Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Jak zwykle relacja z kronikarską dokładnością ;:oj ;:oj

Milenko, zabierz mopa z dworku żeby nie nasiąkał zbytnio.

Nie możesz wysiedzieć w domku, całe szczęście że masz takie ładne pole do popisu.

No i na wiosenkę już będziesz mniej roboty miała :D :D
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i proszę. Nowa, styczniowa różanka :;230 Na pomorzu, w Wielkopolsce i na Mazowszu śnieg, a na Podbeskidziu sezon ogrodowy w pełni ;:224 Wymiziaj mopika ode mnie. Okamiemu pokazałam kolegę na laptopie :D
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

To co ci się wysiało to irga one tak mają. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko, witaj :wit Ale u Ciebie "zimowo" :;230 Niesamowite masz te rośliny. Większośc rośnie na zielono, aż wierzyć się nie chce. Ale świadczy to, że bardzo o nie dbałaś i są w fantastycznej kondycji, tak trzymać ! ;:63 .... i rabatka się powiększa ;:224 różana ? Już widzę, że będzie cudnie ! ;:138 A jakie różyczki posadzisz, masz coś na oku ?

Ucałuj wąsatego, jego kudłata natura prezentuje się w obiektywie niezwykle uroczo ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Fajny pomysł z krasnoludkami gęsiego. Ale z niecierpliwością czekam na układ pozostałych róż.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wiesz że bardzo podoba mi się Twój ogród. Masz rośliny ładne. No dobra, bardzo ładne. Ale jestem miłośniczką zwierząt. Mop nie do podrobienia! Najlepszy ze wszystkich.
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Milenko parapetowce Twoje ;:167 a ogród i jego mieszkańcy cudowni i już wiosna na całego ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Milenko, czyli wiosna u ciebie wczesna na całego, jak w większości kraju, ale pogoda ma się pogorszyć niestety, znaczy zima jednak ma przyjść, a u mnie też tak wiosennie ;:108
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Milenko :wit
Oj jak ja Ci zazdroszczę takiej pogody. U mnie zima i nadają ze ma być coraz mrożniej. Świerk Conika rzeczywiscie ma coś w sobie i bardza będzie odpowiadał do tego towarzystwa różanego.
Ale Ci prymulki zakwitły ;:oj , róża wypuszcza listki i nawet już są spore. Teraz może trzeba bedzie zabezpieczyć róże i inne roślinki przed zimą bo może w każdej chwili przyjść w końcu jest już w Polsce choć nie na całym jej obszarze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witajcie w kolejną wiosenną niedzielę :roll: Parę dni temu zastanawiałam się tu w wątku, ile jeszcze brakuje, by pszczoły rozpoczęły swoje pierwsze obloty. Niestety brakowało niewiele - dziś pracując w ogrodzie (zdejmowaliśmy lampki z jodły, wieszaliśmy budkę lęgową, którą zrzucił halny, oczywiście powyrywałam też trochę chwastów) zauważyłam - najpierw jedną, potem drugą i kolejne.. Nie znam się zupełnie na pszczelarstwie, ale latające pszczoły w styczniu to chyba nie jest normalne? Temperatura je wybudziła, nie mam pojęcia, czy może im to zaszkodzić. O wybudzonych biedronkach, pająkach i całej masie innych latających nawet nie wspominam. W dzień dziś miałam +13 stopni, słońce, do tego śpiew ptaków - jednym słowem tylko data w kalendarzu sprowadza człowieka na ziemię..
Skoro wybudza się już wszelkie robactwo, zastanawiam się jaki skutek przyzniósłby teraz oprysk roślin Promanalem? Czy mógłby zaszkodzić, a może to wcale nie taki głupi pomysł? Jestem ciekawa, co o tym pomyśle sądzą osoby bardziej doświadczone ode mnie?

