Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Irenko Słońca dziś nie brakowało i rekonesans był naprawdę przyjemny.
Pokrywa śnieżna słusznej grubości ochrania rośliny i mam nadzieję, że wszystkie przetrwają

Obrazek

Obrazek

Tam, gdzie słońce mocniej operuje widać trochę zielonego

Obrazek

Ładne te sieweczki ;:138
Tunbergię będę siała dopiero w marcu- ostatnio wysiewałam w styczniu i miałam problem żeby dotrzymać je do wysadzania. Ty masz więcej okien, to niech się grzeją ;:108

Marysiu Pocieszyłaś mnie stwierdzeniem, że wszystkie inne są lepsze od Rafa ;:306 Już myślałam, że moje podniebienie jest zbyt rozpieszczone i nie uzna innych, niż swoje pomidorów. Monte jeszcze nie kosztowałam ;:131
Na wsi spokój i cisza. Widać, że zwierzaki spacerują i obgryzają pędy krzewów. Nawet zasuszone kłosy Liatry zostały dokładnie oczyszczone. Na szczęście borówki i porzeczki nie napoczęte.
Do słońca było 7,5* i już można się wygrzewać. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, za tydzień otwieram sezon ogrodowy :heja

W ramach wizyty w Casto.... po ziemię, zaopatrzyłam się w nasionka ;:224
Obrazek

Obrazek

Nie miałam w planie papryki ale nie mogłam się oprzeć. Pozostałe były na liście więc mogę być dumna z siebie, że opanowałam chęć kupowania.
W Obi są już pierwsze cebule ale na szczęście nic nie rzuciło mnie na kolana ;:131
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, papryczki dzwonki są fajne. ;:108 Miałam w donicy i jesienią po wniesieniu do domu na krzaczku mi się fajnie zasuszyły i nawet miałam w planach powiesić je jako ozdoba na choince. :lol: Ale w końcu zapomniałam to zrobić. :wink:

Z tymi RAF-ami coś jest na rzeczy. Nie wszystkie tak samo smakują. ;:185 Pierwsze, które zakupiłam jakiś czas temu były bardzo dobre. Ostatnio kupiłam następne i są jakby inne. Nie tak dobre, zewnętrzna część cały czas twarda mimo leżakowania, a galaretka wylewa się po przekrojeniu. Do tego paradoksalnie, te pierwsze (dobre) kupowałam za 9,99zł, a te beznadziejne za 17,00zł. :shock: (obydwa razy kupowane w kauf...e).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu chociaż raz u Ciebie taka sama aura jak u mnie, bo ostatnio zawsze miałaś korzystniejszy warunki pogodowe :D Podziwiam dyscyplinę zakupową ;:215 Siałam parę razy pietruszkę naciową i nigdy mi nie wyszła, pewnie nie lubi gliny :wink: Papryczka ciekawa :D jest ozdobna czy jadalna?
Dobrego tygodnia ;:196

Kasiu ja z Kaufa miałam Rafa nawet po 8 zł, miał twardą skórę, nie wylewał się ale smak dużo gorszy od daktylowych :wink:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia Mój Rafbył za 9,99 więc ten lepszy w smaku ;:306 Nie ma co, trzeba czekać na sezon i własnych pojeść. Nawet te najgorsze były lepsze od sklepowych. Został mi jeszcze jeden Raf (pazerna poprosiłam o trzy sztuki ;:124 ) i Monte Rosa nadal czeka na degustację. Ale jakoś przeszły mi zachciewajki ;:131

Dzwonek ujął mnie kształtem a u Ciebie chyba widziałam go w fazie pełnego zasuszenia. Nawet śmiałyśmy się, że zamiast choinki można postawić. Dobrze, że tak się zasusza. Podobają mi się takie ozdoby ;:108

