Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
Piękne
I niech się ukorzeni zdrowo i niech (jak to mówi Henryk) urośnie z niej wielki śmiecący krzaczor 
- kubasia

- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Jak ja się bałam pierwsza to napisaćhen_s pisze:hoja multiflora ładnie kwitnie, naprawdę jej kwiaty mogą się podobać.![]()
Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Henryku, Aniu, Kasiu - bardzo dziękuję Wam za wizyty!
Dziękuję, Henryku! Są takie inne, prawda...? Jak to Danusia napisała, jak rakiety do startu gotowe
Ja od początku, jak tylko zainteresowałam się hojami, multiflora była moim chciejstwem właśnie dlatego, że różni się, nawet puszczaniem korzonków
Ja w ogóle lubię duże rośliny, jeśli chodzi o tzw. "doniczkowe" - ozdobne mają być ozdobne, mam przygotowaną dość dużą miejscówkę dla nich, więc tylko trzymać kciuki, by wszystkie rosły jak największe. I o to proszę nieustannie
Aniu - mam nadzieję, że będziesz trzymała kciuki mocno i często
Kasiu, a czego się bałaś...?
Przecież każdy ma swój gust, swoje zdanie, i wręcz trzeba swoje opinie wyrażać. Ja nie jestem osobą, która przyjmuje tylko "achy" i "ochy", ja lubię, gdy ktoś zauważa coś innego. Twórcze dyskusje zawsze tu są mile widziane
I wszystkim Wam serdecznie dziękuję za wizyty raz jeszcze
hen_s pisze:hoja multiflora ładnie kwitnie, naprawdę jej kwiaty mogą się podobać.![]()
Dziękuję, Henryku! Są takie inne, prawda...? Jak to Danusia napisała, jak rakiety do startu gotowe
I właśnie to mi się w niej podoba!hen_s pisze:Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie. Ale Tobie może to akurat nie przeszkadzać bo jak wiem niektórym się to właśnie w niej podoba...
KwiAnna pisze:PiękneI niech się ukorzeni zdrowo i niech (jak to mówi Henryk) urośnie z niej wielki śmiecący krzaczor
Aniu - mam nadzieję, że będziesz trzymała kciuki mocno i często
A niech śmieci, byle rósłkubasia pisze:Jak ja się bałam pierwsza to napisaćhen_s pisze: Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie.Zgadzam się z wypowiedzią w 100%, dlatego moją od roku zajmuje się koleżanka. Mam nadzieję, że tobie przypadnie do gustu i się jej nie pozbędziesz.
I wszystkim Wam serdecznie dziękuję za wizyty raz jeszcze
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Zdecydowanie piękna
właśnie ona podoba mi się od dawna ...a teraz nie dawno wypatrzyłam H.lasiantha też śliczna.
- kubasia

- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Złego oka się bałam.....
Później mi coś padnie, albo nie zakwitnie.
Przyznam się, że teraz niecierpliwie czekam na kwiaty H. praetorii
(zerknij w googla-będzie kolejne chciejstwo). Na razie śmieci nierozwiniętymi pędami kwiatowymi.
Próba sił. 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Oj jaka piękna
chyba najładniejsza z tych trzech które mnie się podobaj 
O kwitnie u ciebie moja ulubiona hojka
.
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Zgadzam się z Mieczysławem... to jest smocza roślina...a ja lubię smoki...co nie znaczy że mam hojozę, o nie nie...moja jedyna hoja którą miałam i niezawodnie mi kwitła co rok przez kilka lat, padła...nawet gdzieś na forum u kogoś widziałam taką
Oświadczam że nie mam hojozy...nie mam hojek...i nie będę mieć...brak miejsca i tyle
A te smoki w locie czy jak kto woli rakiety są piękne
Oświadczam że nie mam hojozy...nie mam hojek...i nie będę mieć...brak miejsca i tyle
A te smoki w locie czy jak kto woli rakiety są piękne
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja chcę tak ekspansywne i śmiecące stworzenie, za to że takie właśnie jest.
Mam nowe chciejstwo
Mam nowe chciejstwo
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nadal tu ładnie
Nic się nie zmieniło 
- piasek pustyni

No nie mogę...
Przemek się pojawił
toż to wiosna na całego, nawet Lwy się budzą do życia
Pokazuj, co u Ciebie, pokazuj roślinki, bo pewnie coś się już u Ciebie pojawia, a i pewnie kwitnie
I gratuluję serduszka! Oczywiście dzięki za miłe słowa odnośnie wątku - staram się, by było miło i ładnie, a bardzo cieszą takie słowa jak Twoje. Jednak Twoich kwitnień też jestem spragniona, w końcu to kolejny rok...
Małgosiu, Kasiu, Pati, Agnieszko, Danusiu - Wam również oczywiście serdeczne dzięki
hoja rozkwita na całego, kilka innych puszcza już pypcie (pierwszy raz się cieszę, że jakieś puszczalskie roślinki mam
), a w wolnej chwili pokażę zdjęcia.
Hoye są zaraźliwe, to straszne, już się niektórych nie mogę doczekać, a kolejnych kilka na oku, o rety...
Małgosiu, Kasiu, Pati, Agnieszko, Danusiu - Wam również oczywiście serdeczne dzięki
Hoye są zaraźliwe, to straszne, już się niektórych nie mogę doczekać, a kolejnych kilka na oku, o rety...
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj zaraźliwe i to choróbstwo mocno trzyma. Moje początki są liche, sporo maluchów padło zimą (nie wiem czy przesuszyłam, czy przelałam - pewnie to i to). W tym padła Lisa, to na pocieszkę kupiłam sobie teraz dwie - piękne kolorowe sadzonki. Nie umiałam pogodzić się ze stratą.
- piasek pustyni

Danusiu - "Lisa" to i moje chciejstwo, to się rozszerza w sposób niekontrolowany
Czas na trochę - dla zdrowia własnego i innych - odejść od tych niekaktusowych tematów, bo się choróbsko rozszerzy na dobre. Zresztą, nic mnie chyba już nie uchroni
Jednak w ramach poniekąd rekonwalescencji (w oczekiwaniu na nowości) zajęłam się kaktusami, które zmieniając miejscówkę, poddały się gruntownemu przeglądowi.
Zapraszam więc na krótki pozimowy przegląd moich kilku kaktusików:
Najpierw kaktusy Meksyku, czyli:
Astrophytum:

Escobaria:

Mammillaria (poza oczywiście Siubą, która mi tu nie pasuje, i na dokładkę nie chce kwitnąć, chciałam się jej już pozbyć w zeszłym sezonie):

Afryka i Madagaskar obfitują w sukulenty, i przyjdzie na nie pora, pozostały więc jeszcze kaktusy "inne":
Frailea:

Niedobitki Gymnocalycium - wszystkie po jednym "nazwisku", po za G. ragonesii:

...ale jeden, choć wysuszony, zaczyna pączkować:

Coś ruszył sie Chamaecereus sp. (z hybrydy 'Rainbow' pozostał mi tylko jeden ogryzek):

Bez zmian u mojego "pepe", czyli Trichocereus bridgesii Penis Plant:

i cała gromadka z rodzaju (obecnie lub kiedyś) Tephrocactus:

i tylko tu odnotowałam stratę: Grusonia stała się..."variegata"
:

Wszystkie zajęły już swoje pozycje sezonowe, a że ciemno, szaro i ponuro - nie ma fotki zbiorowej wszystkich, bo jest ciemno, szaro i ponuro. Zrobię, gdy nie będzie już ciemno, szaro i ponuro, bo ja bardzo nie lubię, kiedy jest ... ciemno, szaro i ponuro
Jak Wy pewnie też.
Dziękuję z góry za wizyty, pozdrawiam ciepło i przedświątecznie - lecę przeglądać Wasze wątki
Czas na trochę - dla zdrowia własnego i innych - odejść od tych niekaktusowych tematów, bo się choróbsko rozszerzy na dobre. Zresztą, nic mnie chyba już nie uchroni
Zapraszam więc na krótki pozimowy przegląd moich kilku kaktusików:
Najpierw kaktusy Meksyku, czyli:
Astrophytum:

Escobaria:

Mammillaria (poza oczywiście Siubą, która mi tu nie pasuje, i na dokładkę nie chce kwitnąć, chciałam się jej już pozbyć w zeszłym sezonie):

Afryka i Madagaskar obfitują w sukulenty, i przyjdzie na nie pora, pozostały więc jeszcze kaktusy "inne":
Frailea:

Niedobitki Gymnocalycium - wszystkie po jednym "nazwisku", po za G. ragonesii:

...ale jeden, choć wysuszony, zaczyna pączkować:

Coś ruszył sie Chamaecereus sp. (z hybrydy 'Rainbow' pozostał mi tylko jeden ogryzek):

Bez zmian u mojego "pepe", czyli Trichocereus bridgesii Penis Plant:

i cała gromadka z rodzaju (obecnie lub kiedyś) Tephrocactus:

i tylko tu odnotowałam stratę: Grusonia stała się..."variegata"

Wszystkie zajęły już swoje pozycje sezonowe, a że ciemno, szaro i ponuro - nie ma fotki zbiorowej wszystkich, bo jest ciemno, szaro i ponuro. Zrobię, gdy nie będzie już ciemno, szaro i ponuro, bo ja bardzo nie lubię, kiedy jest ... ciemno, szaro i ponuro
Dziękuję z góry za wizyty, pozdrawiam ciepło i przedświątecznie - lecę przeglądać Wasze wątki
Wspaniała kolekcja,niech się pomału rozrasta 
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne roślinki
. No i pokaźna kolekcja astro i fraileek
, a tą dziurkę z gymno przydałoby się zapchać