Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

No i jak się mamusia spisała, bo nic się nie chwali... ?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam niedzielnie. We Wrocławiu dziś mroźno, a śniegu praktycznie nie ma, gdyż trudno nazwać śniegiem może 1 cm warstwę. Co prawda słoneczko ładnie świeciło, ale na działce nie byłam, chociaż wczoraj planowałam wycieczkę. Stwierdziłam, że i tak nic nie można zrobić z roślinkami. Muszą sobie poradzić same. Wytrzymają nocne mrozy dobrze, nie wytrzymają będzie miejsce na nowe.
Nie chciałam się denerwować widokiem podmarzniętych roślin. Może nie będzie źle, ale .... taka mroźna aura we Wrocławiu utrzymuje się około tygodnia a śniegu nie ma.

Anuś. A czym tu się chwalić - że dziecko się starzeje. Za życzenia dziękuję w imieniu syna. Imprezka się udała, choć świeczek nie pozwolił postawić na torcie, gdyż "nie będzie się wygłupiał z dmuchaniem 30". :wink:

Olu. Mówię bardzo często na ten temat, ale oboje twierdzą, że nie mają na to czasu.

Kaziu. Oby jak najszybciej była wiosna, ale w hamaczku będziemy leżeć tak jak wszyscy ogrodnicy, bo przecież nie będzie żadnej pracy. Mam tylko nadzieję, że na jakieś ;:136 coś się wygospodaruje.

Jadziu, Ewuniu, Basiu, Izuniu. Wcale tym się nie cieszę, że roślinki zaczęły budzić się do życia, gdyż spodziewałam się, że przyjdą mrozy i przyszły. Cebulowym nie powinny zaszkodzić, ale z innymi może być gorzej. Ale co będzie, to będzie - nie mamy już na to wpływu.

Anuś, Grzesiu. Mnie też cieszą te bukszpanki. Jednak jeszcze trochę ich potrzebuję i czuję, że będę musiała jeszcze trochę dokupić, ale całkiem małych, gdyż takich mi będzie brakować. Nie wiem czy wytrzymam, aby własne ukorzeniać, choć wiosną muszę popróbować. Może się uda.

Gorzatko. Mam nadzieję, że jeszcze z cebulowych coś wylezie, ale nawet jak nie, to i tak jestem zadowolona ze zmiany, gdyż po pierwsze mam w pobliżu koleżankę. Co prawda lubi się ona na swoją działkę obrażać, ale może w tym roku wreszcie zacznie systematycznie coś robić u siebie.
Po drugie mam tu o wiele bliżej. Po trzecie, jak dotąd nie widać śladów nieproszonych gości, więc może tu jednak będzie wreszcie spokojnie.

Jolu. Niestety - styczniowa wiosna jak szybko przyszła tak odeszła. Jest już koniec stycznia, więc luty już szybko przeleci i liczę jednak na wczesną wiosnę.

W tej chwili latam po all i innych sklepach internetowych, wypisuję zachciewajki, ale jak dotąd poza liliami i kilkoma liliowcami nic nie zamówiłam, lecz lista coraz bardziej się wydłuża. Jednak muszę wziąć na wstrzymanie, gdyż i tak wiosną czeka mnie trochę wydatków - farba do malowania altanki, nasiona trawy, żurawki itd. itp. A biznes plan jak to nazywa Grzesiu i tak jest napięty. Przydałoby się jeszcze trochę kory dokupić - oj, lista wydatków się wydłuża i wydłuża. :;230
Oby do wiosny :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu no widać że za wiosną tęsknisz-chcesz by czas szybciej płynął..........bo z soboty niedzielę zrobiłaś :lol: .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, nie martw się o roślinki, to silne zawodniczki....dadzą sobie radę :D Mogłoby spaść troszkę śniegu, zeby były lepiej otulone, ale i tak mam nadzieję że uda im się :D
Piszesz o zakupach liliowych i liliowcowych, bardzo jestem ciekawa Twoich nabytków, bo uwielbiam i jedne i drugie :D mam nadzieję, ze będziemy mogli podziwiać je latem :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 Faktycznie Aguś. Myślałam o niedzieli jak ten indyk. Coś mi się pomerdało, ale czas się dłuży, więc to chyba dlatego.
Agnes. Lilii trochę kupiłam, liliowców tylko kilka sztuk, gdyż nie wiem jeszcze jak będzie wyglądała po zimie rabatka z nimi, jak w tym ogrodzie będą się rozrastać, jak im warunki będą pasować. Mam tyle jeszcze niewiadomych, ale ten rok będzie rokiem próby. Na pewno będzie jesienią przesadzanie wielu roślin np. cebulowych, gdyż sadziłam jak leci wykopane cebule i boję się, że będą zgrzyty kolorystyczne, ale to wszystko dopiero okaże się w praniu. Dobrze, że roślinki są w ziemi, a reszta się jakoś z czasem dopasuje.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Krysiu teraz są mrozy ale już nie takie duże a podobno do 10 st rośliny wytrzymują nawet bez śniegów
to i teraz może dadzą radę ,powiedz czy wybierasz się na otwarcie 1 marca :?: trochę nie wygodny termin
bo wypada we wtorek i u mnie z kierowcą krucho,ale sprubuję może M namówię tylko on trochę marudny :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
x-d-a

