Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Edyta Maria
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2015, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Moniu, wybacz moje głupie pytanie, ale co oznacza nazwa irys TB lub jeszcze inne symbole?
Irysy, które pokazałaś - przepiękne! Będę chętna na nadwyżki :-)
Edyta
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne ozdoby z terakoty i żeliwa i jakże dopasowane do każdego zakątka.Czy ozdoby te kupujesz w Polsce? Jestem pod wielkim urokiem Twojego ogrodu i cały czas powracam i oglądam..tak chyba wygląda raj Alaniu...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo lubię do ciebie przychodzić. Podziwiam konsekwencję w nasadzeniach, jest tak elegancko ;:333
Świetny pomysł z Umbraculiferami ;:333 Fajnie wyglądają takie wysokie. To chyba nie było łatwe, żeby je zdobyć. A co planujesz pod nimi, jakoś nie znalazłam opisu, czy jeszcze nie pisałaś?
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Irysy TB różowe skradły moje serce ;:167 jestem zauroczona ich wyglądem ;:166 , Moniś jeśli nie stanowi to problemu proszę o dodatkowe zdjęcia tych piękności ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:wit :wit :wit
Witam Was weekendowo :D
Dzisiejszy dzień spędziłam w całości nad pielęgnacją rabat - pielenie, wysypywanie obornika i kompostu - robota bez końca ;:130 W tym roku to już moje trzecie grubsze pielenie rabat. Udało mi się opanować zaledwie połowę rabaty przed murkiem, a druga połowa czeka na kolejny wolny czas, którego bardzo niewiele, ale w przyszłym tygodniu muszę się uporać z tą rabatą do końca.
Przy okazji pielenia zauważyłam, ze nie przezimowały mi zawilce, które częściowo to nowe, śliczne odmiany, a kilka starszych odmian miałam już takie piękne, rozrośnięte ;:145 Nie mam wcale ;:222 Muszę dokupić - one są takie piękne jesienią ;:224 Poza tym okazało się, że padła jedna młoda magnolia - nornica kopała tunele pod jej korzeniami.
Dzięki wypieleniu chwastów odkryłam też kilka ciasnych miejscówek dla mini irysków, które mają jeszcze mi nadejść. Całe szczęście, bo już się bałam, że nie będę miała gdzie ulokować.
Odwiedziłam też ogrodniczy i przywiozłam ładnego bodziszka - maleńka sadzonka o mocno fuksjowych kwiatach :D Może ktoś zna nazwę?
Obrazek

Moje ulubione, zwyczajne iryski - nie znam nazwy, nie mają dużych kwiatów, nie są falbaniaste, ale kwitną tak obficie, że i tak zwracają uwagę najbardziej z całej kolekcji irysów ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i piękne pozostałe

Spring Shower ;:167
Obrazek

Obrazek

Venetian Glass ;:167 ;:167
Obrazek
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Ależ masz tych irysów co jeden to piękniejszy ;:oj szkoda tylko że tak krótko kwitną
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniko te niebieskości z pąkami piwonii prześliczne i jeszcze różowe orliki w tle. ;:oj Przywrotnik teraz wyjątkowo piękny, ;:108 też się z nim przeprosiłam i znowu sadzę, choć choroba grzybowa pewnie już się czai. ;:174 Fioletowe irysy syberyjskie pięknie w słońcu pokazałaś. ;:138 Donica z surfinią cudna, moje białe przypaliło słońce, chyba za wcześnie wystawiłam. ;:223 Werbenę sadziłam na nowe miejsca w ubiegłym tygodniu, wydaje mi się, że mniejsza lepiej znosi przesadzanie.
U mnie przywrotniki nigdy nie chorowały na choroby grzybowe :D Wiem, że potrafi wyglądać brzydko, bo widziałam takiego chorego u znajomych. Byłam zdumiona, bo moje rosną ogromne i zdrowiuteńkie.
Jak tylko skończę porządki na rabatach, to werbenki pójdą do gruntu. Wiem, że najlepiej od razu do ziemi, bo w doniczkach rośliny się męczą, niestety. Postaram się jak najszybciej zapewnić im właściwe warunki ;:196 :wit

IzabelaS pisze:Moniko, witaj wśród irysów. Zawsze, gdy spoglądam na takie piękności, chce mi się płakać. Co irys w sobie ma takiego, że wzrusza? U mnie też kwitną stare odmiany, moje ulubione, i nie wyobrażam sobie nie mieć ich w ogrodzie. Zapraszam do siebie na irysowe ścieżki.
:wit ja mam sporo starych odmian, ale nie pozbywam się ich - chyba, że ewidentnie mi nie pasują kolorystycznie :wink: Lubię te stare odmiany, choć prawdę powiedziawszy przy tych pięknych falbaniastych odmianach o wielkich kwiatach, te staruszki wyglądają bardzo ubogo. Jedynie te fioletowe, drobne są ładne nawet w pobliżu tych wielkich. Mają fajny kolor, bardzo liczne kwiaty i tym zwracają uwagę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:
mam dużo nowych kwitnień, które są dopiero drugi sezon w moim ogrodzie - cudowne olbrzymie kwiaty
Fakt, że cudowne ;:167 Szczególnie Fogbound ;:215
Drugi sezon? W pierwszym nie kwitły? U mnie żaden z ubiegłorocznych nasadzeń nie zakwitnie ;:185 A tak na to liczyłam ;:145
Moni, kiedy Ty wymurowałaś ten mur z ozdobnym ujęciem wody? Chyba go wcześniej nie widziałam... Piękny! konsekwentnie realizujesz koncepcję ogrodu angielskiego, a to mi się bardzo podoba ;:215
Fogbound jest piękny i ma bardzo duże kwiaty. Jest podobny do Spring Shower, ale różnią się kolorem bródki :D
Mur jest już stary. W ubiegłym roku został nieco zmodyfikowany poprzez dodanie cegły. Zburzyliśmy część wejściową i przerobiliśmy na ceglaną. Doszły tez słupy na końcach i wypełnienie górą, żeby wyprostować górną linię ścian. Teraz wygląda lepiej i pasuje do reszty architektury - to było podstawowym celem.

Pashmina pisze:Monika, ależ masz kosaćcowe cudności, czy te nowości pachną ?
Tak, pachną irysowo ;:333

Annes 77 pisze:Irysy cukierkowe,piękne ;:108 Przywrotnik z kocimiętką zestawiłaś?
Tak, przywrotniki z kocimiętką. Wiem, że to nietypowe i dziwny pomysł, ale tak sobie wymyśliłam, że dobrze się zgra na obrzeżach i jestem zadowolona z efektu. W tym roku ładnie się rozrosły kocimiętki i wygląda to bardzo dobrze.

PEPSI pisze:Monia czy masz przewrotnika na słonecznej wystawie?
Ładne to zestawienie z kocimiętką.
I ładne te irysy. Chyba je zaczynam doceniać. Bo te niebieskie bardzo by mi pasowały. :wit
Tak, moje przywrotniki rosną w pełnym słońcu, ale dają radę, choć podłoże mają kiepskie, bo nie kumuluje wody. Może to recepta na to, żeby nie chorowały na grzyba? Zawsze sa zdrowe ;:333
Irysy są cudne! Ja mam bzika na ich punkcie ;:147
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko angielskie ogrody do twojego się nie umywają. ;:138 Wyjątkowo zestawiasz rośliny, harmonia niebiesko- zielono- żółta z widokiem na mur. ;:oj Jak miło, że znalazłaś miejsce na nowe irysy, będziemy podziwiać. ;:215 Bodziszek ma piękny kolor. Swoje przywrotniki po kwitnieniu potraktuję chemią, bo mam ich za dużo, żeby patrzeć, jak brzydną. ;:174
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyta Maria pisze:Moniu, wybacz moje głupie pytanie, ale co oznacza nazwa irys TB lub jeszcze inne symbole?
Irysy, które pokazałaś - przepiękne! Będę chętna na nadwyżki :-)
Irysy TB to irysy wysokie. SDB to niskie pumilki (kwitną jako pierwsze wśród irysów).
;:168
W sprawie nadwyżek pisz do mnie co Ci się podoba. Mam tylko po 1-2szt. ;:196

