Nowy ogród Jacka 2010
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku piękne kwiaty a krasnokwiat wyjątkowy. Duże krzaki lobelii niebieskiej, moja niestety nie przezimowała pomimo, że była okryta na zimę, żałuję że jej nie mam bo była ładna.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko
Moje lobelie pod ubiegłorcznym śniegiem dobrze zimowały, tylko czerwona wypadła ale chyba z innej przyczyny. Teraz czekam na kwitnienie jasnoniebieskiej, która po deszczach zrobiła się ładna 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Jacku!
Piękne te liliowe pysznogłówki! I floksów widzę też sporo u Ciebie. Ciekawe, wszyscy kochają floksy
Możesz się pochwalić pięknymi, kolorowymi rabatami. Lobelia ślicznie kwitnie
A u mnie ta niebieska w zeszłym roku malutka, a kwitła. Teraz trochę urosła, nabrała masy, ale kwitnąć jakoś nie chce
Może ona jest późna i kwitnie w sierpniu? ...
Chciałam Ci sie pochwalić, że zakwitły u mnie Twoje słoneczniczki - oba! I oba śliczne
Tylko ta malutka roślinka, której nazwa w tej chwili mi uleciała, niestety umarła
Z początku trochę chorowała, a potem susza ją wykończyła, jak mnie nie było. M podlewał, ale dla takiego maleństwa raz na dwa dni przy takich upałach nie wystarczyło.
Piękne te liliowe pysznogłówki! I floksów widzę też sporo u Ciebie. Ciekawe, wszyscy kochają floksy

Możesz się pochwalić pięknymi, kolorowymi rabatami. Lobelia ślicznie kwitnie

A u mnie ta niebieska w zeszłym roku malutka, a kwitła. Teraz trochę urosła, nabrała masy, ale kwitnąć jakoś nie chce

Chciałam Ci sie pochwalić, że zakwitły u mnie Twoje słoneczniczki - oba! I oba śliczne

Tylko ta malutka roślinka, której nazwa w tej chwili mi uleciała, niestety umarła

- JacekP
Iza, witam Cię
Dziękuję za przemiłe słowa
A ja wciąż widzę tylko chwasty i niezrobione prace. I tak próbuję dogonić zaległości a one wciąż pół metra przede mną
Ale czasem zdejmuję okulary z krytycznym filtrem i cieszę się swoim poletkiem
Lobelia wielka jest późna. U mnie też jeszcze nie kwitnie. Cieszę się, że u Ciebie rośnie, bo z niej pijaczka wielka
. Jak będziesz myślała o przesadzeniu jej, to koniecznie przy oczku. U mojej znajomej rośnie przy oczku z prędkością perzu
A floksy - ciekawe, czy rozpoznajesz Twoje dwa
Maleństwo ode mnie? Może o ostrogowca chodzi?

Lobelia wielka jest późna. U mnie też jeszcze nie kwitnie. Cieszę się, że u Ciebie rośnie, bo z niej pijaczka wielka

A floksy - ciekawe, czy rozpoznajesz Twoje dwa

Maleństwo ode mnie? Może o ostrogowca chodzi?
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Wykopałam ostatnio taką krwawnicę z pola, jak jechałam na niedzielną wycieczkę
Ale chyba nie przeżyje, a szkoda, bo bardzo mi się podoba

Ale chyba nie przeżyje, a szkoda, bo bardzo mi się podoba

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Tak, tak, o ostrogowcu pisałam!
Moje floksy?
Na zdjęciach, które pokazałeś widzę dwa, biały i jasnoróżowy, ale ... ja mam chyba ciemniejszy róż
nie, to za trudna zagadka
Stanowczo powinieneś częściej zdejmować owe okulary z krytycznym filtrem, bo przesłaniają Ci piękno Twojego ogrodu
Moje floksy?

Stanowczo powinieneś częściej zdejmować owe okulary z krytycznym filtrem, bo przesłaniają Ci piękno Twojego ogrodu

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Morzesz napisać parę słów o krasnokwiecie?
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Pierwszy raz widzę krasnokwiat ? imponujący. Gratuluję!
A mój nawet nie wylazł z ziemifela pisze:Pierwszy raz widzę krasnokwiat ? imponujący. Gratuluję!

Witaj Jacku, jak spaceruję po Twoim ogrodzie, to wracam myślami do czasów, jak mieszkałem na wsi. Jest to super uczucie, ponieważ super wspominam tamte lata.
Masz super kolorowo i mam nadzieję, że będzie mi dane już wkrótce zobaczyć to na żywo

Muszę podeptać trochę Twój trawnik

- JacekP
Witajcie
Po wczorajszej ulewie dziś znowu słońce na całego i ziemia aż paruje! Najważniejsze, że rośliny podlane, tym bardziej, że sporo przesadzałem.
Aniu, krwawnice lubią podmokłe tereny, o czym się przekonałem po przesadzeniu jej w moje bagienko
Czy na pewno widziałaś krwawnicę rózgowatą? Popularna jest zwłaszcza krwawnica pospolita ale może u Ciebie ta też rośnie
Iza-Chatte, gdybym nie był krytyczny wpadłbym w samozachwyt i nic bym nie robił w ogródku
Może faktycznie Twoich floksów nie widać za bardzo na tych zdjęciach ale są dwa - jeden intensywnie różowy i drugi biały z fioletowym oczkiem
Ostrogowce w tym roku marniutkie. To efekt nadmiaru wilgoci. Musisz poczekać aż się znowu rozsieją
Izaziem. Za wiele o krasnokwiecie nie wiem
roślina doniczkowa, cebulowa, ma mięsiste korzenie i co roku ją przesadzam do większej doniczki. Wytwarza palemkę liści przypominające minibananowce. Może gdybym go lepiej traktował, zakwitłby szybciej ale ja do doniczkowych nie mam serca więc wszystkie traktuję jednakowo.
Felu, dziękuję
Ja też go pierwszy raz widzę
Marcin, przecież sam mówisz, że u Ciebie jak na wsi
Ale tak na serio - cieszę się że mam sporą przestrzeń w obrębie i poza ogrodzeniem. Najbliższy sąsiad jakieś 200m, pola i ładny wiejski krajobraz za domem. No niestety przed domem ruchliwa ulica
Mój trawnik czeka na zdeptanie

Aniu, krwawnice lubią podmokłe tereny, o czym się przekonałem po przesadzeniu jej w moje bagienko

Iza-Chatte, gdybym nie był krytyczny wpadłbym w samozachwyt i nic bym nie robił w ogródku

Może faktycznie Twoich floksów nie widać za bardzo na tych zdjęciach ale są dwa - jeden intensywnie różowy i drugi biały z fioletowym oczkiem

Ostrogowce w tym roku marniutkie. To efekt nadmiaru wilgoci. Musisz poczekać aż się znowu rozsieją

Izaziem. Za wiele o krasnokwiecie nie wiem

Felu, dziękuję

Marcin, przecież sam mówisz, że u Ciebie jak na wsi

Mój trawnik czeka na zdeptanie

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Jacku, podobnie jak Ty lubię wiejskie przestrzenie. W wątku ?Francja znana i nieznana? ( wątek Wisienki) wkleiłam trochę zdjęć z bretońskiej wsi. Zapraszam Cię na spacer wśród pszenicznych i kukurydzianych łanów. 

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Piękne szerokie rabaty z fioletowymi plamami.
Bardzo ciekawa wysoka, fioletowa lobelia i delikatna krwawnica.
Pokażesz hiacyntowe ostróżki ?
Piękne szerokie rabaty z fioletowymi plamami.

Bardzo ciekawa wysoka, fioletowa lobelia i delikatna krwawnica.
Pokażesz hiacyntowe ostróżki ?

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Jacku przyszłam zobaczyć Krasnokwiat,ładny kolorek,mój był bardziej czerwony,i kwiatostan był w kształcie dużej kuli.
Calla biała z fioletową poświatą super
Ładny kolor lobelii taki inny niż ta,którą znam.
Calla biała z fioletową poświatą super

Ładny kolor lobelii taki inny niż ta,którą znam.
- JacekP
Felu, dzięki za zaproszenie
Kiedyś wieś traktowałem sielankowo; teraz jest dla mnie czymś realnym, czego doświadczam w codziennym życiu
Agnieszko, lobelia ładnie rośnie. Bym zapomniał o ostróżkach hiacyntowych
. A tak pięknie kwitły:

Halinko, mój krasnokwiat też w kształcie kuli, tylko wtedy jeszcze nie był w pełni rozwinięty
A kalijka wystrzeliła w górę wyjątkowo. Chyba dlatego, że musiała trochę powalczyć o światło

Agnieszko, lobelia ładnie rośnie. Bym zapomniał o ostróżkach hiacyntowych

Halinko, mój krasnokwiat też w kształcie kuli, tylko wtedy jeszcze nie był w pełni rozwinięty

A kalijka wystrzeliła w górę wyjątkowo. Chyba dlatego, że musiała trochę powalczyć o światło

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku śliczne te ostróżki , one są jednoroczne ?
Genia
Genia