Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
Majka - jest słonecznie i ciepło to róże przyśpieszyły.
kogra - mam ten sam problem, u mnie Cottage ma 10 pędów - ostatni wychodził mi w połowie lutego przy tej ostrej zimie i udało mi się go uratować - od tego czasu nie mam nowych pędów. Za to róża rośnie na wysokość i wypuszcza pędy na górze z gałęzi.Niestety - sama nie wiem co z nią zrobić. Co do pola - park różany musiałby być zrobiony na innej ziemi - w miejscu gdzie latem pada deszcz - przy tej suszy jaka jest u nas wszystko by szybko padło.
Aniu - ciekawe co na to by ciocia powiedziała - na zdjęciu jest ich pole.
oliwka - oczywiście też uważam że jest to sprawka słońca - w cieniu jest 29 stopni, teraz jest mniejsza temperatura ale nadal mocno słońce świeci. No i róże wystartowały - mam jeszcze kilka zdjęć Chianti.
Aniu - oczywiście balsam i też różane perfumy - mogę sobie przypomnieć jak pięknie pachnie Cartier lub LO. Niestety jakoś w tym roku nie pachnie Chianti.
kogra - mam ten sam problem, u mnie Cottage ma 10 pędów - ostatni wychodził mi w połowie lutego przy tej ostrej zimie i udało mi się go uratować - od tego czasu nie mam nowych pędów. Za to róża rośnie na wysokość i wypuszcza pędy na górze z gałęzi.Niestety - sama nie wiem co z nią zrobić. Co do pola - park różany musiałby być zrobiony na innej ziemi - w miejscu gdzie latem pada deszcz - przy tej suszy jaka jest u nas wszystko by szybko padło.
Aniu - ciekawe co na to by ciocia powiedziała - na zdjęciu jest ich pole.
oliwka - oczywiście też uważam że jest to sprawka słońca - w cieniu jest 29 stopni, teraz jest mniejsza temperatura ale nadal mocno słońce świeci. No i róże wystartowały - mam jeszcze kilka zdjęć Chianti.
Aniu - oczywiście balsam i też różane perfumy - mogę sobie przypomnieć jak pięknie pachnie Cartier lub LO. Niestety jakoś w tym roku nie pachnie Chianti.
- Deirde
Dobrze - właśnie wyłączyli nam wodę, a dopiero mamy maj.
Sąsiad wyprowadził auto i zrobiłam zdjęcie całemu krzaczkowi:

Wypuszcza nowe pędy, jestem ciekawa jak duża urośnie.
Nowe zdjęcia Chianti: cały krzew

to ta róża za Nevadą w tle.

Cardinal de Richelieu - dziś zakwitł pierwszy kwiat

Hippolyte - też ma kilka kwiatów, kwieciak kilka sztuk uszkodził:

na zdjęciu kilka szkodników się załapało.
Constance Spry

Pierwszy kwiat zakwitł spokojnie u góry, niestety jeszcze go nie powąchałam.
Sąsiad wyprowadził auto i zrobiłam zdjęcie całemu krzaczkowi:

Wypuszcza nowe pędy, jestem ciekawa jak duża urośnie.
Nowe zdjęcia Chianti: cały krzew

to ta róża za Nevadą w tle.

Cardinal de Richelieu - dziś zakwitł pierwszy kwiat

Hippolyte - też ma kilka kwiatów, kwieciak kilka sztuk uszkodził:

na zdjęciu kilka szkodników się załapało.
Constance Spry

Pierwszy kwiat zakwitł spokojnie u góry, niestety jeszcze go nie powąchałam.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Siedzę i wzdycham, ja też już tak chcę 

- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie,moje róże też wcale nie śpieszą się z rozkwitaniem
Dobrze,że można podziwiać je u Ciebie.

Dobrze,że można podziwiać je u Ciebie.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu ,pięknie już Ci kwitną róże.Jak zauważyłam to miedzy rozwojem Twoich roślin a moich jest około tygodnia różnicy.Więc za tydzień u mnie też już będą tak kwitły.
- Deirde
Aniu - niedługo będzie tak i u Ciebie, a wtedy u mnie przestaną kwitnąć.
Gosia - u mnie było cieplej, po tych dwóch dniach z temperaturą prawie 30 stopni zaczęły rozkwitać.
Alicja - i tego Ci życzę.
Dziś może jednym kwiatem zakwitnie - Maiden's Blush, Trigintipetala, York and Lancaster, Chloris.
Chloris zapowiada się na piękną róże - ma płatki w kolorze delikatnego jasnego różu, jestem ciekawa zapachu.
Cabbage Rose - zdjęcia wykonałam w Rawach, są już po kompresji:

Maiden's Blush

Trochę później znowu czeka mnie podlewanie, u nas strasznie sucho. Na dodatek w nocy jest zimno - ostatnio było 7 stopni.
Byłam dzisiaj na wsi - w żywopłocie zakwitła róża - przypuszczalnie jest to Chloris - porównam jak moja zakwitnie.