Kaszka pisze:Przepiękne ozdoby z terakoty i żeliwa i jakże dopasowane do każdego zakątka.Czy ozdoby te kupujesz w Polsce? Jestem pod wielkim urokiem Twojego ogrodu i cały czas powracam i oglądam..tak chyba wygląda raj Alaniu...
Ozdoby kupuje w Polsce, a niektóre zamawiałam u kowala - artysty :D Lubi e takie dekoracje ;:215

April pisze:Bardzo lubię do ciebie przychodzić. Podziwiam konsekwencję w nasadzeniach, jest tak elegancko ;:333
Świetny pomysł z Umbraculiferami ;:333 Fajnie wyglądają takie wysokie. To chyba nie było łatwe, żeby je zdobyć. A co planujesz pod nimi, jakoś nie znalazłam opisu, czy jeszcze nie pisałaś?
Pod Umbracullifferami będzie tylko trawka :D Zlikwidowaliśmy rabaty, które tam były po obu stronach i będą same drzewa. Brakowało mi drzew w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Irysy TB różowe skradły moje serce ;:167 jestem zauroczona ich wyglądem ;:166 , Moniś jeśli nie stanowi to problemu proszę o dodatkowe zdjęcia tych piękności ;:168
Jutro zrobię fotki, a póki co zostawiam gałązkę ;:196 To piękny irys o delikatnym, pastelowym kolorze.
Obrazek

slimak900 pisze:Ależ masz tych irysów co jeden to piękniejszy ;:oj szkoda tylko że tak krótko kwitną
Nie tak krótko. Jeśli jest dużo odmian, w tym niskie, to łącznie kwitnienie trwa długo i można się nimi nacieszyć :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniczko angielskie ogrody do twojego się nie umywają. ;:138 Wyjątkowo zestawiasz rośliny, harmonia niebiesko- zielono- żółta z widokiem na mur. ;:oj Jak miło, że znalazłaś miejsce na nowe irysy, będziemy podziwiać. ;:215 Bodziszek ma piękny kolor. Swoje przywrotniki po kwitnieniu potraktuję chemią, bo mam ich za dużo, żeby patrzeć, jak brzydną. ;:174
Jesteś bardzo miła, ale do angielskich ogrodów daleko mi ;:224 ;:131 Nie umiem tak komponować rabat, a przy tym ja tworząc rabaty nie kieruję się żadnymi zasadami, tylko własnymi pomysłami, co widać na przykładzie dziwnych zestawień jak np. kocimiętki z przywrotnikami, jak i wiele innych, które widać na rabatkach.
Zadbaj o oprysk przywrotników, jeśli to konieczne - to bardzo dekoracyjna roślina, więc szkoda, żeby straciła swoje walory.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni i ja dołączę do grona miłośników Twoich obwódek z przywrotnika i kocimiętki. ;:180 Cudownie to wygląda. Tak samo zauroczył mnie Spring Shower. Proszę o więcej iryskowych zdjęć. ;:65
;:196
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Monika, u ciebie jak zwykle wszystko piękne i dopasowane do całości ;:180 każdy kolejny irys, którego pokazujesz, wystawia moja silną wolę na próbę ;:124 ten różowy od ciebie ma już dwa rozwinięte kwiaty, a 3 pąki czekają jeszcze w kolejce do kwitnienia. Chodzę i go oglądam, a jak nie chodzę, to widzę go z okna sypialni ;:oj jest przepiękny, a jak się rozrośnie, to chyba przy nim zamieszkam :;230
Ula
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Moni i ja dołączę do grona miłośników Twoich obwódek z przywrotnika i kocimiętki. ;:180 Cudownie to wygląda. Tak samo zauroczył mnie Spring Shower. Proszę o więcej iryskowych zdjęć. ;:65
;:196
Spring Shower jest śliczny ;:167
Proszę więcej fotek, Aniu ;:196 :wit
Elizabeth Poldark
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Seakist
Obrazek

Obrazek

Venetian Glass
Obrazek