U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Moje pierwsze skojarzenie to była właśnie Europena :D
A drugie, że Twoja jest za jasną na tę odmianę. No ale to pewnie kwestia zdjęcia.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

O rany !
A ja zwiedzałam ten zamek jeszcze w 1995 roku, kiedy nawet nie myślałam, że kiedyś będę miała ogród.
I oczywiście nie zwracałam uwagi na jakieś chaszcze . :;230
Ta róża to na pewno Mermaid. Jak się ją tak widzi na żywo, to chce się ją mieć.
Ale nie na nasze zimy. ;:185
:wit
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

oliwka pisze:Moje pierwsze skojarzenie to była właśnie Europena :D
A drugie, że Twoja jest za jasną na tę odmianę. No ale to pewnie kwestia zdjęcia.
Oliwko, super, bo ona ma strefę 5b. Lubię takie róże )
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Walu, chciałam namawiać Cię na zdjęcia z wycieczki, a one już są! Angielskie rabaty mieszane bardzo mi się podobają, ale nie umiałabym ich powielić, bo moje będą zawsze mega wymieszane . Super wycieczka :)

Walu, pytałam o New Dawn, bo prawie dwadzieścia lat żyła-była u mnie bez starań i zimowych zabezpieczeń. Wykopywałam ją, przesadzałam, rozdawałam, zawsze odbijała w nieoczekiwanych miejscach, słowem terminatorka, a tej zimy padła i teraz ma dwa woskowe miękkie, pozbawione wigoru pędy, na dodatek z robakami. Chodzę koło niej , bo mi jej szkoda. No, zobaczymy :?:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - powiem szczerze, że mnie jakoś strasznie ta Mermaid nie rzuciła na kolana. Może dlatego, że było na niej niewiele kwiatów? Może gdybym zobaczyła w pełni kwitnienia, to efekt byłby inny?
Zauważyłam, że oni tam chętnie sadzili New Dawn, bo widziałam ją kilkakrotnie. Ze znanych mi jeszcze odmian, to na pewno widziałam Elmshorna. Generalnie, to jakoś te róże nie królowały wcale w ogrodach. A austinki to wypatrzyłam tylko chyba we Stradfordzie. Sądzę, że była to odmiana Szekspir, bo rosła przed budynkiem RSC :lol:

Małgosiu - miałam ją kiedyś, ale już nie mam. Pokazała się na niej guzowatość i byłam zmuszona ją wyrzucić :cry: Może jak gdzieś kiedyś spotkam, to kupię, bo to była jedna z moich pierwszych róż.

Irminko - u mnie nie było z nią tak dobrze, jak wspomniałam. Podmarzała mi często :? Ale nie chcę z niej rezygnować, bo bardzo mi się podoba.
Wycieczka była rzeczywiście super, ale takie objazdówki to straszna mordęga. Grafik przeważnie napięty do granic możliwości, człowiek cały dzień gania. Pewnie z rok minie, zanim znowu na coś takiego się załapię :lol:
Moje rabaty też są za bardzo wymieszane :roll: Jak wróciłam i zobaczyłam ten różnokolorowy galimatias, to mnie aż zatkało. No cóż, kwitną teraz liliowce i floksy :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Oliwko koniecznie muszę zajrzeć do wątku o podróżach, bo bardzo interesują mnie angielskie, mieszane rabaty.
Cały czas chcę stworzyć coś podobnego u siebie, ale to co mi wychodzi, to jakaś "pomyłka", więc znowu szykuję się do wielkiego przesadzania :?
Objazdówki mają swój urok, (nawet spuchnięte nogi w drodze powrotnej)...jest co wspominać :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Oliwko, mordęga, ale za to ile wrażeń ;:224
Anglicy mają zdecydowanie bardziej sprzyjający różom klimat, musimy się z tym pogodzić.
Rabaty angielskie wzorowe.
Gdyby tak jeszcze człowiek był konsekwentny ;:131
A twoje rabaty i cały ogród uważam za coś b. bliskie mojemu ;:167 ('to mówię ja..." :;230 )
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Przepraszam, poszło podwójnie :oops:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Oliwko, cuda pokazujesz ;:oj Kiri Te Kanawa przepiękny, mój jeszcze tak obficie nie kwitnie, ale liczę na przyszły rok!
Zazdroszczę wycieczki po Anglii to moje marzenie :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ogród :) Szczególnie róże i clematisy ;:138 Wrócę tu na pewno, by na spokojnie popodziwiać i inne rośliny :wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Taka objazdówka to coś fantastycznego, ile wrażeń ;:oj
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Oliwko różane i clematisowe widoki zjawiskowe..... Taka obfitość kwiatów na różach, nie mogę się napatrzeć, u mnie w tym roku jakieś nędzne różane resztki :? Kwitnienia bardzo marne, te różyczki które przetrwały to takie ,,nędzunie,, nawet siły nie mają kwitnąć :roll: Z wielkim zachwytem oglądam więc takie bajeczne, kipiące kwieciem widoki ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ten szkocki zamek prawdziwie szkocki :shock: Natomiast rabata...Dla mnie chyba nieosiągalna, jakoś mi mieszanie nie wychodzi za dobrze :D
New Dawn to pierwsza róża, którą kupiłam z nazwą-za 25 złotych, w doniczce. Pewnie nigdy tego faktu nie zapomnę, bo potem już poszło w dziesiątki :;230
Pogoda nadal dołująca, od rana pochmurno, zimno i mży :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko, :wink: pewnie w Paryżu w parku Bagatelle i w ogrodzie Moneta Mermaid była w pełnym rozkwicie.
Ja zobaczyłam takiego olbrzyma z ogromnymi kwiatami to mnie zatkało z zachwytu.
Ale u nas, a przynajmniej u mnie, nie ma szans na takie rozmiary i kwiaty.
Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - właściwie to nie mam zdjęć z ogrodami, bo tak jak wspominałam, na ogrody się nie nastawialiśmy :wink:
Może wrzucę zdjęcia z pięknego Yorku i Edynburga, choć jak tak je przeglądam, to stwierdzam, że szału nie ma...Pogoda była pochmurna i powychodziły kiepsko.
Co do rabat, to sadzą w wielkich kępach - to takie moje pierwsze spostrzeżenie. No i nie szaleją za bardzo z kolorami. Poza tym ich rośliny są jakieś dwa razy większe niż moje :;230

Justynko - bardzo mi miło, że ogród jest bliski Twojemu ;:167
Anglicy chyba mają klimat sprzyjający wszystkiemu bardziej, nie tylko różom :roll: Niektóre rośliny, które tam oglądałam, miały naprawdę jakieś monstrualne rozmiary. I tak w sumie dość pospolita bylinka posadzona w wielkiej kępie i rozrośnięta robiła fantastyczne wrażenie.
I nie ma za co przepraszać :D

Kasiu - Kiri kwitnie u mnie po raz pierwszy tak pięknie, w porównaniu do innych wielkokwiatowych to i tak kwiatów nie ma za dużo, ale są tak okazałe , że robią wrażenie. Jak dla mnie to bajeczna odmiana.
Marzenia się spełniają, więc i Twoje się na pewno spełni ;:333

Sweety - Aniu - dziękuję i zapraszam ponownie :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”