Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Post »

Henryku, pisałeś kiedyś, że jeśli naoglądam się tu na forum hoji, to zauroczę się na tyle, że zmienię co do nich zdanie. Mam nadzieję, że się nie narażę tu nikomu, ale nawet po Twojej prezentacji wciąż nie widzę w tych roślinkach niczego nadzwyczajnego. Kaktusy jednak bez porównania piękniejsze :)
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sokolica pisze:..Mam nadzieję, że się nie narażę tu nikomu, ale..wciąż nie widzę w tych roślinkach niczego nadzwyczajnego..
I takie podejście tez jak najbardziej słuszne, bez narażania się :wink: Ja np podziwiam często haworcje, skądinąd przecież tak pięknie uchwycone przez Henryka obiektyw..- a nie dążę do zdobycia ani jednej sztuki. Czasem , wydaje mi się, sztuką jest zachwycić się i uszanować czyjeś zamiłowanie. A jeśli przy tym zgłębi się nieco wiedzy.. Ot, chyba sedno tego FO :uszy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Od każdej reguły są odstępstwa.

A mnie się podobają różne rośliny - nawet nie rodzaje w kaktusach ale rośliny szeroko określane. Stąd u mnie w kolekcji różności. Było by jeszcze więcej ale brak miejsca mnie hamuje. :wink:

Hoje traktuję jako rośliny domowe, pokojowe. Ponieważ w domu nie mam ani jednego kaktusa czymś muszę się zajmować np. w zimie. A to prześliczne choć w części kapryśne rośliny.

Nikogo do niczego na siłę nie namawiam - po prostu pokazuję co u mnie rośnie. Każdemu się co innego podoba i co innego podziwia i komentuje. Ot, jak w tym przysłowiu "Jednemu podobają się ogórki a drugiemu ogrodnika córki". :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Henryku dobre przysłowie . :uszy

Ot, jak w tym przysłowiu "Jednemu podobają się ogórki a drugiemu ogrodnika córki". :lol:
U mnie jest tak samo ,każdy ma to co lubi i kocha .Ja mam fiołki ,córa kaktusy a M hoje . Jeszcze się o miejsca dla roślin nie pozabijaliśmy. :;230

Choć ostatnio u nas wojna o kompa jest, bo córa lubi u Henryka przesiadywać i kaktusy podziwiać ,jeszcze zwabiła tate bo Pan Henryk też ma Hoje . :tan

I jak tu być sprawiedliwym :?:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereso - bardzo miło mi gościć u siebie tak znamienitych gości! ;:180

Postaram się nie zawieść i coś ze swoich roślin sukcesywnie pokazywać chociaż czas zimowy temu nie sprzyja. Na szczęście przewidująco zrobiłem trochę więcej fotek to może z biedą do wiosny wystarczą... :wink:
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

hen_s-Jak tak sobie popatrzyłam na te Twoje cudeńka ,to jakoś tak źle się poczułam(diagnoza -nowa choroba się szykuje) ;:108
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja myślałam,że tu są same kaktusy(które oczywiście też są imponujące ;:108 )
a tu takie piękne hoje.
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witaj Henryku.
Ja mam podobnie jak Ty.Wprawdzie moimi ukochanymi roślinami są hoje,ale u mnie jest i innych kwiatów pełno.Pewnie nie zdecydowałabym się ograniczyć tylko do jednego gatunku,bo wszystkie rośliny są przepiękne :)
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Ja niestety jestem nadopiekuńcza i moje roślinki często przelewam więc kaktusy i skulenty u mnie śię średnio mają ale lubie je podziwiać u innych, za to mam chrapke na stworzenie takiej kolekcji hoi jaką tutaj widzę ;:108 ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Heniu, cofnęłam się do fotki z kwitnącymi kaktusami ustawionymi razem. Cóż za piękny widok. Zauważyłam, że kwitną przede wszystkim w dwóch kolorach: żółym i czerwonym. A może się mylę? Może są rozmaite barwy, tylko akurat tak je ustawiłeś? Widuję w marketach kwitnące kaktusy i też raczej te dwa kolory.
A skoro już mowa o handlu, to niedawno widziałam kaktusy z pomalowanymi igłami. Jak dla mnie... obrzydlistwo. :x
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (APe) - takich chorób nigdy za wiele. :wink:
Aniu (chan-dzia) - cieszę się, że znalazłaś u mnie coś dla siebie. :)
Aga - ja sam nigdy nie mogłem zdecydować które rośliny to te ulubione - stąd różne rosną u mnie.
Dominika - kaktusy czy typowe sukulenty źle znoszą naszą nadopiekuńczość. Trzeba o tym pamiętać i zapewnić im minimum tego co potrzebują. Sukces - murowny! ;:108
A hoji teraz wszędzie dużo i można wnet stworzyć ładną kolekcję. To nie to samo co kilka lat temu, wtedy ładna carnosa uchodziła za super roślinkę. :wink:
Wandziu - takie praktyki jak te o których piszesz częste - szczególnie przed Świętami. Nieraz o tym dyskutowaliśmy i BARDZO ganimy takie zachowania ale... nie mamy na to wpływu. Najlepiej było by, gdyby nikt takich brzydactw nie kupował to handlowcy wnet by się odzwyczaili. Masz rację - to obrzydlistwo! :x
cofnęłam się do fotki z kwitnącymi kaktusami ustawionymi razem. Cóż za piękny widok. Zauważyłam, że kwitną przede wszystkim w dwóch kolorach: żółym i czerwonym. A może się mylę?
Tak naprawdę kaktusy kwitną w najróżniejszych barwach. Prócz czerni i niebieskiego są wszystkie inne, natomiast prawdą jest, że parodie (a te są na zdjęciu o którym wspominasz) kwiaty mają najczęściej w tych dwu kolorach i ich pochodnych. Niewiele na tym tracą, bo i tak piękne. :)
Na dowód tego fotki :

Parodia microsperma fa. rigidissima
Obrazek

Parodia microsprma var. macrancistra
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Rzeczywiście przepiękne. Zauważyłam, że w środeczku mają taką wyższą kępkę pręcików, a niżej mnóstwo niższych (pylników chyba :oops: ). No a poza tym, kilka kwiatów na główce, a nie jeden :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

przyznaj się - pokazałeś abym ślinotoku na klawiaturę dostała co??? ;:14 ;:152 ;:152 ;:152
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

W środku kwiatka jest słupek, na który powinien dostać się pyłek, by doszło do zapylenia :idea: Dookoła słupka, niżej są pręciki z pyłkiem. Poniżej nieco większe zbliżenie kwiatka parodii:

Obrazek
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tomku, ta kępka to słupek :?: Uczyłam się kiedyś, że słupek jest jeden. :wink: