Ogródek KLEO
Re: Ogródek KLEO
agatka123 - może umówimy się w przyszłym roku na wspólne zwiedzanie Kórnika?
IWONA1311 - jst to pnącze, w naszym klimacie musi być zabierane na zimę do domu, w związku z tym nie nie ma szans na zyt okazałe rozmiary. Normalnie jest to dość duża roślina.
IWONA1311 - jst to pnącze, w naszym klimacie musi być zabierane na zimę do domu, w związku z tym nie nie ma szans na zyt okazałe rozmiary. Normalnie jest to dość duża roślina.
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajny pomysł
Mam nadzieję , ze się uda 
No to będziemy się umawiać na wiosnę w przyszłym roku.
Dziś tak u nas wiało, że poprzewracało mi wszystkie kwiaty w donicach i do tego jeszcze co chwila przechodziły ulewy. Psia pogoda, albo jak ktoś woli to barowa. Wreszcie rozwinął sie pierwszy kwiatek na mojej passiflorze, a będzie ich całkiem sporo.

Teraz największą ozdobą ogrodu, poza różami oczywiście, są trawy i hortensje.

Dziś tak u nas wiało, że poprzewracało mi wszystkie kwiaty w donicach i do tego jeszcze co chwila przechodziły ulewy. Psia pogoda, albo jak ktoś woli to barowa. Wreszcie rozwinął sie pierwszy kwiatek na mojej passiflorze, a będzie ich całkiem sporo.

Teraz największą ozdobą ogrodu, poza różami oczywiście, są trawy i hortensje.

- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Moja rosplenica jeszcze nie kwitnie . Twoja juz ma cudowne kłosy .
- PiotrekP

- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna hortensja, ile ma lat? 
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Właśnie dziś przyglądałam się passiflorze w sklepie internetowym i nie zamówiłam, niestety. Jest piękna
po prostu piękna.
A ołownika na zdjęciu wyżej tez pomyliłam z floksem
A ołownika na zdjęciu wyżej tez pomyliłam z floksem
Agnieszko- może Twoja rozplenica rośnie w mniej słoneznym miejscu i dlatego jeszcze nie kwitnie?
Piotrek, ta hortensja ma 6-7 lat, byłaby jeszcze większa, ale mój pies klka lat temu zjadł ją do korzeni, lewie odbiła, przez dwa lata była bardzo mizerna, ale na szczęście ładnie się rozrosła.
Majowa - kup passilorę koniecznie, ma bardzo oryginalne kwiaty i łatwo ją przezimować w domu.
Piotrek, ta hortensja ma 6-7 lat, byłaby jeszcze większa, ale mój pies klka lat temu zjadł ją do korzeni, lewie odbiła, przez dwa lata była bardzo mizerna, ale na szczęście ładnie się rozrosła.
Majowa - kup passilorę koniecznie, ma bardzo oryginalne kwiaty i łatwo ją przezimować w domu.
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
A czy zimujesz ją w chłodniejszym pomieszczeniu czy normalnie w domu?
A u mnie jedna rozplenica ma cudne kłosy a druga, w identycznych warunkach kłosów nie ma
A u mnie jedna rozplenica ma cudne kłosy a druga, w identycznych warunkach kłosów nie ma
Passiflorę zimuję w chłodniejszym pokoju, a z rozplenicą to faktycznie dziwne.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajnie było w tej wielkiej solniczce
Byłam w takiej kopalni w Austrii ale ta Wieliczce nie dorastała do pięt.
Ależ piękne te twoje hortensje
Podziwiam, że takie zwarte i wyprostowane. Moja Anabelka i Limeligt trochę się pokładają niestety.
Izaziem - nasza Wieliczka jest piękna, ale kopalnia w Kłodawie zrobiła na mnie większe wrażenie. Po pierwsze jest większa, po drugie nadal czynna, a Wieliczka to w sumie taie muzeum, a po trzecie mają tam super przewodnika, który dużo opowiada nie tylko o historii postania pokładów soli, początków ich wydobycia, ale również o zwyczajach panujących wśród górników. Innych kopalni nie zwiedzałam więc nie mam porównania.
Iza - moja Anabelka też się pokłada, a drzewiaste z wiekiem robią się sztywniejsze, więc mmsisz po prostu poczekać.
Wczoraj z okazji dnia wolnego wzięłam się za rozwalanie kompostownika, cała ziemia poszła na rabaty a kopostownik będzie w nowym miejscu. W czerwcu obok kompostownika zaczęła powstawać rabata azaliowa której do tej pory nie miałam czasu ukończyć. Teraz powiększę ją o miejsce po kompostowniku. Może dosadzę na niej kilka wrzosów?
Łazikując po ogrodzie ze zdumieniem stwierdziłam, że muszę już rozsadzić moje Rh. Wsadzone w ubiegłym roku podwoiły swoje rozmiary i jest im już za ciasno. Celowo były posadzone dość gęsto, bo planowałam je po dwóch, trzech latach posadzić na nowej rabacie. Ale niestety muszę to zrobić już teraz. W międzyczasie nie wiadoo kiedy w moim ogrodzie trochę przybyło Rh. Na początek zeszłej jesieni posadziłam je na jednej rabacie, a w maju i czerwcu powstała druga, po przeciwnej stronie trawnika, no a teraz muszę zrobić trzecią dla rozsadzanych Rh. Na szczęście pod drzewami jest jeszcze trochę miejsca, tylko ziemię muszę wymienić. Czyli znów czeka mnie pracowity wrzesień. Teraz jestem już trochę mądrzejsza jeśli chodzi o Rh i mam nadzieję, że nie będę ich sadziła dwa razy.

Iza - moja Anabelka też się pokłada, a drzewiaste z wiekiem robią się sztywniejsze, więc mmsisz po prostu poczekać.
Wczoraj z okazji dnia wolnego wzięłam się za rozwalanie kompostownika, cała ziemia poszła na rabaty a kopostownik będzie w nowym miejscu. W czerwcu obok kompostownika zaczęła powstawać rabata azaliowa której do tej pory nie miałam czasu ukończyć. Teraz powiększę ją o miejsce po kompostowniku. Może dosadzę na niej kilka wrzosów?
Łazikując po ogrodzie ze zdumieniem stwierdziłam, że muszę już rozsadzić moje Rh. Wsadzone w ubiegłym roku podwoiły swoje rozmiary i jest im już za ciasno. Celowo były posadzone dość gęsto, bo planowałam je po dwóch, trzech latach posadzić na nowej rabacie. Ale niestety muszę to zrobić już teraz. W międzyczasie nie wiadoo kiedy w moim ogrodzie trochę przybyło Rh. Na początek zeszłej jesieni posadziłam je na jednej rabacie, a w maju i czerwcu powstała druga, po przeciwnej stronie trawnika, no a teraz muszę zrobić trzecią dla rozsadzanych Rh. Na szczęście pod drzewami jest jeszcze trochę miejsca, tylko ziemię muszę wymienić. Czyli znów czeka mnie pracowity wrzesień. Teraz jestem już trochę mądrzejsza jeśli chodzi o Rh i mam nadzieję, że nie będę ich sadziła dwa razy.
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kleo, fotorelacja z Kłodawy- fantastyczna!
Ale z ogrodu- jak to z ogrodu- zawsze podoba mi się bardziej, a u Ciebie jest co podziwiać. Ta męczennica.... Rzeczywiście pozazdroszczę, nie powiem
Ale u Ciebie ma dużo więcej pączków niż u mnie. Moja ma raptem trzy. Wiem, że to dopiero początek, bo moja jest "po przejściach" (w komentarzu do sweety pisałam w swoim wątku po jakich), dopiero po paru latach nadrobi to wszystko, co ze mną przecierpiała...
Rozplenica i hortensja bukietowa- na nowej rabacie muszą być
Ale z ogrodu- jak to z ogrodu- zawsze podoba mi się bardziej, a u Ciebie jest co podziwiać. Ta męczennica.... Rzeczywiście pozazdroszczę, nie powiem
Rozplenica i hortensja bukietowa- na nowej rabacie muszą być
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Super zdjęcia z kopalni. Pasiflora to naprawdę piękne pnącze, w następnym roku muszę pomyśleć, gdzie mogłabym ją posadzić.
Kolnwalia -jedna moja męczennica kwitnie pierwszy raz, w ubiegłym nie zakwitła wcale, była jeszcze młodziutka, druga już kwiła, czerwona to też młodziutka sadzonka, ale jakaś zupełnie inna, ma ogromne liście i grube pędy, ciekawa jestem kiedy w końcu mi zakwitnie, może w przyszłym roku - ona jest trudniejsza do hodowli, chyba w trochę innych warunkach zimuje, muszę o niej poczytać. Kiedyś miałam taką jak Ty, ale którejś zimy zasuszyłam ją na amen. Więc też jestem dobra.
Beatko koniecznie znajdź dla niej miejsce, tylko pamiętaj o zabraniu na zimę do domu.
Beatko koniecznie znajdź dla niej miejsce, tylko pamiętaj o zabraniu na zimę do domu.