Karolu - mrówki najlepiej wyprowadzić z ogrodu przez nakładanie na mrowiska doniczek z ziemią zmieszaną z troszką cukru. Doniczkę tak wypełnioną nakładamy dnem do góry i po tygodniu sprawdzamy czy mówki przeniosły tam swoje gniazdo - jeżeli tak , nabieramy na łopatę doniczkę u podstawy razem z mrówkami i wynosimy jak najdalej od ogrodu.Jeżeli mrowisko jest duże trik ten należy powtórzyć kilkakrotnie aż wszystkie mrówki zostaną usunięte.
Na krety i myszy najlepiej działają brzęczyki, które uruchamiane są małą baterią słoneczną. Dżwięk przekłada się w ziemi na drgania, przed którymi krety i myszy uciekają. Koszt takiego brzęczyka waha się od 50 do ponad 100 zł, zależnie od zasięgu i mocy.
Chatte - wiem jak trudno jest prowadzić ogród ekologiczny szczególnie na początku, kiedy atak szkodników jest jakby wzmożony - trudno wtedy patrzeć jak rośliny niszczeją. Faktem jednak jest, że nie wszystkie rośliny to przetrzymają - te wrażliwsze często padają. Ale za to potem jest super.Preparat czosnkowy możesz szybko zrobić - zetrzeć główkę czosnku na drobnej tarce,zalać pół litrem wody i odstawić do drugiego dnia. Potem odcedzić przez sitko, dolać pół litra wody i możesz pryskać. Możesz też dodać do tego wyciąg lub wywar z innych ziół np. szałwii, skrzypu itd.
Wisienko - pomysł jest dobry, ale na tym forum jest już tyle tematów, że trudno jest znależć to co się szuka, a rozbudowywanie go bez końca jest moim zdaniem bLędem. Mam inny pomysł, ale o tym wiosną poinformuję wszystkich.
Karolinko - nie ma za co, z chęcią udzielam wszystkich porad, jeżeli oczywiście wiem co poradzić.
Barbarko - już śpieszę z zamieszczeniem fotek dalii. A porady zawsze mogę Ci udzielić jeżeli będziesz miała jakiś problem.