Post »

Krysiu, dochodzą mnie słuchy, że we Wrocławiu nie ma śniegu, a u nas warstewka jest całkiem spora! I nawet tym razem się cieszę, bo na noc zapowiadają 10 stopni na minusie :evil:
Synów mamy w jednakowym wieku :P Nie było łatwo w tym 81 roku...
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, przesadzać to będziesz i tej jesieni, i następnej, i jeszcze następnej :) normalne zajęcie ogrodnika :;230
Ja też biegam po sklepach internetowych, skusiłam się już na szałwie bylinowe i następne powojniki. Lilie i liliowce też zamówione :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak ja Cię podziwiam! Ja jeszcze nic nie planuję poza paroma drobiazgami jak 2 nowe dalie :-) Tylko gdzie je posadzę? We wiadrach! :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Dołączam do mam trzydziestolatków, ale mój kończy 26 maja. :lol:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam poniedziałkowo. Mam nadzieję, że tym razem dni nie pomyliłam :D . Zima trzyma, pocieszam się, że to ostanie jej podrygi. Prawda, że ostatnie dwa dni były przepiękne, z dużą ilości szadzi na drzewach i krzewach. Taką zimę to lubię - przydałoby się jeszcze trochę śnieżku na okrycie roślinek.

Stasiu. Na otwarcie Hortico wybieram się. Widzę, że jesteś wygodna i musisz samochodem ? Autobusy przecież jeżdżą z Milicza.

Dalu. Niestety we Wrocławiu praktycznie nie ma śniegu, bo trudno traktować jako śnieg 1 cm warstwę.

Basiu. Na pewno będziemy jeszcze nie raz przesadzać. Dobrze, że roślinki jakoś to znoszą. Nie podejrzewam abym czegoś nie zamówiła jeszcze zimą. Lista jest długa i na pewno coś do koszyka wskoczy. Na pewno będę zamawiała żurawki - to jest pewnik. Chciałoby się jeszcze wiele, zobaczymy jak to będzie. W tej chwili tylko kieszeń, a raczej konto puste. Bardziej w tej chwili myślę o zakupach koniecznych typu nasiona trawy na ścieżki, farba do odnowienia altanki, chciałabym kupić siatkę na część ogrodzenia, kilka iglaków itd.

Miłko. Ze zdjęć wynika, że trawnika masz jeszcze bardzo dużo, więc w Twojej sytuacji to bym nie myślała o wiaderkach, tylko szybko spowodowała jeżeli już musisz, rozplantowanie górki.

Iguś, Dalu - to witam w klubie mam trzydziestolatków. :D
x-d-a

Post »

Iguś, Ado, mój kończy 30 lat 22 czerwca :!:
Czasami nie mogę w to uwierzyć, że mam takiego dużego synka ;:224 ...a sama taka młodziutka :;230
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

No tak Krysiu jeżdżą tylko ja się odzwyczaiłam od autobusów a kto wie
jak będzie cieplej czy się nie skuszę,ale może mojego M namówię tylko
że on nie kwiatowy i długo bym nie pochodziła :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oj Krysiu! Trawnik, to trawnik. Nie będę go zmniejszała w nieskończoność, bo gdzieś chodzić trzeba, rozłożyć stół biesiadny, leżak, pograć w badmintona, darty. Tam gdzie górka - nie może być dalii, bo cień (tam bagno będzie). Ale faktycznie areał pod dalie i tak muszę powiększyć. Planuję zmiany, ale nie tak radykalne jak Twoje :;230 Muszę opanować zeszłoroczne nasadzenia nie nastawiając się na powiekszanie kolekcji :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu,
jesienią powtykałam chyba kilkaset patyczków bukszpanu, jeśli sie ukorzeniły to bierz do woli! ;:108
Jak puszczą mrozy, zobaczę jak to wygląda i dam ci znać :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”