Ogródkowy galimatias Mirki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy galimatias Mirki cz2

Post »

Haha Leszku aleś Ty spostrzegawczy.Fajnie tak spotkać kogoś ze swojej miejscowości na forum.
Oczywiście piszę tutaj o Was. ;:63
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Leszku :wit :wit no pewnie , że łatwo się zorientować , Bielsk to nie metropolia :;230 :;230 pierwiosnki jak najbardziej do podziału ;:108 ;:108

Iwonko masz rację ogólnie nie za dużo podlasiaków / podlasian :?: :!: na forum
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05

Post »

Tak, to prawda, nas podlasiaków nie ma za dużo na forach, a szkoda. bo ogrody u nas ludziska mają duże tylko jakoś zagospodarowanie im nie bardzo idzie ze względy na swoją mentalność chyba. Nie wszyscy oczywiście. Inną sprawą jest także dostępność materiału ogrodniczego - zwyczajnie nie ma gdzie kupić coś fajnego, a to co jest oferowane na ryneczku wiosną i w marketach czy tych pożal się Boże ogrodniczych to zwykły standard ten sam od kilku lat. Do dobrego działy ogrodniczego mamy ponad 70km a ceny tam prawie jak w Warszawie.
Ja ostatnio składam zamówienia konkretne u jednej pani ale i ona nie ma możliwości zdobycia materiału jako właściciel sklepu ogrodniczego. bo w hurtowniach nie ma. Więc dla nas zostaje praktycznie alledrogo i wymiany na forach, a tu z kolei nie ma nas podlasiaków ze względu na swoją mentalność. I tak to wygląda.
Dlatego ja bardzo się cieszę że znalazłem na forum koleżankę "po fachu" i będę mógł zdobyć prymulki. ;:196
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku ale jak na ironię moje prymulki wszystkie co do jednej z bielskiego ryneczku :wink: :wink: :wink:
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku ja myślę że nie każdy ma po prostu zainteresowania ogrodnicze.......Mój M np.Wcale mi się nie wtrąca do spraw ogrodu-ale chętnie pomaga i jest zachwycony tym co jest.........Materiał nie koniecznie jest potrzebny ten ze sklepów.Ja często improwizuję jeśli się da.....Np skalniak jest obstawiony,wyciętymi z podkładów kołeczkami.........M marudził"jak to będzie wyglądać"Do czasu końcowego efektu :heja Kamienie zbierane często przy drogach i polach...Kora z tartaku za grosze prawie.....Drzewka na początek te tańsze,a z czasem można sobie pozwolić na ciekawsze eksponaty...............Nie od razu Rzym zbudowali..............Myślę że najważniejsze są chęci.Ale jak ktoś tego nie lubi to siłą nie zmusi............;:224 ..........Chociaż moja sąsiadka kwiatów nie lubi.I jak sama się przyznała"nie chce mieć najbrzydszego ogrodu" i to ją zmobilizowało. :;230
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Tak, nie każdy musi mieć zainteresowania ogrodnicze. Ale w naszej okolicy jest zazwyczaj przyjęte że jak jest kawałek wolnego to trzeba zaraz jabłonie i grusze sadzić kosząc pod nimi trawę, bo kwiatki to wzdłuż płotu mają rosnąć.
Jeżeli chodzi o materiały "techniczne" to jest trochę lepiej niż z materiałem "rosnącym". Chociaż skalniak to ma być okrągły, tylko z kamieni i iglaków, tudzież płożących roślin zimozielonych. Sam w tym roku będę robił skalniak na działce i zamierzam do tego celu użyć drewnianych kołków - nie poddam się ogólnym trendom :lol:
"Nie od razu Rzym zbudowano" - z tym też się zgadzam, ale jak idę do niby najlepszego ogrodniczego w mieście i pytam czy mają biostymulator a pani wciska mi mikoryzę to chyba coś nie halo z obsługą i wiedzą sprzedającego. Jak pytam czy w sprzedaży mają Oczar japoński to pytają mnie do czego to się stosuje. Nawet ciekawych odmian funkii nie ma gdzie u nas kupić. "A floksy nie wystarczą? Po co więcej?" - ot i takie zaopatrzenie w naszych sklepach - standardowe. W marketach szybciej coś nowego się znajdzie u nas.

