Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Nie ma to jak na działeczce, Lucynko. ;:215
Rzec by można: "wszędzie dobrze ale w domu lub na działeczce - najlepiej". ;:306
Pierwsze podejście pod ten sezon z astrami uważam za nieudany / siane jesienią, zimą i wiosną/.
Ale będę próbować oczywiście ponownie - wszak nasion od Ciebie Ci u mnie dostatek ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, ta jasna to cynia ??
Piękna .
Pozdrawiam cieplutko i dobrego tygodnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko cudne ma te dalie, a jaka oryginalna cynia! U mnie wyrosło parę zwykłych z siewu, ale też cieszą.
Pomidorki wzbudziły ślinotok, ja ze swoich nie jestem zadowolona bo najplenniejsze są nieduże z twardą skórą :wit Już czekam na następny sezon. Odpoczywajcie i cieszcie się chłodem działkowych ogrodów! No i kawką z działkowiczkami, buziaki ;:304 ;:167 ;:168 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko. Aniu. Marysiu. Dzisiaj udajemy się do domu, odpowiem przy użyciu laptopa. Pozdrawiam z działki. :wit ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, czyżby deszczyk Was z działeczki wypędził. ;:oj ;:306
Czekam na świeże wieści i foteczki, dokumentujące miło spędzony pobyt na łonie natury. ;:177
U nas też się rozpadało, dlatego mam czas ogarnąć mieszkanko i pozwiedzać forumowe ogródeczki. ;:65 ;:65
Buziaki zostawiam i niecierpliwie czekam na relację. ;:79 ;:cm ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Wybaczcie mi, proszę, ale odpowiem Wam wszystkim jutro.
Dzisiaj odpowiedziałam, wstawiłam zdjęcia i wszystko mi wcięło.
Jutro też zajrzę do Waszych ogrodów, a dzisiaj już tylko życzę Wam dobrej nocy i wspaniałych środowych przeżyć. ;:cm ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej Lucynko!
Wczoraj miałaś iluminacje w Płocku z okazji setnej rocznicy Obrazek
Pozdrawiam i mocno ściskam! ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się od początku do końca współpracować z komputerem.
Z działki teraz wracamy wieczorem i na razie tak będzie co najmniej przez najbliższy tydzień, a co później, to już będzie zależało od M, którego czeka kolejny zabieg i oczywiście od pogody.
Działka kwitnie i cieszy, jeżyki spacerują, Misia korzysta z wolności, a gołębie jak zwykle broją i trzeba je ganiać.
Tylko lilii żal, bo w zasadzie już kończą swój spektakl. Już ostatnia rozkwitła, a słońce i gorąc mocno ją pośpieszają.
Wszystko byłoby fantastycznie, gdyby nie brak wody z nieba, ale nigdy nie jest tak, by wszystko wszystkim.....

Beatko - nie tylko Tobie astry nie wzeszły. ;:185 Ja też siałam i też jestem zawiedziona. Kwitną tylko samosiewki ( tzn. rozsiane wprost z roślin do gruntu jeszcze jesienią) i bardzo ładnie powschodziły mi astry karłowe. ;:333
Widocznie ten sezon nie jest dla astrów łaskawy.

Aniu - tak, to jest cynia skabiozowa.
Pozdrawiam wzajemnie i zdrówka życzę nieustająco. ;:167 ;:196

Marysiu - dalie późno zaczęły, ale za to pięknie zdobią rabaty pozbawione niemal wszystkich już lilii i liliowców, które udały się na odpoczynek. ;:303
Cynie zasiałam późno, bo czegoś mi w jednym miejscu brakowało. Późno też zaczęły kwitnąć, ale za to jak pięknie! ;:215
A pomidorki udało nam się uratować przed zagładą i tylko na jednym poletku niewiele się ich ostało, natomiast w tunelu i na dwóch innych poletkach mają bardzo dużo, w tym również ogromnych owoców. Te ogromne to bawole serca i malinowe olbrzymy.
Odpoczęliśmy za wszystkie czasy i na zapas. Teraz czeka nas trochę stresu i mam nadzieję na dalszy relaks, choć tym razem już czynny nie bierny.
Dziękuję Kochana i zdrówka życząc, gorąco całuję. ;:196 ;:196

Ps. A miałam! ;:215 ;:215 Dziękuję za czujność i raz jeszcze całuję. ;:cm

Stasiu - niestety, deszczu u nas nie było już od bardzo dawna. ;:222 Ziemia sucha i twarda, bo gliniasta i tylko wierzchnia warstwa w miarę poi rośliny wodą z węża.
Musieliśmy przerwać mieszkanie na działce z uwagi na czekający eMa ponowny zabieg. ;:108 Mam nadzieję na ciepły wrzesień, choć klucze dzikich gęsi, jakie dwukrotnie widzieliśmy, mogą wróżyć wczesną zimę. ;:218
Buziaki odwzajemniam, relacja za moment. ;:cm ;:cm

Dzieje się na działce dużo, zdjęć też mam dużo, jednak wstawię tylko kilka, bo już późno się zrobiło i strasznie chce mi się spać.

Bardzo ładnie kwitną nachyłki.
Obrazek

Obrazek

Ostatnie lilie.
Obrazek

Obrazek

Cynie.
Obrazek

Dalie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie kwitnące będą jeszcze długo cieszyły oczy, pokażę je więc podczas następnego spotkania na FO.
Dobrej nocy, Kochani. :wit :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko mało zdjęć, ale jakie piękności pokazałaś. Czerwone lilie wyjątkowej urody. ;:oj
Dalie też śliczne, a różowa z niezwykłym środkiem cudna. ;:215
U mnie troche popadało, ale kilka dni po 30 stopni i po wilgoci zostało wspomnienie. ;:174
Zdrowia dla M i mało stresów dla Ciebie. ;:4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Korzystając z okazji siedzenia w domu w oczekiwaniu na powrót M z W-wy (test na COVID), otworzyłam kompa i próbuję coś naskrobać pomimo panującego gorąca.
Już kolejny dzień afrykańskich upałów. Na działce niesamowita susza, rośliny mdleją, a ja jestem w stanie jedynie siedzieć w przewiewnym cieniu z książką w ręce i okularami na nosie. A i to nie chroni mnie przed zalewającym oczy potem. Na jutro wróżą mi jeszcze gorętszy dzień. Nie wiem, jak go przetrzymam, choć przecież wiem, że będę musiała.

Soniu - taka ciekawostka: te czerwone lilie miały być czarne. ;:306
Dalie późno zaczęły, ale na szczęście już cieszą. ;:303 Dziękuję. ;:180 ;:196
Znaczy się obie czekamy na wodę z nieba i obyśmy się doczekały ;:108
Pięknie dziękuję za dobre życzenia ;:167 i wzajemnie dużo zdrówka życzę. ;:167 ;:167 ;:79

A teraz obiecana wcześniej kolejna fotorelacja z działkowych rabat.

Szałwie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pysznogłówka cytrynowa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ketmie syryjskie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ketmia południowa.
Obrazek

Floksy wiechowate.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na teraz wystarczy, by Was nie zanudzić.
Pozdrawiam gorąco i dobrego popołudnia życzę. ;:196 :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, Twoja działeczka nadal mieni się kolorami ;:63 ;:138 tak to jest, gdy nasadzenia są różnorodne, jedne kwiaty kończą, żeby mogły zabłysnąć kolejne, przyroda nie lubi pustki, zawsze musi się coś dziać. ;:215 ;:215
Lilie, cynie, dalie, malownicze nachyłki, majestatyczne floxy, różniste ketmie i szałwie oraz elegancka monarda, nic tylko podziwiać. ;:oj ;:oj
Kochani pozdrawiam z gorącego południa, życzę Wam zdrowia ;:97 ;:97 M udanego zabiegu a Tobie spokoju ducha.Będzie dobrze. ;:168 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wychodząc z pracy myślałam, że nie jest tak źle, ale wieczorem miałam już dosyć tych upałów
I bardzo się cieszę, że jutro ma być ostatni dzień
Oby potem coś popadało, bo rosliny więdną na potęgę. Nie nadążam z podlewaniem
Jak ja się cieszę, że rozłożyłam linie kwoplujące
Własnie się podlewa, a ja siedzę w domku, bo przez kota nie mogę na dworze.
Boję się, że w tych ciemnościach gdzieś mi pryśnie.
Obyśmy przetrwali jutrzejszy dzień.
Super ta pysznogłówka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko cudne kwitnienia ;:63 czy ta trzecia od góry to też szałwia? Floksy ślicznie kwitną widać że nie sponiewierane deszczem, u mnie ściany deszczu były. Teraz idzie burza. Więc szybciutko mocno trzymam kciuki i nie tylko niech M zdrowo się trzyma i Ty też! ;:4 ;:4 ;:167 ;:167 Ściskam najmocniej jak potrafię ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niedzielę spędzam samotnie w domu. M już na oddziale, Misia śpi gdzieś w ciemnym kącie, a ja pozwoliłam sobie na mały spacerek, wrzuciłam coś na ruszt, pogadałam przez telefon, zajrzałam na forum, nawet coś napisałam, ale wszystko poszło w Kosmos.
Ponawiam więc próbę i może tym razem uda mi się wysłać swoje wypociny.
Wczoraj nareszcie spadł u mnie deszcz i mimo że niezbyt solidny, to i tak cieszy, jako że strasznie już sucho się zrobiło.
Dzisiaj słońce, które zapewne szybko wysuszy te mikroskopijne opady i jutro konieczne będzie podlewanie.
W sumie to nie powinnam narzekać, bo dzięki słonecznym dniom pomidory udało się uratować i fantastycznie owocują. Podobnie papryka ostra, słodka trochę słabiej. Tylko ogórki praktycznie zakończyły produkowanie owoców, ale za to fasolka szparagowa wyjątkowo plenna, szczególnie fioletowa tyczna.
Brzoskwinie już zjedzone i przetworzone, późne maliny wspaniale sypią owocami, aronia wyjątkowo obrodziła, nawet jabłek trochę wisi na drzewach.
Tylko przez te upały nic się nie dało robić, co skrupulatnie wykorzystały chwasty wszelkiego rodzaju i autoramentu. Najgorszy ten dziki szczawik, który opanował całą działkę, uznając ją za swoją własność. Ciężko będzie z nim walczyć, ale ze mną lekko mieć nie będzie. Idzie ochłodzenie, to i robota ruszy na całego, a na pierwszy ogień pójdzie walka z tym zielskiem.
Noclegi na działce dały mi ogromnie dużo przyjemności, tylko w sierpniu ptaszki już nie chciały mnie budzić o świcie swoimi wdzięcznymi trelami, za to w nocy świerszcze grały przemiłą dla ucha muzykę.
Miśka narobiła nam ambarasu, jeżyki co wieczór wyruszały na łowy, gołębie mniej broiły z powodu gorąca, a ja z przyjemnością oddawałam się lekturze.

