PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.
Wygląda z sylwetki na jakiegoś błotniaka. Może stawowy, samica?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście błotniak stawowy, tyle, że wg mnie: samiec. Samica jest prawie cała brązowa "od dołu".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Dzięcioł duży na 100%bukjan pisze:A to co udało się sfotografować: 1 - wiem że to dzięcioł
- takasobie
Spadł śnieg i ptaszyska znów zlatują się do karmnika. Ale są strasznie płochliwe, nie nadążam robić zdjęć
Coś tam jednak zrobiłam:

Miłka
- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
Mi dzisiaj uciekł sprzed kół samochodu kwiczoł (obżerał się jakimś owocem).
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Ahaanbol pisze:Potrafi usiąść sobie (...) i kręcić głową naokoło, ale ptaszki niegłupie, mają się gdzie schować...

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też ostatnio widziałem (chyba) krogulca. Stałem sobie na podwórzu patrzę w niebo, a tu leci gołąb i coś go chyta w locie i ląduje na ziemi. Gołąb leży na glebie, drapieżnik na nim, ale nic z gołębiem nie robi tylko patrzy się na mnie a ja na niego ( jakieś 20 -25 metrów od mnie). Tak stałem nieruchomo z 5 minut i czekałem kiedy krogulec wykończy gołębia, ale nie mogłem się doczekać, więc odszedłem, a wtedy drapieżnik wypuścił ofiarę i oboje odfrunęli.
Chyba nieświadomie uratowałem życie gołębia...

Chyba nieświadomie uratowałem życie gołębia...

