Miło mi powitać mojego nowego Gościa-rena77

Wszystkim Wam bardzo dziękuję za odwiedziny w moim wątku i bardzo miłe komentarze zawarte w Waszych postach

Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości

Z nowości poza postępami jakie zrobiły w międzyczasie moje sansewierie i pokrzywki,w dzisiejszym moim poście Starzec azjatycki.
Po raz pierwszy trafiłem w markecie na egzemplarz starca,którego dotąd nie znałem.W pierwszym momencie wydawało mi się,że to młody hobbit,którego dosyć często widywałem i nie wiem czemu do dziś dnia nie ma go na moim parapecie a fajne by już z niego było drzewko bonsai.
Młode,kolejne już pokrzywki rosną jak na drożdżach i jak tylko zaświeci słońce przybierają coraz to nowe i ciekawsze barwy swoich liści.
Nie są trudne w uprawie ale poza daniem im tego co im się należy-mieszanka lekkiego podłoża oraz drenaż i słoneczne stanowisko,trzeba zadbać o to aby podłoże było zawsze wilgotne,zwłaszcza gdy mają dużo słońca na parapecie,
Sansewierie na przemian jak nie cylindryczna'krasnolud',to znów cylindryczna'warkocz' wypuszczają nowe młode odrosty.
Nie wiosna to teraz lecz jesień ale zdarza mi się na bieżąco rozsadzać i przesadzać młode odrosty o tej porze roku do proporcjonalnie dużych dla nich doniczek.Z mojego doświadczenia wynika,że może poza nieco dłuższym adaptowaniem się ich w nowych warunkach aniżeli wiosną,zazwyczaj wszystkie przyjmują się i rosną zdrowo.
Na razie rozsadziłem tylko odrosty krasnoluda',kiedy rozsadzę maluchy 'warkocza' nie wiem bo miejsca na parapetach już dawno brak

Starzec azjatycki 'Himalaja' - Senecio archeri Himalaya
"Inaczej starzec pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego, Europy Południowej, Turcji, Algierii, Maroka i Tunezji. Ma mięsiste łodygi oraz liście w których magazynuje wodę. Bliżej spokrewniony z sukulentami, przez co wytrzymuje krótkie okresy suszy".
Podlewać go trzeba dopiero wtedy,kiedy jego liście nieco podwiędną.Nawozić raz na dwa miesiące najlepiej nawozem granulowanym specjalnym dla sukulentów,czy taki dostanę nie wiem i dlatego na początek spróbuję podlać go uniwersalnym oczywiście w dużym rozcieńczeniu.

Pokrzywka - Coleus
Rośnie w tropiku,występuje naturalnie w Azji, Australii, Afryce i na wyspach Pacyfiku.
Wdzięczna w hodowli i bardzo dekoracyjna,kilka z moich pokrzywek zdobi mieszkania naszych znajomych i przyjaciół.
Na zdjęciu poniżej wygląd z przodu pierwszej z nich.

,
Wygląd z tyłu.

Zdjęcia drugiej pokrzywki o wzroście nieco słabszym i barwach odmiennych jak u ich roślin matecznych.
Zdjęcie z przodu.

Zdjęcie z tyłu.

Zdjęcie z boku.

Sansewieria cylindryczna 'Krasnolud' - Sansewieria cylindrica 'Boncellensis'
Pochodzenie:południowo-zachodnia Afryka-"... jest rośliną długowieczną, bardzo wytrzymałą na niekorzystne warunki uprawy. Znosi bezpośrednie nasłonecznienie (choć ostre, południowe promienie słoneczne mogą powodować blaknięcie liści) i cień, ale najlepiej lubi światło rozproszone i półcień. Doskonale rośnie postawiona zarówno na parapecie okna (każdego, choć na południowym lepiej za firanką), jak i w głębi pomieszczeń. Znakomicie znosi niedobór wody, zaszkodzić jej może natomiast zbyt częste podlewanie."
Hoduję je od wielu lat i bardzo je lubię,są wdzięczne w hodowli i dekoracyjne.
Na zdjęciach tyle co rozsadzone i przesadzone młode odrosty.
Jeszcze z rośliną mateczną.

Poniżej po przesadzeniu.

Sansewieria cylindryczna - Sansevieria cylindrica
Nazywana również 'warkoczem' z wiadomych względów.Pochodzenie to samo co u poprzedniej,jak również warunki hodowli.
Wypuściła jak dotąd osiem odrostów,które rosną dookoła rośliny matecznej.Trzeba je będzie posadzić osobnych doniczkach bo robi się
coraz gęściej i zasłaniają zaplecioną w warkocz roślinę mateczną.
Ciekawostka-sansewieria cylindryczna 'wężownica' wypuściła odrosty 'krasnoluda'?

Pozdrawiam i zapraszam do mojego wątku