;:168

Marysiu Papryczka jadalna, ostra i do tego ozdobna. Chcesz? ;:108
Pietruszkę naciową miałam przez dwa sezony. W pierwszym roku zbierałam po parę listeczków ale w drugim obrodziła jak szalona i nawet rozdawałam sąsiadom. Tylko ja miałam taką kędzierzawą a one jednak aromat mają słabszy. Mama bardzo dużo mrozi pietruszki i koperku więc to uprawa jak najbardziej uzasadniona. Mam nadzieję, że wyjdzie.
Dyscyplinę na razie utrzymuję- zakupy zgodnie z listą, ziemia do wysiewów nie naruszona, postanowienie o ograniczeniu ilości krzaków pomidorowych na razie utrzymane na poziomie 24 grunt+ 3 balkonowe. Cały czas łamię się nad zakupem drzewek karłowych. Moja renkloda będzie powoli kończyła żywot a swoje śliwki są najpyszniejsze. Dylemat jest, bo nie wiem czy zdążę skosztować owoców z nowego drzewka zanim.... ech :roll:
Pogoda była wyśmienita ale teraz mamy chyba tak samo buro ;:306

;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit
"Jego ;:195 nie można puszczać między ludzi"(czytaj - do sklepów z nasionami) ;:306 Zerwałem się dziś z łańcucha i wizytacja ogrodniczych w taki sposób się zakończyła.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Władza i tytuły jednak uderzają do głowy i oprócz ;:195 będę jednocześnie...

Obrazek :;230
U Ciebie widzę Małgosiu więcej śniegu niż u mnie,także o rośliny możesz być spokojna. ;:108
Ciebie też z domu widzę wypuszczać się nie powinno,chociaż ty zachowałaś pewien umiar.
Praktycznie zakończyłem zakupy.Jutro tylko pozostanie mi do kupienia cebula Exhibition i dwa 200l. worki ziemi do wysiewu i bezwzględnie czekać cierpliwie na właściwy czas do siania. ;:124
Zaczął się pierwszy etap na mozolnej drodze do uzyskania sadzonek hortensji.Pąki liściowe zaczynają pękać. ;:333

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

O to i ja zapoluję na tego malinowego prezesa....widzę ,że gruntowy ....
Asia
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Wituś Faktycznie Ciebie puścić do ogrodniczego, to jak kobietę pozostawić przed sklepem z plakatem 90% Off ;:306 Chociaż na mnie pewnie taki plakat nie zrobiłby wrażenia żadnego :;230
Gdyby nie pewne uwarunkowania nazwijmy to formalno- prawne nie musiałabym tak "kontrolować" swoich zakupów. Dobrze, że tyle nakupiłeś, bo przynajmniej będziesz nas raczył pięknymi bukietami ;:196
Malinowy prezes ;:215 choć ja wolę króla :oops:
Za hortensje trzymam kciuki

Asia A Ty w gruncie tylko uprawiasz czy jakiś foliaczek też w użyciu?
W moich ogrodniczych Prezesów nie spotykałam ale prawdą jest, że kołeczki z pomidorami jakoś dziwnie omijałam ;:306

Zapomniałabym

;:303 Beatko ;:303
Wypatruj listonosza. Mam nadzieję, że tym razem o niczym nie zapomniałam :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu u mnie dzisiaj słonko świeciło cały dzień ;:63 i dopiero przed zachodem chmury nie pozwoliły zrobić zdjęcia :D Za papryczkę dziękuję, no chyba że sadzonek zrobisz za dużo ;:306 taka jestem :D
W moim domu pietruszek i koperków mało używam, bo mnie nie kłuje w zęby ale moich domowników zawsze kłuły ;:306
Niestety wiem o czym piszesz w związku z drzewkami, a to dość drogi szpas! może lepiej drzewko za 15 zł albo w doniczce i potem na balkon ;:306

No proszę co to oko wytrawnego ogrodnika wypatrzy Malinowy Prezes ;:306
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Może się tak zdarzyć, że za dużo się wysieje tych dzwonków ;:108
Nie wiem, co z tym zielonym jest, ale u mnie też większość ma problem z klejącą się pietruszką do podniebienia ;:306 Ja jestem bardzo zielona i nie wyobrażam sobie rosołu bez zielonego. Koper daję często, do różnych zup, czasem do mięsa ale najwięcej idzie do mojej ulubionej koperkowej z lanym ciastem i sosu koperkowego do mięsa rosołowego. Mama robi najlepsze ;:173
Cena drzewek to jedno, ale wiesz, jak jest sytuacja z Tymczasowym. Posadzę a ktoś np za dwa lata wykarczuje bo śmieci albo będzie chciał lać beton wszędzie ;:218 Co raz częściej o tym myślę przy planowaniu nowych nasadzeń i wstrzymuję się. A może to błąd? Może trzeba na żywioł iść?
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W gruncie i pod folią, ale tunelik malutki :| 2 na 3 i tam zmieszczę 21 pomidorów ,z 4-5 szt ostre papryki i z 4-5 sadzonek ogórków sałtakowych. Tam miałam w zeszłym roku.
Do gruntu sadzę większość pomidorów.
Folię mam dopiero drugi rok ,pierwszy sezon z foliakiem miałam w zeszłym roku. Najlepiej polonowała mi Sakiewka Chudziaka , i Big Brandy...Big Brandy to super pomidor ,ale nie wiem jak to się stalo ,że nie zebrałam nasion. Muszę kupić w Pom....ndi.
W tym roku planuję ograniczyc pomidory w gruncie ,bo w sierpniu zostanę 3 raz Babcią ;:167 i będę chciała trochę więcej czasu poświęci wnukowi ,któremu urodzi się braciszek albo siostrzyczka ;:173
Ogólnie planuję folia + grunt 50 szt pomidorów, bez koktajlowych
A pro po tunelu, może ktoś zna dobry patent na zepsute zamki w drzwiach foliaka ;:222
A jeszcze pytanie do Witka: Pomidorek Malinowy Prezes to jaki krzak wysoki ,czy samokończący? :D
Asia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu trudno mi radzić, ale ! przede mną kopanie kanalizacji przez ogród wzdłuż i w szerz. Są momenty, że hamuje mnie to z nasadzeniami mając bujną wyobraźnię, ale momentami się zapominam i idę na żywioł :;230 Musisz niestety sama rozważyć co lepsze?
Z tymi dzwonkami to nie ma ciśnienia ale jakby ????

Pelasiu ja miałam taką zapadkę w drzwiach tunelu i niestety wyrobiła się~! przy wiatrach tunel otwarty i jedyne co wymyśliłam to wiązanie drzwi na sznurek ;:306 w sezonie będzie trudno, ale na razie nic lepszego nie nie przyszło mi do głowy ;:306

Wspaniałego miesiąca w Tymczasowym!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i chyba ja też zamontuję jakieś tasiemki i będę zamykać drzwi tunelu na kokardki ;:224
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Asiu. Pomidora Malinowy Prezes będę miał pierwszy raz a kupiłem go dlatego że charakterystyką opisu bardzo przypomina mojego nr.1 jak do tej pory Faworyta.Faworyt też zalecany był do sadzenia w gruncie.Ja przystosowałem go do uprawy tunelowej i mi za to podziękował.Z opisu Prezesa Wynika że to odmiana wysoka o owocach 160-180 gram,bardzo plenna( o ile malinówka może być plenna).Okres wegetacji 75 dni. Piszą że wymaga prowadzenia na dwa pędy.
Zrób zdjęcie jak to wygląda sprawa tych Twoich drzwi.Coś pomyślimy. ;:108

Wracając do smaku Raf-a.Sprawa ma się tak że im dłużej po kupieniu leżakuje,tym jego smak zdecydowanie jest lepszy.Ja jadłem takiego co leżał ponad dwa tygodnie i wiadomo że będzie lepszy niż ten co dopiero wybarwiony prosto z marketu.A jeszcze inny smak będzie miał w sezonie letnim uprawiany u nas.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest kupny foliowy tunel i ma "drzwi " na zamek błyskawiczny, tak zwany suwak.No i te zamki sie zepsuły...drzwi też z foli.
Myślałam o wszyciu zamków ,ale raz ze nie mogłam kupić nigdzie zamków ,a dwa nie umiem szyć :oops: :;230 Na myśl o szyciu do foli zamków błyskawicznych, robiłam sę przerażona ;:174
https://www.edomator.pl/product-pol-231 ... sgodjTsAYQ
to jest taki tunelik tylko 2 na 3
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Asiu może dałoby radę przerobić to na rzepy? Idzie chyba kupić rzepy w takich długich taśmach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”