Wężowy ogród FRAGOLI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wężowy ogród FRAGOLI

Post »

Grażynko ciekawi mi co tam wymyślisz :?: ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak juz zburzysz mur ;:145 to moim zdaniem z cegieł kolejnego nie ma sensu stawiać, straci swój unikalny klimacik. Chyba, że z kamorków coś takiego klimatycznego wystwić. Ale, ale to pięniążki i kawaqłek sezonu wypadnie, jak budowniczy będą się krzątać :roll:
Pozostają chyba drewniane elementy zakotwione w ziemi i obrośnięte dajmy na to pnącymi różyczkami, czy clematisami ;:224
Nie stosowałabym dzikiego wina, choć szybko zarasta. Jest jednak bardzo ekspansywne.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Graziu piękne masz widoki za oknem.I tyle wolnej przestrzeni.....Co do studni to powiem ,że moja znajoma obkleiła swoją małymi kamykami na atlas jak się nie mylę.Bardzo ładnie to wygląda,tyle że pracochłonne i żmudne.Skalniaczek ładny,bardzo mi się podobają takie ścieżynki z kamykami,tylko czy te kamyki nie wymieszają Ci się z piaskiem?Czy może coś podłożłaś pod spodem?A pomysł z postawieniem nowego murku ze starej cegły też ciekawy.Mimo że odnowiony to cegła stara odda swój klimat.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko a ja czekam na rozwiązanie twojego murowanego dylematu ,bardzo
mnie ciekawi co wymyślisz a wiem że pomysły masz :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48

Post »

Jestem u Ciebie pierwszy raz. Siedziałam przez 1,5 godziny aby przeglądnąć wszystko od początku.
Jestem zauroczona zarówno pomysłami jak i ich realizacją.
Tyle nowości wydarzyło się w tym czasie zarówno w ogrodzie jak i w życiu osobistym.
Ponieważ już wszyscy odwiedzający Twój wątek napisali wszystko co i ja chciałabym napisać to ograniczę się tylko do jednego stwierdzenia. Masz wspaniały zaczarowany ogród , zwierzaczki i najpiękniejsze skarby dzieciaczki.
Teraz będę odwiedzać częściej Twój ogród i trochę podgapić - oczywiście za pozwoleniem.
Cieszmy się z każdego dnia
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Dzidziu już wymyśliłam...i chyba już tego nie zmienię...chyba żeby ...;:224
Jolu mur zburzę :cry: ...ale że się nie mogę pogodzic z tym że nie będzie tego co sobie na jego bazie wymyśliłam to....
...jednak mimo wszystko chcę coś miec z tej cegły...może już nie kolejny mur ale...Filary...trzy z przodu,cztery z boku(na kształt obecnego muru...czyli "w kąt" ustawione)połączone ze sobą na dole ceglanym niskim mureczkiem a górą hmmmm...jak to nazwac :? ...drewnianymi balami na wierzchu których będą poprzeczne "deseczki" tworzące pergolę...I dalej,między filarami pergole z pnączami(myślę o clematisach i wiciokrzewach...ale jeszcze nie zdecydowałam)a na górę glicymię lub rdestówkę auberta.Koszty niewielkie(i o to mi chodzi) wykonanie własne(ręcami eMa,nie fachowców)a czas wykonania...hmmmm,zależy od eMa.Mur już zaczełam rozbierac...dziś idę dalej kontynuowac...
Iwon fajnie że zaglądnełaś...zapraszam częściej :D Co do studni to jeszcze zobaczymy...albo kamyki albo obudowa z półokręgłych bali...(z kamyków mogę zrobic sama a z bali to muszę liczyc już na pomoc eMa :roll: )Żwirowe ścieżki na skalniaku nie były niczym wykładane od spodu i przez to żwirek po mału się zapada :( (do poprawki)...
A murek...hmmm...na miejsce muru wymyśliłam filary z cegły murowej...
Stasiu co myślisz o takim pomyśle z filarami(opis w odpowiedzi u Jolki) :?:
Franiu witam Cię serdecznie po raz pierwszy u mnie :wit ...mam nadzieję że nie ostatni :D Miło mi że poświęciłaś tyle czasu żeby poczytac mój wątek.Jeśli tylko coś się Ci u mnie spodobało to pewnie że możesz skopiowac...będzie mi bardzo miło że coś z moich pomysłów spodobało się komuś na tyle żeby chciał przenieśc to do swojego ogrodu ;:108 Pozdrawiam i zapraszam do częstrzych odwiedzin

