Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

Aguniada popracowałam sobie po kilka godzin w sobotę i niedzielę i dziś delikatnie mówiąc miałam problemy z chodzeniem. Na początek zaczęłam prace w przed ogródku. Obcięłam wszystkie trawy, hortensje Anabellę, byliny których nie usunęłam jesienią, obcięłam pęcherznice, tawuły i co mi pod rękę wpadło. Za tydzień zamierzam wkroczyć z odkurzaczem i będę czyściła rabaty z liści. Na róże jest jeszcze za wcześnie. Opryski planuję gdy już będę miała większość rzeczy porobione.
W tym roku odchodzi mi wczesno- wiosenne sadzenie roślin ponieważ nic nie zamawiałam. Zakupy będę robiła gdy rośliny pojawią się w szkółkach.

Merymg- miłej lektury

Gosia przecież wiesz że największą przyjemność czerpiemy z kupowania i sadzenia więc nie widzę powodu by z tego rezygnować. U mnie dużych krzewów nie mam już gdzie sadzić ale na maleństwa zawsze się znajdzie miejsce.

Nelu wiedziałam, że w jakimś stopniu znajdziemy wspólny język zwłaszcza jeśli chodzi o upodobania do żwirowych rabat. Moje też nierasowe ,zwykłe małe otoczaki kupione w żwirowni ( w ilości dużejjjjjjjj) Upodobanie do zestawień kolorystycznych wzięło się z tego że na początku miało nie być prawie w ogóle bylin a różach nawet wtedy nie myślałam i kolorowe liściaki miały być taką alternatywą. Jak sięgam pamięcią to jakoś w tedy straszne skromnie myślałam :;230
Teraz nie wyobrażam sobie ogrodu bez hortensji, róż, liliowców, szałwii lawendy itp
Róże oczywiście kopczykuję, wymaga to trochę gimnastyki ale każdy wysiłek jest tego wart. Jesienią odsuwam na bok kamyki i tworzę kopce z ziemi a wiosną powtarzam czynność tylko w odwrotną stronę. I muszę ci przyznać, że o wiele łatwiej wyczyścić kamyki z nieczystości- starych liści zbędnej ziemi ( pod warunkiem że masz odkurzacz) niż np z kory.
Jeśli chciałabyś szałwię to mogę się podzielić w tamtym roku wyrzucałam do kompostownika.

Justi na Baronesse namawiam, myślę że powinnaś znaleźć na nią miejsce, warto. Cheppendale tnę jak rabatówkę. U mnie nie jest zbytnio wysoka, ale jakoś nie mam do niej o to żalu. Ja mam takie dziwne upodobania, że lubię jak róża jest niska ale za to musi obficie kwitnąć i mieć ładny zwarty krzew. Podobnie jak ty kupuję po kilka sztuk, żeby były widoczne. U mnie wiosny również jeszcze nie czuć, tylko krokusy delikatnie pokazały pączki. W nocy są jeszcze przymrozki więc nagłego szaleństwa jeszcze nie będzie.

Sylwio-w pewnym momencie zdałam sobie sprawę z granic własnych możliwości. Więcej róż to więcej pracy. Róża to wymagająca roślina i żeby wyglądała dobrze trzeba o nią dbać przez cały sezon. Ja chcę również znaleźć czas by móc się cieszyć swoim ogrodem. Zaspokoiłam swoje największe chciejstwa, zebrałam róże z których jestem bardzo zadowolona. Jestem na etapie gdzie nie zależy mi już na ilości odmian, lecz na wyglądzie i zdrowotności róż.
Ale nie oznacza to że nic nie będę kupowała. Teraz kolej na azalie i jeszcze trochę małych iglaków do kolekcji
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Claire Marshall na razie wiele o niej nie powiem. Czekam z werdyktem na ten sezon. Jedno jest pewne ma wyrazisty kolor :;230
Obrazek Obrazek

