Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8
Normalnie wielka agroturystyka, ale cudnie 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bogusiu mieszkasz w zupełnie innej strefie klimatycznej u mnie dopiero rolnicy sadzą ziemniaki a Ty już niedługo będziesz jadła swoje. Ciekawa jestem co tam zbudujesz 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu! Kiedy byliśmy młodsi , myśleliśmy o agroturystyce , stąd po niemal calej działce rozprowadzony prąd i woda. Wiele byłoby jeszcze do zrobienia. Młodzi nie mają ochoty zaangażować się a my/ ja i mąż / tez staliśmy się wygodni , wolimy powojażować/
Marysiu! Moje ziemniaki były sadzone około 15 marca, skiełkowane i od razu były przykryte agrowłókniną . Odkrywam tylko, aby wyplewić. Będą pod nią na pewno do 15 maja, aby zabezpieczyć przed majowymi przymrozkami.Jeśli nie będzie niespodzianek to około 15 czerwca będziemy jedli już swoje. Koperek, sałatę , szpinak , rzodkiewkę mamy już swoje. Wkrótce będzie swojska botwinka . Ogórki też już rosną/ wcześnie wysiewałam do doniczek / . Mają już liście właściwe
Stopniowany murek ma oddzielać część warzywno - gospodarczą ogrodu od części kwiecisto- rekreacyjnej
Dodatkowo będzie miejscem na kompozycje kwiatowe w skrzynkach , być może znajdzie się tam nietypowe okienko a w przyszłości / myślę, ze niedalekiej/wędzarnia.
Marysiu! Moje ziemniaki były sadzone około 15 marca, skiełkowane i od razu były przykryte agrowłókniną . Odkrywam tylko, aby wyplewić. Będą pod nią na pewno do 15 maja, aby zabezpieczyć przed majowymi przymrozkami.Jeśli nie będzie niespodzianek to około 15 czerwca będziemy jedli już swoje. Koperek, sałatę , szpinak , rzodkiewkę mamy już swoje. Wkrótce będzie swojska botwinka . Ogórki też już rosną/ wcześnie wysiewałam do doniczek / . Mają już liście właściwe

Stopniowany murek ma oddzielać część warzywno - gospodarczą ogrodu od części kwiecisto- rekreacyjnej

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Bogusiu jestem pełna podziwu dla twoich poczynań .
Warzywa masz już dość okazałe a ziemniaki
, moje jeszcze w ziemi 
Warzywa masz już dość okazałe a ziemniaki

- wielkakulka
Szkoda, że młodzi nie chcą, bo ja chciałabym prowadzic agroturystykę.
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Świetne plany
Tak, życie toczy się swoim torem i na wszystko przychodzi właściwa pora. Mam nadzieję, ze i my doczekamy takiej możliwości "nic nierobienia". Póki co, wszystko toczy się na obietnicach i rozbija o brak czasu...
Narobiłaś smaku tymi ziemniaczkami z koperkiem, mniam. Z miejsca zrobiłam się głodna

Narobiłaś smaku tymi ziemniaczkami z koperkiem, mniam. Z miejsca zrobiłam się głodna

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Bogusiu u Ciebie to prawdziwy raj dla wegetarian
Jestem pełna podziwu dla ogromu prac wykonanych w ogrodzie
Tunel foliowy to moje niespełnione marzenie no ale przecież nie można mieć od razu wszystkiego
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Takie ziemniaki
moje w ilości 3 szt dopiero wczoraj pokazały zielone, a gdzie tam całe pole.

- wielkakulka
Bogusiu, musiałabys zminić tytuł watku, nie pasuje do zdjęć

- bwoj54
Jadziu! ogrodowe wariactwo to moje antidotum na gorsze dni
Aniu! w tej chwili nie ma możliwości prowadzenia agroturystyki , wszystko rozdysponowane na synów , a te działki ogrodowe jeszcze nasze
Mariolu!/ kropelka/ Ja po przejściu na emeryturę , jestem bardziej wyeksploatowana
niż w czasie pracy zawodowej.
Przedtem fizycznie oszczędzałam się
Ziemniaczki z koperkiem, mniam , mniam!
Aniu / ann_30/ oczywiście , nie można mieć wszystkiego na raz
Dzisiaj znowu ogrom prac wykonanych
ale jak moja mama mawiała " nie ma efektów bez pracy"
Dorotko!moje ziemniaki bardzo wcześnie sadzone... i cały czas pod pierzynką
Aniu!/ wielkakulka/ tak właśnie dzisiaj pomyślałam...o nowym wątku, z aktualnym tytułem. Serduszko , wracam z ogrodu tak padnięta, że nie w głowie mi to
Kto ma ochotę, to mimo wszystko zaglądnie 

Aniu! w tej chwili nie ma możliwości prowadzenia agroturystyki , wszystko rozdysponowane na synów , a te działki ogrodowe jeszcze nasze

Mariolu!/ kropelka/ Ja po przejściu na emeryturę , jestem bardziej wyeksploatowana

Przedtem fizycznie oszczędzałam się

Aniu / ann_30/ oczywiście , nie można mieć wszystkiego na raz

Dorotko!moje ziemniaki bardzo wcześnie sadzone... i cały czas pod pierzynką

Aniu!/ wielkakulka/ tak właśnie dzisiaj pomyślałam...o nowym wątku, z aktualnym tytułem. Serduszko , wracam z ogrodu tak padnięta, że nie w głowie mi to

