Na Ascocendę po prostu zachorowałam- matko, jaki kolorek!!! Obłęd!
Moja kolekcja
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mambo, powalasz tymi zdjęciami!! Dawno mnie u Ciebie nie było, aż nie wiem jak mogłam przegapić tyle kwitnień- ta Ascocenda, to "jajeczko", ten z kropeczkami jak Cezar Baryczki, no i ta Philadelphia..!
Ech!
Zdradzisz gdzie można taką kupić?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa
Co do nazewnictwa Phal. Philadelphia mogę tylko powiedzieć, że na zeszłorocznej wystawie storczyków w Berlinie był tak samo wyglądający storczyk pod którym umieszczono tabliczkę z napisem Phalaenopsis stuartiana x brother amaglad.
A oto jego zdjęcie z wystawy. Co prawda nie jest zbyt dobrej jakości, ale widać wystarczająco dużo.

U mnie jest to drugie kwitnienie. Gdy go kupiłam miał sporo kwiatów i rozgałęzień, ale mój drugi pęd, który wyrósł zimą tego roku, miał 2 pączki z czego zakwitł tylko 1.
Jeanne, ja raczej nie odważyłabym się na obcinanie pędów, staram się zostawiać ich wzrost "decyzji" samego storczyka, jeśli można tak powiedzieć
Jeśli chodzi o grzybka w podłożu Lc, to jest on bardzo malutki, a samo podłoże zawsze pachniało mi lasem
Agito, Ascocendę kupiłam w zeszłym roku na wystawie w Berlinie
Co do nazewnictwa Phal. Philadelphia mogę tylko powiedzieć, że na zeszłorocznej wystawie storczyków w Berlinie był tak samo wyglądający storczyk pod którym umieszczono tabliczkę z napisem Phalaenopsis stuartiana x brother amaglad.
A oto jego zdjęcie z wystawy. Co prawda nie jest zbyt dobrej jakości, ale widać wystarczająco dużo.

U mnie jest to drugie kwitnienie. Gdy go kupiłam miał sporo kwiatów i rozgałęzień, ale mój drugi pęd, który wyrósł zimą tego roku, miał 2 pączki z czego zakwitł tylko 1.
Jeanne, ja raczej nie odważyłabym się na obcinanie pędów, staram się zostawiać ich wzrost "decyzji" samego storczyka, jeśli można tak powiedzieć
Jeśli chodzi o grzybka w podłożu Lc, to jest on bardzo malutki, a samo podłoże zawsze pachniało mi lasem
Agito, Ascocendę kupiłam w zeszłym roku na wystawie w Berlinie
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Mambo, ja naprawdę z ciężkim sercem przycinałam ten pęd, stał w miejscu już od dłuższego czasu i pączki (choć trudno powiedzieć co to właściwie było, bo pod łuskami były tylko małe "kuleczki") nie rosły wcale
no zobaczymy, mam nadzieję że nie pogniewa się na mnie
i z kolejnym pędem pójdzie jej lepiej
Pozostaje mi na razie podziwiać Twoją, nie mogę oczu oderwać
Pozostaje mi na razie podziwiać Twoją, nie mogę oczu oderwać
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Agita

Asiu, chyba gdzieś na innym forum czytałam, że philadelphia nie chciała komuś bardzo długo otworzyć pączków- ta osoba myślała, że już się nie otworzą, że uschną w całości na pędzie, potem się ktoś odezwał że ma to samo, a na końcu po długim czasie wszystkim się te pączki pootwierały. Tyle, że te pąki były już spore...
Może i u Ciebie by jeszcze ruszyły..?
Poszukam tej informacji, choć wątpię żebym znalazła, bo zupełnie nie poamiętam gdzie to było i kiedy...
Może i u Ciebie by jeszcze ruszyły..?
Poszukam tej informacji, choć wątpię żebym znalazła, bo zupełnie nie poamiętam gdzie to było i kiedy...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Agita

