w krótkim czasie, bo okropnie mi się nie podoba i psuje wizerunek rabaty.
Obrazek

Krysiu - pojechałam specjalnie na działkę, ale niestety White Fairy 2 dopiero pokazała pierwszy kwiatuszek, maleńki jak guzik, a reszta wciąż w pączusiach. Mam na uwadze i zrobię więcej fotek za 2-3 dni, jak się rozwinie.
Obrazek

Ta pierwsza z kolei dzisiaj takie miała kwiaty jak poniżej - sądzę, że to coś innego niż White Fairy, tylko co ;:224

Prawda, że zupełnie inne:
Obrazek

Dopiero rozpoczyna kwitnienie, więc kwiatów nie ma jeszcze w nadmiarze, ale już odznacza się na rabacie. Ma wyjątkowo białą biel.
Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia - zdjęcie Bailando jest w moim wątku na 72 stronie w dolnej części. Od wtorku będą nowe zdjęcia - nowy aparat - wtedy obie róże porównamy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, jednak inny. A może to jeden z pierwszych kwiatów i dlatego? Będziemy porównywać ;:108 Zmieniasz aparat? Na jaki?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety chyba to samo :( Że też na trzy pierwsze zakupione róże musiałam trafić na taką szkaradę. Ale za to druga kupiona jako nn to Scarlet Moss, więc się wyrównało :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, tak czasami bywa ze sprzedawcami. Nie przejmuj się - jeśli się jej pozbędziesz, to znajdzie się tym samym miejsce dla innej ślicznotki :uszy
Na pocieszenie niedaleko rośnie biała róża, której dwa krzaczki kupiłam rok temu i nie wiem co za jedne, ale piękne są - takie niespodzianki to lubię :heja Podejrzewam, ze to Swany:

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”