Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Jak zwykle piękne roślinki. ;:138 U mnie nie było dużo czereśni, ale wielkie i pyszne. ;:333 W tym roku ucierpiały nawet rododendrony
rosnące po stronie północnej. :(
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Irenko czereśnie bardzo dorodne i apetyczne. ;:108
U nas mało które owoce się uchowają przed szpakami.
Nawet w ubiegłym roku za winogron się zabrały.
Przepięknie Ci kwitną krzewuszki, no i oczywiście różaneczniki.
Miałam dwie modrzewnice, ale którejś zimy wymarzły, więc już je nie sadzę.
Wrzosy u mnie nie marzły, ale po 9-ciu latach dostały szarej pleśni, gdyż za bardzo się zagęściły i musiałam zlikwidować, a w ich miejsce posadziłam azalie . :)
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wspaniały kolorowy i zadbany ogród, zawsze ilekroć jestem w tym wątku wszystko zachwyca mnie
Tym razem zapytam o hortensję pnącą, w jakim wieku jest Twój okazały krzew? Kupiłem w tym roku sadzonkę, posadziłem w lekko kwaśnej ziemi w miejscu półcienistym no i tak sie zastanawiam jak długo trzeba będzie czekać na efekt ? :)
pozdrawiam
Rysiek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Twoje czereśnie mnie nie powalają ,bo sama mam ich sporo ,ale Rh i Azalie ;:oj ..................................................baaaaaaaaaaaajeczne. ;:138 ;:138 ;:138
Może kiedyś uda mi się je, w realu, popodziwiać . ;:224
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Ewuniu dobrze, że masz takie miejsca gdzie możesz przenosić rośliny, ja nie mam. Krzewu enkianta nie znam i nie mam pojęcia jakie ma wymagania. Nasza czereśnia majowa obrodziła aż za bardzo, sama drobnica.

Jadziu no ;:138 , już masz takie duże ogórki, moje pomimo przykrycia nie są takie rozrośnięte, u nas jest ciągle chłodno jedynie koper dobrze rośnie.

Adrianko dziękuję ;:196, takim obfitym owocowaniem a właściwie drobnicą popisała się czereśnia majowa ale druga Bittnera ma mało owoców więc powinny być duże. :D

Tajko czereśnie są smaczne tylko takie drobne, wolałabym żeby ich było o połowę mniej a większe. U nas szpaki nie robią wielkich szkód bo w pobliżu jest więcej drzew czereśniowych. Wspominasz, że nawet dobierają się do wionogrona, u nas takiego podjadania nie zauważyłam. Modrzewnica również mi się podoba ale jest problem z przezimowaniem więc jej nie kupiłam, wrzosów również nie kupuję bo ciągle wymarzały w zamian posadziłam laurowiśnie. :D

Witaj Rysiu za tyle miłych i pochlebnych słów pięknie dziękuję :D. Hortensje pnące mam dwie, jedna rośnie w całkowitym cieniu a druga w półcieniu, obie równo rosną a rosną bardzo intensywnie, mają około 2,5 m wysokości, każdego roku przycinam odrosty, które mają 70 - 80 cm. Nie pamiętam dokładnie kiedy je sadziłam ale mają około 6 lat, rosną w ziemi lekkiej piaskowej, nawożone są kompostem. Myślę, że twoja będzie też dobrze i szybko rosła. :D

Jolu podobno od przybytku głowa nie boli ale mnie boli od tego drobiazgu. Czy u ciebie czereśnie też są takie drobne? Dziękuję za pochwały ;:196. Jeżeli Rh i azalie zakwitną i będzie co podziwiać to jak najbardziej zapraszam. :D

Kilka dzisiejszych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świerk kaukaski

Obrazek

Obrazek

Dzisiejszy zakup ? Trzmielina

Obrazek

i ocena ?ekspertów?

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, przejrzałem wiele stron z przetacznikami ale nie udało mi się znaleźć identycznego z Twoim więc w sprawie identyfikacji - poddaję się. Co nie zmienia faktu, że jest nadzwyczajny :!:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

:wit Czy ten świerk kaukaski docelowo będzie duży? Szybko rośnie?
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku dziękuję :D, poświęciłeś tyle czasu na rozpoznanie tej roślinki, szkoda, że się nie udało, ja też jej nie znam, mam ją z wymiany sąsiedzkiej. W tym roku wyjątkowo obficie kwitnie.

Adrianko świerk kaukaski Tom Thumb ma być karłowy i odrosty roczne powinny mieć około 2 cm, mam go od ubiegłego roku, na razie mieści się w normie, obecnie ma wysokość 0,5 m a szerokość 0,70 cm, nie wiem czy w następnych latach jego wzrost nie zmieni się.

Ostatnio mam więcej pracy na działce, porządkowanie a właściwie wyłamywanie przekwitniętych kwiatostanów na Rh i azaliach no i zbiór pierwszych owoców więc rzadziej bywam na forum ale mam nadzieję, że jakoś się z tym wszystkim obrobię. :D

Kilka fotek z ostatnich dni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczorajszy zbiór czereśni, o zaprawach nie wspomnę, trwały do północy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Ale zbiór ;:oj U nas przemarzły czereśnie w tym roku.
Pięknie u Ciebie ;:138
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Irenko ślinka mi leci na widok tej czereśni , ja na starej działce też miałam taką wczesną czereśnie , nigdy nie miała robaków .
Na tej też taką posadziłam , ale jakoś nie chce rosnąć.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko gratuluję drugiego serducha ;:167
Biała piwonia i irysek cudowne ;:oj Jakoś do tej pory nie zapraszałam białych kwiatów do ogrodu bo wydawały mi się "sztywne i zimne". (no poza jaśminem ale ten miał fory za zapach) Teraz widzę w nich szyk, elegancję i lekkość :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Irenko gratuluję serduszka. ;:167

Zbiory czereśni wspaniałe. ;:138
U nas zawsze szpaki były szybsze od nas i z trzech czereśni zjadaliśmy tylko kilka owoców, więc zrezygnowaliśmy z nich. :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko ;:196 gratuluję serduszka ;:167 ,już dawno Ci się należało
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie mili goście, serdecznie dziękuję za gratulacje, takiego miłego wyróżnienia, nie spodziewałam się tym bardziej mi miło, że je otrzymałam. Dziękuję również Adminkowi za to malutkie ;:167, którym sprawił mi wiele radości.

Witaj Beatko dziękuję, wielka szkoda, że w tym roku nie masz czereśni, wiem co to znaczy ponieważ przez dwa lata też nic nie mieliśmy.

Geniu zanosiło się, że czereśnie będą drobne i mało słodkie ale ostatnie opady deszczu "naprawiły" to, smak się polepszył, trochę podrosły no i nie są robaczywe. Myślę, że twoja czeresienka również zacznie rosnąć i owocować. :D Geniu ;:196 za twoją serdeczność i ogromne zaangażowanie należą ci się ;:167 ;:167 ;:167.

Aniu za pochwały dziękuję ;:196, jakoś kwitnienie tak się ułożyło, że większość kwitnie na biało, w ogóle to teraz jest mały zastój aż do kwitnienia następnych, na pewno będą to lilie bo mają już duże pąki.

Tajeczko ;:196 po dwóch latach nieurodzaju (przemarzły) wreszcie można się uraczyć. Szpaki u nas szkody nie robiły bo tu wokół jest dużo drzew czereśniowych.

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko ;:196 kochana jesteś , ale to dzięki Twojej serdeczności i życzliwosci jestem na tym forum ,inaczej nie miałabym odwagi .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”