Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Post »

Phacops pisze:Zbieram opinie na temat kwitnienia tych popularnych echinopsisów. Mam taką sugestie, że zimnie zimowanie 4-5 stopni przyspiesza.
Nie mogę nic powiedzieć na temat chłodnego zimowania, bo moje zimują w domu.
To Echinopsisy z odrostów i kilka lat nie kwitły, tylko tworzyły odrosty, stały na parapetach wewnętrznych południowego okna. Zaczęły kwitnąć gdy zaczęłam je wystawiać na parapet zewnętrzny - już pierwszego roku po takim werandowaniu wydały kwiaty i każdego roku bardziej obficie. Nie tylko kwiaty świadczą o lepszej kondycji po bardziej energetycznej ekspozycji promieniowania oraz bardziej naturalnych warunkach nocą - cała roślina wypiękniała, jędrność, barwa zieleni, niewyciągnięty w kolumnę kształt i gigantyczne przyrosty roczne - to wszystko efekty bezpośredniego miejsca na świeżym powietrzu. Pewnie jeszcze lepiej byłoby, gdyby udało mi się obniżyć temperaturę na zimowanie, ale tego nie ma w moich doświadczeniach - raczej by to potwierdzały, bo to ogólna zasada u kaktusów. :wink:

A Portos to kot-ogrodnik (dlatego tak często gości w tym wątku), lubi wszystkie rośliny, kaktusy także. Ale chyba najbardziej Echinopsisy właśnie - gdy danego dnia wieczorem mają się otworzyć pąki, to wiem to po reakcji Portosa - od rana siedzi przy nim z nosem przy pąku - on pewnie już ten zapach czuje. A miejsce na parapetach to miejsce kota właśnie, tylko kaktusy mu większość zaanektowały. :roll:
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie to wygląda u Ciebie na tych parapetach
i te ładne kolorowe,ceramiczne doniczki.
Do pełni szczęścia brakuje chyba już tylko mnóstwa kwiatów.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Daj echinopsisowi słońca tak przez 7-8 h dziennie to widać jak go pogoni ze wzrostem na powietrzu bo właśnie dobowe różnice temperatur wspomagają nocną cześć fotosyntezy typu CAM. Widać wyraźnie bo wielkości kloców ze im to służy. Ja wystawiam czasem możliwie wcześnie właśnie dlatego aby je szybciej aktywizować. Nawet jak w nocy osiąga 0 czy -3 krzywda im się nie stanie. Stosowane z powodzeniem na multiplexach. Trzymam więc długo też jesienią. Efekt to jest właśnie w kwiatach i we wzroście.
Jednego małego eksperymentalnie trzymałem w sporych nocnych przymrozkach podczas których potrafiło ścinać fosę miejską a jemu nic się nie stało. Tak więc drobne przymrozki są niegroźne a pozawalają wydłużyć sezon. Wczesne wystawianie pozwala zmniejszyć problemy związane z oparzeniami.

A kot skoro tak lubi oglądać i sprowadzać to dać mu multiplexa....
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phacops, ja bardzo wcześnie wystawiam go na dwór - w zeszłym roku stał od 21 marca do prawie końca października. A najpiękniej wygląda od sierpnia do października - po prostu okazy zdrowia. O fotosyntezie CAM czytałam, a ponieważ mam też bardzo dużo storczyków w mieszkaniu, to dzięki tej wiedzy mogę odpierać marudzenie moich znajomych, że kwiaty zabierają mi tlen w nocy :wink:

Marianie - pączków mam całe mnóstwo i codziennie pojawiają się nowe - za 3-4 tygodnie powinnam mieć już wysyp kwiecia różnego gatunku i kolorów. Jeszcze tylko Notocactusy nie wypuszczają szczecinek na czubkach, ale one u mnie zawsze to robią dopiero w czerwcu. Rebutie i Gymnolki codziennie wypuszczają nowe pąki, a ja siedzę z nosem w kaktusach jak jakaś nienormalna. ;:306

Henryku jaka ja Ci jestem wdzięczna za zarażenie Gymnolkami - jakie one cudne. Żeby tak jeszcze moja hoja zechciała ruszyć. Stoi (a właściwie wisi) jak zaklęta. Jesienią przeniosłam ją bliżej okna, myślałam, że to pomoże, ale na razie efektów nie widzę. :(
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Ładne widoki ;:63 u Ciebie, przedszkole obiecujące, nowości gymnolowe super ;:173 bo ja też lubię te żółtokwiatowe.
A echinopsisy ;:215 to klasa sama w sobie- cudne okazy i cokolwiek bym o nich nie napisała
to nawet w małej części nie odda to podziwu dla ich urody i dobrej ręki właścicielki ;:108
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Cóż ja moge dodać. Powiem to co wszyscy, że widok na parapetach piękny. Nowości ładne ;:138
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryjan13 pisze:Do pełni szczęścia brakuje chyba już tylko mnóstwa kwiatów.
Była kiedyś galeria cierni, to teraz niektóre pąki. Mammillarie mają takie maleńkie zawiązki, że nie ma jeszcze czego fotografować, ale rebucje zapowiadają się ciekawie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Gymnole szaleją, szczególnie baldianum, podziwiam ich różnorodność, u niektórych obfitość, a także to, że pączuszki zapowiadają się nawet na takich po których bym się teraz tego nie spodziewała np u tego wyciągniętego "stożka":
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Inne Gymnole też pączkują nawet te nowe np. ten Schi..coś tam, damsii, ragonesei
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Z niecierpliwością czekam i kibicuję rebucjom Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Ano czekamy na kwiaty. W końcu cały rok trzeba czekać, żeby mieć parę dni ładne kolorki :]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Ja tam kibicuję baldiankom :D Najczęściej spotykane Gymnocalycium w kolekcjach ale na tyle wdzięczna i pięknie kwitnąca roślina, że po prostu trzeba ją mieć :) Oczywiście mam na myśli osoby, które nie posiadają ścisłej specjalizacji kolekcji :wink:
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Fajne ujęcia.. ładnie to wygląda :)
Teraz tylko czekać na kwiaty, a będzie ich nie mało - oczywiście wrzuć zdjęcia jak się otworzą :D
AleksandraBdg

Post »

jak wszystkie pączusie się otworzą- Raj dla oczu!
Z niecierpliwością czekam na kwiaty Gumnocalycium,bo dla mnie one najładniejsze...
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Wspaniałe pączusie i jaka obfitość. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia kwiatów w pełni kwitnienia. Hmm to dopiero będzie jak wszystkie zakwitną ;:224
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Danusiu!
Super prezentacja! Zazdroszczę i trzymam kciuki, aby wszystkie pąki się rozwinęły. No i pokaż koniecznie.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D Oczywiście, że pokażę, ale zachowuję się jak przyszła mama oczekująca na dzidziusie. Jeszcze nigdy mnie te kwiatuchy tak nie wzięły, bo też i do tej pory nie miałam ich tyle w oczekiwaniu na otwarcie pąków.
Ja - śpioch, co do południa potrafi chrapać, już o 6.00 potrafię się w nie wgapiać i patrzeć, czy już coś przybyło. I odnoszę wrażenie, że rzeczywiście przyrastają w oczach - dwie maciupeńkie Coryphanty, które dostałam dodatkowo gratis mam wrażenie, że podrosły sporo, a i pozostałe też mi się wydają większe. :D - to że rosną to pewne, bo ciernie przy stożku są przecież jako świeżutki do odróżnienia - lekko różowe, młode delikatne. A to oznacza, że korzonki szybko się reganerują.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”