Nie udało mi się już znaleźć tamtej informacji...
Za to powiem Wam, że u mnie też po raz 1wszy miałam dziwny przypadek- na pędziku wyrósł paczek, potem długa długa przerwa ( w tym 2 puste oczka") i dopiero następne 2 pączki. Wariują coś nasze falki w tym sezonie! ;)
Za to powiem Wam, że u mnie też po raz 1wszy miałam dziwny przypadek- na pędziku wyrósł paczek, potem długa długa przerwa ( w tym 2 puste oczka") i dopiero następne 2 pączki. Wariują coś nasze falki w tym sezonie! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój plamisty też dziwnie pąki wypuścił. Zwykle pąki są ułożone naprzemiennie po obu stronach łodygi. Mój ma z jednej strony pędu po jednym, a z drugiej strony w tej samej odległości dwa. Dzięki temu kwiaty miał bardzo gęsto ułożone na pędzie, teraz mimo normalnego podlewania zrzucił co drugi kwiat, ale tylko z tej "gęstszej" strony.
Ma piękne kwiaty i aż tyle kropek! U mojego niektóre kwiaty mają pojedyncze kropki, inne wcale.
Tak sobie myślę, że kupiłam go we wrocławskim Obi, możliwe, że nasze okazy są z tego samego "miotu". Mój dziś wygląda tak:

Przepraszam za kiepską fotkę, pogodę dziś mamy pod psem
Mambo- dopiero dziś go zauważyłamMamba pisze: Na to kwitnienie też czekałam z utęsknieniem. Co prawda zdjęcie jest sprzed kilku dni i nie pokazuje pełni kwitnienia, ale kwiat bardzo mi się podoba. Na drugim widać jego dziwaczny liść, kształtem przypominający trąbkę. Zauważyłam, że ten "typ" tak ma nie tylko u mniea też np. u Baryczki.
![]()
Tak sobie myślę, że kupiłam go we wrocławskim Obi, możliwe, że nasze okazy są z tego samego "miotu". Mój dziś wygląda tak:

Przepraszam za kiepską fotkę, pogodę dziś mamy pod psem
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
Grymasella
- 200p

- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
jaki piękny
Z tą trąbką to coś chyba faktycznie jest. Jeden jedyny storczyk, któremu u mnie w domu zgnił trzon to właśnie taki, szybko po zakupie. W sklepie nie zorientowałam się że stożek wzrostu gnije (ot, zaślepienie urodą kwiatów
) a jeśli miał trąbkę to przy sklepowym traktowaniu i staranności miał wielką szansę na zalanie i zastanie wody w środku.
Przepięna hybryda!
Z tą trąbką to coś chyba faktycznie jest. Jeden jedyny storczyk, któremu u mnie w domu zgnił trzon to właśnie taki, szybko po zakupie. W sklepie nie zorientowałam się że stożek wzrostu gnije (ot, zaślepienie urodą kwiatów
Przepięna hybryda!
- Storczykowa

- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusiu, u tych storczyków, mojego Cezara i podobnego białaska Mamby najmłodsze listki są w kształcie trąbki/rurki. Przyjrzyj się fotkom 
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Agita

Dziewczyny, dobrze byłoby tą trąbkę rozciąć, miałam podobną tylko jeszcze węższą i kolejne listki nie mogły się przecisnąć, a jak się przegapi, kolejne rosną małe i zdeformowane, albo trąbka pęka z boku- innego niż by się chciało i już nic się nie da zrobić i potem kłopot...
Chyba, że czekacie aż liść sam pęknie- ale czy pęknie, taki duzy już? ;)
A te storczyki są tak cudne, że oczu oderwać nie można..!
Ech... 
Chyba, że czekacie aż liść sam pęknie- ale czy pęknie, taki duzy już? ;)
A te storczyki są tak cudne, że oczu oderwać nie można..!
Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa