Irysy, które pokazałaś - przepiękne! Będę chętna na nadwyżki

Fajnie wyglądają takie wysokie. To chyba nie było łatwe, żeby je zdobyć. A co planujesz pod nimi, jakoś nie znalazłam opisu, czy jeszcze nie pisałaś?
  Fajnie wyglądają takie wysokie. To chyba nie było łatwe, żeby je zdobyć. A co planujesz pod nimi, jakoś nie znalazłam opisu, czy jeszcze nie pisałaś? jestem zauroczona ich wyglądem
  jestem zauroczona ich wyglądem  , Moniś jeśli nie stanowi to problemu proszę o dodatkowe zdjęcia tych piękności
 , Moniś jeśli nie stanowi to problemu proszę o dodatkowe zdjęcia tych piękności 

W tym roku to już moje trzecie grubsze pielenie rabat. Udało mi się opanować zaledwie połowę rabaty przed murkiem, a druga połowa czeka na kolejny wolny czas, którego bardzo niewiele, ale w przyszłym tygodniu muszę się uporać z tą rabatą do końca.
  W tym roku to już moje trzecie grubsze pielenie rabat. Udało mi się opanować zaledwie połowę rabaty przed murkiem, a druga połowa czeka na kolejny wolny czas, którego bardzo niewiele, ale w przyszłym tygodniu muszę się uporać z tą rabatą do końca.  Nie mam wcale
  Nie mam wcale   Muszę dokupić - one są takie piękne jesienią
  Muszę dokupić - one są takie piękne jesienią   Poza tym okazało się, że padła jedna młoda magnolia - nornica kopała tunele pod jej korzeniami.
  Poza tym okazało się, że padła jedna młoda magnolia - nornica kopała tunele pod jej korzeniami. Może ktoś zna nazwę?
  Może ktoś zna nazwę?

szkoda tylko że tak krótko kwitną
  szkoda tylko że tak krótko kwitną
U mnie przywrotniki nigdy nie chorowały na choroby grzybowecyma2704 pisze:Moniko te niebieskości z pąkami piwonii prześliczne i jeszcze różowe orliki w tle.Przywrotnik teraz wyjątkowo piękny,
też się z nim przeprosiłam i znowu sadzę, choć choroba grzybowa pewnie już się czai.
Fioletowe irysy syberyjskie pięknie w słońcu pokazałaś.
Donica z surfinią cudna, moje białe przypaliło słońce, chyba za wcześnie wystawiłam.
Werbenę sadziłam na nowe miejsca w ubiegłym tygodniu, wydaje mi się, że mniejsza lepiej znosi przesadzanie.
 Wiem, że potrafi wyglądać brzydko, bo widziałam takiego chorego u znajomych. Byłam zdumiona, bo moje rosną ogromne i zdrowiuteńkie.
  Wiem, że potrafi wyglądać brzydko, bo widziałam takiego chorego u znajomych. Byłam zdumiona, bo moje rosną ogromne i zdrowiuteńkie. 

IzabelaS pisze:Moniko, witaj wśród irysów. Zawsze, gdy spoglądam na takie piękności, chce mi się płakać. Co irys w sobie ma takiego, że wzrusza? U mnie też kwitną stare odmiany, moje ulubione, i nie wyobrażam sobie nie mieć ich w ogrodzie. Zapraszam do siebie na irysowe ścieżki.
 ja mam sporo starych odmian, ale nie pozbywam się ich - chyba, że ewidentnie mi nie pasują kolorystycznie
  ja mam sporo starych odmian, ale nie pozbywam się ich - chyba, że ewidentnie mi nie pasują kolorystycznie   Lubię te stare odmiany, choć prawdę powiedziawszy przy tych pięknych falbaniastych odmianach o wielkich kwiatach, te staruszki wyglądają bardzo ubogo. Jedynie te fioletowe, drobne są ładne nawet w pobliżu tych wielkich. Mają fajny kolor, bardzo liczne kwiaty i tym zwracają uwagę.
   Lubię te stare odmiany, choć prawdę powiedziawszy przy tych pięknych falbaniastych odmianach o wielkich kwiatach, te staruszki wyglądają bardzo ubogo. Jedynie te fioletowe, drobne są ładne nawet w pobliżu tych wielkich. Mają fajny kolor, bardzo liczne kwiaty i tym zwracają uwagę.
Fogbound jest piękny i ma bardzo duże kwiaty. Jest podobny do Spring Shower, ale różnią się kolorem bródkiElwi pisze:Fakt, że cudownemam dużo nowych kwitnień, które są dopiero drugi sezon w moim ogrodzie - cudowne olbrzymie kwiatySzczególnie Fogbound

Drugi sezon? W pierwszym nie kwitły? U mnie żaden z ubiegłorocznych nasadzeń nie zakwitnieA tak na to liczyłam

Moni, kiedy Ty wymurowałaś ten mur z ozdobnym ujęciem wody? Chyba go wcześniej nie widziałam... Piękny! konsekwentnie realizujesz koncepcję ogrodu angielskiego, a to mi się bardzo podoba

Tak, pachną irysowoPashmina pisze:Monika, ależ masz kosaćcowe cudności, czy te nowości pachną ?

Tak, przywrotniki z kocimiętką. Wiem, że to nietypowe i dziwny pomysł, ale tak sobie wymyśliłam, że dobrze się zgra na obrzeżach i jestem zadowolona z efektu. W tym roku ładnie się rozrosły kocimiętki i wygląda to bardzo dobrze.Annes 77 pisze:Irysy cukierkowe,pięknePrzywrotnik z kocimiętką zestawiłaś?
Tak, moje przywrotniki rosną w pełnym słońcu, ale dają radę, choć podłoże mają kiepskie, bo nie kumuluje wody. Może to recepta na to, żeby nie chorowały na grzyba? Zawsze sa zdrowePEPSI pisze:Monia czy masz przewrotnika na słonecznej wystawie?
Ładne to zestawienie z kocimiętką.
I ładne te irysy. Chyba je zaczynam doceniać. Bo te niebieskie bardzo by mi pasowały.

Wyjątkowo zestawiasz rośliny, harmonia niebiesko- zielono- żółta z widokiem na mur.
 Wyjątkowo zestawiasz rośliny, harmonia niebiesko- zielono- żółta z widokiem na mur.   Jak miło, że znalazłaś miejsce na nowe irysy, będziemy podziwiać.
 Jak miło, że znalazłaś miejsce na nowe irysy, będziemy podziwiać.  Bodziszek ma piękny kolor. Swoje przywrotniki po kwitnieniu potraktuję chemią, bo mam ich za dużo, żeby patrzeć, jak brzydną.
 Bodziszek ma piękny kolor. Swoje przywrotniki po kwitnieniu potraktuję chemią, bo mam ich za dużo, żeby patrzeć, jak brzydną. 

Irysy TB to irysy wysokie. SDB to niskie pumilki (kwitną jako pierwsze wśród irysów).Edyta Maria pisze:Moniu, wybacz moje głupie pytanie, ale co oznacza nazwa irys TB lub jeszcze inne symbole?
Irysy, które pokazałaś - przepiękne! Będę chętna na nadwyżki

Ozdoby kupuje w Polsce, a niektóre zamawiałam u kowala - artystyKaszka pisze:Przepiękne ozdoby z terakoty i żeliwa i jakże dopasowane do każdego zakątka.Czy ozdoby te kupujesz w Polsce? Jestem pod wielkim urokiem Twojego ogrodu i cały czas powracam i oglądam..tak chyba wygląda raj Alaniu...
 Lubi e takie dekoracje
  Lubi e takie dekoracje  
Pod Umbracullifferami będzie tylko trawkaApril pisze:Bardzo lubię do ciebie przychodzić. Podziwiam konsekwencję w nasadzeniach, jest tak elegancko
Świetny pomysł z UmbraculiferamiFajnie wyglądają takie wysokie. To chyba nie było łatwe, żeby je zdobyć. A co planujesz pod nimi, jakoś nie znalazłam opisu, czy jeszcze nie pisałaś?
 Zlikwidowaliśmy rabaty, które tam były po obu stronach i będą same drzewa. Brakowało mi drzew w ogrodzie.
  Zlikwidowaliśmy rabaty, które tam były po obu stronach i będą same drzewa. Brakowało mi drzew w ogrodzie.
Jutro zrobię fotki, a póki co zostawiam gałązkęAga2016 pisze:Irysy TB różowe skradły moje sercejestem zauroczona ich wyglądem
, Moniś jeśli nie stanowi to problemu proszę o dodatkowe zdjęcia tych piękności
 To piękny irys o delikatnym, pastelowym kolorze.
  To piękny irys o delikatnym, pastelowym kolorze.
Nie tak krótko. Jeśli jest dużo odmian, w tym niskie, to łącznie kwitnienie trwa długo i można się nimi nacieszyćslimak900 pisze:Ależ masz tych irysów co jeden to piękniejszyszkoda tylko że tak krótko kwitną

Jesteś bardzo miła, ale do angielskich ogrodów daleko micyma2704 pisze:Moniczko angielskie ogrody do twojego się nie umywają.Wyjątkowo zestawiasz rośliny, harmonia niebiesko- zielono- żółta z widokiem na mur.
Jak miło, że znalazłaś miejsce na nowe irysy, będziemy podziwiać.
Bodziszek ma piękny kolor. Swoje przywrotniki po kwitnieniu potraktuję chemią, bo mam ich za dużo, żeby patrzeć, jak brzydną.

Nie umiem tak komponować rabat, a przy tym ja tworząc rabaty nie kieruję się żadnymi zasadami, tylko własnymi pomysłami, co widać na przykładzie dziwnych zestawień jak np. kocimiętki z przywrotnikami, jak i wiele innych, które widać na rabatkach.
   Nie umiem tak komponować rabat, a przy tym ja tworząc rabaty nie kieruję się żadnymi zasadami, tylko własnymi pomysłami, co widać na przykładzie dziwnych zestawień jak np. kocimiętki z przywrotnikami, jak i wiele innych, które widać na rabatkach.
 Cudownie to wygląda. Tak samo zauroczył mnie Spring Shower. Proszę o więcej iryskowych zdjęć.
  Cudownie to wygląda. Tak samo zauroczył mnie Spring Shower. Proszę o więcej iryskowych zdjęć.  

każdy kolejny irys, którego pokazujesz, wystawia moja silną wolę na próbę
 każdy kolejny irys, którego pokazujesz, wystawia moja silną wolę na próbę  ten różowy od ciebie ma już dwa rozwinięte kwiaty, a 3 pąki czekają jeszcze w kolejce do kwitnienia. Chodzę i go oglądam, a jak nie chodzę, to widzę go z okna sypialni
 ten różowy od ciebie ma już dwa rozwinięte kwiaty, a 3 pąki czekają jeszcze w kolejce do kwitnienia. Chodzę i go oglądam, a jak nie chodzę, to widzę go z okna sypialni  jest przepiękny, a jak się rozrośnie, to chyba przy nim zamieszkam
 jest przepiękny, a jak się rozrośnie, to chyba przy nim zamieszkam  

Spring Shower jest ślicznyaneczka1979 pisze:Moni i ja dołączę do grona miłośników Twoich obwódek z przywrotnika i kocimiętki.Cudownie to wygląda. Tak samo zauroczył mnie Spring Shower. Proszę o więcej iryskowych zdjęć.