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2011, o 20:53
opieka nad ptakami na dzieałce c.d.
Podczas zimy należy opiekować się naturalnymi sprzymierzeńcami człowieka w walce z owadami - ptakami.
Wiele ptaków, jak sikorki, kosy, zięby, odżywia się w okresie wegetacyjnym przede wszystkim owadami, niszcząc przy tym dużo szkodników. Jak wykazały obserwacje, ptaki największe ilości szkodliwych owadów zjadają w okresie lęgów (wiosna, lato). Znaczne ilości owadów zimujących pod korą, szczególnie gąsiennice owocówki, niszczone są przez sikorki i dzięcioły. Z braku pokarmu zimą dużo ptaków ginie, dlatego należy je dokarmiać na terenie działek i ogrodów, budując odpowiednie karmiki, w których wykłada się nasiona konopi, słonecznika, lnu, suszone jagody bzu czarnego i jarzębiny.
Należy także budować dla ptaków domki i zawieszać je na drzewach (dla szpaków domki umieszczamy na wysokości 5-6 m, dla sikorek - 2-3 m), a jeśli mamy drzewa karłowe, to na kołkach drewnianych, aby zachęcić ptaki do zagnieżdżania się w ogrodzie.
W domkach półotwartych gnieżdżą się:
- muchołówka, pliszka, kopciuszek, rudzik
Domki zamknięte zamieszkują:
- sikorki, szpaki, dzięcioły, pełzacze, kowaliki
Koniecznie domki należy zabezpieczyć przed kotami.
Wiele ptaków, jak sikorki, kosy, zięby, odżywia się w okresie wegetacyjnym przede wszystkim owadami, niszcząc przy tym dużo szkodników. Jak wykazały obserwacje, ptaki największe ilości szkodliwych owadów zjadają w okresie lęgów (wiosna, lato). Znaczne ilości owadów zimujących pod korą, szczególnie gąsiennice owocówki, niszczone są przez sikorki i dzięcioły. Z braku pokarmu zimą dużo ptaków ginie, dlatego należy je dokarmiać na terenie działek i ogrodów, budując odpowiednie karmiki, w których wykłada się nasiona konopi, słonecznika, lnu, suszone jagody bzu czarnego i jarzębiny.
Należy także budować dla ptaków domki i zawieszać je na drzewach (dla szpaków domki umieszczamy na wysokości 5-6 m, dla sikorek - 2-3 m), a jeśli mamy drzewa karłowe, to na kołkach drewnianych, aby zachęcić ptaki do zagnieżdżania się w ogrodzie.
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ptaki zimą chętnie jedzą też proso, siemię lniane, suszone owoce głogu, rokitnika, łuskane orzechy. Dodam, że warto także o nie dbać latem i jesienią, nie dokarmiać w taki sposób jak zimą, ale dostarczyć im pokarmu naturalnie, tzn. sadzić krzewy oraz drzewa, których owoce są ich przysmakiem. Mogą to być, np. winobluszcz, ognik, jarzębina, cis, jałowiec, irga. Ptaki odwdzięczają się za naszą gościnność tak jak wcześniej już wspomniano niszczeniem bardzo wielu szkodników, co zauważyłam u siebie w ogrodzie. Szkodników jest mniej, a towarzystwo fruwających przyjaciół niekłopotliwe. W miejscach, gdzie jest dużo zakątków, drzew i krzewów, szczególnie tych bogatych w owoce i nasionka ptaszków przylatuje wiele. A rano przez okno słychać piękny śpiew...
- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.
O budkach lęgowych zaczęliśmy pisać co nieco w temacie o karmnikach: Karmnik dla ptakówdorisdolores pisze:Należy także budować dla ptaków domki i zawieszać je na drzewach (dla szpaków domki umieszczamy na wysokości 5-6 m, dla sikorek - 2-3 m), a jeśli mamy drzewa karłowe, to na kołkach drewnianych, aby zachęcić ptaki do zagnieżdżania się w ogrodzie.
W ostatnim odcinku programu "Maja w ogrodzie" właścicielka ogrodu twierdziła, że nie należy przesadzać z dokarmianiem ptaków zimą. Zimą sikory też czyszczą ogród ze szkodników, jak to nazwali ich form przetrwalnikowych. Co na to ornitolodzy?
- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
1) Zbytnie dokarmianie może mieć pewien wpływ na instynkt (u niektórych gatunków coraz większa synantropizacja).olibabka pisze:W ostatnim odcinku programu "Maja w ogrodzie" właścicielka ogrodu twierdziła, że nie należy przesadzać z dokarmianiem ptaków zimą. Zimą sikory też czyszczą ogród ze szkodników, jak to nazwali ich form przetrwalnikowych. Co na to ornitolodzy?
2) Dokarmianie ptaków i tak nie ma całkowitego wpływ na liczebność danego gatunku (dokarmianie jest jedną z wielu składowych).
3) "Utuczony" ptak jest łatwiejszym i smakowitszym łupem dla drapieżcy ;)
Można znaleźć tyle samo zalet jak i wad dokarmiania ptaków w czasie zimy

- takasobie
Ja zaobserwowałam, że podczas odwilży i tak ptaki do karmnika nie przylatują - więc im nie sypię. Tylko jak spadnie snieg i chwyci mróz. Wtedy wszystkie zlatują się stadami. Należy się zastanowić, co to oznacza "zbytnie" dokarmianie. Kto powie? Czy to garść ziarna, czy dwie?
Widzę też, ze jak jest odwilż - nie interesuje ich ziarno tylko coś wygrzebują sobie z kory, z ziemi. Myślę, że ptaki już wiedzą co i kiedy jeść. Grunt, żeby w karmniku nie było solonego pieczywa 

Miłka
- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
Z tym trzeba się zgodzić - jeżeli nie ma pokrywy śniegowej (albo jest znikoma), a temperatura powietrza na zewnątrz nie spada poniżej -5°C to ptaki doskonale sobie poradzą bez naszego dokarmianiatakasobie pisze:Ja zaobserwowałam, że podczas odwilży i tak ptaki do karmnika nie przylatują - więc im nie sypię. Tylko jak spadnie snieg i chwyci mróz. Wtedy wszystkie zlatują się stadami. Należy się zastanowić, co to oznacza "zbytnie" dokarmianie. Kto powie? Czy to garść ziarna, czy dwie?Widzę też, ze jak jest odwilż - nie interesuje ich ziarno tylko coś wygrzebują sobie z kory, z ziemi. Myślę, że ptaki już wiedzą co i kiedy jeść. Grunt, żeby w karmniku nie było solonego pieczywa