Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Ślicznie i kolorowo. :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Moi drodzy!

Takie pochwały Mobilizują do dalszej nauki.
Niestety dziś kolejna lekcja niezbyt udana, gdyż okryłam,że mój aparat nie jest automatem i sam nie robi zdjęć. Trzeba samemu ustawić przysłonę a on dobiera czas naświetlania. Dzisiejsza sesja roślinek odbyła się przy całkiem otwartej przysłonie i wszystkie zdjęcia prześwietlone. Wyszło tylko kilka dobrych.

Maczki niedługo zakwitną

Obrazek

Listki pieryska

Obrazek

Pączki orlika

Obrazek

Dla porównania: orliki autorstwa mojego M

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Ale za to umiem zrobić podłoże a on nie :)

Grażynko!

Wpadłaś do mnie w samą porę.
Ściągnęłam Cię telepatycznie bo fotografowałam dziś moją różyczkę z myślą o Twojej pomocy.
Powiedz mi, czy powinnam była przyciąć tę różę? Ma puste łodygi i tylko po kilka listków na samym wierzchołku.
Rok temu pięknie kwitła bez przycinania. Nie wiem co to za róża. Zastałam ją na ogrodzie. Wycięłam tylko kilka pustych łodyg bez liści.

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Sabinko!

Miło mi Cię poznać. Witaj w Klubie!
Nie przejmuj się "animalsami". Ważne,że kociaki znalazły dom i mają pełną miskę.
Teraz kiedy śmietniki są zamykane na śmieci wyrzucamy w workach ich los naprawdę jest ciężki. Zwłaszcza w miastach i zimą gdy pozamykane są piwnice i klatki schodowe. Może dlatego jest ich tak dużo na terenach ogródków działkowych?
Stosunek do zwierzą miarą człowieczeństwa. Ludzie, którzy nie lubią zwierząt nie lubią też ludzi. To jest prawda.
Wczoraj zaczepił mnie jeden z działkowców gdyż nie podobało mu się,że karmię koty. "...One chodzą do niego na ogródek i kopią dołki".Pytam się go czy to na pewno koty kopią te dołki bo ja mam trzy koty na ogródku i ani jednego dołka od trzech lat nie znalazłam a on na to,że tak! To koty kopią dołki i s.....ą ( załatwiają ) do nich a potem zakopują. Powiedziałam mu ,że w takim razie koty to bardzo kulturalne zwierzęta i ludzie powinni brać z nich przykład bo człowiek narobi zostawi....albo podleje mur i pójdzie. Na koniec zapytałam się czy wie co jest głód i poszłam nie czekając na odpowiedź....
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bojowa z Ciebie Kobietka- ale ktoś musi stawać w obronie tych biedaczków.. Swoją drogą mądre kociaki- kuwetki nie mają w domu, tylko u sąsiada :;230

Gratuluję nabycia nowego sprzętu foto!!
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Cudne zdjęcia. Wszystko zaczyna rozkwitać, cieszy to oko. ;:oj
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

świetne te zdjęcia wychodzą ;:333 ja robię wszystko na automacie, bo zwyczajnie nie umiem ustawiać tych wszelkich parametrów :oops: mąż ma ze mnie niezły ubaw, bo aparat z możliwościami, a ja traktuję jak pstrykawkę :;230 chyba zapiszę się na jakąś korespondencyjną lekcję fotografii ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dobrze, że mój od samego początku wszczepił we mnie wersję manual, teraz jestem mu wdzięczna ;:oj
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu powiedz mi proszę co rośnie u Ciebie na brzegach rabaty, między tymi kamieniami?
A ja myślałam, że Twoje zdjęcia nie mogą być jeszcze ładniejsze...
Zawsze z wielką przyjemnością przychodzę na spacer po Twoim ogródku.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Niesamowicie piękna i niezwykle kolorowa kolekcja liliowców ;:oj ;:333
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniczko!
Przez mój ogródek przewinęło sie wiele kotów i jakoś nie zauważyłam przez te lata żadnych spustoszeń , o których opowiadają działkowcy. Ani dołków ani pogryzionych roślinek.. Większe spustoszenie czynia myszy, nornice oraz te duże czarne ptaszyska , które rozkopuja grzagki w poszukiwaniu pożywania. Nagie ślimaczory pożerają siewki sałaty a winne są biedne koty. Niestety nie mogę nic więcej dla nich zrobić. Wczoraj próbowałm złapać ciężarną kotkę ale była cwana. Wybierała mięsko przez kratki a do klatki nie weszła. Złapał się inny kotek. Dziś pojechał na zabieg i znowu jeden mniej. Mentalności ludzi nie da się zmienić.

Robercie!
Festiwał kwitnienia dopiero się zacznie jak zaczną kwitnąć lilie i liliowce. Wiosennych kwiatków mam tyle co nic ale oko cieszy tez ta soczysta zieleń liści i trawy o tej porze roku.

Sabinko!
Automat to wielka wygoda. Sprzęt , który myśli za ciebie sprawia ,że człekowi nie chce się wysilać. Tak jak z kalkulatorem...
Sprawdziłas swoje cebulki?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu czytam że lustrzanka w Twoim posiadaniu już :) Fajowski domek dla kotów. Lilie przeganiają się wzrostem wzajemnie. U mnie jedne dopiero nie dawno wystawiły kły a może ze trzy ruszyły troszkę z kopyta do góry. Aneczko Twoja choroba się u mnie rozwija. Jak pisałam wcześniej tak i zrobiłam - zakupiłam na próbę lilie drzewiaste. Myślisz że zakwitną mi w tym roku? W poniedziałek mają do mnie przyjechać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Agnieszko!

Mój M od lat próbuje mi wszczepić różne techniczne zagadnienia fotograficznie. Jest fotografem z zawodu i wielkim pasjonatem fotografii. Widocznie do tej pory nie byłam zbyt pilną uczennicą.Poza tym mając po ręką jeszcze dwóch pasjonatów nie miałam takiej potrzeby. Jednak dyspozycyjnośc mojej ekipy pozostawiała wiele do życzenia zwłaszcza jeśli chodziło o moje liliowce, które kwitna przecież tylko jeden dzień postanowiłam być samowystrczalna. Do ZPAF- nie wystartuję ale wezmę jeszcze kilka korepetycji. :D

Arkadius!

Witaj! Cieszą mnie takie słowa uznania. Moja kolekcja powiekszyła sie o nowe odmiany!
Zapraszam ponownie

Aneczko!

Roślinka między kamyczkami to goździk kamienny. Rozrasta się jak szalony.

Madziu!

Oczywiście,że zakwitną. Pamiętaj o drenażu pod cebulkami. Straciłam dużo białych lilii, które posadziłam między piwoniami. Nie kupiłam piaski i posadzilam je na żywioł do ziemi. Większość cebulek zgniła. Uratowałam tylko kilka.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

O drenażu?? Ale to co, kamyczki, piasek i potem ziemia?? W doniczkach czy bez? No dobrze że mi powiedziałaś. Czy sam piasek wystarczy?
Awatar użytkownika
Ruda_Zaba
1000p
1000p
Od: 28 cze 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anna55 pisze: Wybierała mięsko przez kratki a do klatki nie weszła. ?
:;230 skąd ja to znam, dzięki temu moja klatka-łapka została ozdobiona boczkami z segregatora - inaczej cała karma magicznie ulatywała bokiem :lol:

Co do toksoplazmozy: najwięcej zakażeń tokso jest od.. surowego mięsa wbrew pozorom.

Gratulacje z racji nowego sprzętu foto!
Chusteczka na R.O.D <-- wątek ogólny
róże na chusteczce <-- wątek różany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam ten sam problem z kilku moimi różami.
Ale robię tak.
Przycinam nisko tylko część pędów, zostawiając te najgrubsze.
A kiedy przekwitną, tnę nisko te przekwitnięte kiedy te wcześniej przycięte mają już nowe pędy.
Tym sposobem krzew ma czym oddychać a cięcie powoduje rozkrzewianie się róży.
Tak ma wiele róż, że nie cięte pokazują w trzecim roku gołe badyle, inaczej mówiąc róża sama pokazuje jak chce być cięta.
Chociaż te historyczne tak po prostu mają i w zasadzie ciąć powinno się je po przekwitnięciu tylko korekcyjnie.
Ale nie jestem znawcą tematu.
Moje doświadczenia z różami to trzyletni okres prób i błędów. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”