rosnące po stronie północnej.
Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
- Gencjana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Jak zwykle piękne roślinki.
U mnie nie było dużo czereśni, ale wielkie i pyszne.
W tym roku ucierpiały nawet rododendrony
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Irenko czereśnie bardzo dorodne i apetyczne.
U nas mało które owoce się uchowają przed szpakami.
Nawet w ubiegłym roku za winogron się zabrały.
Przepięknie Ci kwitną krzewuszki, no i oczywiście różaneczniki.
Miałam dwie modrzewnice, ale którejś zimy wymarzły, więc już je nie sadzę.
Wrzosy u mnie nie marzły, ale po 9-ciu latach dostały szarej pleśni, gdyż za bardzo się zagęściły i musiałam zlikwidować, a w ich miejsce posadziłam azalie .
U nas mało które owoce się uchowają przed szpakami.
Nawet w ubiegłym roku za winogron się zabrały.
Przepięknie Ci kwitną krzewuszki, no i oczywiście różaneczniki.
Miałam dwie modrzewnice, ale którejś zimy wymarzły, więc już je nie sadzę.
Wrzosy u mnie nie marzły, ale po 9-ciu latach dostały szarej pleśni, gdyż za bardzo się zagęściły i musiałam zlikwidować, a w ich miejsce posadziłam azalie .
-
Matrix2
- 500p

- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wspaniały kolorowy i zadbany ogród, zawsze ilekroć jestem w tym wątku wszystko zachwyca mnie
Tym razem zapytam o hortensję pnącą, w jakim wieku jest Twój okazały krzew? Kupiłem w tym roku sadzonkę, posadziłem w lekko kwaśnej ziemi w miejscu półcienistym no i tak sie zastanawiam jak długo trzeba będzie czekać na efekt ?
pozdrawiam
Tym razem zapytam o hortensję pnącą, w jakim wieku jest Twój okazały krzew? Kupiłem w tym roku sadzonkę, posadziłem w lekko kwaśnej ziemi w miejscu półcienistym no i tak sie zastanawiam jak długo trzeba będzie czekać na efekt ?
pozdrawiam
Rysiek
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Twoje czereśnie mnie nie powalają ,bo sama mam ich sporo ,ale Rh i Azalie
..................................................baaaaaaaaaaaajeczne.
Może kiedyś uda mi się je, w realu, popodziwiać .
Może kiedyś uda mi się je, w realu, popodziwiać .
Ewuniu dobrze, że masz takie miejsca gdzie możesz przenosić rośliny, ja nie mam. Krzewu enkianta nie znam i nie mam pojęcia jakie ma wymagania. Nasza czereśnia majowa obrodziła aż za bardzo, sama drobnica.
Jadziu no
, już masz takie duże ogórki, moje pomimo przykrycia nie są takie rozrośnięte, u nas jest ciągle chłodno jedynie koper dobrze rośnie.
Adrianko dziękuję
, takim obfitym owocowaniem a właściwie drobnicą popisała się czereśnia majowa ale druga Bittnera ma mało owoców więc powinny być duże.
Tajko czereśnie są smaczne tylko takie drobne, wolałabym żeby ich było o połowę mniej a większe. U nas szpaki nie robią wielkich szkód bo w pobliżu jest więcej drzew czereśniowych. Wspominasz, że nawet dobierają się do wionogrona, u nas takiego podjadania nie zauważyłam. Modrzewnica również mi się podoba ale jest problem z przezimowaniem więc jej nie kupiłam, wrzosów również nie kupuję bo ciągle wymarzały w zamian posadziłam laurowiśnie.
Witaj Rysiu za tyle miłych i pochlebnych słów pięknie dziękuję
. Hortensje pnące mam dwie, jedna rośnie w całkowitym cieniu a druga w półcieniu, obie równo rosną a rosną bardzo intensywnie, mają około 2,5 m wysokości, każdego roku przycinam odrosty, które mają 70 - 80 cm. Nie pamiętam dokładnie kiedy je sadziłam ale mają około 6 lat, rosną w ziemi lekkiej piaskowej, nawożone są kompostem. Myślę, że twoja będzie też dobrze i szybko rosła.
Jolu podobno od przybytku głowa nie boli ale mnie boli od tego drobiazgu. Czy u ciebie czereśnie też są takie drobne? Dziękuję za pochwały
. Jeżeli Rh i azalie zakwitną i będzie co podziwiać to jak najbardziej zapraszam.
Kilka dzisiejszych fotek

Świerk kaukaski

Dzisiejszy zakup ? Trzmielina

i ocena ?ekspertów?

Jadziu no
Adrianko dziękuję
Tajko czereśnie są smaczne tylko takie drobne, wolałabym żeby ich było o połowę mniej a większe. U nas szpaki nie robią wielkich szkód bo w pobliżu jest więcej drzew czereśniowych. Wspominasz, że nawet dobierają się do wionogrona, u nas takiego podjadania nie zauważyłam. Modrzewnica również mi się podoba ale jest problem z przezimowaniem więc jej nie kupiłam, wrzosów również nie kupuję bo ciągle wymarzały w zamian posadziłam laurowiśnie.
Witaj Rysiu za tyle miłych i pochlebnych słów pięknie dziękuję
Jolu podobno od przybytku głowa nie boli ale mnie boli od tego drobiazgu. Czy u ciebie czereśnie też są takie drobne? Dziękuję za pochwały
Kilka dzisiejszych fotek

Świerk kaukaski

Dzisiejszy zakup ? Trzmielina

i ocena ?ekspertów?

