Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko z niecierpliwościa będę czekała na zbilżenia tych dalii . :D
Wspaniale grzybki rosną u Ciebie :D
Wiesz i ja popieram wniosek , bo naprawde udzielasz wspaniałych rad :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolu - mrówki najlepiej wyprowadzić z ogrodu przez nakładanie na mrowiska doniczek z ziemią zmieszaną z troszką cukru. Doniczkę tak wypełnioną nakładamy dnem do góry i po tygodniu sprawdzamy czy mówki przeniosły tam swoje gniazdo - jeżeli tak , nabieramy na łopatę doniczkę u podstawy razem z mrówkami i wynosimy jak najdalej od ogrodu.Jeżeli mrowisko jest duże trik ten należy powtórzyć kilkakrotnie aż wszystkie mrówki zostaną usunięte.
Na krety i myszy najlepiej działają brzęczyki, które uruchamiane są małą baterią słoneczną. Dżwięk przekłada się w ziemi na drgania, przed którymi krety i myszy uciekają. Koszt takiego brzęczyka waha się od 50 do ponad 100 zł, zależnie od zasięgu i mocy.

Chatte - wiem jak trudno jest prowadzić ogród ekologiczny szczególnie na początku, kiedy atak szkodników jest jakby wzmożony - trudno wtedy patrzeć jak rośliny niszczeją. Faktem jednak jest, że nie wszystkie rośliny to przetrzymają - te wrażliwsze często padają. Ale za to potem jest super.Preparat czosnkowy możesz szybko zrobić - zetrzeć główkę czosnku na drobnej tarce,zalać pół litrem wody i odstawić do drugiego dnia. Potem odcedzić przez sitko, dolać pół litra wody i możesz pryskać. Możesz też dodać do tego wyciąg lub wywar z innych ziół np. szałwii, skrzypu itd.

Wisienko - pomysł jest dobry, ale na tym forum jest już tyle tematów, że trudno jest znależć to co się szuka, a rozbudowywanie go bez końca jest moim zdaniem bLędem. Mam inny pomysł, ale o tym wiosną poinformuję wszystkich.

Karolinko - nie ma za co, z chęcią udzielam wszystkich porad, jeżeli oczywiście wiem co poradzić. :wink: :lol:

Barbarko - już śpieszę z zamieszczeniem fotek dalii. A porady zawsze mogę Ci udzielić jeżeli będziesz miała jakiś problem. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a może przez zimę napiszesz poradnik - zaniesiesz do drukarni i będziesz sprzedawać :)
już jednego klienta masz :P

a sposób na mrówki sprawdzę :) dziękuję :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz obiecane zbliżenia dalii od sąsiadki. Moim zdaniem są rewelacyjne - ja nie mogę się na nie napatrzeć. :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - książki nie napiszę bo jest już ich tyle, że jeszcze jedna zginęłaby w tłumie. Jak przetestujesz mrówki to potem napisz jaki był rezultat, żebym wiedziała czy u Ciebie też pomogło. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

niema sprawy :) a przetestujję na pewno bo mam z nimi tylko utrapienie ;/

a na nie to już chemia przestała działać
pozdrawiam, Karol
moje wątki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

O matko ;:111 Ależ one sa boskie ;:1
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

To istne cuda zwłaszcza te centkowane ;:77
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Dalie u sasiadki są naprawdę piękne. Jakie to odmiany zwlaszcza 3 i 4 zdjęcie?.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Mnie tez najbardziej podoba się ta na zdjęciu 3,4 5,.Moje nakrapiane tez są takie tylko w kolorze zółto-czerwonym.Zapytaj ,jak mozesz czy kupowała u nas czy ze sprzedazy wysyłkowej? :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Barbarko - zgadzam się z tobą, są wyjątkowo piękne. Wczoraj od sąsiadki dostałam z nich bukiet. Przyznam, że się nie spodziewałam, widocznie mnie podejrzała jak się im przypatruję.

Piku, Kacperku - witajcie w moich progach. Cieszę się że do mnie zawitaliście. Wprawdzie to nie przeze mnie wyhodowane piękności, ale warte są obejrzenia. Zapraszam ponownie. :lol:

Anulko - o ile wiem, to dostała karpy od znajomej, która miała ich za dużo, ale z pewnością nie zna nazwy odmiany.Kiedyś już ją o to pytałam. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Grażynko masz bajkowe widoki za płotem. :D
Wyczytałam u Krysi (KaRo) w ogrodzie, że radzisz prowadzić pięknotkę na drzewko.
Masz może zdjęcie tak prowadzonej?
W tym roku posadziłam pięknotkę i od wiosny mogłabym ją prowadzić po swojemu.
Chodzi mi o to, czy zostawić jeden główny pęd, czy pleść trzy, na ile ma mocne pędy żeby utworzyć pień.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z moich doświadczeń wynika że lepiej jest prowadzić na jeden pień, ponieważ splatanie w warkocz nie zawsze wychodzi. Nie wszystkie gałązki rozwijają się jednocześnie w tym samym tempie i zdarza się często że jedna odnoga ginie w całości, co całkowicie deformuje drzewko. Lepiej jest wyprowadzić jeden pień i przycinaniem formować koronę. Niestety nie dysponuję takim zdjęciem ale mam kalikarpę i w przyszłym roku na wiosnę myślę ją tak prowadzić. Jeżeli mi się uda to ją pokażę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

No to ja swoją, dla towarzystwa, też tak poprowadzę. :D
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Witaj Kogro. :D
Nie zdążyłam odwiedzić jeszcze wszystkich ogrodów na forum... ale żeby "przegabić" Twój .... toż to .... :(

Grażynko, jesteś kolejną osobą na forum ( jaką zdążyłam poznać ), która mnie zafascynowała. :D Twoja szeroka wiedza o roślinach, pasja z jaką tworzysz swój niezwykły ogród, bogactwo i dorodność roślin.... po prostu mnie oczarowała. Ukłony dla Ciebie ;:180

Żyjesz w zgodzie z przyrodą, szanujesz ją .... za to odpłaca Ci się stokrotnie. Takich niespodzianek grzybowych... inaczej nie da się wytłumaczyć. :D Dzielenie się z ludżmi wiedzą, roślinkami, owocami...... daje radość i satysfakcję.... no i siłę wewnętrzną.

Miło było Cię poznać i spacerować po Twoim ogrodzie. ;:12
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”