Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK
Z tyłu za korytkiem są same G. baldianum, a w korytku chyba trzy, reszta to nowości opisane wcześniej. Napisałam "chyba trzy", bo nie wiem czy ten stożkowy w drugim rzędzie korytka (drugi z prawej) to też baldianum - nie kwitł w zeszłym roku, potem nie chciał zasnąć tylko się wyciągał, choć stał w warunkach takich jak jego sąsiedzi. Ten jego kształt może być wynikiem wyciągania, ale on jest ogólnie jakiś dziwny. To marketowiec, więc to może być po prostu jakiś kundelek 
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak, ale te dwa już masz. I jakbyś wiedziała, że ten schili coś tam, to jeden z nich, to pewnie wybrałabyś z oferty co innego. Nie chodzi o koszta, bo te są znikome, ale szkoda miejsca na duble. A Ty nie masz go aż tak wiele. Zresztą to takie wprowadzanie w błąd klienta, zwłaszcza jak ktoś kupuje, a nie sprawdza. Poza tym nadawanie wymyślonych nazw roślinom i puszczanie ich w świat to trochę nie w porządku.DAK pisze:Dla mnie to żadne zmartwienie, jak zakwitnie to się go lepiej zidentyfikuje.
G. uruguayense i G.leeanum też piękne.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie trochę - to bardzo nie w porządku.
Należy o takich zachowaniach pisać i je piętnować....
Należy o takich zachowaniach pisać i je piętnować....
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Widzę, że Gymnolki zaczynają królować na forum
Twoje śliczne 
- DAK

Masz rację Magdo, tym bardziej jeśli ktoś jest odbierany jako hodowca, czyli fachowiec.
Ja rzeczywiście byłam zdziwiona, że w necie takiego schi... coś tam nigdzie nie znalazłam, a przecież gdy się wpisze nazwę to wyskakuje tego całe multum. Porównywałam teraz kolce obu - G. uruguayense i G.leeanum - i nieco różnią się wszystkie trzy, więc to może być jakiś kundel. O duble to ja przy zdublowanych do 15 sztuk G. baldianum martwić się nie muszę - jako laik bardziej myślę o kompozycjach kolorów i teraz mnie kręcę najbardziej żółto i biało kwitnące. Choć G. baldianum są bardzo wdzięczne, bo różnorodne i obficie oraz bez problemów kwitnące cały sezon. Kilka lat temu G. damsii wyrzuciłam do śmietnika, bo jak pociemniała mu skórka i przy wybudzaniu się skurczył to myślałam, że padł - teraz dopiero widzę, że ten typ tak ma
No cóż, dużo można się nauczyć od innych, ale doświadczenie własne to dopiero najskuteczniejszy nauczyciel.
Z tych zeszłorocznych G. baldianum, gdy podrosły to teraz lepiej je rozróżniam. Widzę, że chyba nie wszystkie są baldianum, albo przynajmniej jako kundelki mają więcej w sobie innej krwi niż baldanki.
Z nich kilka będzie wymagało identyfikacji pokrewieństwa do innych niż mi się wydawało:
1. to ten ratowany z zalania wodą w kwiaciarni - wydawało mi się, że przypomina G. monvillei i tak go nazwałam, ale teraz widzę nieco różnic z tym monvillei, który sobie kupiłam. W zeszłym roku nie kwitł, więc może po zakwitnięciu coś się wyjaśni:
2. Na tym samym zdjęciu powyżej ten stożkowaty z tyłu. Myślałam, że on się tak wyciąga do światła, ale to chyba nie to - wszystkie miały te same warunki temperatury i światła. Nie kwitł w zeszłym roku, może teraz pokaże co potrafi.
3. to ten, który tak pięknie zakwitł ja różowa różyczka. Teraz gdy pozostałe baldianum podrosły widać zasadniczą różnicę - on jest niski, nie pnie się w formę kolumny i drobniejszy:

