Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Maryś, moje żylistki tak zastygły w pąkach a potem nagle bach! I już kwitną. Zamieniły się z jaśminowcami, bo te już praktycznie przekwitły, choć zapach jeszcze unosi się w powietrzu...
Oj, ja bym też nie przepuściła ! :lol:
Justynko, u mnie też robactwo szalało na potęgę. Pryskaliśmy toto, jednak sporo pędów zjedzone zostało. Zasilone nawozem ładnie się jednak regenerują.
Iwonko a co Ty opowiadasz! Twoje zdjęcia są super! A ja robię masę zdjęć i większość jest do bani. Ale przy okazji uczę się, w jakich warunkach wychodzą lepsze fotki.
Asiu bardzo lubię robić zdjęcia i eksperymentować z ustawieniami, ale często też robię na trybie auto. Mam pożyczoną lustrzankę Nikona D90 i własnego starego Olympusa. A ogród jest maleńki, raptem jakieś 600m2, więc pola do popisu raczej nie ma za wiele. Kiedyś pisałam, że optycznie go powiększyliśmy dzieląc na zakątki i łącząc ścieżką. Wówczas wydaje się, że zajmuje więcej miejsca, bo rabatka tu i tam, ścieżka zakręca, wchodzi pomiędzy krzewy...
hypnosa witaj ! Cieszę się, że spodobało Ci się moje zielone pole eksperymentalne :) Cieniste rabaty rzeczywiście są piękne, choć wymagają doboru roślin, które lubią takie warunki. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo! Tak, to piwonia drzewiasta, drugi rok u mnie.
Pat żylistek rozkwitł akurat w upały i w związku z tym wróżę krótki festiwal kwiatów. Ta ognista różyczka to coś, co kupiłam na alle 2 lata temu jako "czerwona okrywowa" :D. No i sama prawda! Wetknięta jest w piach, choć do dołka oczywiście dostała wiadro kompostu. Kwitnie do mrozów w zasadzie, a w tym roku na każdym pędzie ma tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Burgundy Iceberg mam od ubiegłego roku i na razie ma nie więcej niż 40 cm. Z tego co czytałam dorasta do max. 1 metra.

Aniu sweety Variegatę zobaczyłam u kogoś i sprawdziłam, że może u mnie przetrwać. Te różowe maziaje są bardzo fajne, a i kształt kwiatu ma ciekawy.

Obrazek

EwoEs oj, zapachy są niesamowite! Jeszcze jaśminowiec pachnie, na tarasie surfinia w kolorze fioletowym silnie pachnie właśnie wieczorem. Bardzo się cieszę, że pelaśka ma się dobrze, niech zdrowo rośnie. Ja mam już nowe, co prawda takiej cukierkowej nie widziałam nigdzie, ale kupiliśmy kilka innych do ozdoby tarasu.

Obrazek

A to ponownie Rokoko dla Ciebie :)

Obrazek

Z dzisiejszego poranka jeszcze portretów kilka:

Obrazek

Ta biała NN trochę przypomina Aspirynkę ?

Obrazek

Biała okrywowa w przedogródku, puszczona na wiklinowy wigwamik zapowiada obfite kwitnienie, oby pogoda sprzyjała!

Obrazek

Obrazek

I inni

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Tym razem portrety tych, co skaczą i fruwają :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zioła z balijkowego ogródka, tzn. bazylia głównie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka szerszych planów, ale bez przesady.

Obrazek

Obrazek

I wracamy do zbliżeń :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Piękne zbliżenia.Róża variegata bardzo mi się podoba.A ptaszek(wiesz jaki?)) i żabka zdjęcia mistrzowskie ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy to pacjenci do szanownej pani doktor stoją w kolejce :;230
Coś nie lubię sójek, niech może lepiej lecą za morze, bo jak u mnie pojawiły się zimą to żadnego ptaka przy karmniku nie widziałam ;:131
Ciekawa jestem Twoje czerwonej okrywowej, bo ja też mam takową i szukając coś u sprzedawców znalazłam podobną Matador. Może Twoja też taka?
A pisiatych róż coś ;:185
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

;:oj Ale cuda,jak to się robi że rabatki zapełnione a pojedyńcze takie dorodne. Jak ja próbuję zrobić gąszcz, to nie wychodzi. Gratuluję ;:215
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zuzanno-dzięki i za octopusa,mam maleńkiego i byłam ciekawa co z tego wyrośnie.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ewo drewutnio cieszę się, że Cię widzę :) Ptaszki to sójka (większy) i wróbelki (mniejsze).
Maryś, towarzystwo zdrowe jak byk na szczęście, bo mogłabym mieć problemy z wywiadem lekarskim :D Choć właściciele też głównie kłamią albo pomijają niektóre fakty ...
Sójki to rzeczywiście szkodniki, ale takimi je natura stworzyła a przy tym są piękne :)
Ta czerwona róża i podobna ale chyba układ płatków nieco inny, tzn. w mojej drobnieją znacznie w kierunku środka kwiatu.
Julciu jedyna rada: wyrywać ( robić sadzonki) z tego, co się nadmiernie rozrasta i zagłusza inne. A te, którym warunki nie przypasowały - zastępować innymi :)
Ewo U mnie octopus od ubiegłego roku, pierwsze kwitnienie!

Wczoraj róże, dzisiaj... liliowiec!

Obrazek

No i ..róże :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jaka śliczna NN-ka, ale ja nie kupuję róż, nie kupuję róż....no na razie ;:306
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No wiadomo, ze nikt już nie kupuje róż, ale popatrzeć i wynotować co ciekawsze nazwy niezobowiązujaco można przecież ;:224 Przyjdzie styczeń i człowiek sam nie wiedząc kiedy i jak znowu zamówi kilkanaście.. :wink:

Piękne zdjęcia fauny - jak na panią weterynarz przystało :wink: I rzeczywiście mnogość roślin i te wszystkie tajemnicze zakątki sprawiają, że ogród wyglada, jakby ze 20 arów miał - jeśli tę samą metodę aranżacji przestrzeni zastosujecie w wiejskim to będzie wyglądał jak kilkuhektarowy ogród botaniczny :)
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne odmiany różyczek ;:138 ale moją uwagę najbardziej przyciągają te ciemne i Burgundy Iceberg to mój numéro un :D
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Zuza..... ;:oj ale napasłam oczyska kochana ;:oj
Matulu...ile Ty masz rarytasików....no niezła jesteś w wyłuskiwaniu ślicznot ;:224
Portreciki wspaniałe....ale to już mówiłam nie raz ;:173
Czy Jazz już jazzuje....bo czaje się na nią od lat ...chętnie bym ją zobaczyła ;:196
Sójeczka i wróblik ;:167 ziaba też ;:167
Miłego wieczoru :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Ach cuda pokazujesz Zuziu ;:138 a liliowiec już? ;:oj
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże śliczne,ja też mam Rosarium,taka jest mocna i pachnąca, :D
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Oj, tak. Róże w zasadzie teraz same przyciągają obiektyw. Wróciłam dziś z z Trójmiasta, nowa autostrada to niebywałe osiągnięcie. Z Wawy niecałe 4 godziny i jesteśmy nad morzem! No i kolejne różane klejnociki zakwitły w międzyczasie. Dorotko Jazz już się rozwinął, ale bardzo trudno zrobić mu (jej?) dobre zdjęcie. Aniu anym to drugi liliowiec, który zakwitł. Ale sądząc z ilości pąków na każdej kępce, będzie szał!Marysiu, Pat aj, ja się już napaliłam na kilka kolejnych, ale bez szans na miejsce w miastowym. Iwonko ja z kolei tęsknym wzrokiem patrzę na Rapsody...hypnoso Rosarium ma pyszne bukiety, chyba czeka ją przeprowadzka, bo tu w różance jakoś ginie w natłoku roślin.

W tym wpisie same róże :) No obłęd jest po prostu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na widok tej poniżej W. uroczystym głosem powiedział :oto prawdziwa róża! Zabrzmiało prawie jak przypuszczalnie musiało brzmieć słynne "Ecce homo" Poncjusza Piłata :D

Obrazek

Obrazek

Teraz kilka zdjęć pnącej róży nieznanego pochodzenia. Na razie doskonale się sprawdza jako dekoracja skrajnej podpory pergoli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to okrywowa anonimka. Mnogość kwiatów jest zdumiewająca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kilka nieco szerszych planów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I róża "wigwamowa"

Obrazek
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

No to mamy lato.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”