i bardziej delikatna Clar Renaissance
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę przyznać po lekturze pierwszego wątku, że przemiana jaka nastąpiła wygląda na niemożliwą do zrealizowania w tak krótkim czasie. ;:215 Gdzieś wyczytałam, że marzy Ci się projektowanie ogrodów, myślę że jesteś do tego stworzona ;:63
Małgoś
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, jest możliwa, jest
Widziałm ogród w róznych fazach.
Monia jest pracowitą dziewczynką :D
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Moniczko, gdyby nie żwirownia, którą mam dość blisko i przemiły pan, który czyści tam taśmę z otoczaków, nie byłoby u mnie tyle kamienia. Pan jest rewelacyjny :wink: daję mu na flaszkę i tonę kamienia mogę władować na auto - i tu jest minus, bo muszę to zrobić sama. Pan się cieszy, że będzie miał wesoły wieczór. W tym roku muszę się tam koniecznie znowu wybrać. Właśnie się zabieram do przerobienia rabaty pod płotem (teraz rosną tam rządkiem tuje, a ma być żywopłot iglasto-liściasty). W żwirku,oczywiście. :wink:
Z kolorami u mnie jest podobnie, choć ja kupowałam zamiast liściaków byliny (które po 2 latach szlag trafił). EM strasznie protestował przeciwko liściakom, u niego rację bytu miały tylko omoriki ;:306 . Przed różami zapierałam się "ręcami i nogami". A teraz i mnie dopadła ta choroba, ale jaka pachnąca i piękna. Na szczęście z eMem udało się dojść do porozumienia, skoro i tak wszystko w ogrodzie robię sama, to sadzę co chcę. Śmieję się, bo eM czasami myśli, że go nie widzę i wącha róże, a nawet kilka razy pstryknął fotkę, żebym zobaczyła jak cudnie się liście przebarwiły.
Kochana jeśli miałabyś wyrzucać szałwię lub tym podobne to melduję,że przyjmę w każdej ilości.
Kurcze,czytam o Baronesse - chciałam zamówić,ale w końcu padło na inne. Gdyby nie trudności finansowe też najchętniej kupiłabym po kilka sztuk jednego gatunku, ale cieszę się z każdego krzaczka. Mam nadzieję, że one nie zawsze będą takie małe. Kiedyś urosną,prawda?
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Oj Monisiu, Monisiu..... jesteś urocza..... po azaliach i małych iglaczkach to jeszcze szczepione na pniu się wciśnie.... :;230
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Sylwia- szczepione na pniu są pod hasłem małe iglaczki :;230
Nela ale masz fajnie z tą żwirownią blisko i za butelkę wódki. Moje niestety trochę droższe i zawsze mam nie mały problem z transportem. Podobnie jak ty z bylinami sobie nie radzę zostały te które dały radę w ciężkiej gliniastej ziemi.Szałwia jest tego przykładem rozrasta się jak zielsko a natomiast np przetaczniki jedna wielka tragedia.
M na całe szczęście do rabat się nie wtrąca ale muszę przestrzegać dwóch zasad, ma być wygodnie do koszenia i nie mogę uszczuplać im miejsca do grania w piłkę. A ogólnie mam przyzwolenie do zmniejszania trawnika bo to wtedy mniej koszenia :D A i nie lubi RH.
Merymg, Margo ja też się dziwiłam, jak oglądałam zdjęcia ale trochę czasu jednak minęło to już 4 lata jak ciągle powiększam rabaty i wprowadzam ulepszenia. No cóż robota po prostu mnie kocha i to chyba ze wzajemnością :;230
A projektowanie wciąż zostaje w sferze marzeń, brak odwagi i czasu
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Nie ma się co bać,bierz sprawę w swoje ręce ;:65 Chyba, że masz w miarę pewną i finansowo na + pracę.
Małgoś
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Monisiu i ja popieram, myślę że byś wyśmienicie sobie dała radę......a ile byś radości sobie sprawiła i osobom którym byś projektowała.... Jeszcze masz czas na zmiany, chyba że lubisz swoja pracę i widzisz się w niej przez następne lata.... Bo ja własnie zaczęłam pracę w papierologii i już widzę że to nie jest to co chciałabym robić bo też mnie ciągnie ku zieleni, ku pięknie, ku tworzeniu..... ale gdzie mi do Ciebie......
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny pracę mam w miarę pewną, finansowo raczej też nie najgorzej ale to co robię od kilku miesięcy nie sprawia mi przyjemności. Wracam zmęczona, zestresowana co niezbyt dobrze wpływa na moją rodzinę. Podjęcie decyzji o rozpoczęciu studiów to dodanie sobie kolejnych obowiązków i mniej czasu dla dzieci, które są w wieku szkolnym i wymagają sporej uwagi.Na razie jest to trudne do wykonania ale nie mówię nie i może kiedyś przy bardziej sprzyjających warunkach się zdecyduję, a na razie będę praktykowała na swoim ogrodzie.

