Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

Merymg tej prawdziwej wiosny jeszcze nie widać i trzeba będzie na nią trochę poczekać. Na razie jest szaro i ponuro. Zakwitły nieśmiało krokusy . Tęsknie za świeżą soczystą zielenią. Domu również jeszcze nie przyozdobiłam wiosennymi kwiatami. Uwielbiam hiacynty a nie toleruję ich intensywnego zapachu, więc odpadają. Muszę pomyśleć o bukiecie tulipanów.

Gosiu napisz na której stronie umieściłaś zdjęcia tej róży nie mogłam znaleźć. Wygląda bardzo podobnie. Garden of Roses w zależności od pogody ma kwiaty różnej barwy.

Dziś kolejne róże z poprzedniego sezonu

Gemma

Obrazek Obrazek

Granny

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Giardina jestem bardzo ciekawa co pokaże w tym roku. Zachwyciły mnie jej zdrowe ciemnozielone liści.

Obrazek Obrazek

Gracefull Palace

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Muszę wam się przyznać mam słabość do małych róż

Heidi Klum

Knirps

Roxy

Pozdrawiam Monika
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, dobry wieczór!

Nie dziwi mnie Twoja słabość do małych, kompaktowych róż. To chyba najpiękniejsza i najprzyjemniejsza dla oka forma, jaką mogą przyjąć.
W swoim ogrodzie wolę co prawda krzaczory, ale to dlatego, że mniejszych nie potrafiłabym i nie miałam jak wyeksponować, przy istniejących już nasadzeniach.

W projektowaniu ogrodów świetnie byś się spełniła. Ja mam już dorosłą córkę, więc mnie zapewne decyzję łatwiej było podjąć, ale jeden weekend w miesiącu da się znieść i przy mniejszych dzieciach.
Zachęcam do myślenia na ten temat :)

Pozdrawiam!
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Aguś nie ukrywam że cieszę się że zdecydowałaś się na studia Będę miała kogo wypytywać o szczegóły.
Ja strasznie boję się nowych sytuacji, taki cykor ze mnie. Na pewno łatwiej będzie mi podjąć decyzję jak mi przy jakimś spotkaniu naopowiadasz jak to fajnie znów być studentem . Jeszcze raz życzę powodzenia Rób dobre notatki może się przydadzą :;230
Pozdrawiam Monika
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wykorzystam przy okazji naszego spotkania swój dar przekonywania :lol:
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko Aga ma rację, zestawienia roślin robisz obłędne. jeśli można coś zmienić w życiu, to należy to zmieniać, choćby po to, aby nie żałować, że się mogło a nie zrobiło. Wiem, banalne to, ale zwyczajnie prawdziwe.
Odnośnie Knirpsa - ile Ty tam masz krzaczków, że taki bujny? Szybko się rozrasta? Mam zamówiony, ale myślę nad tym gdzie go sensownie ulokować.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sam w sobie taki niski krzaczek może zostać niezauważonym ale z Twoją oprawą - wprost zachwyca.Trzeba umieć wydobyć z niego to piękno. Ty jesteś w tym mistrzynią.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Agnieszko bardzo na to liczę. Jeden weekend w miesiącu to naprawdę nie wiele. Jestem ciekawa ile pracy trzeba będzie włożyć w domu by opanować materiał.

Nelu Knirps nie jest dużą różą Tylko tak wyszła na zdjęciu.To tylko jedna szt. A jak wypuści za długi pęd to zawsze można skrócić. Ja staram się ją ciąć na kopułkę ale w sezonie i tak rośnie po swojemu. Musisz jednak przyznać że wśród kamyków wygląda malowniczo.

Danusiu tak jak już wcześniej pisałam to jest takie moje skrzywienie ogrodowe, róża musi mieć odpowiednią aranżację inaczej czegoś jej brakuje zwłaszcza jeśli ma się takie małe krzewy jak ja. Np Barleburgi cały sezon rosły na niewykończonej rabacie i jakoś nie mogłam w nim odnaleźć tego czegoś choć wiedziałam z doświadczenia, że ta bardzo piękna róża.

