Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

rikkuu pisze:Monika, u ciebie jak zwykle wszystko piękne i dopasowane do całości ;:180 każdy kolejny irys, którego pokazujesz, wystawia moja silną wolę na próbę ;:124 ten różowy od ciebie ma już dwa rozwinięte kwiaty, a 3 pąki czekają jeszcze w kolejce do kwitnienia. Chodzę i go oglądam, a jak nie chodzę, to widzę go z okna sypialni ;:oj jest przepiękny, a jak się rozrośnie, to chyba przy nim zamieszkam :;230
Uleńko, jest tyle pięknych odmian irysów, że można dostać zawrotu głowy ;:oj Ja ciągle wyszukuję miejsca na rabatach dla kolejnych falbaniastych sukien ;:333 Właśnie odkryłam rano, że jeśli wyniosę kilka iglaków z tylnych części jednej rabaty, to zmieszczę jeszcze kilka irysów, które mam zamówione z Anglii na lipiec :heja :heja
Zobacz na Venetian Glass - powinien Ci się spodobać ;:196 - cudeńko ;:167
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powinien mi się spodobać????? ;:oj ;:oj ;:167 Monika, ja muszę go mieć ;:156 I tak legła w gruzach moja silna wola :;230 :;230
Ula
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, to co pokazujesz na 5 i 6 zdjęciu od góry jest boskie ;:167 ;:167
w jednej spokojnej tonacji -zieleń z spokojnymi kolorami, które połączyłaś ;:180 ;:180
a murek dodaje szyku i elegancji ;:168
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

Elizabeth Poldark?
niedawno był taki serial na jedynce? Czyżby to była postać historyczna?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Moniczko ,zawsze muszę najpierw cofnąć się o kilka stron w Twoim watku żeby sprawdzić co u Ciebie nowego w ogrodzie i nie tylko .Na kwiat irysa czekałam i czekałam a on właśnie przekwitł złośliwiec jak zajechałam .Mam więc czas cały rok :;230 .Twoja brunera pięknie się rozrosła .Mam wrażenie że u Ciebie gleba z gliną , ciężka więc żyzna dlatego tak wszystko Ci rośnie .No a teraz u Ciebie irysowo i peoniowo .Jak zwykle wyjść się nie chce . ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, wkręcam się powoli w irysy. I niech sobie nawet krótko kwitną, dla takich efektów warto poświęcić trochę miejsca. Tym bardziej, że iryski są totalnie niewymagające. Wszędzie będą rosły. Kiedyś odłamałam kłącze i wyrzuciłam na kompost, a ono upadło gdzieś na obrzeża i za rok wyrosło jakby nigdy nic, praktycznie nie zasypane ziemią ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:Powinien mi się spodobać????? ;:oj ;:oj ;:167 Monika, ja muszę go mieć ;:156 I tak legła w gruzach moja silna wola :;230 :;230
No to będziesz miała ;:196 :wit Widzę, że Twoja silna wola jest podobna jak moja ;:306

Sasanka18 pisze:Monia, to co pokazujesz na 5 i 6 zdjęciu od góry jest boskie ;:167 ;:167
w jednej spokojnej tonacji -zieleń z spokojnymi kolorami, które połączyłaś ;:180 ;:180
a murek dodaje szyku i elegancji ;:168
;:196 dzięki, Marysiu :D Ja właśnie lubię spokojne kolory. Mój syn mówi, że lubię "bladawce" - to prawda ;:108 ;:131 Są jednak fiolety i niebieskości, które też bardzo lubię i w zasadzie wokół tych kolorów skupiam się w nasadzeniach ;:333

jolcia1212 pisze:Elizabeth Poldark?
niedawno był taki serial na jedynce? Czyżby to była postać historyczna?
Takie imię ma ten irys ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Moniczko ,zawsze muszę najpierw cofnąć się o kilka stron w Twoim watku żeby sprawdzić co u Ciebie nowego w ogrodzie i nie tylko .Na kwiat irysa czekałam i czekałam a on właśnie przekwitł złośliwiec jak zajechałam .Mam więc czas cały rok :;230 .Twoja brunera pięknie się rozrosła .Mam wrażenie że u Ciebie gleba z gliną , ciężka więc żyzna dlatego tak wszystko Ci rośnie .No a teraz u Ciebie irysowo i peoniowo .Jak zwykle wyjść się nie chce . ;:196
Oj, to szkoda, że nie udało Ci się zobaczyć kwiatów. Może jeszcze zakwitnie? ;:224 U mnie w tym roku iryski zachwycają - chodzę, oglądam, wącham i upajam się ich widokiem.

nifredil pisze:Monika, wkręcam się powoli w irysy. I niech sobie nawet krótko kwitną, dla takich efektów warto poświęcić trochę miejsca. Tym bardziej, że iryski są totalnie niewymagające. Wszędzie będą rosły. Kiedyś odłamałam kłącze i wyrzuciłam na kompost, a ono upadło gdzieś na obrzeża i za rok wyrosło jakby nigdy nic, praktycznie nie zasypane ziemią ;:108
Sabinko, nie pożałujesz irysów - są wspaniałym wypełnieniem rabat w czasie późnej wiosny. W zasadzie poza orlikami nic by mi teraz za bardzo nie kwitło, a irysy czarują ;:167
Twój wyrzucony irys wyrósł w płytkim podłożu, bo one tak właśnie lubią - płytkie przysypanie ziemią, takie bardzo znikome, żeby bulwki mogły być ogrzewane słońcem przez cienką warstwę ziemi ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stan wojny z chwastami trwa i jeszcze dużo zielska do wykopania ;:222 Nadal zasilam naszą ubogą ziemię kompostem ;:224 Kompost póki co pomaga przede wszystkim chwastom - jeszcze nigdy nie były tak dorodne i obfite jak w tym sezonie ;:202
Obrazek

Dzisiaj zachwycił mnie kolejny irys ;:167
Au Contraire - fascynujące kwiaty :D Szkoda, że nie mam lepszego zdjęcia, ale co rusz burza straszy i nie zdążyłam dobrze obfocić ;:218 . Niesamowite kolory ma ta odmiana - piękny, stonowany fiolet i muśnięcie słoneczną barwą. Niesamowite kwiaty ;:3
Obrazek

Seakist - piękna odmiana o kremowo-atramentowych, bardzo dużych kwiatach.
Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zakwitła pierwsza piwonia - kolory jak u irysa Venetian Glass ;:167
Obrazek

Sezon goździkowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego ogródkowania :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, podziwiam irysy. Też mam do nich słabość.
Dzięki elementom małej architektury Twój ogród nabiera coraz więcej szlachetności.
PS Fotki też coraz ładniejsze :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

wszystko jest obfite nie tylko chwasty których u ciebie w ogóle nie widać, kwiatów na iryskach masz od zatrzęsienia :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

U Ciebie Moni jest pięknie ;:167
jestem zauroczona irysami ;:87 a dopiero się rozkręcam obym tylko umiała się nimi opiekować :oops:
jak myślisz powinnam obciąć kwiaty przywrotnika :?: jako jedyna bylina jest gigantyczna i nie wygląda już tak ładnie jak na początku ;:185
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, piszesz, że irysy lubią być z bulwami na wierzchu, a ja zawsze się boję, że takie nagie i odkryte i ciągle podsypuję :roll: jak przewrażliwiona mamcia :;230
Uwielbiam twoje ceglaste murki i idealne rabaty. Walczysz z chwastami? Ja tam tylko ład i porządek widzę, jak chcesz pooglądać chwasty to zapraszam do siebie :;230 Od przeszło tygodnia nie miałam czasu na swoje zakątki i teraz dopiero widzę jak się wszystko zachwaściło, a niby tak ciasno, że ciężko nogę włożyć między rośliny. Zielsko potrafi :evil:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Moniczko twoje łany irysów powalają na kolana ;:oj Jeśli chodzi o bodziszka to sprawdź sobie Ballerinę, wydaje mi się że to taki sam jak mój.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, wiem o czym piszesz. Kompost jest super, ale rzeczywiście pomaga też wzmocnić się i chwastom. Ja bardzo dużo stosuję kompostu, i już się przyzwyczaiłam do częstego plewienia. Podzieliłam ogród na strefy odchwaszczania. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”