Irysy, które pokazałaś - przepiękne! Będę chętna na nadwyżki

U mnie przywrotniki nigdy nie chorowały na choroby grzybowecyma2704 pisze:Moniko te niebieskości z pąkami piwonii prześliczne i jeszcze różowe orliki w tle.Przywrotnik teraz wyjątkowo piękny,
też się z nim przeprosiłam i znowu sadzę, choć choroba grzybowa pewnie już się czai.
Fioletowe irysy syberyjskie pięknie w słońcu pokazałaś.
Donica z surfinią cudna, moje białe przypaliło słońce, chyba za wcześnie wystawiłam.
Werbenę sadziłam na nowe miejsca w ubiegłym tygodniu, wydaje mi się, że mniejsza lepiej znosi przesadzanie.
IzabelaS pisze:Moniko, witaj wśród irysów. Zawsze, gdy spoglądam na takie piękności, chce mi się płakać. Co irys w sobie ma takiego, że wzrusza? U mnie też kwitną stare odmiany, moje ulubione, i nie wyobrażam sobie nie mieć ich w ogrodzie. Zapraszam do siebie na irysowe ścieżki.
Fogbound jest piękny i ma bardzo duże kwiaty. Jest podobny do Spring Shower, ale różnią się kolorem bródkiElwi pisze:Fakt, że cudownemam dużo nowych kwitnień, które są dopiero drugi sezon w moim ogrodzie - cudowne olbrzymie kwiatySzczególnie Fogbound
![]()
Drugi sezon? W pierwszym nie kwitły? U mnie żaden z ubiegłorocznych nasadzeń nie zakwitnieA tak na to liczyłam
![]()
Moni, kiedy Ty wymurowałaś ten mur z ozdobnym ujęciem wody? Chyba go wcześniej nie widziałam... Piękny! konsekwentnie realizujesz koncepcję ogrodu angielskiego, a to mi się bardzo podoba
Tak, pachną irysowoPashmina pisze:Monika, ależ masz kosaćcowe cudności, czy te nowości pachną ?
Tak, przywrotniki z kocimiętką. Wiem, że to nietypowe i dziwny pomysł, ale tak sobie wymyśliłam, że dobrze się zgra na obrzeżach i jestem zadowolona z efektu. W tym roku ładnie się rozrosły kocimiętki i wygląda to bardzo dobrze.Annes 77 pisze:Irysy cukierkowe,pięknePrzywrotnik z kocimiętką zestawiłaś?
Tak, moje przywrotniki rosną w pełnym słońcu, ale dają radę, choć podłoże mają kiepskie, bo nie kumuluje wody. Może to recepta na to, żeby nie chorowały na grzyba? Zawsze sa zdrowePEPSI pisze:Monia czy masz przewrotnika na słonecznej wystawie?
Ładne to zestawienie z kocimiętką.
I ładne te irysy. Chyba je zaczynam doceniać. Bo te niebieskie bardzo by mi pasowały.
Irysy TB to irysy wysokie. SDB to niskie pumilki (kwitną jako pierwsze wśród irysów).Edyta Maria pisze:Moniu, wybacz moje głupie pytanie, ale co oznacza nazwa irys TB lub jeszcze inne symbole?
Irysy, które pokazałaś - przepiękne! Będę chętna na nadwyżki
Ozdoby kupuje w Polsce, a niektóre zamawiałam u kowala - artystyKaszka pisze:Przepiękne ozdoby z terakoty i żeliwa i jakże dopasowane do każdego zakątka.Czy ozdoby te kupujesz w Polsce? Jestem pod wielkim urokiem Twojego ogrodu i cały czas powracam i oglądam..tak chyba wygląda raj Alaniu...
Pod Umbracullifferami będzie tylko trawkaApril pisze:Bardzo lubię do ciebie przychodzić. Podziwiam konsekwencję w nasadzeniach, jest tak elegancko![]()
Świetny pomysł z UmbraculiferamiFajnie wyglądają takie wysokie. To chyba nie było łatwe, żeby je zdobyć. A co planujesz pod nimi, jakoś nie znalazłam opisu, czy jeszcze nie pisałaś?
Jutro zrobię fotki, a póki co zostawiam gałązkęAga2016 pisze:Irysy TB różowe skradły moje sercejestem zauroczona ich wyglądem
, Moniś jeśli nie stanowi to problemu proszę o dodatkowe zdjęcia tych piękności
Nie tak krótko. Jeśli jest dużo odmian, w tym niskie, to łącznie kwitnienie trwa długo i można się nimi nacieszyćslimak900 pisze:Ależ masz tych irysów co jeden to piękniejszyszkoda tylko że tak krótko kwitną
Jesteś bardzo miła, ale do angielskich ogrodów daleko micyma2704 pisze:Moniczko angielskie ogrody do twojego się nie umywają.Wyjątkowo zestawiasz rośliny, harmonia niebiesko- zielono- żółta z widokiem na mur.
Jak miło, że znalazłaś miejsce na nowe irysy, będziemy podziwiać.
Bodziszek ma piękny kolor. Swoje przywrotniki po kwitnieniu potraktuję chemią, bo mam ich za dużo, żeby patrzeć, jak brzydną.
Spring Shower jest ślicznyaneczka1979 pisze:Moni i ja dołączę do grona miłośników Twoich obwódek z przywrotnika i kocimiętki.Cudownie to wygląda. Tak samo zauroczył mnie Spring Shower. Proszę o więcej iryskowych zdjęć.
![]()