Degenhard
Obrazek Obrazek

Eden Rose

Obrazek Obrazek

Eglantyne
Obrazek Obrazek

Elfrid
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

:wit Witaj niedzielnie, takich widoczków nam trzeba!
Myślę, że myślałabym podobnie. Niestety, posiadanie dzieci w tym wieku no i trudności na rynku pracy warunkują podejmowanie decyzji rozsądnych. Ale nie zapominaj zupełnie o swoich marzeniach ;:170
W pewnym sensie praca nakręca Cię do kolejnych odstresowujących działań w ogrodzie a on na tym tylko zyskuje. ;:4
Małgoś
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Prawdę powiedziawszy mam podobnie. Praca w miarę pewna, ale wracam do domu w coraz gorszych nastrojach, poziom frustracji sięga granic niewyobrażalnych dla mnie. Na szczęście jest łopata i mogę się wyżyć robiąc nową rabatę. Dobrze, że mamy te ogrody i miejsce gdzie można się odstresować, gdyby nie to, aż strach pomyśleć kim byśmy się stały! Degenhart bardzo by mi pasowała na skarpie, czekam na przesyłkę z pustaczkami, ale tej w paczce nie znajdę ;:185 Może w przyszłym roku... ;:224
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Małgoś to nie do końca tak działa. Stresująca praca , siedzenie po godzinach nie wpływa korzystnie na mój ogród. To nie jest czynnik który mnie motywuje. Od zawsze lubiłam coś tworzyć- ozdoby z masy solnej , malowanie na szkle , przyozdabianie potraw , stołów , decoupage i teraz ogród. Może moje działania nie są perfekcyjne ale czerpię z tego przyjemność. A z pracy zawodowej niestety nie. Wcześniej pomagała łopata, ale odkąd dostałam awans i praca zaczęła wkraczać w moje życie prywatne przestało to być takie proste. Ogród jest lekiem na całe zło i nie podoba mi się to że przez pracę zawodową mam tego leku coraz mniej.
Pewnie pomyślisz że tym bardziej powinnam coś zmienić ale gdyby było to takie łatwe pewnie bym to już dawno zrobiła

Nelu na skrapę polecam również Knirpsa albo Roxy

Flamentanz

Obrazek Obrazek

Ghita Renaissance

Obrazek Obrazek

Garden of Roses to kolejna róża do której nie mam zastrzeżeń Jest na liście moich ;:167

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

;:196 Rozumiem Cię aż nadto, i życzę jak najmniej stresu w pracy.
A teraz szybka zmiana tematu. Jak wiosna w Twoim ogrodzie? U mnie kwitną krokusy i kosaćce syberyjskie, a w domu kompozycje z białymi hiacyntami i druga z stokrotkami.
To dla Ciebie
Obrazek
;:114
ps. Zdjęcie oczywiście usuń/ jeśli w ogóle weszło/
Małgoś
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Teraz patrząc na Twoją Garden of Rosses zastanawiam się, czy to przypadkiem nie moja nn

Obrazek

Też jestem nią zachwycona, ale w tym roku mi niestety coś źle przezimowała. Wstawiłam zdjęcia u siebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”