Zakątki na Dębowym 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Zakątki na Dębowym 2

Post »

Ano zgadza się? Wiosenne prace wykonać trzeba? U mnie tylko grabienia niet?

Piękne epimedia.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cyma270- Soniu Tak myślałam,że to jednoroczna szałwia. Dzięki. ;:196
A jak myślisz czy ją posadzić w kole obok tych 3 hakonek ??
Czy jeszcze jedną dokupić taką samą do towarzystwa w tym miejscu białej ozdóbki ??
Czy też dołożyć jeszcze 2 hakonki??
Obrazek
Fajnie byłoby gdyby się wysiewała.A ja gdybym rozpoznała siewki i ich nie wyplewiła ;:306
Tulipany nie wszystkie są piękne.W niektórych kępach tylko kwitnie jeden czy też 2 sztuki. :cry:
Oj i ja się naganiam z tymi rozsadami.Ale jak trzeba to trzeba trochę z nimi poćwiczyć . ;:113
Dziękuję i ja pozdrawiam cieplutko ;:196
JAKUCH-Jadziu moje sadzonki dziś w nocy były w domku.Ale z rana poszły na dwór.
Poprzednie 2 noce już były na dworze na tarasie.A dziś zobaczymy czy je zostawię w ogrodzie.
Tak, to roślinka od Daysy .Mam je 3 sztuki.Ta najładniejsza. :D
Oj szkoda,ze twoje się zniszczyły.
A te liliokształtne tulipki i ja lubię.zarzekam się ,że ich nie kupię.Ale kto wie, czy na jesieni liliokształtnych i strzępiastych nie dokupię.Bo te mi się coś wyrodziły. :(
Dziękuję i tobie udanej majówki życzę. Coś mi się rozpogadza i ociepla. ;:173

Iwonko1 Dziękuję w imieniu tulipków. Niektóre mam keki ładniejsze. A w niektórych tylko reprezentanci kwitną . :evil:
Dziękuję, ja też tak myślę ,że jak roślinki w kole będą widoczne, to będzie jeszcze ładniej się prezentować.
Obrazek
Jakoś widok na ognisko mi się znudził.A taka sobie wymyśliłam . I z poidełkiem, bo takiego poidełka dla ptaków i owadów nie miałam..
Epimedium mam to jedno.Ale też go lubię.Potem z liści takich zielono-czerwonawych też ładnie wygląda.
Dziękuję i tobie życzę dobrej majówki. ;:196

Locutus-LOKI U mnie i grabienia na wiosnę jest.I to sporo.
Ale co tam, jak człowiek lubi to co robi, to wszystko zrobi w lot. ;:108
Epimedium mam jedno.W tym roku odbudowuje się po moim zeszłorocznym niefortunnej próbie podziału.
Co mi nie wyszło.Tylko roślinę uszkodziłam. :cry:
Dziękuję i pozdrawiam.Też majówkujesz ??

Obrazek
kwitną też floksy szydlaste
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
anabelka idzie w liściorki
Obrazek
Hortensja dębolistna też
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Wczoraj trochę przycięłam tujki. Jeszcze nie wszystkie oczywiście.
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie Aniu to zawsze coś ciekawego się dzieje. Ta szałwia wygląda na jednoroczną. Nie obawiasz się, że ta kora pomiesza się z kamyczkami? Wygląda super, ale może być trudne w utrzymaniu. Ale Aniu znając Ciebie, Ty się zmian i kolejnych rewolucji nie obawiasz ;:333 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI-Małgosiu
Dziękuję,Dzieje się dzieje, jak to w wiosną w ogrodzie i trochę przemeblowań. :D
Rabata kołowa jest podzielona na 3 części , przedzielona listwami. Także nie powinno się pomieszać.Ani kora ani kamyczki.
A korę wyłożyłam na kartonach .Także póki się rozłoży, to sezon minie.A kamyczki są na foli.
Jeszcze kilka zmian się chce.Ale czy zrobię :? Zobaczymy. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ciemiernik cuchnący wiąz kwitnie :D

Obrazek

Obrazek
i dosiewki trawy zrobione. Może za jakiś czas będzie ładniej wyglądała.
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu, przecudowna już jest Twoja działeczka! ;:215 Tyle pięknych kwiatów! ;:303 ;:303
Ślicznie kwitną tulipany, floksy, pierwiosnki, ciemierniki, ;:63 ;:63 hosty już takie wyrośnięte, ;:138 wspaniale zaprojektowany ogród! ;:433 Z ogromną przyjemnością się po nim spaceruje. ;:65 ;:65 ;:65

U mnie też niewielki deszczyk zrosił roślinki, co mnie ucieszyło, ;:333 ale przy tym zrobiło się tak zimno, że zwialiśmy z działki grzać się w domku. ;:306

Miłego i zdrowego weekendu, Aniu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Świetna jaszczurka, dzisiaj mi taka mignęła gdy nawoziłam róże. Chmury z Twojej okolicy popłynęły do mojej i spadł oczekiwany długo deszcz :) Masz fajny widok z tarasu :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Aniu przyszłam na majówkę ....trochę inna jak poprzednie ale mając taki ogród żadna nuda nas nie tyka ;:306
Podziwiam Twój zapał do tworzenia nowych rabat, ja w tym roku pomyślałam czy nie mam za wiele.
Śliczna jaszczurka taka wybarwiona, u mnie kot się rozprawia ze wszystkim co dorwie.
Lubię bywać na tych Twoich przestrzeniach i podziwiać.
Pomidory sadzisz w tunelu czy w gruncie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie na jesieni jest trochę grabienia pod lilakiem, zwłaszcza na chodniku przed domem ? bo jak ktoś się na tych liściach pośliźnie, orła wytnie i jeszcze sobie co połamie, to my z żoną będziemy odpowiadać? Gdzie indziej nie grabię ? liście sobie radośnie gniją na ziemi i stanowią naturalny nawóz?

Nie wiem, czy można powiedzieć, że majówkuję, zważywszy na to, że właśnie kończy nam się siódmy z ośmiu tygodni narodowej kwarantanny, ale fakt faktem, że mam trzydniowy weekend. Maj we Francji pod tym względem jest cudowny, bo są aż trzy długie weekendy? Wolny jest 1. maja (święto pracy), 8. maja (święto zwycięstwa aliantów nad nazistami w II wojnie światowej) oraz ruchomy czwartek ? święto wniebowstąpienia Jezusa Chrystusa (jest to taki lokalny paradoks; Francja jest jednym z najbardziej świeckich krajów UE, rozdział kościoła od państwa istnieje tu od ponad stu lat i jest wyjątkowo rygorystycznie przestrzegany ? a chyba więcej dni wolnych w święta katolickie tu mamy niż w Polsce).

Fajny wieczornik, piękne niezapominajki, niesamowity ciemiernik cuchnący, ale najcudowniejsza i tak jest jaszczurka. U mnie też pełno tego się ugania. Między innymi po pionowych ścianach. BTW, floks szydlasty to roślina, która niesamowicie mi się podoba od lat, zawsze jak ją widzę czy to w ogródkach u forumków, czy w realnym świecie, w ogrodach, które mijam idąc do pracy, mówię sobie, że muszę ją sobie sprawić, a potem zawsze jak robię zakupy w szkółce, to zapominam?

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ze względu na kwitnienie floksów szydlastych czekałam niecierpliwie tej pory każdego roku .Miałam kiedyś wielkie płożące kobierce, niestety susza je trochę przetrzebiła ,ale i tak mam je to tu, to tam. Nie może być bez nich ogródek majowy tak jak bez konwalii i bzów[lilaków] Miłego weekendowania Anusiu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu ładne masz tulipany ;:333 U mnie z roku na rok jest coraz mniej. Dosadzam tylko po dwa, trzy opakowania, bo szkoda mi czasu na zabawę z nimi.