U nas od wczoraj dośc przyzwoita pogoda...bez deszczu,śniegu,mrozu(tylko wiatr)...korzystam więc z niej i po malutku już coś działam w ogródeczku...A mianowicie-dowiozłam jeszcze ziemi na skalniak,nawiozłam przekompostowanych trotów na kwaśną częśc ogrodu z iglakami i rododendronami i wrzosami i zaczełam rozbierac murek i przygotowywac cegłę na przyszłą budowę filarów.Dziś też dośc znośnie(trochę chmurzasto) więc idę dalej do ogródka :D

to dla przypomnienia widoku węża w czerwcu(podoba mi się to zestawienie kolorystyczne)...teraz już jest inaczej...jest drugi wąż a ten już większy,nie ma tego starego płotu co daje wrażenie większego ogrodu,iglaki są poprzycinane...
Obrazek
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Nowe plany,podobają mi się... ;:138
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Ależ z ciebie wyrywna dziewczyna. Już działasz? Już sobie wyobrażam co to będzie w sezonie. :heja
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

FRAGOLA pisze: U nas od wczoraj dośc przyzwoita pogoda...]
Już sobie wyobrażam co się u Ciebie dzieje przy takiej znośnej pogodzie ;:224
biegasz, planujesz a w domu przelewasz pomysły na papier ;:196
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Grażynko dobry pomysł z tymi filarami tylko muszą być bardzo mocne i stabilne
i połączone pergolami byłoby pięknie obsadzone pnączami ,a dla wiciokrzewu musi być
mocne oparcie bo to jest pnącze co potrafi się owijać w pergole zdrewniałymi
i grubymi pędami.Ja musiałam teraz swojego odwijać bo mi M zrobił silniejszą pergolę
stara słaba nie wytrzymała i zamiast odwijać wiciokrzew to musiałam sposobem listewki
pergoli wyciągać inaczej się nie dało :roll:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

A ja bym stanowczo tę hostową rabatę pod drzewem powiększyła :wink:
Wszystkim się, widzę, jakieś przebudowy i zmiany marzą, praca koncepcyjna wre, tylko wiosny nam trzeba i tak upiększymy świat, że hej! :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FRAGOLA pisze: a na górę glicymię lub rdestówkę auberta
Graziu poleciłabym poczytanie opinii o Rdeście Auberta, to prawda, że szybko rośnie, ale rozrasta się jak chwast i potem pozbyć się tego cho...wa bardzo trudno ;:108
Ja bym z niego zdecydowanie zrezygnowała, tym bardziej, że obok rabata i clematisy. No ... ale może ktoś ma inne zdanie ;:224
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

:wit Fragolu,jak ja Ci zazdroszczę ;:223 ty już działasz w ogródeczku,oj jak ja bym chciała coś już pogrzebać w ziemi,oj jak się troszkę rozruszam to może chociaż poprzycinam krzewy i iglaki no ale kiedy to będzie :roll: ,życzę miłej pracy w ogrodzie,u nas też piękna i słoneczna pogoda ;:3
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Fajnie, że wykorzystasz starą cegłę! U mnie każdy kawałek cegły jest wykorzystywany na ścieżki, co daje dodatkowy efekt kolorystyczny w ogrodzie :idea:
Stachu 1956

Post »

Fragola, dziękuję bardzo za doradztwo kwiatowe .

Podziwiam Twoją wiedzę o kwiatach , wiesz jak kwitną , czy wysokie , zwisające ,znasz nazwy, ile ja jeszcze się muszę uczyc .

Oznaki wiosny słabo widoczne., nawet na forsycji prawie nic .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”