Miło mi powitać Was Wszystkie po urlopie

Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin

W dzisiejszym pourlopowym poście kilka zielonych pamiątek przywiezionych z marketów napotkanych po drodze w czasie urlopowych auto-wędrówek oraz postępy paru moich podopiecznych z parapetów poczynione pod moją nieobecność.
Od jakiegoś już czasu sansewieria krasnolud pojawia się raz po raz w moim wątku i jak jej nie przypominać,skoro czyni kolejne postępy.
Rozszalała się na całego i wypuściła znowu kolejny jedenasty już liść

rolę podpórki bo w sumie cała sansewieria waży coraz więcej i gdyby nie ten jeden z tyłu przewróciła by się razem z doniczką

Młode,ukorzenione pędy pokrzywek przesadzone do doniczek przed urlopem sporo podrosły-to już małe drzewka cieszące oko.
Begonia Masona - Begonia Masoniana
Zwróciła na siebie uwagę w centrum ogrodniczym swoimi ciekawie wybarwionymi liśćmi układającymi się w ciekawy symetryczny wzór.

Pieprzówka pstra - Peperomia variegata
Hodowana przeze mnie przez kilka lat zniknęła pewnego dnia z moich parapetów żeby zdobić okna naszych znajomych i przyjaciół.
Bardzo ciekawa kolorystycznie,dekoracyjna za którą znów zatęskniłem,łatwa w uprawie pod warunkiem,że będziemy wodę lac na spodek bo inaczej jej korzenie zgniją.Na zdjęciach bardzo młode jeszcze chyba tyle co ukorzenione pędy.

Sansewieria wężownica gwinejska 'miniaturowa' - Sansevieria trifasciata 'minima'
Również młoda roślinka,która mam nadzieję przyjęła się już i będzie zdrowo rosła,czego nie mogę napisać o mojej pierwszej przed laty,która niestety po pół roku zakończyła wegetację

Sansewieria cylindryczna 'krasnolud' - Sansevieria cylindrica 'Boncellensis
Jak wyżej wspomniałem mój krasnolud nie ma umiaru w wypuszczaniu liści-wychodzi kolejny jedenasty mimo,że wypuścił trzy młode odrosty-chyba mu u mnie za dobrze się wiedzie?

Pokrzywka - Coleus
Ukorzenione i posadzone do podłoża jeszcze przed urlopem przyjęły się i zdrowo sobie rosną przybierając kolory matecznych pokrzywek,które zdobią już parapety naszych przyjaciół bo na naszych już dawno się nie mieściły.

Zapraszam do odwiedzin i raz jeszcze pozdrawiam