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Ogród na miejscu to skarb, w każdej wolnej chwili można w nim podłubać
Warzywa cudowne mniam mniam
Będę podglądać prace przy tajemnym ogrodzie
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Bogusiu jak oglądam Twoje zasiewy to przypominam sobie moją dawniejszą całą działkę i zasiewy .Ach...............
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Pozdrawiam Alicja
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bogusiu ja też uważam, że mieszkasz w innej strefie klimatycznej lub masz układy ale ... z kim ( góra czy dół ) ???
takie warzywa będę u siebie oglądać za dobry miesiąc .
A przy okazji podpisuje się obiema rękami pod Twą wypowiedzią
Zawodowo nie pracuję już prawie 15 lat (renta)
takie warzywa będę u siebie oglądać za dobry miesiąc .
A przy okazji podpisuje się obiema rękami pod Twą wypowiedzią
I dodam jeszcze od siebie ,że z roku na rok coraz mniej czasu mam a coraz więcej tematów mnie kusi, chcę je poznać i to dogłębnie...bwoj54 pisze:Ja po przejściu na emeryturę , jestem bardziej wyeksploatowananiż w czasie pracy zawodowej.
Zawodowo nie pracuję już prawie 15 lat (renta)
- bwoj54
Witam serdecznie , w ponury, deszczowy piątek.
Majówka jak na razie pogodowo nie zapowiada się optymistycznie. wczoraj słonecznie , z wysoką temperaturą a dzisiaj przechlapane
Wiem, wiem deszcz potrzebny, ale u mnie ostatnio, napadało jego sporo.
Mam nadzieję,ze do jutra wypogodzi się ,bo ja ruszam...w Polskę a ściślej w dolnośląskie
Ewuniu!
zgadza się , ogród na wyciągnięcie ręki to jedno z wielu dobrodziejstw. W letnie poranki obowiązkowo obchód z filiżanką kawy w ręce
W każdej chwili można do niego wskoczyć i wyskoczyć
Alu! pomimo ogromu pracy i zmęczenia przy obróbce takiego areału , wszystko szybko mija,widząc efekty.
Wstępują w człowieka nowe siły , posilony ekologicznymi darami ogrodu
Krysiu!
mam, mam układy ...bardziej z Tym na górze
Czuwa nade mną i moimi poczynaniami, dodaje mi sił 
O, kochaniutka ...sporo czasu minęło od zakończenia Twojej pracy zawodowej . Ja dopiero od czerwca 2012 roku całkowicie jestem na emeryturze. Tez jestem coraz bardziej ciekawsza różnych tematów , zrodziła się we mnie dusza podróżniczki./ zdecydowanie preferuję poznawanie swojego kraju, nie mam za wielkich ciągot na wypady zagraniczne, choć trochę ....Europy zwiedziłam/ Często sięgam ponownie po książki ,które kilkanaście lat temu czytałam i zupełnie inaczej odbierałam, z wielką przyjemnością sięgam po poezję / choć w pracy zawodowej miałam z nią kontakt na bieżąco/ polonistką nie byłam , nie!/
Chwytam sie wszystkiego , mając świadomość ,ze nie wszystko realizuję tak, jak chciałabym/ za krótka doba
/
Majówka jak na razie pogodowo nie zapowiada się optymistycznie. wczoraj słonecznie , z wysoką temperaturą a dzisiaj przechlapane

Wiem, wiem deszcz potrzebny, ale u mnie ostatnio, napadało jego sporo.
Mam nadzieję,ze do jutra wypogodzi się ,bo ja ruszam...w Polskę a ściślej w dolnośląskie

Ewuniu!

Alu! pomimo ogromu pracy i zmęczenia przy obróbce takiego areału , wszystko szybko mija,widząc efekty.
Wstępują w człowieka nowe siły , posilony ekologicznymi darami ogrodu

Krysiu!

O, kochaniutka ...sporo czasu minęło od zakończenia Twojej pracy zawodowej . Ja dopiero od czerwca 2012 roku całkowicie jestem na emeryturze. Tez jestem coraz bardziej ciekawsza różnych tematów , zrodziła się we mnie dusza podróżniczki./ zdecydowanie preferuję poznawanie swojego kraju, nie mam za wielkich ciągot na wypady zagraniczne, choć trochę ....Europy zwiedziłam/ Często sięgam ponownie po książki ,które kilkanaście lat temu czytałam i zupełnie inaczej odbierałam, z wielką przyjemnością sięgam po poezję / choć w pracy zawodowej miałam z nią kontakt na bieżąco/ polonistką nie byłam , nie!/
Chwytam sie wszystkiego , mając świadomość ,ze nie wszystko realizuję tak, jak chciałabym/ za krótka doba

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bogusiu to prawda - 15 lat to szmat czasu i były chwile kiedy chciałam wrócić do pracy bo kilka schorzeń pięknie podreperowałam ale okulistka szybko
mi to z głowy.
Słaby wzrok, wada od urodzenia, kilka zabiegów , schorzenia nawracające i od wielu lat sztuczne soczewki a świat piękny i chciało by sie widzieć go do ostatnich chwil życia.
Wole skromniej zyć i mieć taką szansę
Póki co radzę sobie świetnie i czerpię z życia ile sie da, niedługo też przejdę na emeryturę tylko dla mnie to prawie żadna różnica ...
Powiedż mi co to za bramki czy pergole

Słaby wzrok, wada od urodzenia, kilka zabiegów , schorzenia nawracające i od wielu lat sztuczne soczewki a świat piękny i chciało by sie widzieć go do ostatnich chwil życia.
Wole skromniej zyć i mieć taką szansę

Powiedż mi co to za bramki czy pergole
Brzóz masz sporo, czy pijesz z nich sok wczesną wiosną ?