Moja już dojrzała działka cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja już dojrzała działka cz. 14

Post »

Łagodna pogoda sprzyja zakwitaniu roślin wiosennych - oby ten żagwin zostawił trochę kwiatów na wiosnę :wink:
Co do słonisza - to jest krzew zimujący ale młoda siewka jest zupełnie zielna, nie ma części zdrewniałych więc pozostawienie jej nawet w tunelu może być ryzykowne :wink: Wystarczą czasem kilkustopniowe mrozy przez kilka dni aby taka roślina po prostu wymarzła... :wink:
A ta roślina z koralikami to nie jest pięknotka (chyba, że nazwałaś ja tak ze względu na piękno :wink:), to jest śnieguliczka różowa :wink:

Dużo pociechy z wnuczka :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz Rację Karolu to piękna śnieguliczka :D , co do siewki to również racja, bo jest delikatna, na razie siedzi w namiocie, mrozów u nas jeszcze nie było, ale jak już nadejdą to pewnie i tak do domu wezmę i w chłodnym pokoju spróbuję przezimować, swędzą mnie łapki do wysiewów oj swędzą, ale wiem, że teraz nie czas na sianie, więc może do stycznia wytrzymam z resztą nasion ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko a może w ogóle zimy nie będzie, tylko od razu po jesieni wiosna nam nastanie... Byłoby ;:333
Roślinkom tak samo tęskno do wiosny jak nam i stąd ich przyśpieszone kwitnienie. ;:219
Dobrego tygodnia, Iwonko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Iwonko :) czas pędzi nieubłaganie. Widzę, że powiększyła Ci się rodzinka, gratuluję :) Na działce trawki pięknie zaplecione, juka widzę podwiązana, wszystko czeka na zimę :) Zdrówka życzę i więcej słonka, bo chyba teraz nam go brakuje.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, u Ciebie też wiosna,oj co się to porobiło z tym klimatem. :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko może tak będzie jak w ubiegłym roku że zima wcale nie zawita do Ciebie tylko od razu wiosna ;:333 No cóż pożyjemy zobaczymy, a na razie trzeba sie jeszcze cieszyć z każdego najmniejszego kwiatuszka także tego od ;:167 ;:86
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko zawsze rośliny zdezorientowane kwitły drugi raz.Pamiętam jak byłam dzieckiem i kasztany przed zimą miały kwiaty albo drzewa owocowe. Ja też się przerażam uciekającymi dniami i mam inna miarkę zażywam leki i ciągle wyrzucam blister po 10-tce ;:oj Dekady lecą dopiero siałyśmy, a już Boże Narodzenie przed nami i nowe siewy! i nijak nie idzie zatrzymać czasu choćby na krótko! ;:196
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Iwonko, rośliny się zakręciły pogodą, chociaż u mnie jak u ciebie - mglisto i smutno, ale bez mrozu :roll: Czas spędzony z wnusiem ;:167 bezcenny.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Iwonko tę róże nie do pokonania ;:173 okop solidnie!Ona teraz ma soku dużo i byle mróz ją zetnie,lepiej Ty ją zetnij i zabezpiecz! ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani :wit
Wiecie co pogoda nas nie rozpieszcza, ale tak gadać to można ciągle, chociaż my z tych rejonów zachodniopomorskiego to naprawdę mamy klimat ;:219 , czytałam kiedyś, że niemcy mieszkali tu tylko do 10 lat, a potem przeprowadzali się w inne rejony, nie wytrzymywali tej wilgoci, słoneczko czasem się pokazuje, ale na krótko, potem znowu deszcze i deszcze ;:185 , ale mamy też pierwsze przymrozki za sobą, jutro chyba pojadę wkońcu nałożyć włókninę i kartony na wrażliwce, bo jeszcze tego nie zrobiłam., za to zrobiłam już zamówienia ;:306 , trochę nasion różnych dziwaków i zamówiłam Migdała jadalnego, czytałam trochę o im, radzi sobie u nas, no to i u mnie może sobie poradzi.
Nasiona, to wszystko przez Kasię, bo zobaczyłam u niej chryzantemę tęczową i ciekawość mnie zżerać zaczęła, więc stwierdziłam, że po co ma mnie żreć, zamówię, wysieję i zobaczę sama ;:306
Lucynko kochana ja tam byłabym nawet za tym, ale wiem, że zima potrzebna, więc lepiej niech by ona teraz przyszła, a wiosną wiosna nastała , Tobie również ;:196
Mariuszu witaj :wit , dziękuję, a słonko u Ciebie pewnie jak u nas podobnie, omija nas i co począć, czekamy na nie ;:3
Bożenko, starczy wiosny zimą, teraz na tą zimę czekam, pierwsze przymrozki już były, ale teraz znowu jakieś plusy zapowiadają ;:108
Jadziu cieszę się i to bardzo, ten nasz maleńki skarb to najpiękniejszy kwiatuszek, no ale tych piękności mam jeszcze więcej, teraz w grudniu portfel nasz to odczuje ;:306 , no ale to nic, radość dzieci bezcenna, pisały listy do Mikołaja, a my z nim w kontakcie ;:108
Marysiu masz rację, ja też pamiętam jak jabłonka listki już straciła, a potem pączki kwiatowe jej się pokazały ;:108 , czasu nie zatrzymamy niestety ;:185, ten zimowy więc niech leci, wiosenny mógłby przystopować trochę ;:108 wszystkiego dobrego Marysiu ;:196
Kasiu jak już pisałam, zainteresowałaś mnie tą tęczową chryzantemą, no to będziemy siać :wit
Bożenko tak zrobię ;:108

To pierwsze nasionka jakie do mnie dotarły :heja

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No, no, Iwonko, tęczowa chryzantema ;:111 Takie cudo.... ;:215 ;:215
W ogóle to same ciekawe roślinki będziesz wysiewać. ;:333 Oby wszystkie odpowiedziały na Twoje oczekiwania bogatymi siewkami i bujnym wzrostem. ;:138
Słoneczka Ci życzę i zdrówka. ;:3 ;:3 ;:97 ;:97

Tęczowa chryzantema - prawda czy fałsz.
https://zielony-umysl.weebly.com/blog/t ... -czy-falsz
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak też myślę Lucynko, to raczej fałsz, ale wysieję i zobaczymy czy coś z tych nasion wyrośnie ;:108 dawno temu w szkole barwiliśmy ale o ile pamietam to były białe Astry, fajnie się je wybarwiało ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko nie byłabym sobą gdybym chociaż nie poczytała ;:306 https://zielony-umysl.weebly.com/blog/t ... -czy-falsz Ileż to razy napełniam koszyk nasionkami i wychodzę nie zamawiając bo przypominam sobie moją komódkę zapełnioną różnościami. mieć to jedno ...wysiać do drugie a wsadzić to na bidę trzy miesiące więc jak na razie nic nie zamówiłam. Ale nauczona doświadczeniem nie zapieram się ;:306 ;:306
Pozdrawiam cieplutko...za mnie się wydawało, że u Was klimat łagodniejszy! :D ;:168
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Ooooo, a tak mi się spodobały te kwiatki na zdjęciu Obrazek Ciekawe zatem co i ja wychoduję. Znając mój fart - będzie to jakiś niewyjściowy oset :;230
Iwonko teraz to Ty mnie zaintrygowałaś :shock: Krzak herbaty - niezłe! Można sobie potem swojskiego earl greya zrobić ;:138 Albicja jedwabista - CUDO!!!! ;:oj A to drzewo długowieczności - hohoho! " roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie superżywności (superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie" - co ja tu wyczytuję ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu nie płacz, coś tam wyjdzie, a jaka radość jak sie cokolwiek uda ;:138 , a te inne cuda to ja sobie wysiewam dla ciekawości bardziej niż dla pożytku, bo potem i tak nie mam gdzie przechować, więc robię prezenty ;:306
Marysiu jak sama już wiesz co roku buduję jakieś dziwne konstrukcje żeby przetrzymać swoje wysiewy do ciepłej wiosny, a i tak nie wszystko sie udaje, ale ja nie umiem bez tego wysiewania ;:306 , to choroba ;:306 , a klimat może i łagodniejszy jest, nie ma zim, ale czasem przyjdą takie mrozy, a bez śniegu to ciężko roślinom niestety, no albo jak teraz, wiecznie na niebie szare paskudztwo nad nami wisi, mżawki i wilgoć niesamowita, jest baaardzo nieprzyjemnie ;:185
Byłam dziś na działeczce na chwilkę, zagracić do końca, po sufit przybudówkę ;:306 i nałożyć karton na pomarańczę i na ten mój płomień afryki, bo czekam na kwiaty i doczekać się nie mogę, i widzę, że ładnie już kwitnie jaśmin nagokwiatowy ;:215

Obrazek

A reszta wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”