Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko -Świecznica robi wrażenie :shock: piękna jest .Ja też będę miała takie cudo u siebie :D i może za rok doczekam sie chociaż jednego kwiatka :roll:
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Babopielka pisze:Ewelinko -Świecznica robi wrażenie :shock: piękna jest .Ja też będę miała takie cudo u siebie :D i może za rok doczekam się chociaż jednego kwiatka :roll:
też juz nabyłam sadzonkę ;:1
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pamiętam,że sadziłam ją na jesieni , a w następnym roku , późnym latem już kwitła. Ale to z pewnością zależy od wielkości sadzonek. Sądzę,że będziecie ze swoich roślinek zadowolone :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No to całkiem nieźle!Mam szansę,że w przyszłym sezonie zakwitnie!Super!
Idę dalej ,po raz n-ty, zwiedzać Twój piękny ogród ,Ewelino!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ewelina pisze:Jacku, przyznam, że nie mam pojęcia , jaka jest nazwa odmianowa tej czerwonej /bordowej dalii .Ale ona nie należy do wysokich , ma zawsze ok. 40-60 cm.wys. Kwitnie pięknie, obficie i długo. Już kilka razy dzieliłam jej karpy , w tym roku też część "powędruje" do nowych ogródków. Pomarańczowa jest jeszcze niższa.
Ewelinko, jednak się pomyliłem, to nie jest dalia 'Heatwave' natomiast i tak mam wrażenie, że ją mam i pozwolę sobie wkleić zdjęcie dla porównania:
Obrazek
Ta nosi nazwę 'Park Princess' i rzeczywiście nie jest za wysoka.
Też uwielbiam świecznice i bezskutecznie próbowałem ją rozmnożyć przez siew. Stratyfikowałem nasiona, ale i to nie pomogło. Więc sie poddałem i będę polował za sadzonkę. Na Twoich zdjęciach wygląda wspaniale!
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Ewelinko ogród od samego początku na forum robił na mnie wrażenie .Piękna świecznica mam zupełnie inną :shock:
Superowe kalosze kupiłaś :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jacek P.... pisze:
Ewelina pisze:Jacku, przyznam, że nie mam pojęcia , jaka jest nazwa odmianowa tej czerwonej /bordowej dalii .Ale ona nie należy do wysokich , ma zawsze ok. 40-60 cm.wys. Kwitnie pięknie, obficie i długo. Już kilka razy dzieliłam jej karpy , w tym roku też część "powędruje" do nowych ogródków. Pomarańczowa jest jeszcze niższa.
Ewelinko, jednak się pomyliłem, to nie jest dalia 'Heatwave' natomiast i tak mam wrażenie, że ją mam i pozwolę sobie wkleić zdjęcie dla porównania:
Obrazek
To ja dodam swoją i porównujmy :

Obrazek Obrazek
Jacek P.... pisze: Ta nosi nazwę 'Park Princess' i rzeczywiście nie jest za wysoka.
Też uwielbiam świecznice i bezskutecznie próbowałem ją rozmnożyć przez siew. Stratyfikowałem nasiona, ale i to nie pomogło. Więc się poddałem i będę polował za sadzonkę. Na Twoich zdjęciach wygląda wspaniale!
Jacku, co do świecznicy - sama nie wysiewałam jej z nasion , a te nasionka w ubiegłym roku miałeś chyba właśnie ode mnie :) Ale , skoro z wysiewu nic nie wyszło , to może poczekasz do wiosny - coś wtedy "odskubię " od kępy matecznej i Ci podeślę.Już kilka znajomych osób w ten sposób stało się posiadaczami te byliny.

Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Anitaaa pisze:Piękna świecznica mam zupełnie inną :shock:
Superowe kalosze kupiłaś :D
Anitko ! Pewnie masz inną odmianę świecznicy ( jest ich kilka)- idę do Ciebie , bo mam nadzieję ,że tam jest zdjęcie Twojej , a jestem ciekawa , jaka to :)

A co do kaloszy - zostały już wypróbowane !!! Doskonale nadają się do " tropienia grzybów" , o czym przekonałam się w minioną sobotę :) :) :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Ewelino, właśnie w Twoim pięknym ogrodzie zachwyciłam się świecznicą (zresztą nie tylko).
Kiedy tylko zobaczyłam ją w sprzedaży od razu musiałam kupić.
Była jeszcze w kolorze bordo, ale ponieważ nie kwitła i sporo kosztowała to jej nie kupiłam.
Czy spotkałaś inne kolory świecznicy?

Pozdrawiam
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ewelinko ,ale fajnie wyglądasz w tych nowych kaloszach :wink: no i nie tylko w nich :D
Orliki już do Ciebie jadą :wink:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino, co za łupy!!!! Super grzyby! Ja nie umiem zbierać grzybów, ale bardzo, bardzo lubię. Przede wszystki uwielbiam zapach lasu i zapach grzybów w lesie. Kalosze super!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Babopielka pisze: Orliki już do Ciebie jadą :wink:
Bożenko - wielkie dzięki :) Za wszystko...

TAJGA 2008 pisze:Ewelino, właśnie w Twoim pięknym ogrodzie zachwyciłam się świecznicą (zresztą nie tylko).
Kiedy tylko zobaczyłam ją w sprzedaży od razu musiałam kupić.
Była jeszcze w kolorze bordo, ale ponieważ nie kwitła i sporo kosztowała to jej nie kupiłam.
Czy spotkałaś inne kolory świecznicy?

Pozdrawiam
Witaj , Tajgo :) Zaskoczyłaś mnie informacją o bordowej świecznicy ! :shock: Jeszcze nigdy takiej nie spotkałam . Wiem ,że ta bylina występuje w kilku odmianach , ale ...w kolorze kremowo-białym. Nie masz przypadkiem zdjęcia tej bordowej ? I czy to na pewno była świecznica ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj!
Nasze dalie to może być ta sama odmiana, a drobne różnice mogą wynikać z różnych czynników (gleba, nasłonecznienie itp).
Tak, nasiona świecznicy dostałem od Ciebie i bardzo żałuję, że nie wykiełkowały, pomimo moich starań. Byłbym Ci bardzo wdzięczny za sadzonkę świecznicy. Oczywiście wiosną. Może uda mi się podzielić liliowca na wiosnę dla Ciebie albo coś innego wpadnie Ci w oko z mojego ogrodu. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jacku, już sobie zapisałam ( bo wiesz...skleroza :wink: ). Do tematu świecznicy wrócimy więc wiosną :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:Jacku, już sobie zapisałam ( bo wiesz...skleroza :wink: ). Do tematu świecznicy wrócimy więc wiosną :)
Oczywiście! Bardzo się cieszę! Będziemy w kontakcie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”