Parapecik na zielono

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Parapecik na zielono

Post »

Na moim nowym balkonie jeszcze nic nie ma.
To znaczy...coś tam jest ale to dopiero wstęp do przygody.
Głównie jest... ziemia.
Która obecnie szykuje się na wiosenną pracę na pełnych obrotach.
A w tym pomagają mi one :

Obrazek

Wróciłam do dżdżownic w doniczkach.
Po spróbowaniu całej gamy chemii i zabiciu całego życia w donicach poniosłam taką porażkę i najadłam się tyle frustracji że postanowiłam wrócić do tego od czego zaczęłam czyli uprawy z użyciem metod naturalnych, ekologicznych i zgodnych z naturą. Tak chciałabym własnie prowadzić mój ogród i balkon wspominając dawne dobre czasy kiedy zamiast starać się być idealną to po prostu cieszyłam się z każdego zielonego listka.
Dlatego od nowa zaprosiłam robactwo które mi przerabia odpadki na kompost a ja potem to wykorzystuję.
Na razie jest tego mało, chociażby dlatego że obudziłam się z tym na jesień i wiedziałam że będzie konieczne zabranie towarzystwa do domu na zimę. Więc póki co to takie drobne zastartowanie ale wiosną planuję uruchomić przerób we wszystkich doniczkach.
Muszę je tylko naszykować odpowiednio,a dopiero kompletuję mój balkonowy zestaw.

Doniczki to również zbiór z odzysku.
Mam też już dwa zdobyczne kwiatki, które na pewno staną się częścią mojej nowej przygody.
Jak większość moich roślin to zdobycze z odrzutu - to kwiaty które wyleciały przez okno czy które znalazłam w smietnikowej wiacie.
Na przykład to maleństwo które znalazłam kilka miesięcy temu na stercie pod śmietnikiem:(
To był wtedy taki strzępek przygniły przy samej ziemi . Prawdę mówiąc wtedy nawet nie wiedziałam co to jest. Dopiero jak zaczęło trochę odrastać to się zorientowałam że to kalanchoe. Wyrosła pięknie, prawdę mówiąc nie spodziewałam się ❤️

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parapecik na zielono

Post »

Naprawdę :shock: mnie zszokowałaś Foxowa bo pamiętam jaką miałaś awersję do robactwa oraz jak obrzydliwe były moje wały kompostowe dla ciebie i dopytywałaś czy mam tam robactwo ;:306 i wyglądało że nigdy się nie przekonasz do naturalnego wytwarzania ziemi. Nawet mnie przebiłaś teraz muszę stwierdzić bo ja nie odważyłam się jeszcze na to co ty masz w doniczkach :D Polecam też robić gnojówkę z pokrzyw do używania na początku wegetacji oraz z żywokostu potem ponieważ ma więcej potasu. Ale trzeba mieć odosobnione miejsce bo niestety zapach nie jest za miły jak sie wytwarza to. Powodzenia!!! ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”