Straszliwie się rozpisałam, ale jakoś tak zebrało mi się na zwierzenia.

Stasiu - lato na mojej działce zawsze było i jest najbardziej kolorowe, chociaż w tym roku również wiosenne kwitnienia były u mnie wyjątkowo zadowalające. ;:333
Dziękuję za przychylne słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:180 ;:196
Szczególnie serdecznie dziękuję za słowa wsparcia i dobre życzenia. ;:167
Wam również zdrówka życzę i dobrego tygodnia. ;:cm ;:cm

Gosiu - trochę nam popadało, choć mogłoby więcej, ale dobre i to. ;:303
A dlaczego siedzisz z kotkiem w domku? Czyżbyś tak bardzo stęskniona za nim wracała z pracy?
Podobno pysznogłówka cytrynowa może przezimować, jednak u mnie jeszcze nigdy jej się ta sztuka nie udała. ;:185 A ponieważ bardzo ją lubię, wysiewam każdego roku nowe rośliny. :lol:

Marysiu - pytasz o roślinę, którą dostałam od jednej z sąsiadek jako szałwię, jej liście i kwiatki faktycznie pachną szałwią, zatem na pewno nią jest. ;:108
Moje floksy już powoli zaczynają przekwitać, a ponieważ późno zakwitły, to zapewne już nie zdążą powtórzyć. ;:131 Trudno, taki rok. ;:108
U mnie zaledwie popadało, a dzisiaj słonko wypija tę niewielką ilość wody z nieba. ;:3 ;:3
Dobre życzenia przytulam ;:168 , uściski odwzajemniam ;:196 i zdrówka życząc, buziaki przesyłam. ;:97 ;:97 ;:cm

Oto jak gołąbki kąpały się w deszczu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatki też chętnie moczyły nóżki. Poniżej cynie jeszcze tęsknie spoglądające w niebo w oczekiwaniu na życiodajną wodę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam Lucynko ;:196
U mnie lało calutką noc do 9 rano, ale wszystko ziemia ładnie zagospodarowała. Słoneczko świeciło, ale teraz znowu się chmurzy i mimo że w prognozie deszczu nie ma to nie wiadomo co noc przyniesie.
Piszesz o chwastach...a ja dzisiaj pospacerowałam z aparatem i zobaczyłam ogrom pracy w ogrodzie. Wszytko poszło tak w górę przez wilgoć i ciepło że wycinania, skracania a potem utylizacji mam na parę tygodni...o plewieniu nie wspomnę. Tego szczawiku nie mam dużo i gdzie widzę to tępię bezlitośnie, bo naczytałam się na FO sporo o nim ;:131 za to trawki i pokrzywki sieją się wszędzie i wręcz rosną w oczach.
Ptaszki to tak do św Jana, a potem coraz mniej i nawet wróbli nie słychać. Gdzieś się zadekowały tylko czasem synogarlica zahuczy ;:306 Wiesz ludzie są tak nieobyci z ptakami, że u mojej Doroty sąsiad namierzył puchacza zakazując wycinać drzewa...puchacz okazał się być synogarlicą ;:306 ;:306
Pozbieraj proszę nasiona tej szałwii może uda się wysiać ja też jakąś mam kupioną i zidentyfikowana jako jednoroczną, ale coś nasion nie mogę dostrzec to może Tobie się uda :D
Gołąbki białe są tak urocze jak białe kwiaty! wręcz słyszę jak gruchają. A cynie to tak do Ciebie przylgnęły, że jak dzisiaj zobaczyłam podobną u siebie to od razu pomyślałam o Tobie ;:168
Trzymaj się Słoneczko! a mężusiowi jak będziesz mówiła dobranoc to powiedz, że nawet nie wie ile mu ludzi życzy dobrej nocy wraz z Tobą ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”