Marysiu - poważnie? Byłam przekonana, że hortensje kwitnące na tegorocznych pędach przycina się raz. Zdradź proszę, jaki program masz na myśli - chętnie bym go obejrzała ;:108
Agatko - to prawda, przy takiej pogodzie ciężko w domu wysiedzieć.. O tej porze powinnam biegać z łopatą i odgarniać śnieg, a nie wypatrywać symptomów wiosny.
Aniu sweety - pogoda oszalała! Czy Ty też zauważyłaś pszczoły? Liczi wymiziany, kazał przekazać Okusiowi, że dziś też udało mu się wyrobić dzienną normę biegania po ogrodzie :D
Aniu Lady-r - mówisz, że to irga? A już miałam nadzieję, że to coś innego :) Chyba jednak jakaś inna odmiana od tej, która rośnie przy domu, bo ma inne listki. W takim razie wiosną przesadzę ją z trawnika w trochę lepsze miejsce :wink:
Asiu - witaj ;:3 To, że roślinki są teraz w takiej kondycji absolutnie nie jest moją zasługą, tylko pogody. Najniższa temperatura tej zimy (a może to było jeszcze jesienią?) to -8 stopni, w dodatku tylko przez chwilę. Poza wysokimi temperaturami mój rejon jest tej zimy wyjątkowo słoneczny. Cały czas - niczym naiwne dziecko ;:173 - łudzę się, że dużych mrozów już nie będzie i tegoroczny "rekord" nie zostanie pobity. Różyczki mam już zamówione, 21 sztuk, z czego większość to bardzo przemyślany wybór, ale jest też kilka kupionych pod wpływem chwili :wink: Dojdą też dwie z ogródka Mamy. Już nie mogę się doczekać wiosny (M. już mniej - postanowił pożyczyć od kolegi wiertło spalinowe - zobaczymy, czy w naszej kamienistej ziemi w ogóle coś zdziała...).
Aniu akl62 - być może Krasnale mogły dostać lepsze miejsce (to jest bardzo wilgotne), ale pierwszy - Wesołek, gdy jeszcze nie wiedziałam kim jest, trafił w to miejsce, zatem tak już zostanie. Większość róż już na kartce rozplanowana
Madziu MID2006 - to prawda, mopik jest kochany, wnosi w nasze życie całe mnóstwo radości ;:167
Madusia - dziękuję ;:196 U Ciebie wiosna na tym samym etapie, co u mnie; snujesz już jakieś plany ogrodowe na nowy sezon? Wymyśliłaś już jakieś zabezpieczenia przed Taysonem? ;:173
Iwonko - wg prognoz długoterminowych (choć wiadomo, jak z nimi bywa..) u mnie chwilowe załamanie pod koniec stycznia, ale temperatura nie powinna spaść poniżej -6 stopni. Bardzo bym chciała, by prognozy się sprawdziły; nie wiem, co by się stało, gdyby nagle mocno przymroziło, w dodatku bez pierzynki śnieżnej ;:185
Sylwuś- widziałam Twoje zimowe zdjęcia. Najwięcej młodych listków mają róże sadzone jesienią z gołym korzeniem, te starsze - na razie tylko młode pąki. U mnie nic nie zapowiada w ciągu najbliższej nocy większego przymrozku (teraz +8), więc nic nie okrywam. Dobrze, że odkryłam już jakiś czas temu magnolię, bo zimowa agrotkanina wyrządzała jej więcej szkody niż pożytku :roll: Niestety hortensje ogrodowe, tak jak je okryłam późną jesienią, tak trzymam; a niedawno przeczytałam, że ocieranie tkaniny o zawiązane jesienią pąki bardzo szkodzi roślinie: http://www.hydrangeashydrangeas.com/winter_protect.html Co prawda tkanina wsparta jest na kijach, ma też sporo dziurek, więc może stanie się cud i w przyszłym roku nacieszę oczy ich kwiatami. Nie wiem, czy odkrycie ich teraz nie wyrządziłoby jeszcze większej szkody.. Prymulkami zupełnie się nie martwię - rok temu w styczniu/lutym (choć może to był początek marca?) też rozkwitły, potem zostały zmrożone (co prawda z grubą warstwą śniegu) i w swoim czasie pokazały całe swoje piękno :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Mileno- czytam,że i u Ciebie pszczoły sie pobudziły.U mnie juz w tamtym tygodniu zobaczyłam na działce,i nie mogłam uwierzyc .Zobaczymy co jeszcze nas zaskoczy. :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Milenko czytam ze u Ciebie wiosna i pszczoły obudziły się... ;:oj
... to nie wiarygodne u mnie śnieg w nocy zasypał roślinki a za oknem jest -1...nadal leży puchowa pierzynka...drzewa bardzo szumią na wzgórzu proboszczowym...
...he, he u Ciebie wiosna u mnie zima...jak my daleko mieszkamy od siebie chyba na innych kontynencie... ;:306
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Milenko a może chcesz zimę bo ja mogę ją oddać śnieg i -7 stopni
A tego o hortensji to ja nie wiedziałam, swoją okryłam na jesieni i nawet nie zaglądałam. Przy azaliach byłam i RH ale miały sie dobrze jeszcze z 1,5 tygodnia temu. A teraz to juz wszystko przysypane białym puchem a ja czekam na wiosnę
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Moje hortensje okrywam i co roku pięknie kwitnie. Nie wiem, czy to dzięki temu, ale nie zamierzam zmieniać... Magnolię raczej okrywać będę w okolicy majowych przymrozków, bo one zwykle jej szkodzą. Dopóki oczywiście jest niewielka.
Ptaki tak śpiewają, że jakoś nie chce mi się wierzyć, by zima jednak miała przyjść...
U mnie Okuś dzienną porcję szaleństw także zaliczył, ale oczywiście sam nie. Pani musiała iść z nim :D
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

U Ciebie latają pszczoły ;:oj , u mnie kwitnie pigwa ;:oj ;:oj .
Co jeszcze się u nas wiosennego przydarzy zanim pojawi się zima :?:
Te anomalia są zaskakujące ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”