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Irenko, przejrzałem wiele stron z przetacznikami ale nie udało mi się znaleźć identycznego z Twoim więc w sprawie identyfikacji - poddaję się. Co nie zmienia faktu, że jest nadzwyczajny 
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jacku dziękuję
, poświęciłeś tyle czasu na rozpoznanie tej roślinki, szkoda, że się nie udało, ja też jej nie znam, mam ją z wymiany sąsiedzkiej. W tym roku wyjątkowo obficie kwitnie.
Adrianko świerk kaukaski Tom Thumb ma być karłowy i odrosty roczne powinny mieć około 2 cm, mam go od ubiegłego roku, na razie mieści się w normie, obecnie ma wysokość 0,5 m a szerokość 0,70 cm, nie wiem czy w następnych latach jego wzrost nie zmieni się.
Ostatnio mam więcej pracy na działce, porządkowanie a właściwie wyłamywanie przekwitniętych kwiatostanów na Rh i azaliach no i zbiór pierwszych owoców więc rzadziej bywam na forum ale mam nadzieję, że jakoś się z tym wszystkim obrobię.
Kilka fotek z ostatnich dni.

Wczorajszy zbiór czereśni, o zaprawach nie wspomnę, trwały do północy.

Adrianko świerk kaukaski Tom Thumb ma być karłowy i odrosty roczne powinny mieć około 2 cm, mam go od ubiegłego roku, na razie mieści się w normie, obecnie ma wysokość 0,5 m a szerokość 0,70 cm, nie wiem czy w następnych latach jego wzrost nie zmieni się.
Ostatnio mam więcej pracy na działce, porządkowanie a właściwie wyłamywanie przekwitniętych kwiatostanów na Rh i azaliach no i zbiór pierwszych owoców więc rzadziej bywam na forum ale mam nadzieję, że jakoś się z tym wszystkim obrobię.
Kilka fotek z ostatnich dni.

Wczorajszy zbiór czereśni, o zaprawach nie wspomnę, trwały do północy.

- misia
- 500p

- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Ale zbiór
U nas przemarzły czereśnie w tym roku.
Pięknie u Ciebie
Pięknie u Ciebie
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Irenko ślinka mi leci na widok tej czereśni , ja na starej działce też miałam taką wczesną czereśnie , nigdy nie miała robaków .
Na tej też taką posadziłam , ale jakoś nie chce rosnąć.
Na tej też taką posadziłam , ale jakoś nie chce rosnąć.
Irenko gratuluję drugiego serducha
Biała piwonia i irysek cudowne
Jakoś do tej pory nie zapraszałam białych kwiatów do ogrodu bo wydawały mi się "sztywne i zimne". (no poza jaśminem ale ten miał fory za zapach) Teraz widzę w nich szyk, elegancję i lekkość 
Biała piwonia i irysek cudowne
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Irenko gratuluję serduszka.
Zbiory czereśni wspaniałe.
U nas zawsze szpaki były szybsze od nas i z trzech czereśni zjadaliśmy tylko kilka owoców, więc zrezygnowaliśmy z nich.
Zbiory czereśni wspaniałe.
U nas zawsze szpaki były szybsze od nas i z trzech czereśni zjadaliśmy tylko kilka owoców, więc zrezygnowaliśmy z nich.
- e-genia

Irenko
gratuluję serduszka
,już dawno Ci się należało
Witajcie mili goście, serdecznie dziękuję za gratulacje, takiego miłego wyróżnienia, nie spodziewałam się tym bardziej mi miło, że je otrzymałam. Dziękuję również Adminkowi za to malutkie
, którym sprawił mi wiele radości.
Witaj Beatko dziękuję, wielka szkoda, że w tym roku nie masz czereśni, wiem co to znaczy ponieważ przez dwa lata też nic nie mieliśmy.
Geniu zanosiło się, że czereśnie będą drobne i mało słodkie ale ostatnie opady deszczu "naprawiły" to, smak się polepszył, trochę podrosły no i nie są robaczywe. Myślę, że twoja czeresienka również zacznie rosnąć i owocować.
Geniu
za twoją serdeczność i ogromne zaangażowanie należą ci się
.
Aniu za pochwały dziękuję
, jakoś kwitnienie tak się ułożyło, że większość kwitnie na biało, w ogóle to teraz jest mały zastój aż do kwitnienia następnych, na pewno będą to lilie bo mają już duże pąki.
Tajeczko
po dwóch latach nieurodzaju (przemarzły) wreszcie można się uraczyć. Szpaki u nas szkody nie robiły bo tu wokół jest dużo drzew czereśniowych.

Witaj Beatko dziękuję, wielka szkoda, że w tym roku nie masz czereśni, wiem co to znaczy ponieważ przez dwa lata też nic nie mieliśmy.
Geniu zanosiło się, że czereśnie będą drobne i mało słodkie ale ostatnie opady deszczu "naprawiły" to, smak się polepszył, trochę podrosły no i nie są robaczywe. Myślę, że twoja czeresienka również zacznie rosnąć i owocować.
Aniu za pochwały dziękuję
Tajeczko

- e-genia

Irenko
kochana jesteś , ale to dzięki Twojej serdeczności i życzliwosci jestem na tym forum ,inaczej nie miałabym odwagi .