Co prawda są już wspomnieniem ale pokażę
Moi rodzice bardzo lubią kupować mix cebul więc nie wiem jakim cudem udało się tu uchować jakieś 85% białych na tej krokusowej rabacie Koniec tej rabaty stanowią krokusy bladoniebieskie ale one kwitną trochę szybciej więc w tym momencie już kończyły kwitnienie. To jest rabata tylko krokusowa, po zniknięciu krokusów pozostaje tylko rabata wysypana kamieniami
Po lewej stronie jest chodnik prowadzący do kotłowni (na końcu widać stopień), po prawej widać kratkę wentylacyjną od piwnicy. Rabata jest wąska więc nawet jednoroczne rośliny były za szerokie na nią, poza tym jest tu problem z podlewaniem ponieważ rabata jest wąska i trzeba było podlewać małymi porcjami ale często żeby nie zalewać chodnika. Dodatkowym problemem jest to, że w kotłowni są legowiska psów (drzwi mają drzwiczki dla psów) a psy nie przejmują się czy coś tu rośnie tylko biegają wszędzie Po wielu próbach z różnymi roślinami okazało się, że krokusom bardzo podoba się to miejsce, susza latem jest dla nich idealna.
Jak szybko krokusy się rozmnażają? Czy można je posadzic na początku listopada? Mam grządkę z malinami które na jesieni wycinam, odrastają dość późno. Czy między malinami krokusy będą rosnąć? Kwitną na tyle wcześnie,że maliny będą jeszcze spać.
Czy u Was też zaczynają już wychodzić krokusy, bo u mnie niestety tak - obawiam się, że jak dalej będzie tak ciepło to wychylą się bardziej i później zmarzną jak przyjdą mrozy i z wiosennego kwitnienia nici ( są to krokusy sadzone 3 lata temu).
Ja to się martwię czy moje drobne krokusy botaniczne wytrzymały suszę jaka przez cały czas praktycznie występowała. Pisałam że, nasadziłam na trawniku który jest na skarpie południowej w zeszłym roku. W tym roku miałam namiastkę ,,pola krokusowego,, jednak nasadzenia pod drzewem gdzie jest sucho wiosną były bardzo ledwie widoczne.Teraz będę wyczekiwać wiosny czy krokusiki się rozrosły czy zaschły.