Mireczko (a może powinienem pani Mirko ;:88 ) to miałaś szczęście że trafiłaś na prymule na ryneczku bo ja nigdy nie mogłem trafić.
Nie zauważyłem clematisa na Twoich zdjęciach więc w zamian zaoferuję Ci sadzonkę NN. Zimuje teraz w domku na działce więc nie powinna zmarznąć.
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku sorki ale się uśmiałam z tych Twoich opowieści.Raczej takich problemów nie miałam w sklepie.......A co do kołeczków to miałam kilka takich okrągłych sosnowych i te nie zdały rezultatu.Tylko te z podkładów są mocne i nie gniją.Najlepsze są te impregnowane jednak.

Przepraszam Mireczko że tu sobie tak pisze w Twoim wątku.Już Nie zaśmiecam. :oops:
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku całe życie Mireczko :;230 :;230 w związku z tym przypomina mi się znajoma , która na pytanie o zbliżające się urodziny ( o których sama wspomniała ) - odpowiada 18-ste ............... i cóż z tego , że drugi raz :;230 :;230

Prymulkami podzielę się chętnie , bo one rosną szybko i mam problem ( a szkoda wyrzucić ) Klematisy mam trzy Warszawską Nike , Nelly Mooser i bylinowy NN ( kwitnie bordowo ) Leszku ja nie mam gdzie sadzic Ty dobrze znasz realia Bielska i te maciupkie podwórka wokół domów , ja mam zapchane po sufit .

Co do naszych ogrodniczych to masz rację , z nowości nic , funkie w kapersach ;:14 ;:14 ( w zeszłym roku zrobiłam zakup kontrolowany - wyrosła jedna i ta sama odmiana - a cóż to miało być ho ho ) Jak pytam o jakieś rośliny to widzę rozbiegany wzrok i uciekające oczy sprzedawców , a zapytałam się czy jest możliwość sprowadzenia żurawek , to pani w sklepie była bardzo zdziwiona , że są jakieś odmiany.

Nawet targi w Szepietowie schodzą na psy ( chociaż przyznam , że zeszłowoczne jesienne miło mnie zaskoczyły )

Iwonko proszę pisz , doszkolę się przy okazji ;:108
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko to chyba raczej ja tutaj wpadnę czasami po poradę. ;:224
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Na jesiennych targach nigdy nie byłem. Zawsze jeżdżę na wystawę zwierząt hodowlanych w ostatni weekend czerwca. Można sporo kupić za odpowiednią cenę - w ubiegłym roku furrorę robiły liliowce - można było nabyć naprawdę oryginalne kolory od śnieżnobiałych po praktycznie czarne. Tylko ja wtedy jeszcze działki nie miałem. Iglaki też są bardzi ciekawe tylko ceny nie ciekawe :)
Polecam pojechać w czerwcu bo i z domowych jest w czym wybierać.
Tu można podejrzeć kilka zdjęć na szybko robionych:
http://www.floraforum.eu/floraforum/ind ... pic=8514.0 - mam nadzieje że przez podanie linku nie naruszam żadnych zasad :)
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To przypminająco jesienią było tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No niestety niewyraźnie widać ceny :;230 Czy odmianowe jeżówki były po 12 zł ;:111
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A i owszem 12- 15 zł , najdroższa 24 zł I są u mnie w ogrodzie i trzymam kciuki , żeby przeżyły , bo sadzone były i za parę dni był mróz :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzymam kciuki Mireczko ;:196
Zamówiłam kilka w tym roku od asiagaw na allegro i też mam nadzieję, na ładne kwitnienie.
W jednej z naszych objazdowych szkółek wszystkie po ponad 20 zł, więc cykałam po jednej i kupiłam dwie :;230 Ciekawe, jak przezimują w naszych warunkach?
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja wtedy na jesieni kupiłam sporo :
- Coral Reef,
-Cocout Lime,
- Hot Lava,
- Maui Sunsire
- Tiki Torch,
- Tomato Soup,
- Withe Double i tak chciałbym aby przezimowały

A teraz zamówiłam we Florini coś z serii Secret i jeszcze jakąś ( ale kajet gdzieś wcięło) i chyba gdzieś coś jeszcze , muszę poszukać ;:132 ;:132
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”