Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

mirzan pisze:A obiecywałem sobie,ze nie kupię ani jednej więcej,bo dostałem w spadku ok 20 kg książek.
Obietnice są po to,aby obiecywać [to nie jest polityczne]. Kupiona
Ja nic nie obiecywałem :wink: , mamy ponad 2000 tytułów w naszej i ciągle coś kupujemy. Właśnie czytam "Szczygła" Donny Tartt. Ciekawa propozycja na letnie wieczory.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieszkanie załadowane,dwie piwnice załadowane,w ogrodzie wielka torba z książkami ze spadku.
Od czasu do czasu rozdaję przeczytane,ostatnio karmię nimi dżdżownice,bardzo lubią czytać.
Najwięcej i najlepszych książek mam z czasów kiedy podobno nie było książek,czyli z okresu
gierkowskiego. Wtedy to były zakupy,wybierasz sobie w księgarni pięć,dziesięć i kieszeń tego wcale
nie odczuwa. Sadownictwo Pieniążka? No i co z tego,że stoi na półce,a może nowe wydanie będzie
lepsze.
Nadal męczą Pana Grabę, Orzeszkowej.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

gaura pisze:Kontynuując Miłoszewskiego, zaczęłam "Ziarno prawdy". Kolejna historia kryminalna z udziałem prokuratora Szackiego. Dobrze się zapowiada.

Jak dla mnie bomba. Trochę o nas, trochę o nich , sporo o życiu. Ciekawe przemyślenia, realne / pomijając samą zbrodnie prawie doskonałą. Prawie , robi wielką różnicę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mirzan
---

Post »

Mało udana próba naśladowania stylu Dana Browna.Nawet próbuje kwadratów magicznych,jak w Interferno,
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Przeczytałam ostatnio książkę Moniki Jaruzelskiej Rodzina.Oceniam, że autorka zrobiła wspaniałą robotę pisząc z dużym dystansem do siebie, bez zbędnego patosu. Krótko, prawdziwie, do oceny jak się komu podoba. Chciałabym jeszcze przeczytać jej pierwszą książkę.
Halina
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Przeczytanie książki powinno coś wnieść do naszego życia,duszy. Takie książki po których przeczytaniu zapomina się o czym była nie warte są zabierania nam czasu. Natomiast takie po których zaczynamy myśleć, duszę wypełnia radość lub jesteśmy oburzeni zapadają w pamięć. Te są warte przeczytania. I jak ktoś na tym forum powiedział ,że choć dla tego jednego zdania było warto tą książkę przeczytać.
Dlatego zaproponuję książki nie które czytam obecnie,ale te które przeczytałem i uważam,że warto je przeczytać.
1. Paulo Coelho- chyba w każdej jego książce jest kilka zdań a w niektórych całe stronice których nie można przelecieć do przodu i zapomnieć,trzeba przystanąć ,cofnąć, przewinąć skłania do refleksji i zastanowienia.
2. Romuald Koperski - przeczytałem 3 książki (Pojedynek z Syberią, Syberia zimowa odyseja, Przez Syberię na gapę). Oprócz tego, że fajnie opisał swoje podróże to jego przemyślenia skłaniają do refleksji, dokąd zmierzamy co się stanie z ludźmi za kilkadziesiąt lat.
"Do tej pory przejechałem po terytorium Rosji przeszło 11 tysięcy kilometrów.Na swojej trasie spotkałem różnych ludzi, różne kategorie społeczne i zawodowe.Przedstawicieli odmiennych kultur i narodowości,przebywałem wśród nich,jadłem z nimi z jednej miski i nierzadko piłem z nimi wódkę.Dlatego proszę mi wierzyć,zło o którym piszą gazety i które pokazują filmy,jest celowo wyolbrzymiane, a ludzie niesprawiedliwie osądzeni. Wbrew ostrzeżeniom, jakie przed wyjazdem zewsząd otrzymywałem( w tym w ambasadzie rosyjskiej) nikt na mnie nie napadł i nikt mnie nie okradł". Tak Koperski opisuje ludzi zamieszkujących wschodnie regiony i można wyczytać ,że ludzie sami w sobie są dobrzy i uczciwi ,chętni do pomocy,tylko politycy rozgrywając własne gierki starają się tych ludzi skłócić.
I dla zachęty jeszcze jeden cytat z jego książki kiedy z braku wody o mało co nie skonał z pragnienia i opisuje ,że w obliczu śmierci człowiek zaczyna myśleć i patrzeć na otaczający świat inaczej." Pogoń? Za czym? Sam śmiałem się ze swojej głupoty.Człowiek urządza się na tym świecie jakby miał żyć wiecznie- żaden dzikus tego nie robi. Zapomina lub przez wrodzoną głupotę nie wie, czego mu naprawdę potrzeba... Proszę mi wierzyć, to bardzo ciekawe uczucie, kiedy za szklankę wody jesteś gotów oddać wszystko co posiadasz"
Następnym razem podam kolejnych autorów ,którzy zmusili moją móżgownicę ;:333 do rozmyślań.
To forum ogrodnicze z działem książkowym dało mi do wyboru najwięcej książek które sobie zanotowałem do przeczytania. Choć o czytaniu i książkach wiele w internecie grzebałem. Jednak okazuje się ,że ogrodnicy(ludzie wrażliwi na przyrodę) mają lepszy gust i smak. Więc książki przez was wybrane to sama esencja i miąższ.
mirzan
---

Post »

Czytałem jedną książkę o Syberii,starą,z serii siódemki. Nie miałem wyobrażenia co to za kraj, jaka tam praca.
Opinia publiczna wyrobiła w ludziach wyobrażenie, że co złego tam się dzieje, to zasługa komunizmu.
A sprawa wygląda tak, jeśli chodzi o drogi - zmarzlina na głębokość kilometra, w kopalni bez obudowy,
bo wszystkie skały trzyma lód. Aby zrobić drogę, rąbie się drzewa i układa w poprzek, następna warstwa
wzdłuż. Następna w poprzek, następna wzdłuż. Jak rozmarznie to wszystko tonie, aż do zmarzliny.
Szukanie złota - ekipa dwuosobowa ma do zbadania kawałeczek rzeki, 2 tys kilometrów. Co parę kilometrów
dobić do brzegu, pobrać próbki, zrobić analizę i dalej w drogę. I jeszcze nie umrzeć z głodu.
Pan Graba Orzeszkowej przeczytany. Studium draństwa, na szczęście ukaranego. I nigdy więcej
Orzeszkowej, mam nadzieję, że Nad Niemnem, już nie jest lekturą.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Trawa" Sheri S. Tepper - powoli kończę, a w Polsce na razie tylko 1 część wydana. Seria: Artefakty

Świetna pozcja dla miłośników sci-fi. Pochłania czytelnika od pierwszych stron. Powoli poznajemy Trawę oraz jakie na niej panują zasady. Do tego dynamiczna akcja.

Coś czuję iż kolejne pozycje po niej - będę czuła niedosyt. Chociaż czeka np Pilipiuk.

Bonda - kryminał neiskończony - zostało może z 30 kartekj i jakoś mnie nie ciągnie by skończyć...
mirzan
---

Post »

Szaman Miejski. Huna dostosowana do warunków miejskich,inaczej nie da się tego nazwać.
A huna, to taka filozofia rodem z Hawajów,której czepiają się wszelkiego rodzaju religijni
fundamentaliści,ale nie ma w niej nic zagrażającego jakiejkolwiek wierze.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Nie lubię czytać po raz wtóry tej samej książki,ale ta do której wrócę kolejny raz, to Klucze królestwa Archibalda Cronina.Powinien ją przeczytać każdy ksiądz - jest tam niezwykła lekcja pokory,pokaz prawdziwego ekumenizmu i niesamowita postawa głównego bohatera do nawracania na wiarę,ludzkich słabości itd.
Halina
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Wacław Gołębowicz- Wędrowiec książka o pierwszym nowoczesnym lekarzu (Paracelcus czyli Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim), który zmienił metody leczenia. Książka stara i znajdziecie ją tylko w antykwariatach lub można kupić za grosze na portalach aukcyjnych. Doprawdy można się wiele dowiedzieć o człowieku który przemierzał świat,obserwował przyrodę i leczył ludzi.Książkę polecił mi syn starego lekarza i uważam,że jest to pozycja która wnosi do życia człowieka to coś.
mirzan
---

Post »

Przeczytałem starą książeczkę, Wielka Przeprowadzka. Jest to zbiór reportaży,z wielkich budów PRlu.
Police,Kozienice,port Północny,na końcu Lubin,moje miasto.Można by książeczkę uznać,za propagandę
sukcesu.Ale sukcesy nie są opisane,raczej trudności. Przeprowadzka,dotyczyła Zakładów Optycznych,
na nowe stanowisko.
Młodzi powinni przerobić takie czytadło,bo wielu ma umysł wyprany i uważa,że wszystko co stare to be.
A okazuje się,że jednak byliśmy potęgą gospodarczą. Takie Kozienice, też mi firma,3,5 tys ludzi pracuje,
czym się chwalicie. No tak,niewiele, ale współpracuje z firmą, 50 tys ludzi i mają co jeść.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Nie wiem czy ta książka była polecana na tym forum ale bardzo mi się podobała : Michała Pauli 12 x śmierć ? piekło w raju Niesamowita i przerażająca . Reportaż z dużą dozą nauki i pokory. Może taki wymiar penitencjarny odstraszył by przestępców od wyczynów .
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Czytam teraz niesamowitą książkę Russella Page`a "Edukacja ogrodnika". Jest to właściwie autobiografia ogrodnicza, opisująca rozwój i dokonania jednego z najbardziej znanych projektantów. Page był z wykształcenia malarzem, z zamiłowania ogrodnikiem- swoje prace w zasadzie malował roślinami. Świetna pozycja: książki, przynajmniej te wydawane w Polsce to albo porady albo opisy roślin, ta jest znacznie bardziej inspirująca i uwalniająca od mód i wpływów. Polecam każdemu kochającemu zielone. Cena na nadmorskiej wyprzedaży księgarskiej śmieszna- 9.99 zł.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja własnie czytam już trzeci tom Syberiady,losy chłopca Staszka Doliny z Podola.
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”