4. zdawało mi się, że to taka baldiankowa kolumienka, ale on jest wyraźnie inny - drobniejszy o jaśniejszej skórce, kolce równo gęściej wzdłuż boczków kolumienki - nie pamiętam by kwitł w zeszłym roku, ale jeśli to chyba na biało:

Niewykluczone, że to wszystko kundelki z tzw. dziesiątą wodą po kisielu. Ale nawet jeśli tak, to takich wód po kisielu jak ten 3. to ja bym sobie życzyła więcej.
Ja rzeczywiście byłam zdziwiona, że w necie takiego schi... coś tam nigdzie nie znalazłam, a przecież gdy się wpisze nazwę to wyskakuje tego całe multum. Porównywałam teraz kolce obu - G. uruguayense i G.leeanum - i nieco różnią się wszystkie trzy, więc to może być jakiś kundel. O duble to ja przy zdublowanych do 15 sztuk G. baldianum martwić się nie muszę - jako laik bardziej myślę o kompozycjach kolorów i teraz mnie kręcę najbardziej żółto i biało kwitnące. Choć G. baldianum są bardzo wdzięczne, bo różnorodne i obficie oraz bez problemów kwitnące cały sezon. Kilka lat temu G. damsii wyrzuciłam do śmietnika, bo jak pociemniała mu skórka i przy wybudzaniu się skurczył to myślałam, że padł - teraz dopiero widzę, że ten typ tak ma
Z tych zeszłorocznych G. baldianum, gdy podrosły to teraz lepiej je rozróżniam. Widzę, że chyba nie wszystkie są baldianum, albo przynajmniej jako kundelki mają więcej w sobie innej krwi niż baldanki.
Z nich kilka będzie wymagało identyfikacji pokrewieństwa do innych niż mi się wydawało:
1. to ten ratowany z zalania wodą w kwiaciarni - wydawało mi się, że przypomina G. monvillei i tak go nazwałam, ale teraz widzę nieco różnic z tym monvillei, który sobie kupiłam. W zeszłym roku nie kwitł, więc może po zakwitnięciu coś się wyjaśni:
2. Na tym samym zdjęciu powyżej ten stożkowaty z tyłu. Myślałam, że on się tak wyciąga do światła, ale to chyba nie to - wszystkie miały te same warunki temperatury i światła. Nie kwitł w zeszłym roku, może teraz pokaże co potrafi.
3. to ten, który tak pięknie zakwitł ja różowa różyczka. Teraz gdy pozostałe baldianum podrosły widać zasadniczą różnicę - on jest niski, nie pnie się w formę kolumny i drobniejszy:

4. zdawało mi się, że to taka baldiankowa kolumienka, ale on jest wyraźnie inny - drobniejszy o jaśniejszej skórce, kolce równo gęściej wzdłuż boczków kolumienki - nie pamiętam by kwitł w zeszłym roku, ale jeśli to chyba na biało:

Niewykluczone, że to wszystko kundelki z tzw. dziesiątą wodą po kisielu. Ale nawet jeśli tak, to takich wód po kisielu jak ten 3. to ja bym sobie życzyła więcej.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Niestety, muszę Cię zmartwić. To gymnokalicjum jest ewidentnie podciągnięte.Na tym samym zdjęciu powyżej ten stożkowaty z tyłu. Myślałam, że on się tak wyciąga do światła, ale to chyba nie to - wszystkie miały te same warunki temperatury i światła.
To że kaktusy rosną razem w podobnych warunkach nie znaczy, że muszą być jednakowe. Po prostu mają inne potrzeby, inny metabolizm.
Więcej słońca i powinien przyhamować...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- DAK

Dziękuję Henryku za fachowe oko - właśnie takich uwag bardzo mi potrzeba.
A metabolizm to on miał rzeczywiście odmienny od pozostałych - inne smacznie spały, a ten wyciągał się i nie w głowie mu była drzemka. Po zimie miał wyraźnie jaśniejszy czubek, teraz już się ujednolicił, ale mam wrażenie, że dalej pnie się w górę i stożkowa forma chyba się jeszcze powiększa.
No cóż ludzie też są chudzi i grubsi, niscy i wysocy
A metabolizm to on miał rzeczywiście odmienny od pozostałych - inne smacznie spały, a ten wyciągał się i nie w głowie mu była drzemka. Po zimie miał wyraźnie jaśniejszy czubek, teraz już się ujednolicił, ale mam wrażenie, że dalej pnie się w górę i stożkowa forma chyba się jeszcze powiększa.
No cóż ludzie też są chudzi i grubsi, niscy i wysocy
- DAK

Gymnocalycje leeanum i uruguayense otworzyły swoje pąki:

A i ten schi.... coś tam szykuje pęczek, więc będzie można to coś tam lepiej zidentyfokować, po jakim kisielu ta woda

G. baldianum szaleją z pąkami - oj będzie kolorowo:
Nawet na tym maluszku G. ragonesei 2 cm średnicy dojrzałam maluszki:

Pączki są też na wszystkich Rebutiach:

Oprócz tego zapączkowało kilka Mammilarii, Notocactus (na razie jeden, ale liczę na następne), a zabrany kiedyś z klatki schodowej Echino zawędrował do mojej pracy i teraz wygląda jak misio z uszami :

W pracy też wystawiłam kaktusy na zewnętrzne parapety - niech łykają ultrafiolet nie przez szybę i niech trochę się hartują nocą.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kolekcja gymno rośnie w siłę już się nie mogę doczekać, kiedy to wszystko zakwitnie
Nie chcę być złym prorokiem, ale jak na moje oko to przędziory je pałaszują!DAK pisze: 1. to ten ratowany z zalania wodą w kwiaciarni - wydawało mi się, że przypomina G. monvillei i tak go nazwałam, ale teraz widzę nieco różnic z tym monvillei, który sobie kupiłam. W zeszłym roku nie kwitł, więc może po zakwitnięciu coś się wyjaśni:
![]()
![]()
- DAK

O jak dobrze Paulo, że o tym piszesz. Powiem szczerze, że trochę z premedytacją dałam te właśnie ujęcia z rudymi plamami, bo mnie one niepokoiły, ale nie chciałam zapeszać, a jednocześnie pomyślałam, że jeśli to coś niepokojącego to na pewno znajdzie się takie wprawne oko, które mi o tym powie. Te rudzielce są na tych dwóch egzemplarzach od początku, czyli od lata zeszłego roku. W zasadzie nie widzę by się powiększały. Naskórkowo dezynfekowałam, a profilaktycznie wszystkie kaktusy miały oprysk środkiem Magnus 200SC. Żadnych robali ani jajek nigdzie nie widziałam. Czy to coś pałaszuje je dalej, czy to mogą być ślady po byłym pałaszowaniu?
Tak, to mogą być ślady po pałaszowaniu. Ja kilka tygodni temu miałam plagę przędziorka i właśnie na baldiance po inwazji mam takie rude plamy.
poza tym jestem zachwycona pąkami i twoimi Gymnokalicjami
a też żółte kwitnienia gymnoli to och i ach
PIĘKNIE!
poza tym jestem zachwycona pąkami i twoimi Gymnokalicjami
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Nie będę zbyt oryginalna. Wspaniale u Ciebie, tyle pąków i do tego te żółte Gymno 
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Wg mnie to żywa kolonia, ślady po żerowaniu robią się blade, praktycznie żółte. Pisałam w swoim wątku o mojej zeszłorocznej przeprawie z nimi. Polecam solidne podlanie Bi 58 (ja połączyłam z opryskiem dla pewności) - systemik jest konieczny, samo powierzchniowe działanie nie wystarczy. Trudno dostrzec jaja czy pojedyncze robale, te czerwone pajączki są na prawdę niewielkie i rozpoznaje się je właśnie po tych po woli rosnących rdzawych plamach na roślinie.