Iceberg

J. Cartier
W tym sezonie trochę się rozczarowałam tą różą. Bardzo słabo u mnie rosła . Mam podejrzenia, że to wina stanowiska. Obok, jest posadzona Eglantyne i również nie che rosnąć. Nie bardzo mam miejsce by je przesadzić. Spróbuję w tym roku bardziej użyźnić glebę i zobaczymy co będzie.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika :wit
Coś w tym, co piszą dziewczyny, jest ;:oj Jak byłam u CIebie zastanawiałam się, czy nie masz wykształcenia kierunkowego...... Dodatkowo kiedyś Ala napisała, że czas pomyśleć o zaproszeniu dla Mai P.... ;:173
U mnie Knirps urosła do strasznych rozmiarów, czyli miala około metra średnicy, potem przycinana ...normalnie musiała zmienic właściciela, bo ja nie mialam dla niej "samodzielnego stanowiska" :;230 to bardzo rozłożysta róża, jak jej się spodoba miejscówka ;:173
Pozdrawiam
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ja u Ciebie a ty u mnie :;230
Mojemu Knirpsowi chyba to nie grozi. Bardzo lubię tę różę i nie chciałabym się jej pozbywać. Będzie stale cięta.

Tak ostatnio rozmyślam na temat tego projektowania i doszłam do wniosku że to wcale nie jest proste. Jak masz fajnego klienta który ma finanse i lubi zajmować się ogrodem to można poszaleć ale bądź tu mądry i zaprojektuj ogród z duszą osobie, która chce mieć mało obsługowy ogród.

Muszę zmykać
Dokończę później
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Dzięki za informacje o Knirpsie, u mnie będzie miał miejsca dużo, może się rozrastać jak chce.
A propos projektowania - Moniko - masz sporo racji z tymi klientami. Jak rozmawiam z dziewczynami z pracy, to każda chciałaby mieć piękny ogród, ale jedyne co chcą zrobić to leżeć na leżaczku. A tak naprawdę ogrodów bezobsługowych nie ma. Choć jest też wyjście , jak ktoś ma kasiorę, zawsze może wynająć ogrodnika, choć chyba to nie to samo, jak się samemu gada do roślin ;:306
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu, J. Cartier to bardzo silna i żywotna róża.Mojego przesadziła wiosną,dosyć ostro go przycięłam.A w sezonie to wszystko nadrobił dorósł do 150 cm i jeszcze pięknie zakwitł.Może rzeczywiście to miejsce nie jest dla róż.A może trzeba trochę poczekać.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Nela my wiemy, że bezobsługowych ogrodów nie ma, ale są ludzie którzy nie pasjonują się grzebaniem w ziemi ( na prawdę nie rozumiem czemu, to tak odpręża i rozjaśnia umysł) a chcą mieć trochę zieleni na działce i powstaje wtedy taki bezpłciowy projekt z tujami dookoła, z wysepką pośrodku gdzie sadzimy kilka droższych iglaków, drzewo i hortensje z przodu domu -bo obecnie są w modzie . Może za bardzo uogólniam ale w swojej okolicy widziałam kilka takich projektów i prawdę mówiąc będąc projektantem nie czułabym się dumna z czegoś takiego.

Już nie będę nic pisała bo zaraz ktoś uzna że się wymądrzam. Chodzi mi tylko o to że jeśli się za coś bierze pieniądze to powinno to być wykonane dobrze i niebanalnie nawet gdy klient nie ma zielonego pojęcia o ogrodnictwie.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Alu u Ciebie wszystkie róże są większe niż podają w katalogach. Prawdę mówiąc bardziej podoba mi się to drugie rozwiązanie, czyli trzeba poczekać i może dadzą sobie radę. Tak ja pisałam podleję je rosahomusem i miejmy nadzieję trochę je to pobudzi do rozrostu i lepszego kwitnienia. Zobaczymy jak będzie zachowywała się w tym sezonie.
Pozdrawiam Monika
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Moniko.
Zachwycający przegląd róż. Obejrzałam raz i zaraz powtórzę zabieg bo energia pozytywna we mnie wstępuje ;:173
Jak zwykle zachwycam się niezwykłym smakiem połączeń roślinnych. To dar nie do przecenienia.

A Knirps od Justi jest u mnie :heja Teraz planuję przerobić cały kawałek rabaty pod tą różyczkę ;:306 Spore wyzwanie, żeby ją ładnie wyeksponować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”