Stasiu,obiecany przepis.
Ja go troszkę zmodyfikowałam,ponieważ robię na gotowym maku z puszki
MAKOWIEC
składniki:
2 puszki gotowego maku
7 jajek
15dkg masła
15dkg cukru
1/2 słoika dżemu domowego lub powideł
zapachy (ja daję olejek migdałowy, waniliowy, śmietankowy -po kilka kropel)
do 100ml spirytusu lub wiśniówki
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem a następnie z masłem. Do utartych składników dodać mak i dalej ucierać, dodać powidła lub dżem,budyń, zapachy,bakalie obtoczone w mące i alkohol. Ubić pianę z białek delikatnie wymieszać z masą makową.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
Ja piekę 1 godzinę w temp.165 stopni w piecu z termoobiegiem.
Po godzinie wyjmuję makowiec i wylewam na wierzch biszkopt z 3-4 jajek (w zależności od wielkości jajek)
Wstawiam do piekarnika i dopiekam jeszcze 20 minut.
Upieczony i wystudzony makowiec (po kilku godzinach) przekładam na tacę "do góry nogami"
Makowiec polać polewą.
Polewa.
1 całe jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
7 dag margaryny (rozpuścić)
1 jajko utrzeć z cukrem,dodać kakao a na końcu margarynę.
Polewa z tych składników wystarcza na 1 dużą brytfannę
Stasiu, makowiec jest rewelka

lepszego nie jadłam

Polecam
