Mój ogród - Ewelina - 2008r
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ewelinko, jednak się pomyliłem, to nie jest dalia 'Heatwave' natomiast i tak mam wrażenie, że ją mam i pozwolę sobie wkleić zdjęcie dla porównania:Ewelina pisze:Jacku, przyznam, że nie mam pojęcia , jaka jest nazwa odmianowa tej czerwonej /bordowej dalii .Ale ona nie należy do wysokich , ma zawsze ok. 40-60 cm.wys. Kwitnie pięknie, obficie i długo. Już kilka razy dzieliłam jej karpy , w tym roku też część "powędruje" do nowych ogródków. Pomarańczowa jest jeszcze niższa.

Ta nosi nazwę 'Park Princess' i rzeczywiście nie jest za wysoka.
Też uwielbiam świecznice i bezskutecznie próbowałem ją rozmnożyć przez siew. Stratyfikowałem nasiona, ale i to nie pomogło. Więc sie poddałem i będę polował za sadzonkę. Na Twoich zdjęciach wygląda wspaniale!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To ja dodam swoją i porównujmy :Jacek P.... pisze:Ewelinko, jednak się pomyliłem, to nie jest dalia 'Heatwave' natomiast i tak mam wrażenie, że ją mam i pozwolę sobie wkleić zdjęcie dla porównania:Ewelina pisze:Jacku, przyznam, że nie mam pojęcia , jaka jest nazwa odmianowa tej czerwonej /bordowej dalii .Ale ona nie należy do wysokich , ma zawsze ok. 40-60 cm.wys. Kwitnie pięknie, obficie i długo. Już kilka razy dzieliłam jej karpy , w tym roku też część "powędruje" do nowych ogródków. Pomarańczowa jest jeszcze niższa.
![]()

Jacku, co do świecznicy - sama nie wysiewałam jej z nasion , a te nasionka w ubiegłym roku miałeś chyba właśnie ode mnieJacek P.... pisze: Ta nosi nazwę 'Park Princess' i rzeczywiście nie jest za wysoka.
Też uwielbiam świecznice i bezskutecznie próbowałem ją rozmnożyć przez siew. Stratyfikowałem nasiona, ale i to nie pomogło. Więc się poddałem i będę polował za sadzonkę. Na Twoich zdjęciach wygląda wspaniale!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Anitko ! Pewnie masz inną odmianę świecznicy ( jest ich kilka)- idę do Ciebie , bo mam nadzieję ,że tam jest zdjęcie Twojej , a jestem ciekawa , jaka toAnitaaa pisze:Piękna świecznica mam zupełnie inną![]()
Superowe kalosze kupiłaś
A co do kaloszy - zostały już wypróbowane !!! Doskonale nadają się do " tropienia grzybów" , o czym przekonałam się w minioną sobotę

- TAJGA 2008
- 1000p

- Od: 5 sie 2008, o 09:44
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelino, co za łupy!!!! Super grzyby! Ja nie umiem zbierać grzybów, ale bardzo, bardzo lubię. Przede wszystki uwielbiam zapach lasu i zapach grzybów w lesie. Kalosze super!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Bożenko - wielkie dziękiBabopielka pisze: Orliki już do Ciebie jadą
Witaj , TajgoTAJGA 2008 pisze:Ewelino, właśnie w Twoim pięknym ogrodzie zachwyciłam się świecznicą (zresztą nie tylko).
Kiedy tylko zobaczyłam ją w sprzedaży od razu musiałam kupić.
Była jeszcze w kolorze bordo, ale ponieważ nie kwitła i sporo kosztowała to jej nie kupiłam.
Czy spotkałaś inne kolory świecznicy?
Pozdrawiam
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj!
Nasze dalie to może być ta sama odmiana, a drobne różnice mogą wynikać z różnych czynników (gleba, nasłonecznienie itp).
Tak, nasiona świecznicy dostałem od Ciebie i bardzo żałuję, że nie wykiełkowały, pomimo moich starań. Byłbym Ci bardzo wdzięczny za sadzonkę świecznicy. Oczywiście wiosną. Może uda mi się podzielić liliowca na wiosnę dla Ciebie albo coś innego wpadnie Ci w oko z mojego ogrodu. Serdecznie Cię pozdrawiam
Nasze dalie to może być ta sama odmiana, a drobne różnice mogą wynikać z różnych czynników (gleba, nasłonecznienie itp).
Tak, nasiona świecznicy dostałem od Ciebie i bardzo żałuję, że nie wykiełkowały, pomimo moich starań. Byłbym Ci bardzo wdzięczny za sadzonkę świecznicy. Oczywiście wiosną. Może uda mi się podzielić liliowca na wiosnę dla Ciebie albo coś innego wpadnie Ci w oko z mojego ogrodu. Serdecznie Cię pozdrawiam