Gosia - u mnie było cieplej, po tych dwóch dniach z temperaturą prawie 30 stopni zaczęły rozkwitać.
Alicja - i tego Ci życzę.
Dziś może jednym kwiatem zakwitnie - Maiden's Blush, Trigintipetala, York and Lancaster, Chloris.
Chloris zapowiada się na piękną róże - ma płatki w kolorze delikatnego jasnego różu, jestem ciekawa zapachu.
Cabbage Rose - zdjęcia wykonałam w Rawach, są już po kompresji:

Maiden's Blush

Trochę później znowu czeka mnie podlewanie, u nas strasznie sucho. Na dodatek w nocy jest zimno - ostatnio było 7 stopni.
Byłam dzisiaj na wsi - w żywopłocie zakwitła róża - przypuszczalnie jest to Chloris - porównam jak moja zakwitnie.

- Deirde
No i obrodziło u mnie w różach - zakwitł pierwszy kwiat Celeste:

jeszcze kwitnie ostatnimi kwiatami Agnes:

Louise Odier szykuje się do obfitego kwitnienia, na razie zakwitło kilka kwiatów:

Krzew nie kwitnący przez dwa lata wydał na razie pierwszy kwiat:

No i na polu - okazało się że jedna z historycznych nn to będzie - alba - Mme Legras de St. Germain - róża od Sipa.

jeszcze kwitnie ostatnimi kwiatami Agnes:

Louise Odier szykuje się do obfitego kwitnienia, na razie zakwitło kilka kwiatów:

Krzew nie kwitnący przez dwa lata wydał na razie pierwszy kwiat:

No i na polu - okazało się że jedna z historycznych nn to będzie - alba - Mme Legras de St. Germain - róża od Sipa.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Gosiu, jaka to frajda już oglądać róże u Ciebie i innych Forumek
U mnie na razie tylko pąki i z zachwytem zauważyłam je już na nowych zakupach - Pastelli i Chipku. Ale najwcześniej pokaże kolorki Rosa Gallica, co to myślę, że jest Conditorum. Ma mnóstwo pąków i już się zaczynają otwierać
Dzięki temu forum, nasze róże mają przedługaśny okres wegetacyjny...

U mnie na razie tylko pąki i z zachwytem zauważyłam je już na nowych zakupach - Pastelli i Chipku. Ale najwcześniej pokaże kolorki Rosa Gallica, co to myślę, że jest Conditorum. Ma mnóstwo pąków i już się zaczynają otwierać

Dzięki temu forum, nasze róże mają przedługaśny okres wegetacyjny...

Pięknotki
a szczególnie ta Cabbage Rose. Róże na dzień matki...jakie to niesamowite!!!

- Deirde
Gosiu - chętnie zobaczę Conditorum u Ciebie - zawsze jestem ciekawa nowości forumowych. Z tym okresem wegetacyjnym masz rację - u mnie przekwitną róże, a u innych je sobie będę oglądać.
Aga - widać jak różni się okres wegetacyjny w naszym kraju - u mnie jest dość wcześnie ale za to mam już od jakiegoś czasu bardzo dużą susze.
Zakwitła mocniej Louise Odier - krzew w miejscu słonecznym kwitnie mocniej, za to jej zapach - dla niego nie wychodziłabym z ogrodu.

Od wczoraj zakwitła Belle sans Flatterie - róża francuska kupiona od Schultheisa. Byłam jej bardzo ciekawa, dostała to towarzystwa Mme Plantier i dostanie powojnika - może o ciemnych kwiatach.

zapach ma delikatny, oprócz róż w ogrodzie przybywa też różnych pająków - tego udało mi się podpatrzeć na Uetersener Klosterrose - dzięki makro mogłam zrobić mu dobre zdjęcie, niestety nie znam jego nazwy.

Aga - widać jak różni się okres wegetacyjny w naszym kraju - u mnie jest dość wcześnie ale za to mam już od jakiegoś czasu bardzo dużą susze.
Zakwitła mocniej Louise Odier - krzew w miejscu słonecznym kwitnie mocniej, za to jej zapach - dla niego nie wychodziłabym z ogrodu.

Od wczoraj zakwitła Belle sans Flatterie - róża francuska kupiona od Schultheisa. Byłam jej bardzo ciekawa, dostała to towarzystwa Mme Plantier i dostanie powojnika - może o ciemnych kwiatach.

zapach ma delikatny, oprócz róż w ogrodzie przybywa też różnych pająków - tego udało mi się podpatrzeć na Uetersener Klosterrose - dzięki makro mogłam zrobić mu dobre zdjęcie, niestety nie znam jego nazwy.

- Deirde
Dalsze kwitnienia:
Chianti - zrobiłam zdjęcia pod innym kątem - widać ile ma kwiatów na krzewie i na takie róże i kwitnienie czekałam 4 lata:

oprócz kwiatów jest jeszcze dużo pąków:

Zakwitła też Chloris - ma taki delikatny róż na płatkach:

więc to nie jest róża która zakwitła w żywopłocie.
Pierwsze kwiaty na Mme Plantier

Wiosenne róże z Serbii robią mi niespodzianki - May Queen ma pąka

Na koniec powojnik - reszta kwitnących róż później:

Chianti - zrobiłam zdjęcia pod innym kątem - widać ile ma kwiatów na krzewie i na takie róże i kwitnienie czekałam 4 lata:

oprócz kwiatów jest jeszcze dużo pąków:

Zakwitła też Chloris - ma taki delikatny róż na płatkach:

więc to nie jest róża która zakwitła w żywopłocie.
Pierwsze kwiaty na Mme Plantier

Wiosenne róże z Serbii robią mi niespodzianki - May Queen ma pąka

Na koniec powojnik - reszta kwitnących róż później:

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

moje jeszcze w powijakach