Podziwiam Twoje nowe dzieło z poidełkiem. Fajnie wyszło ;:215 Coś jeszcze będziesz dosadzała poza szałwią?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka-Lucynko
Dziękuję bardzo za te miłe słowa pod adresem mojej działeczki, która ciągle się pomału ale zmienia.
Tulipany kwitną, ale nie wszystkie kępy. :roll: floksiki coraz piękniejsze.A ja potem jak przekwitną to przycinam i gdzieś dosadzam.
Ciemiernik cuchnący jest cudny. Biały już przekwitł.
A dostałam mały ciemny od Iwonki i widzę ,że się przyjął.
Hosty idą w górę, inne w liściorki. Ale już cieszą. ;:167
U mnie ze dwa razy popadało.a raz zimno, raz się ociepla i znowu zimniej.Taka huśtawka.
Ale cieszę się,że popadało. W końcu coś w warzywniku widać. Tj, rzodkiewka widoczna, fasolka szparagowa, koperek, cebulka i nawet kilka ziemniaczków już widziałam :D
U mnie jak chłodniej to rozpalam w kominku i ogród widzę za oknem.
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko ;:196
Bufo-bufo-Olu
To chmurki poszły do ciebie i wróciły do mnie bo wczoraj też jeszcze popadał deszczyk.
Jaszczurki co raz widzę.I żabki codziennie nad stawek .A i bociany i inne ptaszki ;:177
A widok z tarasu ciągle był obserwowany,dosadzany, zmieniany .Cieszę się,ze i tobie się podoba. :wink:
leszczyna-Krysiu Majówka inna niż wszystkie.Jak i ostatni czas.
Ja tutaj na Dębowy tego tak nie odczuwam.A nawet jakby wszystko było normalnie.
Oj stworzyłam nową kołową rabatę.Ale i za huśtawką dużo powiększyłam.
I sama nie wiem , czy kiedyś dam radę to wszystko obrobić.Ale jak nie dam, to będę zmieszać.
Jaszczurka ładna, czasami moja Fiona też je przynosi.ale pobawi się i i tyle krzywdy im nie robi.
Pomidory sadzę w gruncie.Tuneliku jeszcze nie mam.
Bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Pozdrawiam cieplutko . ;:196
Locutus-Loki No tak, najbardziej trzeba zawsze mieć uporządkowany chodnik.Aby rozszerzeń w razie czego nie było.
Ja nie mam takiego problemu.
Ale te liście co spadają na trawnik to już tak.A te które rośną w rabatach i liście tam spadają. też nie ruszam.
To trochę świat majowych masz. A tego ,że taka laicka Francja , która odeszła od korzeni chrześcijaństwa obchodzi katolickie święto. to zadziwiające.
A zarazem ,, cóż dwulicowe ?.A może tylko już tak tylko na papierze i w kalendarzu zostało. :roll:
Wszelaką zwierzynę lubię i widzę w swoim ogrodzie.Ale ja się cieszę, bo wiem ,że ogród żyje naturalnie .
A który to u mnie jest wieczornik ?? A te niebieskie kwiatuszki to były brunery.Ale one są takie same jak i niezapominajki.
Ciemiernik cuchnący kwitnie mi po raz pierwszy.Jestem też nim oczarowana. Inny, oryginalny.
Floks szydlaste spodobały mi się tak samo u innych w ogrodach, czy też na forum.I jak je na ryneczku zobaczyłam u babci sprzedającej kawałek rośliny, to od razu sobie kupiłam. .A nie miałam go kilka lat.Najpierw jeden kolor.Potem drugi.A na następny jeszcze dwa.
A teraz z tych swoich sobie gdzieś dosadzam.
Dziękuję i ja pozdrawiam serdecznie. :D

JAKUCH-Jadziu I ja uwielbiam te małe floksiki. Zaraziłam się nimi na forum.I z westchnieniem patrzyłam ma nie w innych ogrodach.
I po paru latach kupiłam sobie jeden, dwa, a potem jeszcze 2 kolorki.I już fajnie wyglądają. Czasami mi zima podmrozi. Ale potem się odbudowują.
Ja też nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.Lilaka mam na razie jednego.A knowali ,gdzieś w ubiegłym roku je sadziłam. :roll:
Dziękuję kochana Jadziu i ja tobie życzę dobrej niedzieli. ;:196
Do mnie przyjeżdża jutro koleżanka , która też koc ;:109 ha roślinki i ma cudny ogród. Także będziemy dużo miały obchodów i rozmów zielonych i nie tylko.
Dorotko350 Witaj kochana ;:196
Dziękuję w imieniu tulipanków.
U mnie też ich jest z roku na rok coraz mniej w kwitnieniu. Szkoda,że niektórych takich fajnych, ładnych już nie mam.
I ja dosadzam tylko po 1 czy 2 opakowania. Może jak przekwitną, je wykopię i przesuszę to coś da ??
Cieszę się ,że moja rabatka z poidełkiem ci się spodobała.
Szałwię dosadzę do hakonek. A w drugiej będą berberysy małe.3 na kulki prowadzone.

Rajska jabłoń
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Czeremcha kwitnie w moim lasku.Pachnie z daleka. :)
Obrazek
Obrazek
Magnolia AA- w tym roku mniejsze ma kwiaty, chyba za pzryczyna przesadzania.I trochę oberwałą od przymrozków.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś takiego gościa miałam na swojej działce z tyłu
Wybiera sobie gałązki spod lasu i z mojego składu drzewa , i niesie i uszczelnia swoje gniazdo.Bo pani siedzi na jajach i czekają młodych bocianków. I ciepełko musi być.
I takie kursy parę razy..

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu, oczywiście Twój ogród zachwyca od samiuśkiej wiosny; i w ogóle i w szczególe i pod każdym innym względem.
Poidełko super, ale kolorowe zrębki na pewno wiele osób Ci tu odradzi z wielu przyczyn.
Urocza jest ta rajska jabłoń podczas kwitnienia.
Zdjęcia boćka ;:167 ;:180
Pozdrawiam ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Świetnie uchwyciłaś boćka w locie. ;:138
Czeremcha kwitnie?Kiedyś więcej jeżdziłam to widziałam,a teraz tylko na zdjęciu.
Ładnie kwitnie rajska jabłoń.Coś robisz z jabłuszkami?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Aniu, ledwie tydzień mnie tu nie było, a u Ciebie tyle nowości ;:138 Cudnie kwitną i kwiaty i krzewy, az miło popatrzeć ;:63 Jaszczurka śliczna jak broszka, a bociania rodzinka w pobliżu to sama radość ;:167
Miłego świętowania i ciepłego deszczyku ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”