piękna jest .Ja też  będę miała takie cudo u siebie
 piękna jest .Ja też  będę miała takie cudo u siebie    i może za rok doczekam sie chociaż jednego kwiatka
 i może za rok doczekam sie chociaż jednego kwiatka  

Ewelinko, jednak się pomyliłem, to nie jest dalia 'Heatwave' natomiast i tak mam wrażenie, że ją mam i pozwolę sobie wkleić zdjęcie dla porównania:Ewelina pisze:Jacku, przyznam, że nie mam pojęcia , jaka jest nazwa odmianowa tej czerwonej /bordowej dalii .Ale ona nie należy do wysokich , ma zawsze ok. 40-60 cm.wys. Kwitnie pięknie, obficie i długo. Już kilka razy dzieliłam jej karpy , w tym roku też część "powędruje" do nowych ogródków. Pomarańczowa jest jeszcze niższa.

To ja dodam swoją i porównujmy :Jacek P.... pisze:Ewelinko, jednak się pomyliłem, to nie jest dalia 'Heatwave' natomiast i tak mam wrażenie, że ją mam i pozwolę sobie wkleić zdjęcie dla porównania:Ewelina pisze:Jacku, przyznam, że nie mam pojęcia , jaka jest nazwa odmianowa tej czerwonej /bordowej dalii .Ale ona nie należy do wysokich , ma zawsze ok. 40-60 cm.wys. Kwitnie pięknie, obficie i długo. Już kilka razy dzieliłam jej karpy , w tym roku też część "powędruje" do nowych ogródków. Pomarańczowa jest jeszcze niższa.

Jacku, co do świecznicy - sama nie wysiewałam jej z nasion , a te nasionka w ubiegłym roku miałeś chyba właśnie ode mnieJacek P.... pisze: Ta nosi nazwę 'Park Princess' i rzeczywiście nie jest za wysoka.
Też uwielbiam świecznice i bezskutecznie próbowałem ją rozmnożyć przez siew. Stratyfikowałem nasiona, ale i to nie pomogło. Więc się poddałem i będę polował za sadzonkę. Na Twoich zdjęciach wygląda wspaniale!
 Ale , skoro z wysiewu nic nie wyszło , to może poczekasz do wiosny -  coś wtedy "odskubię " od  kępy matecznej i Ci podeślę.Już kilka  znajomych osób w ten sposób stało się posiadaczami te byliny.
  Ale , skoro z wysiewu nic nie wyszło , to może poczekasz do wiosny -  coś wtedy "odskubię " od  kępy matecznej i Ci podeślę.Już kilka  znajomych osób w ten sposób stało się posiadaczami te byliny.
Anitko ! Pewnie masz inną odmianę świecznicy ( jest ich kilka)- idę do Ciebie , bo mam nadzieję ,że tam jest zdjęcie Twojej , a jestem ciekawa , jaka toAnitaaa pisze:Piękna świecznica mam zupełnie inną
Superowe kalosze kupiłaś

Bożenko - wielkie dziękiBabopielka pisze: Orliki już do Ciebie jadą
 Za wszystko...
 Za wszystko...Witaj , TajgoTAJGA 2008 pisze:Ewelino, właśnie w Twoim pięknym ogrodzie zachwyciłam się świecznicą (zresztą nie tylko).
Kiedy tylko zobaczyłam ją w sprzedaży od razu musiałam kupić.
Była jeszcze w kolorze bordo, ale ponieważ nie kwitła i sporo kosztowała to jej nie kupiłam.
Czy spotkałaś inne kolory świecznicy?
Pozdrawiam
 Zaskoczyłaś mnie informacją o bordowej świecznicy !
 Zaskoczyłaś mnie informacją o bordowej świecznicy !  Jeszcze nigdy takiej nie spotkałam .  Wiem ,że ta bylina występuje w kilku odmianach , ale ...w kolorze kremowo-białym. Nie masz przypadkiem zdjęcia tej bordowej ? I czy to na pewno była świecznica ?
 Jeszcze nigdy takiej nie spotkałam .  Wiem ,że ta bylina występuje w kilku odmianach , ale ...w kolorze kremowo-białym. Nie masz przypadkiem zdjęcia tej bordowej ? I czy to na pewno była świecznica ?